logo


*Γράφει ο Παναγιώτης Γεωργιάδης, Ομότιμος Καθηγητής Πληροφορικής Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ)- Ιδρυτικό Μέλος της Παράταξης Νέος Διόνυσος

Μάλλον αιφνιδίως ξέσπασε μια βραδυφλεγής από καιρό βόμβα. Κρίση στην εκλογή Προέδρου στον  Σύνδεσμο (Δήμων) για την Προστασία και την Ανάπλαση του Πεντελικού, γνωστός με το ακρωνύμιο ΣΠΑΠ.  Σε σχετικό άρθρο στις 13 Μαρτίου στην  “Οδός Διονύσου”

http://www.odosdionysou.gr/2024/03/13/%cf%80%ce%bf%ce%b9%ce%b1-%ce%b7-%ce%b8%ce%ad%cf%83%ce%b7-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b4%ce%b7%ce%bc%ce%bf%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae%cf%82-%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%ae%cf%82-%ce%b4%ce%b9%ce%bf%ce%bd%cf%8d%cf%83/

καταγράφονται πληροφορίες και φημολογούμενες παρασκηνιακές ενέργειες για την αντικατάσταση του νυν Προέδρου του ΣΠΑΠ.

Ο νυν Πρόεδρος, προκαταλαμβάνοντας κινήσεις για την αναζήτηση  νέου Προέδρου, συγκάλεσε το πολυπληθές (35 Μέλη!!!) Διοικητικό Συμβούλιο και πέτυχε την επανεκλογή του. Η ενέργειά του αυτή, ίσως κριθεί διαδικαστικά παράτυπη, σε συνδυασμό και με άλλες νομικές εμπλοκές μετά την, κατά πλειοψηφία, απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πεντέλης να αποχωρήσει από τον Σύνδεσμο.

Μετά την επανεκλογή του έκανε την ακόλουθη δήλωση, η οποία και προκαλεί αρνητικούς συνειρμούς με τις εκφράσεις για απειλές-εκβιασμούς και πιέσεις:

Πολύ σημαντική και συγκινητική η σημερινή μέρα για μένα. Μεγάλη τιμή για μένα να επανεκλεγώ για 5η συνεχόμενη φορά Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΣΠΑΠ. Παρά το γεγονός πως βρέθηκα, για πρώτη φορά στην 25ετή Αυτοδιοικητική μου θητεία, αντιμέτωπος με απειλές, εκβιασμούς και πιέσεις, κατάφερα με τη σημαντική και αμέριστη βοήθεια των συναδέλφων αυτοδιοικητικών δημάρχων και δημοτικών συμβούλων να εκλεγώ Πρόεδρος”.

Μετά από την δήλωση αυτή, υπάρχουν δυο πιθανές εκδοχές για να ενημερωθούμε και να καταλήξουμε σε συμπεράσματα.

1. είτε ο ίδιος ο Πρόεδρος θα πρέπει να εξηγήσει από ποιους δέχθηκε απειλές-εκβιασμούς-πιέσεις καθώς και το περιεχόμενο αυτών. Αν δεν το πράξει άμεσα και με ευθύτητα , θα χαρακτηριστεί ως “υβριστής” κάτι που δεν αρμόζει στο αξίωμα  ενός Προέδρου

2. είτε σε όσους απευθύνει τους βαρύτατους χαρακτηρισμούς , να «σηκώσουν το γάντι» και να ζητήσουν τις δέουσες εξηγήσεις

Το κρίσιμο ερώτημα που τίθεται είναι εκτιμώ το παρακάτω, ανεξάρτητα από νομικές εμπλοκές που ίσως ακολουθήσουν.

Σε πιο βαθμό οι αντιδικίες, οι επιλογές για πρόσωπα, οι κρίσεις λειτουργίας θεσμών που έχουν ως αποστολή την προστασία και ανάπλαση του Πεντελικού θα έχουν καθοριστικές επιπτώσεις στην καταστροφή του Πεντελικού ιδιαίτερα μετά τις συνεχιζόμενες συστηματικές προσπάθειες να λειτουργήσουν και πάλι λατομεία στο Πεντελικό Όρος;

Από την επίσημη ιστοσελίδα του ΣΠΑΠ   https://spap.org.gr/    πληροφορούμεθα :

Το Σύνδεσμο Δήμων για την Προστασία και την Ανάπλαση του Πεντελικού σήμερα απαρτίζουν 12 Δήμοι της Αττικής, μεταξύ των οποίων και ο δικός μας Δήμος (σημείωση: η ιστοσελίδα δεν είναι πλήρως ενημερωμένη, και δεν περιλαμβάνει πληροφορίες για τη νομική μορφή του Συνδέσμου καθώς και στοιχεία οικονομικής διαχείρισης )

Η συμμετοχή του Δήμου μας  στο Σύνδεσμο δημιουργεί ευθύνες και σκέψεις για  ανάληψη πρωτοβουλιών λόγω και του ιδιαίτερου ενδιαφέροντος που οι κάτοικοι αντιμετωπίζουν με την συνεχιζόμενη προσπάθεια εγκατάστασης λατομείων στο Πεντελικό Όρος. Είναι πιστεύω γνωστή στη Δημοτική Αρχή η συνέντευξη του νομικού συμβούλου της ΜΕΓΑΛΙΘΙΚΗΣ που έχει δημοσιευτεί στην εφημερίδα ΑΜΑΡΥΣΙΑ και έχει αναδημοσιευτεί στην “Οδός Διονύσου”:

http://www.odosdionysou.gr/2024/03/15/%CE%B5%CF%80%CE%B9%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%B5%CE%B9-%CE%B7-%CE%BC%CE%B5%CE%B3%CE%B1%CE%BB%CE%B9%CE%B8%CE%B9%CE%BA%CE%B7-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B1-%CE%BB%CE%B1%CF%84%CE%BF%CE%BC%CE%B5%CE%AF%CE%B1

Η συνέντευξη δεν φαίνεται να έχει, προς το παρόν(;), προκαλέσει τα γρήγορα αντανακλαστικά της Δημοτικής Αρχής να ζητήσει την άμεση νομοθετική ρύθμιση και να υπερασπιστεί κάθε πρωτοβουλία του Υπουργείου να απαγορεύσει κάθε ερευνητική δραστηριότητα στο Πεντελικό Όρος.

Μια αναγκαία πρωτοβουλία του Υπουργείου την οποία ο νομικός σύμβουλος επιδιώκει να αμφισβητήσει προκαταβολικά και κατ’ επέκταση να εμποδίσει.

Στα θέματα που θεωρούνται ζωτικής σημασίας για την προστασία του περιβάλλοντος και την ποιότητα ζωής των κατοίκων, η Δημοτική Αρχή εκπροσωπώντας συνολικά τους δημότες και έχοντας εξασφαλίσει ή επιδιώξει τη συναίνεση των παρατάξεων οφείλει να έχει, αν όχι την πρωτοκαθεδρία έναντι όμορων Δήμων, τουλάχιστον ισχυρό και ουσιαστικό λόγο παρεμβάσεων.

Ζωτικά θέματα, μεταξύ πολλών άλλων, είναι  τα λατομεία, τα διόδια, οι καθολικές υποδομές και η πολιτική προστασία λόγω κλιματικής αλλαγής.

Ο χαρταετός μας  με τα οράματα, τις προσδοκίες και τις στοχεύσεις πρέπει να πετάξει πολύ ψηλότερα και πολύ μακρύτερα από το αύριο!