logo


“Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το ζήτημα προέκυψε καθώς ο νυν Πρόεδρος του ΣΠΑΠ, Βλάσης Σιώμος, προκήρυξε έκτακτες εκλογές για τον ΣΠΑΠ, καθώς διαπίστωσε πως οι Δήμαρχοι Πεντέλης, Διονύσου, Κηφισιάς, Βριλησσίων και Ραφήνας – οι άμεσα δηλαδή εμπλεκόμενοι Δήμοι – δεν είναι ικανοποιημένοι από την προεδρία του και ζήτησαν την ομαλή μετάβαση της διοίκησης.

Και αυτό, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ενώ ο ίδιος είχε συμφωνήσει να προκηρύξει εκλογές στη λήξη της θητείας του, στο τέλος Μαρτίου. Όταν όμως αντιλήφθηκε την κινητικότητα των Δημάρχων για την αναζήτηση ενός νέου προσώπου με γνώση, εμπειρία και αγάπη για το βουνό, παρατύπως, απέστειλε την Πέμπτη 7 Μαρτίου επιστολή με την οποία προκήρυξε εκλογές για τη Δευτέρα, 11 Μαρτίου”.

Το παραπάνω απόσπασμα μ’ αυτή ή με ελαφρώς διαφορετική εκδοχή εμφανίζεται σε δημοσιεύματα πλήθους ιστότοπων, όπως το cnn.gr και το irafina.gr αλλά και το αftodioikisi.gr και το epoli.gr.

Επιπλέον, στο σχετικό αναλυτικό ρεπορτάζ της ΑΜΑΡΥΣΙΑΣ (amarysia.gr) από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πεντέλης, όπου αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία η αποχώρηση του γειτονικού Δήμου από τον Σύνδεσμο για την Ανάπλαση και την Προστασία του Πεντελικού (ΣΠΑΠ), διαβάζουμε πως η Δήμαρχος Ν. Κοσμοπούλου “στις τοποθετήσεις της αναφέρθηκε επανειλημμένως σε επαφές που έχει κάνει με 4 δημάρχους όμορων Δήμων (Διονύσου, Κηφισιάς, Βριλησσίων, Μαραθώνα) με τους οποίους μοιράζεται «ένα κοινό όραμα για το βουνό» καθώς και σε ραντεβού που επίκειται με τον αρμόδιο υπουργό”.

Με λίγα λόγια, στα παραπάνω δημοσιεύματα εμφανίζεται σε εξέλιξη μια συζήτηση γύρω από το βουνό και την αξιοποίησή του “με ένα διαφορετικό όραμα”, στην οποία ο Δήμος Διονύσου έχει ενεργό ρόλο ως συνομιλητής. Mε τη διαφορά πως από τη Δημοτική Αρχή καμιά σχετική, επίσημη, ενημέρωση δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής- ούτε για τις συζητήσεις ούτε για το όραμα. Και όχι μόνον αυτό, αλλά τη συμμετοχή του Δήμου Διονύσου στην ομάδα των παραπάνω πέντε Δήμων αρνείται κατηγορηματικά στην Οδό Διονύσου ο Γρ. Ίσσαρης, Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και ένας από τους τρεις εκπροσώπους της πόλης στον ΣΠΑΠ.

Έτσι άγνωστο παραμένει αν η Δημοτική Αρχή έχει δεύτερες σκέψεις αναφορικά με τη συμμετοχή του Δήμου στον ΣΠΑΠ, ιδιαιτέρως μετά από τις τελευταίες εξελίξεις, με την αποχώρηση του Δήμου Πεντέλης και την επανεκλογή του Βλ. Σιώμου στο αξίωμα του Προέδρου του Συνδέσμου. Και αν τούτο ισχύει, καλό θα ήταν το θέμα να έρθει άμεσα προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, ώστε η οποιαδήποτε απόφαση να είναι προϊόν συλλογικής σκέψης και όχι αποτέλεσμα αιφνιδιασμού, παραμονές της αντιπυρικής περιόδου, όταν για την πυροπροστασία της πόλης ένας από τους βασικούς αρωγούς είναι ο ΣΠΑΠ.

Που βέβαια δεν είναι πανάκεια: Ήδη 91 Δήμοι από όλη την Ελλάδα, στη διάρκεια του 3ου Forum ΣΠΑΥ (Σύνδεσμος για τον Υμηττό), ίδρυσαν χθες, Τρίτη 12 Μαρτίου, το «Δίκτυο Ανθεκτικών Πόλεων”, το πρώτο Δίκτυο Πόλεων για την Πολιτική Προστασία, την Ανθεκτικότητα και την Αειφορία. Μόνο που ο Δήμος Διονύσου, σε αντίθεση με τους Δήμους Ραφήνας-Πικερμίου, Παλλήνης, Πεντέλης, Λυκόβρυσης-Πεύκης και Γαλατσίου, όλοι μέλη και του ΣΠΑΠ, δεν συγκαταλέγεται- προς το παρόν τουλάχιστον- ανάμεσά τους.