logo


Ανεβαίνοντας τα σκαλιά του Πολιτιστικού Κέντρου στον Άγ. Στέφανο, τον επισκέπτη συνόδευαν μηνύματα για την κακοποίηση των γυναικών: ΟΧΙ ΣΤΗ ΒΙΑ, ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΜΠΟΡΙΑ ΑΝΘΡΩΠΩΝ, ΠΡΟΩΡΟΙ ΚΑΤΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΟΙ ΓΑΜΟΙ 1 ΚΟΡΙΤΣΑΚΙ ΑΝΑ 2», CYBER ABUSE ΠΡΟΣΟΧΗ, ήταν μερικά από αυτά.

Η ίδια θεματική συνεχιζόταν και μέσα στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου, με τη διαδραστική καλλιτεχνική έκθεση 6 πρωτότυπων και μοναδικών γλυπτών από την Ιω. Παρασκευά, με τίτλο “Δεν είμαι κούκλα” (iamnotadoll_project, ψάξτε το στο διαδίκτυο),

καθώς και με τα έργα της συμπολίτισσας κεραμίστριας Κ. Μώρου “Γυναικοκτονία” και “Candy”.

Γυναίκες στην πλειονότητά τους, και πολύ λιγότεροι άντρες, παρακολούθησαν χθες Παρασκευή 8 Μαρτίου, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, την εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν οι Αντιδημαρχίες Πολιτισμού και Κοινωνικών Υπηρεσιών με την Ομάδα Πολιτισμού Δροσιάς, με κεντρικό θέμα το ζήτημα της γυναικείας κακοποίησης μέσα από την τέχνη, τη θρησκεία και την ψυχανάλυση.

Συντονίστρια στην εκδήλωση ήταν η δημοτική σύμβουλος Δροσιάς και εδώ και μερικές ημέρες υπεύθυνη, μαζί με τον Π. Βαλλιάνο για τις θεατρικές ομάδες της πόλης, Αφρ. Σφαιροπούλου. Η τελευταία στο χαιρετισμό της ευχαρίστησε ιδιαιτέρως το Αυτοτελές Τμήμα Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου για τη διαρκή υποστήριξη σε όλες τις δράσεις, καθώς και το Ολιστικό Κέντρο Ψυχικής Υγείας και Ευεξίας ΡΟΕ για τη χορηγία των κερασμάτων.

“Η Ημέρα της Γυναίκας είναι πραγματικά ξεχωριστή και σηματοδοτεί τους αγώνες του γυναικείου κινήματος ενάντια σε κάθε μορφή καταπίεσης. Σήμερα θέλουμε να αναδείξουμε το θέμα της κακοποίησης των γυναικών και να σταθούμε όλες μαζί απέναντι σε πρακτικές που έρχονται από το παρελθόν και αναβιώνουν και σήμερα, απέναντι σε κάθε μορφή βίας είτε λεκτικής είτε σωματικής, και πάντα ενωμένες. Από όποια θέση και αν βρισκόμαστε, πρέπει να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε και να διεκδικούμε την ισότητα των δυο φύλων, την αξιοκρατία, το σεβασμό, την εμπιστοσύνη στους χώρους της εργασίας, της οικογένειας, θέσεων εξουσίας γιατί πιστεύω πως οι γυναίκες σε αυτό που αναλαμβάνουν είναι και αποτελεσματικές και δυναμικές και το φέρνουν εις πέρας”, τόνισε στο δικό της χαιρετισμό η Δήμαρχος Διονύσου Κ. Μαϊχόσογλου, μια από τις 22 γυναίκες Δημάρχους επί συνόλου 332 Δήμων της χώρας.

Οι ιδιότητες της γυναίκας είναι πολλές- κορίτσι, μητέρα, σύντροφος, έγκυος, εργαζόμενη μητέρα, η έχουσα τη μέριμνα του σπιτιού, η δημιουργός, η καλλιτέχνις- αλλά καμιά δεν  την κάνει λιγότερο ή περισσότερο γυναίκα, υπογράμμισε από την πλευρά του ο Αντιδήμαρχος Γ. Κομνηνάκης. Ο ίδιος αναφέρθηκε στη θέση της γυναίκας, που στο μισό του πλανήτη είναι διαφορετική, ενώ και στη Δύση δεν λείπουν οι γυναικοκτονίες, η απαξίωση, οι χαμηλότεροι αμοιβές. Προέτρεψε, τέλος, για ευγενικές πλην σαφείς απαντήσεις σε “χαριτωμένα” σεξιστικά σχόλια σε βάρος των γυναικών, που δεν πρέπει πλέον να μένουν αναπάντητα, ευχαριστώντας με τη σειρά του τόσο το Τμήμα του Δήμου, όσο και τη συντονίστρια της εκδήλωσης.

Σύντομο χαιρετισμό, επιπλέον, εκ μέρους της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Προστασίας απηύθυνε η εντεταλμένη σύμβουλος Μ. Θεοδωρίδου- Πέππα, που υποσχέθηκε πως θα είναι πάντα στο πλευρό της κάθε γυναίκας, προκειμένου να προσφέρει τα μέγιστα.

Κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης η Δρ. Σπ. Αθανασοπούλου- Κυπρίου, έδωσε ποσοτικά στοιχεία για τα περιστατικά και τις περιπτώσεις κακοποίησης γυναικών, με βάση έκθεση του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, μετά από μελέτη και έρευνα σε 28 χώρες- μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την έμφυλη βία κατά των γυναικών: Μία στις τρεις γυναίκες έχει πέσει θύμα σωματικής ή και σεξουαλικής βίας μετά την ηλικία των 15 ετών, 22% των γυναικών άνω των 15 ετών έχουν πέσει θύμα βίας από πρώην ή νυν σύντροφο, 5% έχουν εξαναγκαστεί σε σεξουαλική επαφή. Από τις γυναίκες θύματα σωματικής βίας από άτομο που δεν ήταν ο σύντροφός τους, 67% αναφέρουν πως ο δράστης ήταν άντρας. Στις περιπτώσεις της σεξουαλικής βίας, 97% των θυμάτων αναφέρουν πως ο δράστης ήταν άντρας. Μικρό ποσοστό από τα θύματα βίας είτε από συντρόφους είτε από άλλα άτομα επικοινώνησαν με τις αρμόδιες Αρχές. Μία στις τρεις γυναίκες έχει πέσει θύμα ψυχολογικής κακοποίησης από στενό σύντροφο. Η ίδια έκθεση εκτιμά πως το 45-55% των γυναικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης. Όσο για τη θρησκεία, έρευνα του ανεξάρτητου Pew Research Center υποστηρίζει πως η ορθοδοξία στην Ανατολική Ευρώπη αποτελεί κρίσιμο παράγοντα αντίστασης στις πολιτικές που είναι ευαίσθητες ως προς το φύλο, σε σύγκριση με τις χώρες όπου κυριαρχεί ο καθολικισμός ή μεικτά δόγματα. Η Ελλάδα, τέλος, βρίσκεται ουραγός στην 24η θέση, όσον αφορά στην ισότητα των φύλων, με αιχμή του δόρατος τις γυναίκες σε θέσεις ευθύνης και κύρους, “άρα κατά πόσο εισακούονται οι απόψεις τους σε ένα δεδομένο πολιτισμικό περιβάλλον”. Χωρίς τέτοια στοιχεία, υπογράμμισε η ομιλήτρια, μιλάμε στον αέρα και οι εκστρατείες ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για τη βία κατά των γυναικών δεν οδηγούν πουθενά.

Στο πάνελ των ομιλητών παρευρισκόταν και η Κ. Λεκάκου, εκ μέρους της Ομάδας Πολιτισμού της Δροσιάς, που όπως είναι γνωστό διοργανώνει θεματικές κινηματογραφικές προβολές κάθε μήνα. Στο πλαίσιό τους προβλήθηκε πριν από λίγο καιρό το συγκινητικό, πολυβραβευμένο, ντοκιμαντέρ “Οι κόρες της σιωπής” της Δ. Σωτηροπούλου, με προσωπικές μαρτυρίες γυναικών που “επέζησαν της σωματικής κακοποίησης, της τρομοκρατίας της βαρβαρότητας, του φόβου και της εγκατάλειψης”, υπογράμμισε η κ. Λεκάκου.

Για το ντοκιμαντέρ, το οποίο παρακολουθήσαμε και χτες, και τη δουλειά της μίλησε η σκηνοθέτις, που ανέφερε μάλιστα πως το ντοκιμαντέρ συμμετέχει ως podcast στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, έχει ήδη επιλεγεί ανάμεσα στα 15 καλύτερα, ενώ τα τελικά αποτελέσματα θα γίνουν γνωστά αύριο.

Στο πλαίσιο, τέλος, της εκδήλωσης βραβεύθηκε η συντοπίτισσα μεσόφωνος Κ. Μορφονιού, ερμηνεύτρια της Όπερας, “από τις τελευταίες κορυφαίες εκπροσώπους του είδους μιας εποχής που έχει περάσει ανεπιστρεπτί και σημαδεύθηκε από την τεράστια Μαρία Κάλλας”, όπως υπογράμμισε η κ. Σφαιροπούλου. Βραβεύθηκε επίσης η Ερ. Εγγονόπουλου, κόρη του μεγάλου ποιητή και ζωγράφου Νίκου Εγγονόπουλου, η οποία παραχώρησε εικόνες και ποιήματα του πατέρα της για την καλλιτεχνική κάλυψη του ντοκιμαντέρ.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν, μεταξύ άλλων, οι Αντιδήμαρχοι Οικονομικών Λ. Νούση και Πολιτικής Προστασίας Γ. Τραϊφόρος, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι, Πρόεδροι Συλλόγων, και πολλές γυναίκες- αλλά όχι αρκετοί άντρες. Το μήνυμα όμως της ισότητας σ’ αυτούς απευθύνεται.