logo


Αποσύρθηκε επειδή προέκυψαν νέα δεδομένα, «τα οποία επεξεργαζόμαστε» ενώ εξετάζονται νέες λύσεις. Ο λόγος για την προμήθεια υπηρεσιών αποκομιδής βιοαποδομήσιμων υλικών (κηπαίων κ.λπ.), που επρόκειτο να συζητηθεί χθες Τρίτη 5 Μαρτίου στη Δημοτική Επιτροπή Διονύσου, αλλά αποσύρθηκε από την Πρόεδρο της Επιτροπής και Δήμαρχο Κ. Μαϊχόσογλου.

Όπως είχε καταγράψει η Οδός Διονύσου, σύμφωνα με την εισήγηση η εν λόγω προμήθεια, ενδεικτικού προϋπολογισμού 422.700 ευρώ, προτεινόταν να πραγματοποιηθεί με τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης χωρίς προηγούμενη δημοσίευση (σ.σ. όπως προβλέπεται στο Ν. 4412/2016 περί δημοσίων συμβάσεων). Το ποσόν επιμεριζόταν σε τρεις αναδόχους, που μετά από σχετική πρόσκληση είχαν δώσει προσφορά για τρία επιμέρους αντικείμενα.

Η απόσυρση του θέματος γεννά εντούτοις ερωτηματικά, μια που στην ίδια εισήγηση παρατίθενται μια σειρά από παραδοχές που καθιστούν απαραίτητη την παραπάνω υπηρεσία, ιδιαιτέρως ενόψει της έναρξης της φετινής αντιπυρικής περιόδου, την 1η Μαΐου, σε  συνδυασμό με την υποχρέωση των ιδιοκτητών αδόμητων οικοπέδων να τα καθαρίσουν και να ανεβάσουν υπεύθυνη δήλωση στο ειδικό Μητρώο μέσα στον Απρίλιο:

Στον πιο πράσινο Δήμο της Αττικής, όπως χαρακτηρίζεται ο Δήμος Διονύσου, ο όγκος των βιοαποδομήσιμων από το 2018 και μετά έχει διπλασιαστεί και η απομάκρυνσή τους πρέπει να γίνεται τακτικά και αποτελεσματικά- “οι ανάγκες διαχείρισής τους είναι διαρκείς και απαιτούν άμεση αντιμετώπιση” γράφει η εισήγηση- μια που και εμποδίζουν πολλές φορές την κυκλοφορία, με κίνδυνο πρόκλησης ατυχήματος, αλλά και αποτελούν προφανή κίνδυνο για την πυρασφάλεια. Η απομάκρυνσή τους, επιπλέον, λόγω και της ιδιομορφίας του οδικού δικτύου, απαιτεί οχήματα διαφορετικής δυναμικότητας, που να μπορούν να κινούνται στους στενούς δρόμους, κυρίως της Άνοιξης και του Αγ. Στεφάνου. Ένας ακόμη λόγος που επικαλείται η εισήγηση για την προμήθεια αποκομιδής βιοαποδομήσιμων, τέλος, είναι και το γεγονός πως ο σχετικός ανοιχτός διαγωνισμός, που ξεκίνησε τον περασμένο Δεκέμβριο, έχει προσωρινά παγώσει λόγω προδικαστικής προσφυγής που άσκησε ένας από τους υποψήφιους αναδόχους, και δεν προβλέπεται να τελεσφορήσει πριν περάσουν τέσσερις – κρίσιμοι για την απομάκρυνση των κηπαίων- μήνες, ενώ και οι σχετικές ενεργές συμβάσεις κάνουν πια χρήση του δικαιώματος προαίρεσης και δεν έχουν επαρκές υπόλοιπο.

Με τα δεδομένα αυτά, στις 20 Φεβρουαρίου η Δήμαρχος υπέγραψε απόφαση για την “Άμεση και Επείγουσα Ανάγκη Προμήθειας Υπηρεσιών Αποκομιδής Βιοαποδομήσιμων Υλικών”, για την οποία η Διεύθυνση Περιβάλλοντος συνέταξε αντίστοιχη μελέτη στην οποία προβλέπεται τόσο η αποκομιδή των κηπαίων κ.λπ., όσο και των μπάζων- προϊόντων εκσκαφών- κατεδαφίσεων κ.λπ. “τα οποία ενίοτε συνυπάρχουν στα συλλεγόμενα βιοαποδομήσιμα και διαχωρίζονται και παραμένουν στο χώρο διαχείρισης των βιοαποδομήσιμων” (σ.σ. στο χώρο όπου βρίσκεται ο κλαδοφάγος του Δήμου, στη θέση Αχλαδούλα του Αγ. Στεφάνου).

Οι τρεις ανάδοχοι που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση για υποβολή προσφοράς ήταν η ΜΑΓΟΥ ΣΑΠΦΩ για την αποκομιδή των βιοαποδομήσιμων με δυο φορτηγά με αρπάγη, διαφορετικής δυναμικότητας, και τιμή 210.800 ευρώ, η εταιρεία SMART WASTE MAMAGEMEMNT με δυο οχήματα και προσωπικό και τιμή 124.300 ευρώ και ο ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΜΠΕΡΜΠΑΝΤΗΣ για μηχανήματα έργου και αποκομιδή μπάζων, με τιμή 87.500 ευρώ.

Την ίδια στιγμή ο Δήμος σήμερα διαθέτει δυο παλιές, αλλά λειτουργικές, αρπάγες και δυο ολοκαίνουργιες (σ.σ. και για άλλες δυο δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η προμήθεια) από τις οποίες μόνο δυο βρίσκονται στους δρόμους, όπως επιβεβαιώνει ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Γρ. Ίσσαρης στην Οδό Διονύσου.

Ο Αντιδήμαρχος, μάλιστα, υπογράμμισε πως η προδικαστική προσφυγή, που είχε παγώσει το διαγωνισμό για τα βιοαποδομήσιμα, ακυρώθηκε από την αρμόδια Αρχή (σ.σ. ενδεχομένως αυτά να ήταν τα νέα δεδομένα που επικαλέστηκε η Δήμαρχος στη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής), οπότε ο διαγωνισμός μπορεί μεν να προχωρήσει κανονικά, αλλά ο ίδιος δεν είναι αισιόδοξος για τη γρήγορη ανάδειξη αναδόχων: “Γυρνάω όλη την πόλη και βλέπω την κατάσταση. Αν δεν προχωρήσουμε σε ανάθεση μέχρι να τελειώσει ο διαγωνισμός, θα πνιγούμε στα κλαδιά- όταν ξεκινάει σε λίγο η αντιπυρική περίοδος και τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα”, υπογραμμίζει ο κ. Ίσσαρης.

Δεν αποκλείεται, πάντως, και το ενδεχόμενο, η δυστοκία στο θέμα να οφείλεται στο ότι ο Δήμος Διονύσου σταμάτησε να τελεί σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης στις 29 Ιανουαρίου, και δεν ανανεώθηκε, κατά δήλωση της Δημάρχου σε παλαιότερη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου: Μέχρι τότε, και για δυόμιση περίπου χρόνια, οι αναθέσεις που γίνονταν με τη συγκεκριμένη διαδικασία, της διαπραγμάτευσης χωρίς προηγούμενη δημοσίευση, για να αντιμετωπιστούν όσα άφησαν πίσω τους η ΜΗΔΕΙΑ, η ΕΛΠΙΔΑ και οι πυρκαγιές,  αποδίδονταν σ’ αυτήν την έκτακτη ανάγκη και έτσι τις ενέκρινε και το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Για την ιστορία να σημειωθεί πως ο ανοιχτός διαγωνισμός για την αποκομιδή βιοαποδομήσιμων έχει ενδεικτικό προϋπολογισμό 1.284.000 ευρώ και προκηρύχθηκε για πρώτη φορά πέρυσι τον Σεπτέμβριο. Μετά από την άσκηση προδικαστικής προσφυγής ακυρώθηκε και προκηρύχθηκε εκ νέου τον Δεκέμβριο, οπότε λόγω της νέας, όπως προελέχθη, προσφυγής η διαγωνιστική διαδικασία τελούσε σε αναστολή μέχρι σήμερα.