logo


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αύριο, Τρίτη 12 Μαρτίου 2024 διεξάγεται στην Αθήνα, υπό την αιγίδα της ΚΕΔΕ, το 12ο Συνέδριο με αντικείμενο το μέλλον των πόλεων (12th Future of Cities conference).

Διαβάζοντας κανείς το περιεχόμενο των εισηγήσεων (https://www.futureofcities.gr/agenda/)  διαπιστώνει με ευκολία ότι περιλαμβάνονται όλα τα κρίσιμα θέματα που θα απασχολήσουν τους Δήμους που θα μετεξελιχθούν τεχνολογικά κατά το προσεχές χρονικό διάστημα. Η παρουσία του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης και επιτυχημένων Δημάρχων επιβεβαιώνει τη βαρύτητα που δίνει η Πολιτεία στην ψηφιακή μετάβαση και αφορά όλες τις πόλεις σύγχρονες ή μη.

Σε αυτό το συνέδριο ο Δήμος Διονύσου θα έπρεπε να είναι παρών. Όχι ως απλός ακροατής/ θεατής, αλλά ως καταθέτων συγκεκριμένες εισηγήσεις. Στο Διόνυσο διαθέτουμε ανθρώπινο δυναμικό (τόσο πολίτες και αιρετούς όσο και υπηρεσιακά στελέχη) που θα μπορούσαν να επεξεργαστούν καινοτόμες ιδέες και να καταθέσουν πρωτοποριακές προτάσεις.

Δυστυχώς, αντί αυτού παρατηρούμε ότι οι Νέες Τεχνολογίες (Smart Cities) απουσιάζουν ακόμη και ως υποαντικείμενο από τις υπάρχουσες σήμερα Αντιδημαρχίες (1144/12.1.2024 Απόφαση Δημάρχου Διονύσου). Και (προς Θεού) κανείς δεν ισχυρίζεται ότι οι υπάρχουσες Αντιδημαρχίες δεν είναι χρήσιμες. Εάν, όμως, θέλουμε να συμβαδίσουμε με τις σύγχρονες εξελίξεις και να μην μένουμε ουραγοί σε έναν κόσμο που αλλάζει, θα πρέπει αμέσως – «χτες» – να καθιερωθεί και υποστηριχθεί διοικητικά μια Αντιδημαρχία Νέων Τεχνολογιών (Smart Cities).

Αντικείμενό της: Η τεχνολογική αναβάθμιση όλων των υποδομών και κάθε τομέα της διοίκησης (από τους πλέον παραδοσιακούς έως τους πλέον σύγχρονους) και η παρακολούθηση και υιοθέτηση των εγχώριων και διεθνών τεχνολογικών εξελίξεων.

Στόχος της: Η παροχή φιλικών και απλών ηλεκτρονικών υπηρεσιών στους δημότες κάθε ηλικίας, ακόμη και σε εκείνους που δεν είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία.

Η – δυστυχώς – παγιωμένη και διαχρονική υστέρηση του Δήμου σε θέματα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης πρέπει να τελειώσει. Είναι σαφές ότι ένα αυτοτελές γραφείο πληροφορικής από μόνο του δεν αρκεί για να ανταποκριθεί στις πολύ αυξημένες  ανάγκες των καιρών.

Θα πρέπει συνεπώς, ο  αρμόδιος Αντιδήμαρχος Διονύσου να είναι παρών και σε αυτό  σε κάθε μελλοντικό συνέδριο Smart Cities – Future of the Cities . Με αυτό τον τρόπο τόσο οι αιρετοί συνεργάτες, όσο  και τα υπηρεσιακά στελέχη του Δήμου θα ενθαρρύνονται και θα επιτύχουν να συμμετάσχουν στο μελλοντικό ψηφιακό γίγνεσθαι που μας αφορά όλους ανεξαιρέτως.

Ας ξεπεράσουμε δισταγμούς και κλασικούς σχεδιασμούς με στενό χρονικό ορίζοντα το αύριο και ας γίνουμε ένθερμοι υποστηρικτές του Νέου Διόνυσου, ενθυμούμενοι ότι το μέλλον ανήκει σε όσους το προετοιμάζουν.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ