logo


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το τελευταίο διάστημα, με αφορμή έγγραφο της Ταμειακής Υπηρεσίας του Δήμου, που αναφερόταν στα ταμειακά διαθέσιμα, ορισμένοι καλοθελητές έσπευσαν με ανακριβή σχόλια στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης, να δημιουργήσουν σύγχυση και θολό τοπίο ότι ο Δήμος βαδίζει σε πτώχευση.

Αυτός ο ισχυρισμός, όπως αποδεικνύεται με στοιχεία, δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα και σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνεται στην πραγματική οικονομική κατάσταση του Δήμου. Πιθανή επιδίωξη όλων αυτών αποτελεί, πέραν της γνωστής λογικής της «καμένης γης», και η συνήθης εύκολη λύση της επιβολής νέων ή αυξημένων τελών.

Προκειμένου να αποκατασταθεί η αλήθεια, κατά τη χθεσινή (σ.σ. 28/3) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο πρόεδρος της παράταξής μας Γιάννης Καλαφατέλης αναφερόμενος στο θέμα, τόνισε μεταξύ των άλλων:

Σε ό,τι αφορά το έγγραφο της Ταμειακής Υπηρεσίας του Δήμου:

Η συγκεκριμένη Υπηρεσία, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων και υποχρεώσεών της να προειδοποιεί αλλά και να μεριμνά για την εύρυθμη λειτουργία του Δήμου, επειδή εντόπισε χαμηλά ταμειακά διαθέσιμα, απέστειλε προληπτικά, έγγραφο στη Δήμαρχο και τις αρμόδιες Υπηρεσίες, επισημαίνοντας την ανάγκη επίσπευσης της βεβαίωσης και είσπραξης των προβλεπόμενων εσόδων, προκειμένου να αποφευχθούν αρνητικές εξελίξεις στο μέλλον, ενόψει των επικείμενων υποχρεώσεων του Δήμου.

Συγκεκριμένα το έγγραφο αναφέρει ότι τα διαθέσιμα του Δήμου, στα τέλη Δεκεμβρίου 2023 είναι περίπου 4.438.106 €.

Είναι ικανή αυτή η αναφορά στα ταμειακά διαθέσιμα, για να οδηγηθεί κανείς στο συμπέρασμα ότι ο Δήμος είναι υπό πτώχευση;

Όχι.

Γιατί τα διαθέσιμα αποτελούν μεταβαλλόμενο αριθμό και αποτυπώνουν μια στιγμιαία εικόνα. Δηλαδή αν σήμερα πληρώσεις μια δαπάνη, ο αριθμός αυτός μειώνεται, σε σχέση με αυτόν που ήταν χθες. Δεν μπορείς λοιπόν να βασίζεσαι σε αυτόν για να βγάλεις ασφαλή συμπεράσματα σε σχέση με την φερεγγυότητα του Δήμου. Θα πρέπει ταυτόχρονα να εξετάσεις, αν έχεις ή όχι να βεβαιώσεις έσοδα και αν ενεργείς συστηματικά για να τα εισπράξεις.

Τι συμβαίνει λοιπόν στην πραγματικότητα;

Ένα μεγάλο μέρος του προβλήματος οφείλεται στην μη έγκαιρη έκδοση των λογαριασμών ύδρευσης. Πρόκειται για το γνωστό δομικό πρόβλημα που ξεκίνησε από τη Διοίκηση Ζαμάνη (2014-2019), καθώς η άμεση επίλυσή του εμποδίστηκε από τη δυσκολία των μετρήσεων, για τις οποίες εμείς ως διοίκηση δρομολογήσαμε την οριστική λύση με την αντικατάσταση των χιλιάδων συμβατικών υδρομέτρων με ψηφιακά. Μια διαδικασία που είναι χρονοβόρα και βρίσκεται ήδη στη τελευταία φάση της.

Αναλυτικά σε ό,τι αφορά τους λογαριασμούς νερού:

H δική μας Διοίκηση, εξέδωσε βεβαιωτικό κατάλογο λογαριασμών νερού για το 3ο τετράμηνο του 2022, συνολικού ποσού 3,5 εκ .ευρώ. Από αυτόν έχει ήδη εισπραχθεί 1 εκ. ευρώ, επειδή δόθηκε παράταση στην πληρωμή, λόγω ενστάσεων. Με βάση την εισπραξιμότητα στους λογαριασμούς νερού (80%), μπορούν ακόμη να εισπραχθούν (μετά και την διόρθωση λόγω ενστάσεων), άλλα 1,8 εκ. ευρώ. Από εκεί και πέρα, εκκρεμεί η έκδοση 3 λογαριασμών για το 2023, συνολικού ύψους 9 εκ. ευρώ, που θα αποδώσουν ακόμη 7 εκ. ευρώ. Δηλαδή το σύνολο των επικείμενων εσόδων, μόνο από τους λογαριασμούς του νερού, ανέρχεται στα 9 εκ ευρώ .

Αν το ποσό αυτό προστεθεί στα ταμειακά διαθέσιμα του τέλους του 2023, τότε αυτά θα ανέλθουν κοντά στα 14 εκ.ευρώ. Κι αυτό, χωρίς να ληφθεί υπόψη η δυνατότητα που δίνουν οι ανείσπρακτες οφειλές ύψους 7.825.924 €, που υπήρχαν στο τέλος του 3ου τριμήνου του 2023, ορισμένες των οποίων είναι άμεσης απόδοσης όπως αυτές του ΑΔΜΗΕ (οφειλόμενα τέλη για τους χώρους που καταλαμβάνει), της ΕΡΤ (τέλη χώρου κεραίας), εσόδων από τα κοιμητήρια, καθώς και ποσά που έχουν καταβληθεί από το Δήμο και αναμένεται να αποδοθούν από κεντρικούς Φορείς, κ.λπ. Πρόκειται για ποσά που θα αυξήσουν υπέρμετρα τα παραπάνω ταμειακά διαθέσιμα των 14 εκ. ευρώ.

Επιπλέον επισημαίνονται και τα εξής:

Μετά το εκλογικό αποτέλεσμα, παραχωρήσαμε στη νέα Δήμαρχο ελεύθερη πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία, οικονομικά και άλλα, ενώ την παροτρύναμε με την ανάληψη των καθηκόντων της να προχωρήσει στην άμεση έκδοση του λογαριασμού ύδρευσης του 1ου Τριμήνου του 2023, ο οποίος ήταν σχεδόν έτοιμος.

Παράλληλα, με Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, προχωρήσαμε σε λύση για μαζική αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων είχαν προκύψει μέσω ενστάσεων για τον λογαριασμό του 3ου 4μήνου 2022.

Η Δημοτική Αρχή, δυστυχώς, παρά το ότι έχουν περάσει τρεις ολόκληροι μήνες που έχει αναλάβει, καθώς και επιπλέον δυόμιση κατά τους οποίους είχε πρόσβαση στα στοιχεία, μέχρι σήμερα δεν έχει ενεργοποιηθεί.

Σε σχέση με όσα απίθανα λέγονται, δεν θέλουμε να πιστέψουμε ότι αποσκοπούν για να προετοιμασθεί το έδαφος της εύκολης λύσης, που δεν είναι άλλη παρά αυτή της αύξησης των δημοτικών τελών.

Δεν είναι καλόπιστοι οι ισχυρισμοί που βασίζονται σε μια στιγμιαία εικόνα, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους επιπλέον παράγοντες που συνιστούν τον πραγματικό βαθμό φερεγγυότητας του Δήμου (τι μπορείς άμεσα να εισπράξεις και συγχρόνως βέβαια τι οφείλεις). Και βέβαια εδώ μπαίνει το ζήτημα πώς ενεργοποιείται η Δημοτική Αρχή, στην κατεύθυνση αυτή.

Ο Δήμος λοιπόν δεν είναι ούτε υπό πτώχευση ούτε έχει «μαύρες τρύπες». Είναι φερέγγυος και δεν έχει δανειακές υποχρεώσεις, με μόνη εξαίρεση το leasing για την προμήθεια των νέων οχημάτων του στόλου, που ανανέωσε ένα γερασμένο στόλο μέσου χρόνου ηλικίας 30 ετών.

Για το λόγο αυτό, καλούμε την κ. Δήμαρχο, να μεριμνήσει ώστε να επιταχυνθεί η βεβαίωση και είσπραξη των απαραίτητων εσόδων.

Αυτό είναι το πραγματικό νόημα του εγγράφου της Ταμειακής Υπηρεσίας του Δήμου.

Από εκεί και πέρα, όλα τα παραπάνω συναρτώνται και με την απάντηση στο ουσιαστικό ερώτημα:

Τι έχεις κάνει ως Δημοτική Αρχή για τον πολίτη με τα χρήματα του Δήμου και μέσα στα πλαίσια ενός ισοσκελισμένου προϋπολογισμού, για τον οποίο βέβαια μεριμνάς να υλοποιείται;

Κινούμενοι λοιπόν μέσα σε δύσκολες συνθήκες που δεν όριζαν κανονική Δημοτική θητεία (πανδημία και μειωμένα έσοδα, ενεργειακή κρίση και φυσική καταστροφή Μήδειας και πυρκαγιών, με σημαντικές οικονομικές επιβαρύνσεις), υλοποιήσαμε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα 120 εκ.ευρώ από χρηματοδοτήσεις κεντρικών φορέων και ίδιους πόρους, με μέρος αυτών να έχει κατευθυνθεί σε ασφαλτοστρώσεις, σε νέο στόλο οχημάτων και σε καταβολές λόγω της συμμετοχής του Δήμου στις εν λόγω χρηματοδοτήσεις.

Υ.Γ.: Υπάρχει επίσης ακόμη ένα πραγματικό πρόβλημα που οφείλουμε εμείς να θέσουμε. Αφορά το λεγόμενο τέλος ταφής. Πρόκειται ουσιαστικά, για πρόστιμο που θα επιβαρύνει υπέρμετρα το Δήμο εφόσον μετά από ένα σύντομο χρονικό διάστημα, δεν υπάρξει μέριμνα για την εκτροπή ενός σημαντικού ποσοστού του όγκου των απορριμμάτων εκτός των χώρων υγειονομικής ταφής. Η δική μας Δημοτική Αρχή είχε μεριμνήσει για τον απαραίτητο εξοπλισμό (απορριμματοφόρα, κάδους, για βιοαποδομήσιμα κ.λπ.).

Είναι ΑΜΕΣΗ ανάγκη η Δημοτική Αρχή να ενεργοποιηθεί και προς την κατεύθυνση αυτή, για να μην προκύψει πραγματικό πρόβλημα μείωσης των εσόδων του Δήμου.