logo


Στο Αστυνομικό Τμήμα Αγ. Στεφάνου βρέθηκαν το μεσημέρι της Δευτέρας 22 Απριλίου εκπρόσωποι του ΔΕΔΔΗΕ, της εταιρείας ΓΕΩΦΩΣ που για λογαριασμό του ΔΕΔΔΗΕ πραγματοποιεί εδώ και καιρό κοπές και κλαδέματα δέντρων στην πόλη, εκπρόσωπος του Δασονομείου, ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Διονύσου Γ. Τραϊφόρος, καθώς και ο Πρόεδρος των Εθελοντών Διονύσου Δ. Πιτιανούδης. Ο τελευταίος, έχοντας διαπιστώσει πως τα κλαδέματα της ΓΕΩΦΩΣ οδήγησαν σε πλείστες περιπτώσεις σε κατακρεούργηση των πεύκων, κάλεσε επί τόπου την Αστυνομία, το Δασονομείο και τον Αντιδήμαρχο, να το επιβεβαιώσουν ιδίοις όμμασι.

Στο σημείο, κοντά στην πύλη που οδηγεί στα Μάρμαρα Διονύσου, έσπευσαν η Αστυνομία, ο κ. Τραϊφόρος και ο εκπρόσωπος του Δασονομείου, μαζί και ο τοπικός σύμβουλος Δ. Αλεξανδρής, οι εργασίες σταμάτησαν και οι εμπλεκόμενοι οδηγήθηκαν για περαιτέρω διευκρινίσεις στο Αστυνομικό Τμήμα, όπου αργότερα προσήλθαν και οι εκπρόσωποι του ΔΕΔΔΗΕ και της ΓΕΩΦΩΣ. Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως η πρώτη ερώτηση των αστυνομικών προς τον εκπρόσωπο του Δασονομείου ήταν αν υπάλληλός του παρίστατο στις κοπές των δέντρων, όπως η νομοθεσία προβλέπει, αλλά σαφή απάντηση δεν πήρε.

Οι φωτογραφίες είναι χαρακτηριστικές- μια που από τα πεύκα έχουν απομείνει μόνον οι κορμοί και ίσως κάποιο κλαδί. Εξίσου σημαντική συνέπεια είναι και η επίπτωση στη φτερωτή πανίδα: Όπως υπογραμμίζει ο κ. Πιτιανούδης στην Οδό Διονύσου, η εποχή είναι τελείως ακατάλληλη για τέτοια κλαδέματα, μια που τα πεύκα είναι τώρα γεμάτα φωλιές πουλιών. Κόβοντας αδιακρίτως τα κλαδιά τους, οι φωλιές πέφτουν στο έδαφος και καταστρέφονται κατά δεκάδες, ενώ και τα ίδια τα πεύκα σε πολλές περιπτώσεις ξεραίνονται.

Υπενθυμίζεται πως Πρόεδρος των Εθελοντών είναι αυτός που εδώ και χρόνια επισημαίνει τον κίνδυνο πυρκαγιάς από κλαδιά που ακουμπούν στα καλώδια της ΔΕΗ. “Αυτό όμως που γίνεται, έτσι όπως γίνεται, είναι έγκλημα”, τονίζει χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με το Ν. 5075/23 άρθρο 32  “4. Ο Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε. δύναται, κατόπιν υπόδειξης των αρμοδίων οργάνων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, να διενεργεί καθαρισμούς, αποκλαδώσεις δένδρων, αποψίλωση, η κοπή δένδρων για τη δημιουργία ασφαλούς αντιπυρικής ζώνης πέριξ των στοιχείων Μέσης Τάσης, και σε απόσταση τριών (3) μέτρων εκατέρωθεν αυτών, η οποία σε εξαιρετικές περιπτώσεις, λόγω της μορφολογίας του εδάφους, μπορεί να φτάσει κατά μέγιστο έως δεκαπέντε (15) μέτρα εκατέρωθεν αυτών. Οι εργασίες πραγματοποιούνται με επιμέλεια του Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε. και με δικές του δαπάνες. Η έναρξη εκτέλεσης των εργασιών απαιτεί άδεια της αρμόδιας δασικής υπηρεσίας και των ιδιοκτητών, αν πρόκειται για ιδιωτικές εκτάσεις. Ο Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε. υποχρεούται στην υποβολή αιτήματος στην οικεία Δασική Αρχή για τη λήψη σχετικής άδειας κατά τη διαδικασία της παρ. 2. Τα προϊόντα υλοτομίας διατίθενται κατά τη διαδικασία της παρ. 3.”