logo


Σε μια ώρα φαίνεται πως επιθυμεί να ολοκληρώσει την ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας της η Δημοτική Αρχή, μια που σήμερα Τρίτη 30 Απριλίου στις 6 το βράδυ καλεί τα μέλη του Σώματος σ’αυτήν την ειδική συνεδρίαση, ενώ μια ώρα αργότερα, στις 7 μ.μ., προγραμματίζει και έτερη, κατεπείγουσα αυτή τη φορά, με 4 θέματα στην Ημερήσια Διάταξη. Ανάμεσά τους περιλαμβάνεται και η 1η υποχρεωτική αναμόρφωση του Προϋπολογισμού, που πριν από λίγες ημέρες, όπως είναι γνωστό, εγκρίθηκε από τη Δημοτική Επιτροπή με μοναδική θετική ψήφο από τη Δήμαρχο ελλείψει εναλλακτικής πρότασης.

Η συνεδρίαση, επισημαίνει στην πρόσκληση ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ιω. Αμπαρτζίδης, κρίνεται κατεπείγουσα ένεκα των ασφυκτικών προθεσμιών που ορίζει η νομοθεσία με τις διαδικασίες για την άμεση και απρόσκοπτη αποπληρωμή των υποχρεώσεων που έχουν δημιουργηθεί από την λειτουργία του δήμου. Ειδικά δε για την αποπληρωμή χρηματοδοτούμενων έργων – προμηθειών, οι πιστώσεις των οποίων εκκρεμούν στην Τράπεζα της Ελλάδος και τυχόν καθυστερήσεις ελλοχεύουν την απένταξη αυτών με κίνδυνο τελικά τη δημιουργία θετικής ζημίας για το Δήμο Διονύσου. Τέλος, πρέπει να επισημανθεί ότι με την 1η υποχρεωτική αναμόρφωση τακτοποιούνται και οι υποχρεώσεις που απορρέουν από την κατάργηση του ΝΠΔΔ Η ΕΣΤΙΑ.

Όσο για τα υπόλοιπα θέματα:

Στο Δήμο έρχονται 82.600 ευρώ από το ΥΠΕΣ για την κάλυψη λειτουργικών αναγκών στα σχολεία, από τα οποία 43.600 ευρώ πηγαίνουν στη Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας και τα υπόλοιπα 39.000 ευρώ στη Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Σημειώνεται πως η κατανομή των σχετικών κονδυλίων γίνεται με βάση τον αριθμό των μαθητών και των αιθουσών διδασκαλίας, την παλαιότητα και τις ειδικότερες ανάγκες των σχολικών μονάδων της κάθε Επιτροπής.

Διακανονισμό με την ΕΥΔΑΠ προτείνει η Διοίκηση για τη ρύθμιση χρέους εκ μέρους του Δήμου ύψους 3 εκατομμυρίων ευρώ, θέμα που έρχεται από τη Δημοτική Επιτροπή, όπου και πάλι συζητήθηκε ως κατεπείγον, χωρίς πάντως τα μέλη να έχουν εικόνα για τις οφειλές με τις προσαυξήσεις τους. Το χρέος, όπως σ’ εκείνη τη συνεδρίαση διευκρινίστηκε, ξεκινά από το 2022, μάλιστα τότε η ΕΥΔΑΠ είχε αποστείλει εξώδικο στο Δήμο, όταν το χρέος ήταν το 1/3 του σημερινού, ένα εκατομμύριο ευρώ, όπως υπενθύμισε η Δ. Ιατρού από το Νέο Διόνυσο. Επειδή παρόμοιες οφειλές παρατηρούνταν σε πολλούς Δήμους της χώρας, το ΥΠΕΣ είχε προχωρήσει το 2023 σε απόφαση επιχορήγησής τους. Την ίδια εποχή παρουσιάστηκε και – υφιστάμενη από παλιότερα- τεχνική έκθεση καταλληλότητας του νερού, που για να στηρίξει το σχετικό αίτημα του Δήμου Διονύσου για επιχορήγηση, στο 80% του τότε χρέους, 843.000 ευρώ, χρησιμοποίησε “αναληθή και ανακριβή στοιχεία ως προς τις ποιοτικές επισημάνσεις για το νερό”, όπως είχε παραδεχθεί σε μια από τις πιο ταραχώδεις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και η ίδια η απελθούσα Δημοτική Αρχή. Στην πρόσφατη (26/4) συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής, οι εκπρόσωποι της μείζονος μειοψηφίας καταψήφισαν την εισήγηση, μη δεχόμενοι την κατεπείγουσα ανάγκη να γίνει άμεσα ο διακανονισμός, χωρίς μάλιστα προηγούμενη συζήτηση για εναλλακτικές λύσεις αποπληρωμής του χρέους. Για πρόθεση του ΥΠΕΣ να προχωρήσει σε εκ νέου επιχορήγηση των χρεών των Δήμων προς την ΕΥΔΑΠ μίλησε ο επικεφαλής της παράταξης Γ. Καλαφατέλης, που συνέδεσε το θέμα, και το χρέος, με την καθυστέρηση στην έκδοση των λογαριασμών ύδρευσης: “Η μηνιαία κατανάλωση του Δήμου ανέρχεται στις 200-250.000 ευρώ. Μπορούμε λοιπόν να  πληρώνουμε το ποσόν αυτό, παράλληλα να εκδώσουμε τους λογαριασμούς ύδρευσης- πέντε εκκρεμούν πλέον- κι έτσι να αποπληρώνουμε το χρέος σταδιακά και χωρίς ρύθμιση” υποστήριξε ο τέως Δήμαρχος. “Να αφήνουμε δηλαδή το χρέος να διαιωνίζεται και να προσαυξάνεται, και να μην το τακτοποιήσουμε ενόψει και της αναμόρφωσης του Προϋπολογισμού; Πάμε σε ρύθμιση και αν το ΥΠΕΣ μάς επιχορηγήσει, τότε εξετάζουμε εναλλακτικές λύσεις”, αντέτεινε η Διοίκηση, που με 6 ψήφους ενέκρινε το διακανονισμό, σύμφωνα με τους όρους της ΕΥΔΑΠ: εγγυητική επιστολή ύψους 210.000 ευρώ, προκαταβολή 300.000 ευρώ και 60 δόσεις των 48.500 ευρώ.

Αναλυτικά η Ημερήσια Διάταξη:

Αυτοτελές Τμήμα Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού

ΘΕΜΑ 1ο: Β’ Κατανομή 2024 για την κάλυψη λειτουργικών αναγκών των σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης συνολικού ποσού 82.600,00 €, σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. Πρωτ. 35748/16-04-2024 Απόφαση του ΥΠΕΣ. (Αρ. Πρωτ. 10720/24-04-2024)

Δημοτική Επιτροπή

ΘΕΜΑ 2ο: Έγκριση της 135/24 απόφασης Δημοτικής επιτροπής περί Διακανονισμού οφειλών με την ΕΥΔΑΠ Α.Ε.

Τεχνική Υπηρεσία

ΘΕΜΑ 3ο: Τροποποίηση Τεχνικού Προγράμματος έτους 2024 Δήμου Διονύσου (Αρ. Πρωτ.8737/04-04-2024)

Δημοτική Επιτροπή

ΘΕΜΑ 4ο: Έγκριση της 136/24 περί 1ης Υποχρεωτικής Αναμόρφωσης Προϋπολογισμού Δήμου Οικονομικού Έτους 2024