logo


Πανελλαδική πρώτη χαρακτηρίστηκε από πολλούς που παρευρέθηκαν στη χθεσινή (26/4) συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Διονύσου η καταψήφιση της 1ης, υποχρεωτικής, αναμόρφωσης του Προϋπολογισμού για το 2024, από 5 εκ των 6 μελών της Διοίκησης που συμμετέχουν στο Σώμα. Με δήλωση-μανιφέστο, που διάβασε εκ μέρους τους η δημοτική σύμβουλος Λ. Κανακάρη, ανακοινώθηκε και αιτιολογήθηκε η καταψήφιση (!) της αναμόρφωσης  του Προϋπολογισμού, αφήνοντας μάλλον εμβρόντητους πολλούς από όσους παρακολούθησαν τη συνεδρίαση, ανάμεσα στους οποίους ήταν όλοι οι Αντιδήμαρχοι που είχαν έρθει για τυχόν διευκρινίσεις σε θέματα της αρμοδιότητάς τους, καθώς και ο πρώην Δήμαρχος Δ. Ζαμάνης. Έτσι μόνη να δίνει τη θετική της ψήφο έμεινε η Δήμαρχος Κ. Μαϊχόσογλου, μια που καταψήφισαν- όπως αναμενόταν- και τα τρία μέλη που συμμετέχουν στην Επιτροπή εκ μέρους της μείζονος μειοψηφίας. Σημειώνεται πως σύμφωνα με το μοναδικό κανόνα της κυβερνησιμότητας που ακόμη ισχύει, αν δεν παρουσιαστεί εναλλακτική πρόταση που να έχει ελεγχθεί από την Οικονομική Υπηρεσία και να συνοδεύεται από εισήγησή της, τότε εγκρίνεται το σχέδιο Προϋπολογισμού (και αναμορφώσεων) που θα συγκεντρώσει έστω και μια θετική ψήφο.

Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες της Οδού Διονύσου, το τελευταίο διάστημα είχαν εκφραστεί αντιρρήσεις σχετικά με την εν λόγω αναμόρφωση (σ.σ. που πιθανόν να συνδέονται με τη ματαίωση της συζήτησής της πριν από λίγες ημέρες), αλλά τίποτα δεν προδίκαζε τη σημερινή εξέλιξη.

Η οποία μπορεί να έχει και συνέχεια στο Δημοτικό Συμβούλιο, μια που όπως είπε η κ. Κανακάρη, εναλλακτικές προτάσεις έχουν κατατεθεί στη δημοτική ομάδα και στη Δήμαρχο, άρα είναι πιθανό το ενδεχόμενο να παρουσιαστεί τελικά στο Σώμα μέχρι τα τέλη Μαΐου εναλλακτικό σενάριο, που να αποτελεί ολική αναμόρφωση του Προϋπολογισμού.

Πιο αναλυτικά, στη συζήτηση άνω των δυο ωρών, στην οποία για πολλοστή φορά κλήθηκαν να δώσουν διευκρινίσεις υπηρεσιακοί παράγοντες, τόσο ο τέως Δήμαρχος Γ. Καλαφατέλης από τη μείζονα μειοψηφία όσο και η Δ. Ιατρού εκ μέρους του Νέου Διόνυσου, που συμμετέχει χωρίς δικαίωμα ψήφου, απαρίθμησαν τα σημεία εκείνα της αναμόρφωσης, όπου σημειώνονται περικοπές σε κρίσιμες δαπάνες, όπως για παράδειγμα στις επιχορηγήσεις των Συλλόγων, αλλά και στην αγορά του αντλιοστασίου που απαιτείται για την αποχέτευση στον Άγ. Στέφανο, για την έκταση στο Μπισμπίρι για το νέο Κοιμητήριο, για την κατοχύρωση της δημοτικής περιουσίας, και των προστίμων από τον Κανονισμό Καθαριότητας, και γεννούν ερωτηματικά.

Ειδικά ο πρώτος, ανεβάζοντας τους τόνους, προκάλεσε τη Διοίκηση να δώσει εντολή για διαχειριστικό έλεγχο, ώστε να σταματήσουν οι  φήμες για πτωχευμένο Δήμο: “Ανάγκες υπάρχουν, και πολύ μεγάλες μάλιστα, αλλά ως εδώ. Πηγαίνετε σε διαχειριστικό έλεγχο, σας προκαλώ και το φωνάζω, διαφορετικά ως εδώ. Το 2019 παραλάβαμε τις υποχρεώσεις της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής, τις αποπληρώσαμε, προχωρήσαμε και σήμερα επαίρομαι για τη δουλειά, την καλή διαχείριση και τα χρήματα που φέραμε στο Δήμο. Επιβεβαιωνόμαστε για τον Προϋπολογισμό που φέραμε το Δεκέμβριο του 2023. Όμως διαστρεβλώνετε σκόπιμα την πραγματικότητα, διαρρέοντας ανακρίβειες και αναλήθειες, όπως άλλωστε αποδεικνύεται από τα λεγόμενα των υπηρεσιακών παραγόντων, και διαπράττετε πολιτική απρέπεια”, υπογράμμισε ο κ. Καλαφατέλης.

Στη μείωση των προστίμων για παραβάσεις του Κανονισμού Καθαριότητας, που αλλάζουν την κουλτούρα, και στην απάλειψη του πενιχρού έτσι κι αλλιώς κονδυλίου για τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Διονύσου, με παράλληλη αύξηση σε κωδικούς που αφορούν στα καλοκαιρινά camps, στα αδέσποτα και στον εορταστικό διάκοσμο, αλλά και σε υπηρεσίες όπως οι εκτυπώσεις, αναφέρθηκε από την πλευρά της η κ. Ιατρού, που σημείωσε ιδιαιτέρως τη διαφορά ανάμεσα στο χρηματικό/ταμειακό υπόλοιπο και την ταμειακή κατάσταση βεβαιωθέντων /εισπραχθέντων που παρουσιάζεται στο τέλος του 2023 με βάση τα extraits των τραπεζών.

Τέλος, μεγάλη ήταν η συζήτηση γύρω από την περικοπή, προς το παρόν τουλάχιστον, των επιχορηγήσεων προς τους Συλλόγους, με τα χρήματα-139.000 ευρώ- να δίδονται για την κάλυψη αναγκών στη Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Οι αιτιάσεις της κ. Κανακάρη προς την τέως Πρόεδρο της Επιτροπής Α. Τόκα ήταν ξεκάθαρες: “Το καλοκαίρι του 2023, όταν οι Διευθυντές αγόραζαν με πίστωση από προμηθευτές γιατί δεν τους είχαν δοθεί οι πάγιες προκαταβολές, η κ. Τόκα έκανε προεκλογική περίοδο”, έλεγε επανειλημμένα η δημοτική σύμβουλος της πλειοψηφίας, προσθέτοντας πως και τα σχολεία είχαν μείνει χωρίς πετρέλαιο μετά τα Χριστούγεννα. Χαρακτήριζε μάλιστα ανακριβείς και ψευδείς τις αντικρούσεις του Γ. Φωτάκη από τη μείζονα μειοψηφία, επικαλούμενη λίστα με χρέη της Σχολικής Επιτροπής προς διάφορους προμηθευτές.

Απαντώντας, πάντως, για τους μηδενισμούς κωδικών που εμφανίζονται στην αναμόρφωση του Προϋπολογισμού, τόσο η Δήμαρχος όσο και ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Κ. Βαφειάδης, τόνισαν πως δεν πρόκειται για περικοπές, αλλά για μη δέσμευση ποσών την παρούσα στιγμή, κάτι που θα γίνει εν ευθέτω χρόνω και σε επόμενη αναμόρφωση.

Αμέσως μετά το λόγο πήρε και πάλι η κ. Κανακάρη που υπογράμμισε πως επιβεβαιώθηκαν, και με έγγραφα των Υπηρεσιών, οι ανησυχίες για την οικονομική κατάσταση του Δήμου, όπως είχαν εκφρασθεί πριν ακόμη αναλάβει καθήκοντα η νέα Δημοτική Αρχή και τόνισε πως από την αρχή του χρόνου είχε ξεκινήσει η προσπάθεια να διαπιστωθεί αν είναι ακριβής ο Προϋπολογισμός του 2024- αν “είναι σωστά καταρτισμένος”, είπε επί λέξει- με βάση στοιχεία από τις Υπηρεσίες: “Προσωπικά αλλά και οι υπόλοιποι συνάδελφοι εδώ πιστεύουμε πως δεν είναι και δεν αποτυπώνει την πραγματικότητα. Η πρότασή μας, έστω και τώρα, είναι να αποτυπώσει ο Δήμος την πραγματική κατάσταση, να εντοπίσει, με ακρίβεια πάλι, τα προβλήματά του και να δουλέψει σκληρά για τις λύσεις τους, ώστε να προσφέρει υπηρεσίες προς τους πολίτες που μας εμπιστεύθηκαν και μας εξέλεξαν αλλά και για το σύνολο των κατοίκων. Σήμερα μας ζητείται να επιβεβαιώσουμε τα καλώς κείμενα του κ. Καλαφατέλη. Αυτό εγώ δεν μπορώ να το επιβεβαιώσω και περιμένω τα στοιχεία από τις Υπηρεσίες για να δούμε ότι ο Προϋπολογισμός είναι σωστά καταρτισμένος. Λυπούμαστε και οι πέντε συνάδελφοι για τη δυσάρεστη θέση να καταψηφίσουμε αλλά δεν μπορούμε να στηρίξουμε και δεν συμμεριζόμαστε αυτόν τον Προϋπολογισμό και αυτήν την 1η αναμόρφωση, που δεν είναι η λύση στα βαθειά προβλήματα του Δήμου. Συμμεριζόμαστε μεν την αγωνία της Δημάρχου για τη λειτουργία του Δήμου, πιστεύουμε όμως πως με τη στάση μας αυτή προστατεύουμε και την ίδια και τη δημοτική μας ομάδα και πάνω από όλα το Δήμο μας”, ολοκλήρωσε την ανάγνωση του σχετικού κειμένου η κ. Κανακάρη.

Σε δύσκολη θέση φάνηκε να βρίσκεται και η Δήμαρχος, με τη ρητορική της ερώτηση: “Είναι ποτέ δυνατόν να έρχεται αναμόρφωση του Προϋπολογισμού αν δεν βασίζονταν στις Υπηρεσίες, στα δεδομένα τους και σε νόμιμα στοιχεία; Θα έρχονταν ποτέ Προϋπολογισμός ή αναμόρφωσή του που δεν θα βασιζόταν σε πραγματικά στοιχεία των Υπηρεσιών; Μίλησα για την οικονομική στενότητα αλλά η Διοίκηση έχει συνέχεια, ο Δήμος πρέπει να λειτουργεί, θα ακολουθήσουν κι άλλες αναμορφώσεις και βήμα βήμα θα έρθει και το νοικοκύρεμα”, τόνισε η κ. Μαϊχόσογλου.

“Δηλαδή δέχεστε όσα λέει ο τέως Δήμαρχος, ότι όλα έχουν γίνει τέλεια και πρέπει να τα επικυρώσουμε με αναμόρφωση; Εμείς λέμε πως ο Προϋπολογισμός της προηγούμενης Διοίκησης δεν εκφράζει τη δική μας πολιτική βούληση αλλά δικαιώνει τα πεπραγμένα του κ. Καλαφατέλη, που εμείς, κι εσείς προσωπικά, καταψηφίζαμε τέσσερα χρόνια”, απάντησε εμφανώς εκνευρισμένη στην κ. Μαϊχόσογλου η δημοτική σύμβουλος της πλειοψηφίας Αγγ. Πέππα, καλώντας τη Διοίκηση να δείξει στον κόσμο την πραγματική εικόνα, ώστε να μη επωμισθεί ευθύνες που δεν της αναλογούν.

Το αποτέλεσμα, όπως προαναφέρθηκε, ήταν να καταψηφίσουν την αναμόρφωση 8 από τα μέλη της Δημοτικής Επιτροπής: Αγγ. Πέππα, Π. Τσούκας, Στ. Δημητριάδης, Στ. Ουσταμπασίδης συντάχθηκαν με το κείμενο που διάβασε η κ. Κανακάρη, Γ. Καλαφατέλης, Γ. Φωτάκης και Στ. Κριεμάδης καταψήφισαν κι εκείνοι, επικαλούμενοι την πολιτική τους θέση για τους κωδικούς που μηδενίζονται στην αναμόρφωση, κι έτσι η μοναδική θετική ψήφος, αποφασιστική για την έγκριση, ήταν αυτή της Δημάρχου.