logo


Την πρόσληψη 13 δασεργατών- πυροφυλάκων, έναντι 14 που πρότεινε η εισήγηση, και δυο οδηγών, έναντι ενός, για πέντε μήνες, αποφάσισε κατά πλειοψηφία χθες Τρίτη 9 Απριλίου η Δημοτική Επιτροπή Διονύσου. Στην εισήγηση, παρόλο που τροποποιήθηκε εν μέρει, διαφώνησαν οι εκπρόσωποι της μείζονος μειοψηφίας, που πρότειναν από την πλευρά τους την πρόσληψη πολύ περισσότερων οδηγών και για τα πυροσβεστικά οχήματα, αλλά και για την περισυλλογή και αποκομιδή των κηπαίων με τις αρπάγες, που σήμερα παραμένουν καθηλωμένες.

Πιο συγκεκριμένα, οι 13 δασεργάτες, σύμφωνα με τις διευκρινίσεις που έδωσε η Δήμαρχος Κ. Μαϊχόσογλου και ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Κ. Βαφειάδης, προορίζονται για την αποψίλωση των χόρτων αλλά και για την επάνδρωση των πυροφυλακίων καθημερινά και σε όλες τις βάρδιες, αρχής γενομένης στα μέσα Μαΐου, ενώ η πρόσληψη και δεύτερου οδηγού, μετά από πρόταση του Π. Τσούκα, κρίθηκε απαραίτητη ώστε να καλύπτονται τυχόν κενά ή απουσίες. Ανάμεσά τους θα βρίσκονται και εθελοντές από τα Κλιμάκια, ενώ κάποιοι θα είναι και πιστοποιημένοι πυροφύλακες. Στην περίπτωση, πάντως, που κάποια βάρδια μείνει ακάλυπτη, τότε ο Δήμος θα αποταθεί στον ΣΠΑΠ και στα Λατομεία Μαρμάρου, που πάντα στέκονται αρωγοί.

Επιφυλάξεις πάντως εκφράσθηκαν από τη Δ. Ιατρού, δημοτική σύμβουλο με το Νέο Διόνυσο που συμμετέχει στην Επιτροπή χωρίς δικαίωμα ψήφου, αναφορικά με τη δυνατότητα των δασεργατών να ανταποκριθούν αποτελεσματικά στο ρόλο τους της πυροφύλαξης, όταν «οι εθελοντές περνάμε τα Σαββατοκύριακά μας στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας με εκπαίδευση, για να γίνουμε σωστοί πυροφύλακες”.

Η συζήτηση, όπως αναμενόταν, περιστράφηκε στο γενικό αντιπυρικό σχεδιασμό της Δημοτικής Αρχής, που δεν έχει όμως ακόμη ανακοινωθεί, όπως επεσήμανε ο Γ. Φωτάκης από τη μείζονα μειοψηφία, και που θα γίνει πάντως γνωστός το αμέσως προσεχές διάστημα, μετά από τηξ συνεδρίαση του Τοπικού Συντονιστικού Οργάνου, όπως δήλωσε η Δήμαρχος απαντώντας σε σχετική ερώτηση της Οδού Διονύσου. Η κ. Μαϊχόσογλου τόνισε επιπλέον πως η Διοίκηση έχει καταγράψει και αποτυπώσει τις πραγματικές ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό, εξοπλισμό και υποδομές, ώστε να παρθούν τα πλέον εξειδικευμένα και σωστά μέτρα, ενώ βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας για πρόσθετα μέτρα πυροπροστασίας. Η Δήμαρχος προσέθεσε πως έχουν επικαιροποιηθεί, και θα γίνουν γνωστά, τα σχέδια διαφυγής, ενώ η Διοίκηση στοχεύει και στην πραγματοποίηση εφαρμογής τους. Παράλληλα, βρίσκεται σε επαφή με τους ομολόγους της των όμορων Δήμων, ώστε να εκπονηθεί ένας ευρύτερος σχεδιασμός για όλη την Πεντέλη.

Στην κατεύθυνση αυτή, συμπλήρωσε ο Γενικός Γραμματέας, υπάρχει πρόβλεψη για την μελλοντική πρόσληψη περισσότερων οδηγών με 8μηνη αυτή τη φορά σύμβαση, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες στα οχήματα.

Τη διαφορετική προσέγγιση, πάντως, στο θέμα της πυροπροστασίας, με τη χρήση νέων τεχνολογιών, κατέθεσε ο τέως Δήμαρχος Γ. Καλαφατέλης. Ο τελευταίος, επισημαίνοντας πως μόλις 20 ημέρες μάς χωρίζουν από την αντιπυρική περίοδο, τόνισε το σημαντικό ρόλο που μπορεί να παίξει το Κέντρο Ελέγχου Λειτουργίας (ΚΕΛ) του Δήμου, για την 24ωρη παρακολούθηση όλης της πόλης, με τη βοήθεια καμερών: “Συνεννοηθείτε με τη ΔΕΗ και την ΕΡΤ, βάλτε πέντε σταθερές θερμικές κάμερες σε καίρια σημεία της πόλης, και από το ΚΕΛ μπορούμε να βλέπουμε ανά πάσα στιγμή τι συμβαίνει”, παρότρυνε τη Δημοτική Αρχή ο κ. Καλαφατέλης. Με το σκεπτικό αυτό ο τέως Δήμαρχος πρότεινε, και επέμεινε στην πρότασή του, την πρόσληψη 8 οδηγών και 8, όχι δασεργατών, αλλά εξειδικευμένων χειριστών Η/Υ για το Κέντρο Ελέγχου Λειτουργίας.

Στα παραπάνω αντιρρήσεις εξέφρασε η Αγγ. Πέππα από την πλειοψηφία, που αναγνώρισε μεν τη σημασία του ΚΕΛ, επεσήμανε εντούτοις πως η Πολιτική Προστασία του Δήμου δεν μπορεί να βασίζεται αποκλειστικά στην τεχνολογία, ενώ για τους επιπλέον οδηγούς αντέτεινε πως τα πυροσβεστικά οχήματα μπορούν να κινηθούν και με το προσωπικό της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, όπως γίνεται και για τους εκχιονισμούς. Η ίδια, τέλος, θεώρησε πως ο αριθμός των δασεργατών που θα προσληφθούν “είναι μικρός, για μια περιοχή με τέτοιο δασικό πλούτο, όπως ο Δήμος Διονύσου”, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Αξίζει εδώ να σημειωθούν και τα παρακάτω: Εκτός από τα πυροφυλάκια, από το καλοκαίρι του 2022 έχει τοποθετηθεί στην Άνοιξη, και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή των οικισμών Αγίων Αγγέλων και Φασίδερι, πιλοτικό σύστημα έγκαιρης ανίχνευσης και διαχείρισης δασικών πυρκαγιών με χρηματοδότηση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και του Πράσινου Ταμείου. Επιπλέον πέρυσι, κάτοικοι και εθελοντές χρηματοδότησαν σύστημα εναέριας επιτήρησης ιδιωτικής εταιρείας για την έγκαιρη ανίχνευση πυρκαγιών στην περιοχή του Δήμου Διονύσου, το οποίο υιοθετήθηκε από τη Δημοτική Αρχή και εντάχθηκε ως έξυπνη εφαρμογή στο Κέντρο Ελέγχου Λειτουργίας. Η πρακτική αυτή θα επαναληφθεί και φέτος, όχι πλέον με επιβάρυνση των κατοίκων αλλά με πρωτοβουλία και χρηματοδότηση του Δήμου.