logo


Οι πρόσφατες εξελίξεις στο Σύνδεσμο για την Προστασία και την Ανάπλαση του Πεντελικού (ΣΠΑΠ) με την αιφνίδια αποχώρηση του Δήμου Πεντέλης-Μελισσίων από τις τάξεις του, απασχόλησαν πρόσφατα την τοπική επικαιρότητα, πολύ περισσότερο που πλησιάζει η αντιπυρική περίοδος. Οι αναφορές σε προσωπικές αντιπαραθέσεις ανάμεσα στη νυν και την απελθούσα Διοίκηση του γειτονικού Δήμου, ήγειραν επιπλέον ερωτηματικά. Εξαιρετικά καυστικές, εξάλλου, ήταν και οι ανακοινώσεις όλων ανεξαιρέτως των παρατάξεων της μειοψηφίας, που μιλούσαν για επικίνδυνους χειρισμούς της Διοίκησης Κοσμοπούλου, για πολιτικά παιχνίδια, για ακατανόητες αποφάσεις, για αυτοχειρία και για τυχοδιωκτισμό, ενώ και ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας Διαχείρισης Αποβλήτων στο ΥΠΕΝ, και πρώην Δήμαρχος Μελισσίων, Μ. Γραφάκος με παρέμβασή του μίλησε για αντιθεσμική αθλιότητα.

Για την απόφαση αποχώρησης του Δήμου από τον ΣΠΑΠ μιλάει σήμερα στην Οδό Διονύσου η Δήμαρχος Πεντέλης Ν. Κοσμοπούλου και δίνει τις δικές της διευκρινίσεις για όσα οδήγησαν στην παραπάνω απόφαση, αλλά και για όσα επιδιώκουν για το βουνό οι Δήμοι γύρω από το Πεντελικό- ανάμεσά τους σε μεγάλο βαθμό και ο Δήμος Διονύσου- που κατά τη Δήμαρχο Πεντέλης μοιράζονται ένα κοινό όραμα:

Οδός Διονύσου: Διάβασα το δικό σας Δελτίο Τύπου αμέσως μετά την απόφαση αποχώρησης, την οποία έλαβε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο. Διάβασα και τα Δελτία Τύπου των παρατάξεων της μειοψηφίας, που καταγγέλλουν την πρωτοβουλία σας με ποικίλους χαρακτηρισμούς. Τι απαντάτε σ’ αυτά;

Ν. Κοσμοπούλου: Κατ’ αρχάς η στείρα αντιπολίτευση δεν βοήθησε ποτέ κανέναν. Και 24 χρόνια που είμαι δημοτική σύμβουλος, ποτέ δεν έκανα τέτοια αντιπολίτευση. Γι’ αυτό με ενάμιση μήνα προεκλογικού αγώνα ο κόσμος επέλεξε να κάνει Δήμαρχο εμένα. Τι βλέπουν λοιπόν οι συνάδελφοι της αντιπολίτευσης; Ότι μέσα σε δυόμιση μήνες θητείας, νοικοκυρεύουμε το Δήμο: Καθαριότητα, τα οικονομικά του Δήμου, φτιάξαμε προϋπολογισμό που δεν είχαν, επισκευάζουμε τα χαλασμένα απορριμματοφόρα και τα οχήματα Πολιτική Προστασίας. Ξέρουν όλοι, και κατά καιρούς οι ίδιοι έχουν χτυπήσει τη διοίκηση του ΣΠΑΠ, τι κάνει ο Σύνδεσμος για την Πεντέλη, όταν πάμε με το καρβουνάκι, ενώ ο ΣΠΑΥ του Υμηττού πάει με ταχύτητα φωτός. Πόσα παρατηρητήρια έχουμε στην Πεντέλη, πόσα πυροφυλάκια, πόσους πυροφύλακες; Κανένα και έχω αποδείξεις με φωτογραφίες γι’ αυτό. Το βουνό είναι τεράστιο, κάποιος πρέπει να το φροντίσει, αυτή είναι η δουλειά του ΣΠΑΠ.

Ο.Δ.: Είναι αλήθεια πως στα Δελτία Τύπου κάποιων από τις παρατάξεις αναγνωριζόταν πως αυτή η δουλειά δεν ήταν πάντα ικανοποιητική και είχε επισημανθεί κατά καιρούς πως ο ΣΠΑΠ δεν επιτελούσε το έργο για το οποίο συγκροτήθηκε το 1992. Εσείς είστε αυτοδιοικητική από το 1999, έχετε μάλιστα διατελέσει Αντιδήμαρχος με διάφορα αντικείμενα αρμοδιότητας. Αυτές τις διαπιστώσεις, τους προβληματισμούς και τις επιφυλάξεις για το έργο που έκανε ή όχι ο ΣΠΑΠ, τις εκφράζατε στο διάστημα αυτό;

Ν.Κ.: Η διοίκηση του κ. Σιώμου μετράει 9 χρόνια.

Ο.Δ.: Της οποίας ήσασταν μέλος. Ο κ. Σιώμος ανήκει στην παράταξη όπου είχατε θέση ευθύνης.

Ν.Κ.: Στην παράταξη που εγώ δημιούργησα. Στον κ. Σιώμο πάντα μιλούσα σε εσωτερικό επίπεδο, με τα λίγα που γνωρίζω, προσπαθώντας να καλυτερεύσω την κατάσταση του ΣΠΑΠ, αν και δεν ήταν δικό μου κομμάτι και δεν ήμουν Δήμαρχος. Πολλές φορές είχαμε έρθει σε αντιπαράθεση, άλλες φορές τρέξαμε μαζί όπως για τα λατομεία, και του εξέφραζα πάντα τη δική μου άποψη και για τις αναδασώσεις, τις οποίες πιστεύω ότι κάνει με λάθος τρόπο- στο βουνό πιστεύω ότι πλέον πρέπει να φυτεύουμε μόνο βραδύκαυστα. Πιστεύω ακόμη ότι το Πεντελικό χρειάζεται ένα συγκεκριμένο τρόπο διαχείρισης συνολικό, όπως συμφωνεί και ο Δασάρχης σε πρόσφατη συνάντησή μου μαζί του. Δεν μπορεί ο κάθε Δήμος να δρα αυτόνομα. Και αυτό αποφασίσαμε στη σύσκεψη των Δημάρχων το περασμένο Σάββατο (σ.σ.16/3): Το βουνό είναι ενιαίο και θέλει προστασία, ανεξάρτητα με τα όρια του κάθε Δήμου. Άρα εκεί που σταματώ εγώ, πρέπει να αρχίζει ο Δήμαρχος Κηφισιάς, και εκεί που σταματάει αυτός να αρχίζει ο Δήμαρχος Διονύσου. Δεν γίνεται διαφορετικά.

Ο.Δ.: Θα επιμείνω λίγο στην ερώτησή μου. Εκτός από τις προσωπικές επικοινωνίες σας με τον Πρόεδρο, είχατε δημοσιοποιήσει τις επιφυλάξεις ή τους προβληματισμούς σας για τη λειτουργία του ΣΠΑΠ;

Ν.Κ.: Όχι, δεν τις είχα δημοσιοποιήσει. Εγώ είμαι ένας πολύ υπομονετικός άνθρωπος. Βρίσκω ακόμη και τους αντιπάλους μου και τους συμβουλεύω, τους μιλάω. Δεν ήταν όμως στην αρμοδιότητά μου, έτσι ό,τι είχα να πω, το έλεγα εσωτερικά. Τώρα όμως είμαι Δήμαρχος, τα πράγματα έχουν αλλάξει, έχω ευθύνη που μου την έδωσαν οι συμπολίτες μου, άρα την ευθύνη αυτή δεν τη χορηγώ σε κανέναν, και ειδικά όταν δεν συμφωνώ με πρακτικές.

Ο.Δ.: Είπατε προηγουμένως πως η προεκλογική εκστρατεία σας διήρκεσε μόλις ενάμιση μήνα, και αντιλαμβάνομαι πως ο ΣΠΑΠ δεν θα ήταν στην κορυφή της ατζέντας σας. Είτε τότε πάντως είτε μετεκλογικά σάς απασχόλησε το θέμα;

Ν.Κ.: Φυσικά. Και για αυτό έχω αναφέρει πολύ συγκεκριμένα πράγματα για το Πεντελικό στο πρόγραμμά μου και σας διαβάζω: «Οι δασικές εκτάσεις του ορεινού όγκου οφείλουμε να τελούν σε καθεστώς απόλυτης προστασίας. Κανένα Λατομείο στο βουνό μας. Φυλάμε το βουνό μας και εκσυγχρονίζουμε συνεχώς την υφιστάμενη υλικοτεχνική υποδομή και τα μέσα πυρασφάλειας. Φυτεύουμε το βουνό μας με δέντρα ανθεκτικά στις πυρκαγιές. Εγκαθιστούμε ειδικά συστήματα πυρανίχνευσης και πυροπροστασίας. Υλοποιούμε την ήπια ανάδειξη των φυσικών περιπατητικών μονοπατιών με σήμανση και την παράλληλη σήμανση ψηφιακών εφαρμογών και τη δημιουργία σημείων ενδιαφέροντος και θέασης. Προχωράμε στην ανάδειξη του ιστορικού απόθεμα του Πεντελικού. Αναδεικνύουμε την οδό λιθαγωγίας και το λατομείο της σπηλιάς σε συνέργεια με το Μουσείο της Ακρόπολης«.

Ο.Δ.: Αυτές είναι οι προθέσεις που είχατε ανακοινώσει προεκλογικά. Εγώ μιλώ για το αν είχατε βάλει στο τραπέζι θέμα δυσλειτουργίας του Συνδέσμου.

Ν.Κ.: Φυσικά και όχι, δεν θα ασχολούμουν προεκλογικά με τον ΣΠΑΠ. Εξάλλου είναι διαφορετική η θέση του δημοτικού συμβούλου από αυτή του Δημάρχου.

Ο.Δ.: Το έργο, λοιπόν, του ΣΠΑΠ, όπως το επιτελεί, δεν σας βρίσκει σύμφωνη.

Ν.Κ.: Προφανώς. Έχουν περάσει 9 χρόνια που προσπαθεί η διοίκηση του κ. Σιώμου. Σύμφωνα με τον πρόσφατο νόμο, την απόλυτη ευθύνη την έχει ο Δήμαρχος. Τι θέλω λοιπόν εγώ και οι υπόλοιποι Δήμαρχοι του βουνού; Να το προστατεύσουμε, όχι μόνο από τη φωτιά, αλλά και από τη ρίψη μπάζων, από τα Λατομεία, από φαραωνικά σχέδια. Και συμφωνούν, όπως είδατε, αρκετοί Δήμαρχοι. Το βουνό σε επίπεδο πυρασφάλειας είναι εξαιρετικά, απίστευτα, πίσω- ελάχιστες δεξαμενές σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες, ελάχιστα πυροφυλάκια.

Ο.Δ.: Επιτρέψτε μου να σας διακόψω εδώ. Η ευθύνη για τις δεξαμενές, για τα αντλιοστάσια, για τους κρουνούς, για τα πυροφυλάκια ανήκει στο Δήμο. Άρα η κάθε Δημοτική Αρχή έχει την ευθύνη ελέγχου, συντήρησης και επισκευής τους, και όχι ο ΣΠΑΠ.

Ν.Κ.: Η δουλειά του ΣΠΑΠ είναι να ενώνει, να ενοποιεί και να οργανώνει. Και στους Συνδέσμους, όπως και στους Δήμους, η Ευρωπαϊκή Ένωση δίνει και πάρα πολύ μεγάλα κονδύλια.

Ο.Δ.: Τα οποία δεν είχε εκμεταλλευτεί ο ΣΠΑΠ; Ούτε είχε προσανατολιστεί στην κατεύθυνση χρηματοδότησης;

Ν.Κ.: Προφανώς όχι. Η δουλειά λοιπόν του ΣΠΑΠ είναι να συνεργάζεται με τους Δήμους και όχι να κάνει ό,τι θέλει. Εγώ βλέπω την προστασία του βουνού με ένα συγκεκριμένο τρόπο. Και ευτυχώς τον μοιράζομαι και με τους άλλους Δημάρχους, που εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους στην πορεία.

Ο.Δ.: Το κοινό αυτό όραμα, με κάποιες στρατηγικές και στόχους, αναφέρεται στο Δελτίο Τύπου μετά από τη συνάντησή σας με τους συναδέλφους σας. Η γενική κατεύθυνση είναι αυτή που περιγράφατε στο προεκλογικό σας πρόγραμμα;

Ν.Κ.: Κατ’ αρχήν ναι, μαζί με κάποιους ακόμη άξονες, όπως η διάνοιξη δασικών δρόμων, που είναι μεν του Δασαρχείου δουλειά, αλλά αν το Δασαρχείο δεν τους ανοίγει, θα τους ανοίξω εγώ, δεν θα αφήσω να ξανακαούμε. Χρειαζόμαστε ακόμη πυροφυλάκια, και πυροσβεστικά οχήματα, και υδροφόρες, και δεξαμενές νερού, και ψηφιακές οθόνες για τον έγκαιρο εντοπισμό πιθανών εστιών φωτιάς που τις τοποθετούμε ήδη. Στο σημείο αυτό να προσθέσω πως για την αποτελεσματικότερη φύλαξη του βουνού, πρέπει την πρακτική αυτή να υιοθετήσουν και οι άλλοι Δήμοι της Πεντέλης- Κηφισιάς, Διονύσου, Μαραθώνα, Παλλήνης, Βριλησσίων, η Ραφήνα το κάνει ήδη- και να εγκαταστήσουν κάμερες. Γι’ αυτό ζητήσαμε οι παραπάνω Δήμαρχοι με έγγραφό μας ραντεβού με τον κ. Κικίλια.

Ο.Δ.: Συνεπώς ο στόχος είναι να καλυφθεί το βουνό σε επίπεδο φύλαξης με ένα πυκνό δίκτυο με κάμερες. Γνωρίζω πως η συνδρομή του Δήμου Διονύσου στον ΣΠΑΠ ετησίως είναι 18.000 ευρώ. Εσείς θεωρείτε πως η δική σας συνδρομή δεν ήταν ανταποδοτική, δεν βλέπατε δηλαδή  συγκεκριμένα ωφελήματα. Έχετε υπολογίσει, με βάση κάποια μελέτη, το ποσόν που θα κόστιζε στο Δήμο η κάλυψη σε δράσεις πολιτικής προστασίας, είτε χειμώνα είτε καλοκαίρι;

Ν.Κ.: Κατ’ αρχήν θέλουμε εξοπλισμό σύγχρονο, που δεν έχουμε. Όταν παραλάβαμε, η κατάσταση ήταν τραγική. Όλα μας τα μηχανήματα, που έχουν διπλή λειτουργία και για εκχιονισμό και για κατάσβεση φωτιάς, ήταν χαλασμένα. Ο Θεός με βοήθησε και δεν είχαμε φέτος έντονες χιονοπτώσεις, αλλιώς θα είχαν κλείσει τα πάντα. Τώρα λοιπόν, κάνουμε συντήρηση όλων των οχημάτων, που όμως είναι ελάχιστα για την πυροφύλαξη του βουνού και πρέπει συνεχώς να είναι σε κίνηση. Εντούτοις το 2022 κάτοικος μας ειδοποίησε για τη φωτιά. Ειλικρινά δεν γνωρίζω τι κάνει ο ΣΠΑΠ. Ο Δήμος Πεντέλης, σε αντίθεση με τους άλλους Δήμους μέλη του, δεν είχε όχημα του Συνδέσμου. Εδώ τα είχε ο ίδιος ο κ. Σιώμος και όποτε ήθελε τα κινούσε. Έτσι δεν πάμε πουθενά.

Ο.Δ.: Ο στόχος της δικής σας Διοίκησης είναι τώρα να γίνετε αυτάρκεις όσον αφορά στον εξοπλισμό;

Ν.Κ.: Ασφαλώς. Στη θλιβερή φωτιά του 2018, το πρώτο πυροσβεστικό που έφτασε ήταν αυτό από τη γειτονική Ραφήνα. Στη φωτιά του 2022, στην Πεντέλη, αυτή που έφτασε πρώτη ήταν η Πυροσβεστική Υπηρεσία! Ήταν και ένας από τους λόγους που αποχώρησα από την παράταξη- διαφωνούσα με τον τρόπο φύλαξης του βουνού. Το βουνό δεν φυλάσσεται μέσα στην πόλη. Εκεί ξέρουμε τα δύσκολα κομμάτια και μπορούμε τα αντιμετωπίσουμε. Αλλά η φωτιά έρχεται από το βουνό. Όμως η προηγούμενη Δημοτική Αρχή κατάργησε τα δρομολόγια των πυροσβεστικών οχημάτων στην Πεντέλη και γι’αυτό αποχώρησα, μαζί και με τη διαφωνία μου για το σύνολο της συμπεριφοράς της πρώην Δημάρχου.

Ο.Δ.: Στις 11 Μαρτίου το Δημοτικό Συμβούλιο Πεντέλης συνεδρίασε εκτάκτως και αποφάσισε την αποχώρηση από τον ΣΠΑΠ, μια ημέρα αργότερα ανακοινώθηκε με Δελτίο Τύπου η ίδρυση του Δικτύου Ανθεκτικών Πόλεων, με το Δήμο Πεντέλης να είναι από τα ιδρυτικά μέλη.

Ν.Κ.: Εγώ δεν υπέγραψα τότε. Στις 12 Μαρτίου ήμουν ομιλήτρια στον ΣΠΑΥ για τα ρέματα της πόλης μου, που όλα βρίσκονται σε τραγική κατάσταση, και για το Πεντελικό, καλεσμένη από τον Δήμαρχο Αργυρούπολης και Πρόεδρο του εκεί Συνδέσμου, τον Γιάννη τον Κωνσταντάτο. Είναι αλήθεια πως δεν είχα εικόνα. Και εντυπωσιάστηκα από τη συγκρότηση που υπήρχε. Έχει φτιάξει απίστευτα πράγματα- άκουγα από παλιούς και νέους συνεργάτες μου ότι ο Υμηττός κλείνει όταν ο βαθμός επικινδυνότητας των καιρικών φαινομένων είναι 4 και 5. Όταν πήγα να το εφαρμόσω το 2021, δεν με αφήσανε. Θα γίνει φέτος. Για να ξαναγυρίσω στο Δίκτυο, ενημερώθηκα από τον κ. Κωνσταντάτο ότι επειδή πολλοί Δήμοι, και εκτός Αττικής, θέλουν να έχουν την τεχνογνωσία που ανέπτυξε ο ΣΠΑΥ για την προστασία του βουνού, αλλά δεν μπορούσαν να γίνουν μέλη του, ίδρυσε ένα forum για να μας δώσει την τεχνογνωσία αυτή. Χωρίς όμως την προηγούμενη ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου, δεν ήθελα να προχωρήσω. Το Δημοτικό Συμβούλιο λοιπόν συνεδρίασε, κάτι που ενόχλησε αφόρητα κάποιους- γιατί μέσα από πλήρες υλικό που έστειλα στους επικεφαλής των παρατάξεων, και που δεν έκαναν τον κόπο να διαβάσουν, είδαν τι κάνει ο ΣΠΑΥ και τι ο ΣΠΑΠ. Ακούστε, όταν δεν κάνουμε κάτι καλά, πρέπει να έχουμε και την αυτογνωσία να το παραδεχόμαστε. Όλοι φταίμε, και πρώτη εγώ που είμαι σήμερα Δήμαρχος, για την κατάσταση του ΣΠΑΠ εδώ και πάρα πολλά χρόνια, αλλά οφείλουμε να κάνουμε κάτι καλύτερο για μας και κυρίως για τα παιδιά μας. Εν πάση περιπτώσει, σήμερα (σ.σ. Τετάρτη 20 Μαρτίου), θα υπογράψω την ιδρυτική διακήρυξη για το Δίκτυο.

Ο.Δ.: Ποια διαπιστώσατε πως είναι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του ΣΠΑΥ έναντι του ΣΠΑΠ;

Ν.Κ.: Σας διαβάζω: 12 Δήμοι, μια αποστολή, η προστασία του Υμηττού μας. Έχει τα οικονομικά στοιχεία, όπου τα έσοδα σημειώνουν αλματώδη άνοδο μέσα σε τρία χρόνια, από 1,5 εκατομμύριο το 2019-2020-2021 πηγαίνει στα 7,2 εκατομμύρια το 2022, το 2023 πήρε 13,5 εκατομμύρια και το 2024 θα πάρει 10 εκατομμύρια, όλα από χρηματοδοτικά προγράμματα. Το πρόγραμμα εκεί βασίζεται σε 5 άξονες δράσεων: Θωράκιση του Υμηττού- Αξιοποίηση έξυπνων τεχνολογιών- Ανάπτυξη φιλοδασικής συνείδησης- Ενίσχυση του εθελοντισμού- Ανάδειξη του Υμηττού σε παγκόσμιο σημείο αναφοράς. Να σας πω ακόμη ότι ο ΣΠΑΥ έχει 45 πυροσβεστικά οχήματα, 10 σύγχρονες υδροφόρες, διαθέτει 300.000 ευρώ για εξοπλισμό στους εθελοντές, και- το σημαντικότερο- 130 χιλιόμετρα συντήρηση δασικών δρόμων, σε συνεργασία με το Δασαρχείο και τους εκεί Δήμους, λειτουργώντας σαν ομπρέλα.

Ο.Δ.: Μιλήσατε πιο πάνω για ένα κοινό όραμα που μοιράζεστε με τους υπόλοιπους Δημάρχους του βουνού. Σκέφτεστε να το παρουσιάσετε, με μια κοινή συνέντευξη Τύπου ενδεχομένως;

Ν.Κ.: Σίγουρα, γιατί όλους μας ενδιαφέρει η ουσία. Θα συναντηθούμε οι Δήμαρχοι του βουνού με τον υπουργό, τον κ. Κικίλια, σε προγραμματισμένη κοινή σύσκεψη για την πυροπροστασία της Πεντέλης, να ζητήσουμε ό,τι χρειάζεται για τη θωράκιση του βουνού και εν συνεχεία ο κάθε Δήμος θα ετοιμαστεί για την αντιπυρική περίοδο και θα ενημερώσει τους άλλους Δήμους ώστε να συντονιστούμε αναλόγως.

Ο.Δ.: Η απόφασή σας να αποχωρήσετε από τον ΣΠΑΠ χρειάζεται να εγκριθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου, ή και από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Αν τελικά εγκριθεί, σημαίνει πως ο νυν Πρόεδρος, που είναι δημοτικός σύμβουλος Πεντέλης, άρα θα προέρχεται πλέον από Δήμο μη μέλος, εκπίπτει αυτοδικαίως από το αξίωμά του. Σε μια τέτοια περίπτωση, σκοπεύετε να προχωρήσετε σε μια επανίδρυση του Συνδέσμου;

Ν.Κ.: Να σας πω. Με βάση την προστασία του βουνού, όπως τη μοιραζόμαστε οι Δήμαρχοι, θα πάμε βήμα βήμα. Εμένα δεν μ’ ενοχλεί ο ΣΠΑΠ, αλλά η διοίκησή του, αυτά που βλέπει και αυτά που πιστεύει.  Δεν υπάρχει πολιτική εμπάθεια στο πρόσωπο του κ. Σιώμου, ήταν Πρόεδρος 9 χρόνια και ό,τι μπόρεσε να δώσει, το έδωσε. Έχει κλείσει ο κύκλος του, όπως άλλωστε το έχω πει και στον ίδιο στο Δημοτικό Συμβούλιο. Εγώ θέλω έναν ΣΠΑΠ να προχωρήσει, να μου φυλάει το βουνό μου. Θέλω έναν ΣΠΑΠ που να είναι εναρμονισμένος με τις νέες τεχνολογίες, με την τεχνητή ευφυΐα και φυσικά με τον ανθρώπινο παράγοντα- δεν λέω να καταργήσουμε τα πυροφυλάκια, όπως τα είχε καταργήσει η προηγούμενη Διοίκηση της Πεντέλης και καήκαμε. Έτσι, θα μιλούσα μάλλον για επανεκκίνηση του ΣΠΑΠ σε άλλη βάση. Και έχουμε το παράδειγμα του ΣΠΑΥ μπροστά μας- ουσιαστική προστασία και θωράκιση του βουνού. Εγώ λοιπόν αυτό που θα κάνω στο εξής είναι να θωρακίσω το βουνό για τη φωτιά. Είμαστε 6-7 οι Δήμαρχοι του βουνού. Κάποιος πρέπει να αναλάβει μια πρωτοβουλία για την οργάνωση, ώστε να μην καεί και πάλι το βουνό. Η Κηφισιά δεν έχει καεί, ούτε κι ο Διόνυσος- και σε μένα η φωτιά από εκεί θα έρθει, 9500 στρέμματα κάηκαν τον Ιούλιο του 2022 μόνο στην Πεντέλη και συνολικά 25.000 στρέμματα. Αλλά γι’ αυτό δεν ενδιαφέρεται κανείς.

Ο.Δ.: Σας ευχαριστώ πολύ κ. Κοσμοπούλου.

Ν.Κ.: Κι εγώ!

Σ.σ.1: Η φωτογραφία της συνέντευξης είναι από το χαιρετισμό της κ. Κοσμοπούλου στην εκδήλωση για το Πεντελικό που διοργάνωσε χθες Κυριακή 31 Μαρτίου ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος «Η Πεντέλη μας», με τίτλο «Το Πεντελικό σε συνθήκες Κλιματικής Κρίσης – Απειλές και Ευκαιρίες», με διακεκριμένους ομιλητές και εξαιρετικά ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις.

Σ.σ.2: Στην ίδια εκδήλωση συναντήσαμε και τον Πρόεδρο του ΣΠΑΠ, ο οποίος επιφυλάχθηκε για δηλώσεις του στην Οδό Διονύσου, όταν αποκατασταθεί- με τον οποιονδήποτε τρόπο- η εκκρεμότητα που σήμερα υπάρχει στο Σύνδεσμο.