logo


Το βασικό προεκλογικό σύνθημα της Δημοτικής Αρχής Διονύσου, αυτό στο οποίο στηρίχθηκε και το οποίο πίστεψε η πλειονότητα των δημοτών, και την εμπιστεύθηκε, ήταν “εμείς μπορούμε καλύτερα”.

Η χθεσινή, Μεγάλη Τετάρτη 1 Μαΐου, κατεπείγουσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (σ.σ. δεύτερη μέσα σε λίγες ώρες μια που την πρώτη φορά δεν κατάφερε, όπως είναι γνωστό εξασφαλίσει απαρτία), ανέδειξε πάντως σωρεία προβλημάτων και παθογενειών, στους κόλπους τής ίδιας αυτής Διοίκησης, μια που στην εν λόγω συνεδρίαση σημειώθηκαν σωρευτικά τα παρακάτω:

*Η πρόσκληση απεστάλη στη μία το μεσημέρι για την πραγματοποίηση της συνεδρίασης δυο ώρες αργότερα, στις 3μμ αν και ο Πρόεδρος Ιω. Αμπαρτζίδης είχε από την προηγουμένη ανακοινώσει από μικροφώνου τη διεξαγωγή της στις 6 το βράδυ.

*Η διαδικασία ξεκίνησε με 60(!) λεπτά καθυστέρησης.

*Εξ αρχής απουσίαζε ο Πρόεδρος και τρεις ακόμη σύμβουλοι της πλειοψηφίας- δικαιολογημένα- κατεβάζοντας τον αριθμό της δημοτικής ομάδας της Διοίκησης στους 17. Έτσι, και επί συνόλου 35 δημοτικών συμβούλων, υπολειπόταν ένας ακόμη για το κρίσιμο 18, δηλαδή των αριθμό των παρόντων που απαιτείται για την απαρτία.

*Και τούτο γιατί απουσίαζαν όλες οι παρατάξεις της μειοψηφίας, που είχαν προϊδεάσει για τη στάση τους με κοινό Δελτίο Τύπου την προηγούμενη ημέρα. Υπενθυμίζεται πως τη Μεγάλη Τρίτη πραγματοποιήθηκε η ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας της Διοίκησης, η οποία μια ημέρα νωρίτερα είχε καλέσει το Σώμα σε κατεπείγουσα συνεδρίαση με 4 θέματα αμέσως μετά τη λογοδοσία, για την οποία μάλιστα προέβλεπε μόλις μια ώρα συζήτησης.

*Για την εξασφάλιση απαρτίας, λοιπόν, και τη συγκέντρωση 18 δημοτικών συμβούλων, επιστρατεύθηκε η Γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου, μέλος της παράταξης Εύπολις, Ε. Αλεξίου, η παρουσία της οποίας- μοναδική για την παράταξή της, μια που πλην του δικαιολογημένου επικεφαλής Κ. Κουριδάκη απουσίαζε και ο Δ. Αλεξανδρής– εξασφάλισε την απαρτία στη συνεδρίαση. Η κ. Αλεξίου εκφωνούσε τα ονόματα στις ψηφοφορίες και εν συνεχεία ο ρόλος της περιορίστηκε στη λευκή ψήφο και για τα τέσσερα θέματα. Και δημιούργησε ερωτηματικά, μια που μια ημέρα νωρίτερα ο Εύπολις είχε προσυπογράψει το κοινό Δελτίο των παρατάξεων, στο οποίο οι τελευταίες υπογράμμιζαν με έμφαση πως “Είναι προφανές ότι κανένα από τα 4 θέματα δεν δικαιολογεί την κατεπείγουσα σύγκληση συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου”. Και αν τίποτα δεν δικαιολογούσε τον κατεπείγοντα χαρακτήρα των θεμάτων την Τρίτη, γιατί να τον δικαιολογεί λίγες ώρες αργότερα;

*Παρόντων, εν τέλει, των απαιτούμενων 18 συμβούλων, ξεκίνησε η συνεδρίαση με εναλλαγή προσώπων στην έδρα, μια που στην αρχή προήδρευσε η Λ. Νούση, εν συνεχεία την αντικατέστησε η Αγγ. Πέππα, λόγω περισσότερων ψήφων στις εκλογές, που προσήλθε με καθυστέρηση, για να επανέλθει λίγο αργότερα η κ. Νούση.

*Κι αυτό επειδή, αμέσως μόλις ολοκληρώθηκε η συζήτηση του δεύτερου θέματος για τη ρύθμιση δημοτικού χρέους προς την ΕΥΔΑΠ, έξι(!) από τους 17 παρόντες δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας αποχώρησαν ομαδικά, αφήνοντας πίσω τούς 10 συναδέλφους τους, να εγκρίνουν την (τυπική) τροποποίηση του Τεχνικού και την (πιο ουσιαστική) αναμόρφωση του Προϋπολογισμού για το 2024, της οποίας η συζήτηση στη Δημοτική Επιτροπή, λίγες ημέρες νωρίτερα, είχε αποκαλύψει ισχυρή διάσταση απόψεων εντός της Διοίκησης.

Ανάμεσα στους αποχωρήσαντες βρίσκονταν, όπως ήταν αναμενόμενο, μέλη της ομάδας των πέντε που είχαν διαφοροποιηθεί στη Δημοτική Επιτροπή και είχαν καταψηφίσει την αναμόρφωση (Αγγ. Πέππα, Λ. Κανακάρη, Στ. Ουσταμπασίδης, ενώ Π. Τσούκας και Στ. Δημητριάδης απουσίαζαν δικαιολογημένα), καθώς και οι Κ. Σαρκίρης, Ν. Βενέτης και Β. Φώτος, ενώ η Ευφ. Μανδάλακα είχε αποχωρήσει λίγο νωρίτερα.

Η ημιάδεια αίθουσα συνεδριάσεων στο Πολιτιστικό του Αγ. Στεφάνου χθες το απόγευμα δεν ήταν κάτι πρωτόγνωρο. Άπειρες ήταν στο παρελθόν οι περιπτώσεις που οι παρατάξεις αποχωρούσαν από τις συνεδριάσεις, διαμαρτυρόμενες για πρακτικές της εκάστοτε Δημοτικής Αρχής. Η χθεσινή όμως ήταν η πρώτη φορά που κάτι τέτοιο σημειώνεται μετά από τέσσερις μόλις μήνες θητείας, και η πρώτη φορά που κομμάτι Διοίκησης αποχωρεί από συνεδρίαση συλλογικού οργάνου, τον ανώτατου μάλιστα για ένα Δήμο, συντεταγμένα και απροσχημάτιστα.

Μένει να δούμε αν αυτή η Δημοτική Αρχή μπορεί- και πώς- καλύτερα από τις προηγούμενες.