logo


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αλλά και αγωνία παρακολουθούμε τις εξελίξεις σχετικά με την πολιτική προστασία και ειδικότερα αυτή της Πεντέλης. Την εβδομάδα που πέρασε ο Δήμος Πεντέλης αποχώρησε από τον (ΣΠΑΠ) Σύνδεσμο Προστασίας & Ανάπλασης  Πεντελικού. Παράλληλα κατά τη διάρκεια του 3ου FORUM που οργάνωσε ο (ΣΠΑΥ) Σύνδεσμος Προστασίας & Ανάπλασης  Υμηττού, με θέμα «Τεχνητή Νοημοσύνη και Ανθεκτικές Πόλεις», γεννήθηκε το «Ελληνικό Δίκτυο Ανθεκτικών Πόλεων».  Το πρώτο Δίκτυο Πόλεων για την Πολιτική Προστασία, την Ανθεκτικότητα και την Αειφορία. Στο οποίο Δίκτυο συμμετέχει ο Δήμος Πεντέλης μαζί με άλλους 90 Δήμους απ’ όλη την Ελλάδα ως ιδρυτικό μέλος, ενώ δεν συμμετέχει ο δικός μας Δήμος Διονύσου…

Υποστηρίζουμε ξεκάθαρα  τη θέση ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει τη δυνατότητα να συμβάλει στη διαμόρφωση της Πολιτικής Προστασίας ως δημόσιας πολιτικής, ωστόσο παράλληλα, χρειάζεται ισχυρές τοπικές δομές και μηχανισμούς ασφάλειας των πολιτών, προκειμένου οι πολιτικές που εφαρμόζει να είναι αποτελεσματικές. Επίσης σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν πια, η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ) και οι τεχνολογίες Έξυπνων Πόλεων (SmartCities). Είναι οι τεχνολογίες που έρχονται από το μέλλον και πρέπει επειγόντως να τις εφαρμόσουμε τώρα, να εξοικειωθούμε, να τις αναπτύξουμε και να τις προσαρμόσουμε στις τοπικές ανάγκες προς εξυπηρέτηση και ασφάλεια των πολιτών και του τόπου.

Διαβάζοντας τον τοπικό τύπο (Οδό Διονύσου & Αμαρυσία) οι μεθοδεύσεις για τη λειτουργία νέων λατομείων συνεχίζονται και μάλιστα με έντονους ρυθμούς – βλέπε δηλώσεις: «…νέα μελέτη για υπόγεια εκμετάλλευση και αποκατάσταση της βλάστησης σε όλο το διαταραγμένο τοπίο που έχει αφήσει η προηγούμενη δραστηριότητα και αναμένουμε την έγκρισή της, δεδομένου ότι την υπόγεια εκμετάλλευση έχει εγκρίνει η κ. υπουργός Πολιτισμού, με πρόσφατη απόφασή της στην οποία αναφέρει: «Εγκρίνεται το αίτημα της εταιρείας. Τούτο διότι η μέθοδος της υπόγειας εξόρυξης, μη προκαλούσα άμεση ή έμμεση όχληση αρχαιοτήτων, φθορά ή καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, ούτε περιορισμούς ως προς την ανάδειξη των ευρισκομένων στην περιοχή αρχαιολογικών θέσεων και αρχαιοτήτων, εφαρμοζόμενη δε στην Ελλάδα τα τελευταία έτη, δεν εμπίπτει στην έννοια της απαγορευμένης…. η οποία αναφέρεται στη λατομική δραστηριότητα με τη μέθοδο των ανοιχτών ορυγμάτων».

Επισημαίνουμε την παλαιότερη πρόταση μας προς τους Συνδέσμους Προστασίας & Ανάπλασης και προς τους Δήμους: Mία ουσιαστική λύση προστασίας με διεθνή εχέγγυα είναι η  ένταξη του Πεντελικού στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση για το Τοπίο την  οποία έχουμε αναλύσει μέσα στα πλαίσια της λειτουργίας μας στη Διαπαραταξιακή Eπιτροπή κατά της λειτουργίας νέων λατομείων.

Τελικά θέλουμε «έξυπνες» πόλεις, θέλουμε πραγματική ποιότητα ζωής;