logo


Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 24 Απριλίου στην αίθουσα συνεδριάσεων της Δημοτικής Επιτροπής, η συνάντηση της διαπαραταξιακής επιτροπής, διευρυμένης με μηχανικούς της πόλης, εκπροσώπους Συλλόγων από Άγ. Στέφανο και Σταμάτα, αιρετούς και άλλους παράγοντες, κατά την οποία συζητήθηκε η εξέλιξη στην εκπόνηση του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Δήμου Διονύσου. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν από την πλευρά των μελετητών η Κ. Γεωργούλα με δυο από τους συνεργάτες της, καθώς και τα τρία μέλη της επιτροπής παρακολούθησης, επίβλεψης και παραλαβής του Τοπικού Σχεδίου Κ. Ζαφειρόπουλος εκ μέρους του ΤΕΕ που είναι η αναθέτουσα Αρχή, Φ. Στεφανή εκ μέρους του ΥΠΕΝ και Ε. Χριστόπουλος εκ μέρους του Δήμου Διονύσου. Παραβρέθηκαν επιπλέον αρκετοί μηχανικοί, εν ενεργεία ή και παλιότεροι, με γνώση των προβλημάτων της περιοχής, όπως οι Λ. Φέρμελη, Γ. Λαγκαδινός, Γ. Μεσσήνης, Γ. Μυστηλιάδης, Αβ. Παπαβασιλείου, Τροχίδης και Χρ. Πασιπουλαρίδης, προσκεκλημένοι από τη Δημοτική Αρχή, ώστε να συμβάλουν με τη γνώση αυτή και την εμπειρία τους στις σκέψεις και στα επακόλουθα σενάρια που η μελετήτρια αναμένεται στο προσεχές διάστημα να καταθέσει προς διαβούλευση. Και όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια, η συνάντηση εξελίχθηκε σε ανταλλαγή απόψεων μεταξύ κυρίως των μηχανικών, με μικρή τη συμμετοχή των εκπροσώπων των παρατάξεων.

Οι δυσκολίες στη συνάντηση αυτή φάνηκαν με το καλημέρα:

*Ο αριθμός των παρόντων ξεπέρασε τους 35, σε μια αίθουσα που προβλέπεται να φιλοξενεί το πολύ είκοσι παρευρισκόμενους, με αποτέλεσμα οι παραπάνω να στοιβαχτούν σε έναν πολύ περιορισμένο χώρο και πολλοί να παραμείνουν όρθιοι. Η αυξημένη παρουσία ατόμων, και χωρίς να έχουν προσκληθεί προσωπικά, φανερώνει, από την άλλη πλευρά, τη σπουδαιότητα του θέματος και την αγωνία των κατοίκων των αντίστοιχων περιοχών για την επίλυση των χρόνιων προβλημάτων τους.

*Επιπλέον, καμιά πρόνοια δεν είχε ληφθεί για μια στοιχειώδη ηχητική κάλυψη, με αποτέλεσμα να ακούγεται όποιος είχε δυνατή φωνή…

*Απουσίαζε επίσης ένας στοιχειώδης συντονισμός από πλευράς της προεδρεύουσας Δημάρχου, έτσι σε μεγάλο μέρος της συζήτησης επικρατούσε απλά οχλαγωγία.

*Ξεκινώντας η μελετήτρια παρουσίασε βασικά στοιχεία της μελέτης του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου και  στοιχεία ανάλυσης για κάθε μία Δημοτική Ενότητα. Γρήγορα όμως φάνηκε πως η συζήτηση ήταν αδύνατον να ολοκληρωθεί σε μια και μόνο συνάντηση με βάση τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος Διονύσου. Και έτσι- ενώ η συνάντηση διήρκεσε συνολικά λίγο περισσότερο από τρεις ώρες- αναγκαστικά έγινε με εν τάχει αναφορές σε πολλές περιπτώσεις. Χαρακτηριστικό ήταν πως ο επιπλέον ταυτόχρονος υπό μελέτη σχεδιασμός για τις Ζώνες Υποδοχής Συντελεστή, που σύμφωνα με τη σχετική προκήρυξη αφορά στις Κοινότητες Αγ. Στεφάνου, Άνοιξης και Κρυονερίου, απασχόλησε  τους παρευρισκόμενους σχεδόν μια ώρα. Ο εν λόγω σχεδιασμός, σημειώνεται, θα ενσωματωθεί χωρίς δυνατότητα αλλαγής στο Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο.

Για τους παραπάνω λόγους, και μετά από συνεχείς διαμαρτυρίες, έγινε δεκτή η πρόταση του επικεφαλής του Εύπολι Κ. Κουριδάκη, να επαναληφθεί η συνάντηση- για την ακρίβεια, να πραγματοποιηθούν τρεις ακόμη συναντήσεις, ώστε να “σπάσουν” σε ενότητες τα οικιστικά προβλήματα των Κοινοτήτων-, αυτή τη φορά στο Πολιτιστικό του Αγ. Στεφάνου, με μικροφωνική κάλυψη, και με καλύτερη οργάνωση.

*Έκπληξη, τέλος, και μάλιστα δυσάρεστη, προκάλεσε η παρουσία του εκπροσώπου του Δήμου στην τριμελή επιτροπή παρακολούθησης. Ο κ. Χριστόπουλος, μέλος αυτής της επιτροπής τους τελευταίους τέσσερις μήνες, έδειξε να μη γνωρίζει ούτε τους άλλους δυο συναδέλφους του ούτε και ποιον φορέα εκπροσωπεί ο καθένας τους! Έγινε έτσι φανερό από αυτή την πρώτη συζήτηση, ότι τα μέλη της παραπάνω επιτροπής απαιτείται να έχουν όχι μόνο τυπική συμμετοχή, αλλά ουσιαστική,  διαθέτοντας για τον σκοπό αυτό αρκετό χρόνο ενασχόλησης.

Όσον αφορά, πάντως στην ουσία του θέματος, η συνάντηση είχε στόχο να παρουσιαστούν οι σκέψεις και οι πρώτες προτάσεις των μελετητών, με βάση τη νομοθεσία αλλά και τα στοιχεία που τους έχουν παρασχεθεί, ειδικά για την οριοθέτηση των οικισμών της πόλης, και να γίνει από κοινού επεξεργασία των επιμέρους θεμάτων και των ιδιαιτεροτήτων των οικιστικών περιοχών ανά Κοινότητα. Για την διατύπωση των προτάσεων, όπως διαμηνύθηκε τόσο από τον κ. Ζαφειρόπουλο όσο και από την κ. Στεφανή, χρειάζεται συγκεκριμένος χρόνος και σωστή διαβούλευση και όχι να ολοκληρωθεί η μελέτη χωρίς οι ενδεδειγμένες λύσεις να τύχουν επεξεργασίας.

Επόμενο βήμα η υποβολή εναλλακτικών σεναρίων και λύσεων, που θα τεθούν σε δημόσια διαβούλευση μέσα από την ιστοσελίδα του Δήμου, καθώς και σε ειδική πλατφόρμα του Υπουργείου, που όμως δεν είναι ακόμη έτοιμη, ώστε ο κάθε ενδιαφερόμενος να μπορεί να διατυπώσει γραπτώς τις απόψεις του πάνω στα σενάρια και ενδεχομένως να προτείνει και άλλες λύσεις. Εν συνεχεία οι μελετητές λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω θα προχωρήσουν στην τελική πρότασή τους.

Η παρουσίαση των ιδιαιτεροτήτων και των προβλημάτων στις δυο οικιστικές περιοχές του Αγ. Στεφάνου- Άγ. Στέφανο και Πευκόφυτο- καθώς και οι προτάσεις για την αντιμετώπισή τους στο πλαίσιο του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου ανάγκασε σε συνοπτική παρουσίαση των αντίστοιχων προβλημάτων στις άλλες Κοινότητες, όπου μάλιστα επισημάνθηκαν ελλείψεις στην καταγραφή δεδομένων από τους μελετητές, με αποτέλεσμα να ορισθούν οι ξεχωριστές συναντήσεις για τα επιμέρους προβλήματα των οικιστικών περιοχών ανά δυο, αρχής γενομένης μετά το Πάσχα.