logo


Μικρή η Ημερήσια Διάταξη για τη 10η συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Διονύσου, την Τρίτη 12 Μαρτίου στις 9 το πρωί, περιλαμβάνει μόλις 6 θέματα και ανάμεσά τους:

*Την παράταση- τροποποίηση του έργου της βελτίωση της οδικής ασφάλειας στο περιφερειακό οδικό δίκτυο, με επεμβάσεις που αφορούν και στο Δήμο Διονύσου. Σύμφωνα με την εισήγηση, που υπογράφει ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Α. Κουκάς, το έργο- με φορέα υλοποίησης και με πόρους της Περιφέρειας Αττικής- ξεκίνησε το 2019, όταν υπογράφηκε προγραμματική σύμβαση της Περιφέρειας με τους Δήμους Αίγινας, Αχαρνών, Διονύσου, Κυθήρων, Μάνδρας-Ειδυλλίας, Μαραθώνα, Μαρκοπούλου- Μεσογαίας, Μεγαρέων, Παιανίας, Παλλήνης, Πεντέλης, Ραφήνας-Πικερμίου, Σαλαμίνας, Σπάτων- Αρτέμιδος, Τροιζηνίας και Ωρωπού. Σκοπός του είναι η βελτίωση της ασφάλειας σε 600 διάσπαρτες θέσεις του επαρχιακού δικτύου Αττικής και αντικείμενό του η υλοποίηση βραχυπρόθεσμων επεμβάσεων, δηλαδή μικρής και σε εξαιρετικές περιπτώσεις μεσαίας κλίμακας σε μέγεθος και κόστος, υλοποιήσιμων σε μικρό χρονικό διάστημα, με άμεσα αποτελέσματα στο επίπεδο της παρεχόμενης οδικής ασφάλειας, που εφαρμόζονται σε τμήματα και θέσεις Μειωμένης Οδικής Ασφάλειας (Μ.Ο.Α.) των οδικών αξόνων της Αττικής. Σύμφωνα με τη μελέτη, οι παραπάνω κατασκευαστικές παρεμβάσεις αφορούν κυρίως σε αναβάθμιση και αντικατάσταση του εξοπλισμού της οδού, για παράδειγμα επαναδιαγράμμιση, πινακίδες σήμανσης, ανακλαστήρες οδοστρώματος, γραμμική οριοσήμανση, στηθαία ασφαλείας κ.λπ. Τοπικά προβλέπεται, επιπλέον, συμπλήρωση- ανακατασκευή της υποδομής, με επισκευή των φθορών του οδοστρώματος, αντικατάσταση της παλαιότερης ασφαλτικής στρώσης με νέα αντιολισθηρή, καθαρισμός της περιοχής για την αύξηση της ορατότητας κ.λπ.

Ειδικά για το Δήμο Διονύσου, στο έργο προβλέπονται επεμβάσεις στον άξονα Κηφισιάς- Αγ. Στεφάνου, στους κόμβους Αγ. Στεφάνου- Κρυονερίου και Αγ. Στεφάνου- Λίμνης Μαραθώνα, στον άξονα Εκάλη- Διόνυσος- Νέα Μάκρη κ.ά.   

Το έργο είχε χρονικό ορίζοντα εκτέλεσης τα πέντε χρόνια, δηλαδή μέχρι το 2024, με δυνατότητα παράτασης ενός έτους, και προϋπολογισμό τα 28 εκατομμύρια ευρώ. Η Περιφέρεια το δημοπράτησε το 2021 για 16,1 εκατομμύρια ευρώ, για τα επόμενα δυο χρόνια το συμπεριελάμβανε στο Τεχνικό Πρόγραμμά της ενώ η προθεσμία περαίωσής του παρέμενε σταθερή για το 2024. Τα ποσοστά εκτέλεσής του, εντούτοις, διατηρούνται σε πολύ χαμηλά επίπεδα (χωματουργικά 12%, τεχνικά έργα 25%, ασφάλεια 25%), με μοναδική εξαίρεση τα ασφαλτικά που φτάνουν το 75%. Το συνολικά χαμηλό ποσοστό ολοκλήρωσης, που φτάνει στο 53%, αποδίδεται στην καθυστέρηση ενός χρόνου που σημειώθηκε στην έναρξη των εργασιών (σ.σ. οφειλόμενη στην ανάγκη για κυκλοφοριακή μελέτη και σχετικές ρυθμίσεις λόγω των έργων που θα ξεκινούσαν). Έτσι με έγγραφό της η Κοινή Επιτροπή παρακολούθησης της προγραμματικής σύμβασης ζητεί από κάθε συμβαλλόμενο Δήμο να εγκρίνει την παράταση της σύμβασης αυτής κατά τρία χρόνια, μέχρι τις 21 Ιανουαρίου του 2027, για την περαίωση του έργου, τη 15μηνη συντήρησή του από τον ανάδοχο και την αποπληρωμή.

Αξίζει εδώ να σημειωθούν και τα παρακάτω: Εκτός από το παραπάνω έργο, μετά από προγραμματική σύμβαση της Περιφέρειας με το Δήμο Διονύσου τον Αύγουστο του 2023, έχει δημοπρατηθεί ακόμη ένα έργο για ασφαλτοστρώσεις σε οδούς σε όλο το εύρος της πόλης, ύψους 3,7 εκατομμυρίων ευρώ, με τον ανάδοχο να αναμένεται να εγκατασταθεί το αμέσως προσεχές διάστημα. Εξάλλου, εκκρεμεί το δημοπρατημένο εδώ και χρόνια έργο της διαπλάτυνσης της Λεωφόρου Διονύσου, το οποίο ανήκει επίσης στην Περιφέρεια Αττικής. Στην υλοποίησή του έχουν σημειωθεί σημαντικές καθυστερήσεις (σ.σ. οι σχετικές διαδικασίες είχαν ξεκινήσει το 2013!), και λόγω προσκομμάτων από το Δασαρχείο αλλά και λόγω της υποβολής αλλεπάλληλων ενστάσεων από υποψήφιους αναδόχους. Φαίνεται, πάντως, πως τα εμπόδια έχουν επιτέλους ξεπεραστεί και ο ανάδοχος εν προκειμένω αναμένεται να εγκατασταθεί μέσα στο καλοκαίρι.

*Στην ίδια Ημερήσια Διάταξη, περιλαμβάνεται ακόμη η κατ’ εξαίρεση οδήγηση δημοτικών οχημάτων από αιρετούς και υπαλλήλους του Δήμου Διονύσου. Υπενθυμίζεται ότι αντίστοιχες αποφάσεις είχαν ληφθεί από τη Δημοτική Επιτροπή πριν από ένα μήνα περίπου και αφορούσαν σε 75 υπηρεσιακούς παράγοντες, διαφόρων ειδικοτήτων, στους Προέδρους των 7 Κοινοτήτων, σε δυο Αντιδημάρχους (Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας) και βέβαια στη Δήμαρχο. Μεθαύριο η Δημοτική Επιτροπή καλείται να εγκρίνει την κατ’ εξαίρεση οδήγηση για ακόμη δυο Αντιδημάρχους (Οικονομικών και Κοινωνικών Υπηρεσιών), 4 υπαλλήλους, επίσης διαφόρων ειδικοτήτων, και- για πρώτη φορά- για το Γενικό Γραμματέα. Οι παραπάνω, σύμφωνα με το Ν. 5003/2022, μπορούν να χρησιμοποιούν συγκεκριμένα δημοτικά οχήματα “ύστερα από έγκριση δημάρχου αποκλειστικά και μόνο για υπηρεσιακούς λόγους εντός και εκτός της διοικητικής τους περιφέρειας, υπό την προϋπόθεση ότι διαθέτουν την απαιτούμενη κατά περίπτωση άδεια οδήγησης”. Ο ίδιος νόμος, σημειώνεται, επιτρέπει την κατ’ εξαίρεση οδήγηση δημοτικών οχημάτων και από μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, πάντα με τη σύμφωνη γνώμη Δημάρχου και μόνο για υπηρεσιακούς λόγους.

*Στις 14 Απριλίου, τέλος, θα οργανωθεί και πάλι ο Συκάρειος Δρόμος, στη μνήμη του ορειβάτη και επιχειρηματία, συμπολίτη Αντώνη Συκάρη, που έχασε τη ζωή του το 2022, στη διάρκεια της δύσκολης ανάβασης στην κορυφή Νταουλαγκίρι των Ιμαλαΐων. Χάρη σ’ εκείνον η σημαία του Δήμου Διονύσου κυμάτισε στη δυσκολότερη κορυφή του κόσμου, την Κ8 της οροσειράς Καρακορούμ στο Πακιστάν, το 2020. Μετά τον αδόκητο χαμό του, ο Δήμος Διονύσου οργάνωσε πέρυσι τον 1ο Συκάρειο Δρόμο, πάνω στα χνάρια της διαδρομής που ακολουθούσε ο Συκάρης για τις προπονήσεις του, στον περιβάλλοντα χώρο των πρώην ανακτόρων Τατοΐου. Όπως και πέρυσι, ο “Συκάρειος Δρόμος” θα περιλαμβάνει δυο δρομικά γεγονότα- τρέξιμο 12 χιλιομέτρων σε χωμάτινη διαδρομή και περπάτημα 5 χιλιομέτρων- με αφετηρία και τερματισμό την πύλη της Κοινότητας Κρυονερίου, ενώ ο προϋπολογισμός για την εκδήλωση παραμένει στο ποσόν των 5000 ευρώ.

Αναλυτικά η Ημερήσια Διάταξη:

ΘΕΜΑ 1ο: Διοργάνωση και εξειδίκευση πίστωσης για την αθλητική εκδήλωση “ΣΥΚΑΡΕΙΟΣ ΔΡΟΜΟΣ (Τμήμα Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Αρ. Πρωτ. 6175/05-03-2024)

ΘΕΜΑ 2ο: Εξειδίκευση δαπάνης για την αναβίωση του αποκριάτικου εθίμου “ΒΑΛΕΖΑ” (Τμήμα Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Αρ. Πρωτ. 5965/04-03-2024)

ΘΕΜΑ 3ο: Εξειδίκευση πίστωσης για προσφορά εδεσμάτων και συναφών ειδών catering στις εκδηλώσεις του Δήμου Διονύσου (Τμήμα Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Αρ. Πρωτ. 5644/28-02–2024)

ΘΕΜΑ 4ο: Λήψη απόφασης για την έγκριση της τροποποίησης-παράτασης της Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας Αττικής και Δήμου Διονύσου για το ΄ργο: “ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΟ ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ” (Τμήμα Τεχνικών Έργων, Αρ. Πρωτ. 6016/05-03-2024)

ΘΕΜΑ 5ο: Έγκριση κατ’ εξαίρεση οδήγησης Οχημάτων του Δήμου από Αιρετούς και Υπαλλήλους (Δ/νση Περιβάλλοντος, Αρ. Πρωτ. 6305/06-03-2024)

ΘΕΜΑ 6ο: Απαλλαγή υπολόγου χρηματικού εντάλματος προπληρωμής του υπαλλήλου του Δήμου Νικολάου Μαντά και έγκριση απόδοσης λογαριασμού (Λογιστήριο, Αρ. Πρωτ. 6298/09-03-2024)