logo


Με την ένδειξη ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ, ημερομηνία 22 Μαρτίου και αποδέκτες πλήθος αιρετών και υπηρεσιακών παραγόντων, κυκλοφόρησε υπηρεσιακό σημείωμα από την Ταμειακή Υπηρεσία του Δήμου Διονύσου, που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τα ταμειακά διαθέσιμα, τα οποία βρίσκονται- επί λέξει- “σε εξαιρετικά χαμηλό και επικίνδυνο επίπεδο”!

Στο σημείωμα υπογραμμίζεται η απουσία εσόδων, μια που δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει οι εισπράξεις από λογαριασμούς ύδρευσης, αλλά ούτε και η ροή των πληρωμών προς τους προμηθευτές, ενώ τονίζεται πως υπάρχει επιτακτική ανάγκη για βεβαίωση εσόδων αλλά και για δαπάνες με φειδώ, προγραμματισμό και οργάνωση.

Το παραπάνω σημείωμα δείχνει πως η προσπάθεια που κατέβαλε η νυν Δημοτική Αρχή να λύσει το πρόβλημα με τους αλλοπρόσαλλους λογαριασμούς της ύδρευσης, ώστε να ξεκινήσει η ροή εσόδων στο δημοτικό ταμείο δεν έχει, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, αποδώσει τους αναμενόμενους καρπούς: “Μέσα στο Μάρτιο, το πολύ Απρίλιο- που δεν είναι το καλό σενάριο- θα πρέπει να εκδοθεί ο πρώτος λογαριασμός, για το πρώτο τετράμηνο του 2023, ώστε να αρχίσει να εισρέει έσοδο στο ταμείο του Δήμου”, είχε άλλωστε πει στη συνέντευξή της στην Οδό Διονύσου η Αντιδήμαρχος Οικονομικών Λ. Νούση, πριν από μόλις 20 ημέρες. Το καλό σενάριο, του Μαρτίου, δεν φαίνεται να επιβεβαιώνεται, μια που λογαριασμοί δεν έχουν εκδοθεί ακόμη για κανένα από τα πέντε κιόλας τετράμηνα που εκκρεμούν, με αποτέλεσμα να εκτιμάται πως το συνολικό ποσόν που θα πρέπει να μπει το ταμείο του Δήμου για ένα και πλέον χρόνο ανέρχεται σε τουλάχιστον 12 εκατομμύρια ευρώ.

Θα πρέπει εδώ να σημειωθεί πως για κάθε τετράμηνο ο Δήμος εκδίδει βεβαιωτικό κατάλογο για τις οφειλές από την κατανάλωση στην ύδρευση. Καθένας από τους τετράμηνους αυτούς καταλόγους υπολογίζεται στα 2,5-3 εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία- σύμφωνα με την προηγούμενη Διοίκηση- εισπράττεται κατά μέσο όρο το 80% περίπου. Η αλυσίδα αυτή έσπασε, όπως είναι γνωστό, στα τέλη του 2022, όταν και ξεκίνησαν να στέλλονται στους κατοίκους οι λογαριασμοί με τις πραγματικές καταναλώσεις, μετά και από την αντικατάσταση των παλιών, αναλογικών, από τα νέα ψηφιακά υδρόμετρα. Οι υπέρογκες χρεώσεις οδήγησαν πολλές εκατοντάδες καταναλωτών στην υποβολή ενστάσεων, ενώ στο μεσοδιάστημα κανένας βεβαιωτικός κατάλογος δεν εκδόθηκε για το 2023, άρα τα έσοδα ήταν μηδενικά. Τον περασμένο Δεκέμβριο το Δημοτικό Συμβούλιο Διονύσου πήρε απόφαση για την οριζόντια αντιμετώπιση του προβλήματος, ενώ παράλληλα επιτροπή υπηρεσιακών παραγόντων εξέταζε τις ενστάσεις που είχαν μέχρι τότε υποβληθεί. Η νέα Διοίκηση, στελέχη της οποίας αμφισβητούσαν τη νομιμότητα της απόφασης εκείνης, ήδη προεκλογικά είχε δεσμευθεί πως θα αναζητούσε τρόπους επίλυσης του ζητήματος προς όφελος των δημοτών, κάτι που επαναλάμβανε και η κ. Νούση στη συνέντευξή της. Στην ίδια συνέντευξη η Αντιδήμαρχος είχε προσθέσει πως “Προς το παρόν στοχεύουμε στο να ξεκινήσουμε να εισπράττουμε, ενώ παράλληλα δεν έχουμε κάνει καθόλου έξοδα, πλην των απαραίτητων βέβαια. Προσπαθούμε να είμαστε όσο το δυνατόν πιο φειδωλοί”.