logo


Με επίκαιρη ερώτησή του προς τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών  στη Βουλή, χθες Τετάρτη 13 Μαρτίου, ο βουλευτής Αν. Αττικής ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Μ. Χριστοδουλάκης έφερε και πάλι στο προσκήνιο το θέμα της εγκατάστασης διοδίων στη Βαρυμπόμπη και τον Άγ. Στέφανο, με τον υφυπουργό Ν. Ταχιάο να απαντά, επανειλημμένως μάλιστα, πως στο Υπουργείο δεν υπάρχει καμιά τέτοια ειλημμένη απόφαση.

Πιο συγκεκριμένα:

Στην ερώτησή του, με τίτλο “Αδικαιολόγητη εμμονή του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, ως προς την εγκατάσταση πλευρικών διοδίων στους κόμβους Βαρυμπόμπης και Αγ. Στεφάνου και κατ’ επέκταση αναλογικών διοδίων μετά τον κόμβο Μεταμόρφωσης”, ο κ. Χριστοδουλάκης αναφέρθηκε στο ιστορικό της υπόθεσης που ξεκίνησε με το νόμο 3555/2007, όταν και προβλέφθηκε η εγκατάσταση πλευρικών διοδίων στους δυο κόμβους, “μια απόφαση άδικη και πρωτοφανής με το δεδομένο πως ο Δήμος Διονύσου, που είναι ο άμεσα επηρεαζόμενος, αλλά και οι όμοροι Δήμοι, είναι οι μόνοι Δήμοι αστικών χαρακτηριστικών που εμπίπτουν σε πλευρικά διόδια των κεντρικών οδικών τους αξόνων”.

Ο βουλευτής, εξάλλου, υπενθύμισε πως τα έσοδα από τα διόδια προορίζονται να καλύψουν άλλα μεγάλα έργα, σε άλλες περιοχές της χώρας, χωρίς καμιά ανταποδοτικότητα για τους πληττόμενους Δήμους, οι οποίοι επιπλέον θα δουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων τους να επιβαρύνεται δραματικά από τις κυκλοφοριακές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις: Η εκτροπή της κυκλοφορίας θα γίνεται μέσα από τους αστικούς οδικούς άξονές τους, μια που δεν υπάρχει αξιόπιστο οδικό δίκτυο παραπλεύρως της Εθνικής Οδού.

“Η πρώτη ερώτησή μου είναι απλή και σαφής: Υπάρχει η πρόθεση από την πλευρά του Υπουργείου για την τροποποίηση της σύμβασης του παραχωρησιούχου, που προκύπτει από το θεσμικό πλαίσιο του Ν.3555/2007, με σκοπό την οριστική απαλλαγή των περιοχών αυτών από την προοπτική της εγκατάστασης πλευρικών διοδίων στους δυο κόμβους;” ρώτησε ο κ. Χριστοδουλάκης. Και συνέδεσε το ζήτημα των διοδίων με την πρόσφατη, του περασμένου Νοεμβρίου, ανακοίνωση του Υπουργείου, περί προβλημάτων στατικότητας στη γέφυρα της Βαρυμπόμπης, “που δυστυχώς δεν είχε τεχνική τεκμηρίωση και γεννά ανησυχίες ασφάλειας”.

Στα παραπάνω ερωτήματα του βουλευτή της αντιπολίτευσης απάντησε ο υφυπουργός, που για πρώτη φορά δήλωσε ρητά και κατηγορηματικά πως καμιά ειλημμένη απόφαση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών δεν υπάρχει περί εγκατάστασης πλευρικών διοδίων στους κόμβους Βαρυμπόμπης και Αγ. Στεφάνου, προσθέτοντας πως σε κάθε περίπτωση θα προηγηθεί διαβούλευση με τους πληττόμενους Δήμους. Επιπλέον τόνισε πως επειδή μιλάμε για νόμο, που προβλέπει διόδια και που αναγκάζει το Ελληνικό Δημόσιο να πληρώνει 25 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο στον παραχωρησιούχο όσο τα διόδια αυτά δεν μπαίνουν, κάτι που “αποτελεί πολιτική απόφαση”, τότε η ίδια η Βουλή μπορεί να κυρώσει νέα νομική διάταξη, με την οποία θα αποφασισθεί πως διόδια στην Κηφισιά και στο Διόνυσο δεν θα μπουν.

Όσο για τη γέφυρα της Βαρυμπόμπης, ο κ. Ταχιάος αρνήθηκε πως έκανε λόγο για πιθανά προβλήματα ασφάλειας, ενώ μίλησε για γήρανση της γέφυρας αλλά και για την αξιολόγηση του κόστους στις περιπτώσεις είτε πλήρους καθαίρεσης είτε ανακατασκευής της.

Υπενθυμίζεται εδώ, πως ο κ. Χριστοδουλάκης μόλις πριν από ένα μήνα είχε φέρει στη Βουλή με επίκαιρη ερώτησή του και το θέμα της λειτουργίας νέων Λατομείων στην Πεντέλη, για να λάβει και τότε μια αντίστοιχη κατηγορηματική απάντηση, από τον υφυπουργό ΠΕΝ Ν. Ταγαρά σχετικά με τη σταθερή θέση της κυβέρνησης να μην την επιτρέψει.

Χαραμάδα ελπίδας, χαρακτήρισε τις παραπάνω εξελίξεις ο τέως Αντιδήμαρχος και τέως συντονιστής της διαπαραταξιακής- διαδημοτικής επιτροπής κατά των διοδίων Γ. Φωτάκης, ευχαριστώντας δημόσια το βουλευτή του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για τη στήριξη των θεμάτων της περιοχής και τη συνεργασία. Και συμπληρώνει:

Η σημερινή χαραμάδα είναι στο χέρι μας να ανοίξει πλαίρια και ο 16ετής αγώνας μας επιτέλους να ευοδωθεί. Χρειάζεται γι’ αυτό πρωτοβουλία για άμεση συνεδρίαση της Διαδημοτικής – Διαπαραταξιακής επιτροπής “Δημ. Κυριαζόπουλος”, για την υλοποίηση των ενεργειών του πρόσφατου Ψηφίσματος του Δημοτικού μας Συμβουλίου. Το βάρος πέφτει στη Δημοτική Αρχή. Η στήριξη αποτελεί υποχρέωση όλων μας”.