logo


Προς διαβούλευση τέθηκε το περασμένο Σάββατο, 6 Απριλίου, και μέχρι τις 15 του μήνα, το νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ με τίτλο “Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των πολυεπίπεδων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στους τομείς: α) της διαχείρισης υδάτων, β) της διαχείρισης και προστασίας των δασών, γ) της αστικής ανθεκτικότητας και πολιτικής, δ) της καταπολέμησης της αυθαίρετης δόμησης, ε) της ενεργειακής ασφάλειας».

Είναι αυτό το νομοσχέδιο, στο οποίο κατά δήλωση του υφυπουργού ΠΕΝ Ν. Ταγαρά στην Ολομέλεια της Βουλής (5/2), και στο πλαίσιο σχετικής επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Μ. Χριστοδουλάκη, θα εντασσόταν ρύθμιση, που να απαγορεύει και την άδεια ακόμη για εξορυκτική έρευνα: “Ώστε ο ενδιαφερόμενος να σταματήσει να ευελπιστεί  ότι κάποια στιγμή θα πάρει άδεια εξόρυξης. Και έτσι θα κλείσουν οι όποιες διαδρομές που δημιουργούν υποψίες ή την αίσθηση ότι κάποιοι μπορούν από τα πλάγια να φτάσουν στην επιθυμία τους. Αλλά δεν θα φτάσουν ποτέ”, ήταν επί λέξει τα λόγια του υφυπουργού σ’ εκείνη τη συνεδρίαση.

Με το δεδομένο πως στα 125 άρθρα του νέου νομοσχεδίου, τέτοια ρύθμιση δεν περιλαμβάνεται, ο τέως Αντιδήμαρχος Χωροταξικού Σχεδιασμού του Δήμου Διονύσου Γ. Φωτάκης, έφερε το θέμα στη σημερινή (9/4) συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής, καλώντας τη Διοίκηση του Δήμου να παρέμβει σχετικά και να επιταχύνει τη διαδικασία επαφών με το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου αλλά και τον υπουργό τον ίδιο, όπως είχε αναγγελθεί στο πρόσφατο παρελθόν.

Από την πλευρά της η Δήμαρχος Κ. Μαϊχόσογλου ενημέρωσε την Επιτροπή πως ήδη έχει ζητήσει συνάντηση με τους αρμόδιους του ΥΠΕΝ για το θέμα αυτό, ώστε στο νομοσχέδιο να ενταχθεί μεταβατική ρύθμιση που να αποτρέπει την επιδιωκόμενη λατομική δραστηριότητα στο βουνό.

Υπενθυμίζεται, εδώ πως σχετική τροπολογία έχει ετοιμάσει από το 2022 ο Δήμος Διονύσου, η οποία το 2023 είχε παρουσιαστεί από τον τέως Δήμαρχο Γ. Καλαφατέλη στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής και την οποία μάλιστα ο τέως υπουργός Κ. Σκρέκας είχε στείλει για νομική επεξεργασία. Όλες πάντως οι προσπάθειες για την ένταξή της σε κάποιο από τα νομοσχέδια του ΥΠΕΝ έχουν πέσει στο κενό, μια που οι υπουργοί και οι υφυπουργοί υπόσχονταν μεν, αλλά ουδέποτε υλοποίησαν την υπόσχεση αυτή.