logo


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Εφαρμογή του Κανονισμού Πυροπροστασίας Ακινήτων εντός και πλησίον δασικών εκτάσεων. Μητρώο Τήρησης Μέτρων Προληπτικής Πυροπροστασίας Ιδιοκτησιών και καθαρισμοί οικοπέδων και ακάλυπτων χώρων.

Εκδόθηκε από το ΥΠΕΝ η  28909/848/15.3.2024 Ερμηνευτική Εγκύκλιος για την «Εφαρμογή του Κανονισμού Πυροπροστασίας Ακινήτων εντός και πλησίον δασικών εκτάσεων» με την οποία ορίζονται προθεσμίες που είναι αδύνατον να τηρηθούν τόσο από τους πολίτες όσο και από τις αρμόδιες υπηρεσίες, ενώ δεν υφίσταται η προβλεπόμενη ηλεκτρονική πλατφόρμα καταχώρησής τους.

Οι διατάξεις προληπτικής πυροπροστασίας του κανονισμού εφαρμόζονται υποχρεωτικά σε όλα τα ακίνητα των ανωτέρω περ. α έως ε για την επικείμενη αντιπυρική περίοδο έτους 2024. Οι διατάξεις αυτές αφορούν στην πρόσβαση στο ακίνητο, στη δημιουργία ζωνών προστασίας, στην αποθήκευση υλικών, στον τακτικό καθαρισμό και στην εκπόνηση Σχεδίου Προετοιμασίας Εκκένωσης.

  Μέχρι την 31.03.2024,  (σε 11 ημέρες!!!)  υποχρεούμαστε να προβούμε σε «σύνταξη Εντύπου Αξιολόγησης Επικινδυνότητας και Τεχνικής Έκθεσης αρμόδιου τεχνικού επιστήμονα».

  Μέχρι την 30.04.2024 υποχρεούμαστε να υποβάλουμε στον οικείο Δήμο αρχικά, (και στο ηλεκτρονικό «Μητρώο Τήρησης Μέτρων Προληπτικής Πυροπροστασίας Ιδιοκτησιών» αργότερα), Δήλωση Εφαρμογής των μέτρων πυρασφάλειας στην οποία θα δηλώνουν την ορθή λήψη των μέτρων που προβλέπονται στην έκθεση του αρμόδιου τεχνικού επιστήμονα, βάσει των προβλέψεων του Κανονισμού για την προστασία του ακινήτου τους σε περίπτωση πυρκαγιάς . Η Δήλωση αυτή θα πρέπει να επαναλαμβάνεται μέχρι την 30.4 κάθε επομένου έτους.

  Σε όλους όσοι δεν καταφέρνουν να υποβάλλουν εγκαίρως την ετήσια αυτή Δήλωση, θα επιβάλλεται πρόστιμο 1.000 ευρώ «το κεφάλι». Ταυτόχρονα θα θεωρείται ότι ο ιδιοκτήτης συναινεί να μπει ο Δήμος να καθαρίσει το οικόπεδο και να του χρεώνει τα έξοδα του καθαρισμού του.

  Αν μετά τον καθαρισμό του οικοπέδου ξαναβγούν χόρτα κ.λπ., ή αν η Επιτροπή Ελέγχου κρίνει ότι ο καθαρισμός δεν έγινε σωστά,  αυτό θα εκλαμβάνεται ως «Υποβολή ψευδούς δήλωσης στο Εθνικό Μητρώο» ως προς την τήρηση της σχετικής υποχρέωσης, και θα τιμωρείται με ποινή φυλάκισης  και με χρηματική ποινή, αν η πράξη αυτή δεν τιμωρείται βαρύτερα από άλλη ποινική διάταξη.

  Αν η πράξη του συνέβαλε στην εξάπλωση δασικής πυρκαγιάς, τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον τριών (3) ετών και χρηματική ποινή δέκα χιλιάδων έως διακοσίων χιλιάδων (200.000) ευρώ.

Ας δούμε ποια βασικά μέτρα πρέπει να υπάρχουν. Τα μέτρα προληπτικής πυροπροστασίας αφορούν μεταξύ άλλων:

-την πρόσβαση στο ακίνητο, τη δημιουργία ζώνης προστασίας ελάχιστου πλάτους δέκα μέτρων σε τρία επίπεδα με στόχο να επιβραδύνει το ρυθμό της πυρκαγιάς και να επιτρέπει την επέμβαση των πυροσβεστών.

-Παράλληλα ορίζεται ότι απαγορεύεται η αποθήκευση καύσιμών ή εύφλεκτων υλικών και αντικειμένων, η αποθήκευση καυσόξυλων κοντά στα κτίρια και η αποθήκευση εύφλεκτων υλικών, όπως καυσίμων για μηχανήματα κηπουρικής, κλπ.

-Επιπροσθέτως επιβάλλεται ο τακτικός καθαρισμός των αυλών, της στέγης και των υδρορροών από απορρίμματα και υπολείμματα βλάστησης .

-Οι ιδιοκτήτες κάθε ακινήτου στις περιοχές αυτές θα πρέπει να προχωρήσουν στην κατάρτιση σχεδίου προετοιμασίας εκκένωσης σε περίπτωση πυρκαγιάς.

-Υποχρεωτική καθίσταται και η περίφραξη ακόμα και για τα υφιστάμενα κτίρια.

-Υποχρεωτική είναι επίσης η αντικατάσταση ή προσθήκη σίτας με μεταλλικές ίνες στα κουφώματα του κτιρίου, για τα ακίνητα υψηλής και ιδιαίτερα υψηλής επικινδυνότητας.

-Σε περίπτωση ανακαίνισης είναι επίσης υποχρεωτική η επένδυση του κτιρίου με άκαυστα υλικά.

Ο έλεγχος τήρησης των απαιτήσεων του κανονισμού διενεργείται κατόπιν αυτοψίας, από τριμελή επιτροπή που ορίζεται από τον οικείο Δήμο και συγκροτείται από έναν δασολόγο ή γεωπόνο, έναν μηχανικό και έναν ακόμα υπάλληλο του Τμήματος Πολιτικής προστασίας του Δήμου.

Δεν ξέρω αν έχει συσταθεί αυτή η επιτροπή, ή ποιες ενέργειες έχουν γίνει από πλευράς Δήμου, πιστεύω όμως ότι όσο και καλές προθέσεις και να υπάρχουν σχετικά με την προληπτική πυροπροστασία, οι ιδιοκτήτες ακινήτων προσθέτουν άλλο ένα «βραχνά» κι άλλη μια υποχρέωση πάνω τους. Δυνητικά γίνονται υπόλογοι και απειλούνται με ποινικές διώξεις και βαριά πρόστιμα.