logo


Τον Αύγουστο του 2014, στην εκπνοή της πρώτης Διοίκησης Καλαφατέλη, δημοπρατήθηκε το πρώτο έργο της αποχέτευσης για τις πέντε από τις 7 Κοινότητες του Δήμου Διονύσου- Διόνυσος, Κρυονέρι, Ροδόπολη, Σταμάτα και ένα μικρό μέρος του Αγ. Στεφάνου. Έκτοτε ξεκίνησαν διαδοχικά να εκτελούνται έργα αποχέτευσης σε όλο το εύρος της πόλης, και στη Δροσιά όπου είχε κατασκευαστεί παλαιότερα το 50% και εκκρεμούσε το υπόλοιπο, αλλά και στην Άνοιξη, ενώ επίκειται η έναρξη κατασκευής της αποχέτευσης στο υπόλοιπο, το μεγαλύτερο μέρος, του Αγ. Στεφάνου, μαζί με το Πευκόφυτο και τη Ραπεντώσα. Στην εξέλιξη και την πρόοδο αυτού του σημαντικότατου έργου υποδομής για την πόλη αφορούσε η δεύτερη ερώτηση της παράταξης “Νέος Διόνυσος”, που εγκαίρως την είχε δώσει στη δημοσιότητα και περιελάμβανε τα παρακάτω σχετικά υποερωτήματα:

1.  Σε ποιο βαθμό έχει προχωρήσει κάθε μία από τις βασικές εργολαβίες και ποιο το χρονοδιάγραμμα συνολικής υλοποίησης; Υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες στην τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων;

2. Η εποπτεύουσα υπηρεσία του Δήμου είναι ικανοποιημένη από τον συντονισμό των εργολάβων; Αν υπάρχει έλλειμμα σε προσωπικό και μέσα και με ποιο τρόπο θα ξεπεραστούν;  Έχουν υποβληθεί αναφορές και προτάσεις  υπέρβασης των καθυστερήσεων;  Εάν ναι, τι ακριβώς έχει αποφασιστεί;

3. Στην περίπτωση που οι εργολάβοι  επικαλούνται συνεχώς ανυπέρβλητα εμπόδια ή απρόβλεπτες μεταβολές των οικονομικών συνθηκών ποιος είναι αρμόδιος να επιληφθεί και να  προωθήσει λύσεις; Ο Δήμος ή κάποιος άλλος φορέας του Δημοσίου; Υπάρχει κίνδυνος απένταξης κάποιου τμήματος του έργου από χρηματοδοτούμενο επιχειρησιακό πρόγραμμα;

4. Προτίθεται η Δημοτική Αρχή να προσκαλέσει τους  βασικούς εργολάβους και κυρίως την ΕΥΔΑΠ σε κοινή συνάντηση συνεργασίας-συντονισμού για την επιτάχυνση του έργου;

5. Υπάρχει τελικά συνεργασία με την Αναπτυξιακή Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία του Δήμου Φυλής που είχε επιλεγεί κατά τον Μάρτιο του 2023 με προγραμματική σύμβαση ως συνεργάτης των υπηρεσιών του Δήμου; Εάν ναι, ποια αποτελέσματα έχει επιφέρει;

Τις απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα έδωσε ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Υποδομών και Χωροταξίας Α. Κουκάς: «Το έργο της αποχέτευσης για το Δήμο μας και η ολοκλήρωσή της για το σύνολο των περιοχών αποτελεί για μας ύψιστη προτεραιότητα. Θα ήθελα λοιπόν συνοπτικά να σας αναφέρω το στάδιο στο οποίο βρίσκονται τα επιμέρους έργα αποχέτευσης που υλοποιούνται αυτή τη στιγμή στο Δήμο μας.

Θα ξεκινήσω από το πολύπαθο έργο ΤΟΞΟΤΗΣ- ΑΚΤΩΡ που ήδη τρέχει περίπου δέκα χρόνια και αφορά στις Δημοτικές Κοινότητες Διονύσου, Ροδόπολης, Σταμάτας, Κρυονερίου και Αγ. Στεφάνου. Εδώ είμαστε σε ένα ποσοστό υλοποίησης περίπου στο 90% στα δίκτυα, στις ιδιωτικές συνδέσεις 43% και στα αντλιοστάσια 67%. Η προθεσμία περαίωσης είναι 28/2/2024 αλλά σίγουρα θα υπάρξει μια παράταση. Ενδεικτικά να σας αναφέρω το θέμα της οδού Μουσών (σ.σ. στην Κοινότητα Διονύσου) όπου προσπαθήσαμε να διατρηθεί ο δρόμος για να περάσει αγωγός, αλλά εκεί το πέτρωμα ήταν μάρμαρο, δεν κατάφερε να κάνει τίποτα, οπότε τώρα με τη συνεργασία του εργολάβου, πάμε σε λύση αντλιοστασίου με σχετική μελέτη. Αυτή είναι μια ενδεικτική καθυστέρηση του έργου. Σε κάθε περίπτωση, και επειδή έχει περάσει από πολλά στάδια, η συνεργασία με την εργολήπτρια εταιρεία είναι εξαιρετική.

Για την αποχέτευση του Αγ. Στέφανου, που θα γίνει με σύμβαση με την ΕΥΔΑΠ. Εδώ είμαστε σε πολύ στενή επαφή με τη Διοίκηση της ΕΥΔΑΠ και με το ΥΜΕΠΕΡΑΑ. Υπάρχει εγκεκριμένη χρηματοδότηση και μέχρι τις 15 Μαρτίου η ΕΥΔΑΠ θα καταθέσει τα τεύχη δημοπράτησης προς έγκριση στο ΥΜΕΠΕΡΑΑ. Επίσης στο παράλληλο διάστημα το δικό της Διοικητικό Συμβούλιο θα εγκρίνει τη δημοπράτηση του έργου.

Περνώντας στην Άνοιξη, το έργο είναι συμβασιοποιημένο, με προθεσμία περαίωσης 15/12/2025, έχει εγκατασταθεί ο εργολάβος και ξεκινά την κατασκευή.

Και τέλος το έργο της Δημοτικής Κοινότητας Δροσιάς, που είναι σε φάση κατασκευής, με προθεσμία περαίωσης μέσα στο καλοκαίρι, 24/7/2024, και έχουμε ποσοστό ολοκλήρωσης στα δίκτυα 46% και στις ιδιωτικές συνδέσεις 55%.

Γενικότερα η παρακολούθηση του έργου γίνεται από τα στελέχη της Τεχνικής Υπηρεσίας, που διαθέτουν μεγάλη τεχνική επάρκεια και τεχνογνωσία στα έργα αποχέτευσης. Στο πλαίσιο αυτό χρησιμοποιούν τις διατάξεις της νομοθεσίας και προβαίνουν στις νόμιμες ενέργειες για την επίλυση των προβλημάτων. Έως τώρα λοιπόν δεν έχει ανακύψει κάποιο πρόβλημα για την απένταξη των έργων αφού πληρούνται όλοι οι όροι της χρηματοδότησης».

Επιμένοντας στην καθυστέρηση ολοκλήρωσης του έργου, ο επικεφαλής του Νέου Διόνυσου Ν. Καρυστινός επανήλθε στη δευτερολογία του, τονίζοντας πως οι δημότες επί της ουσίας έργο δεν έχουν δει: «Προφανώς αυτό οφείλεται στα μικρά ποσοστά που αναφέρατε για τις ιδιωτικές συνδέσεις. Άρα τι σκοπεύετε να κάνετε ώστε να επιβληθεί τελικά αυτή η σύνδεση, για όσους μπορούν να συνδεθούν άμεσα, με το δεδομένο πως υπάρχουν βόθροι απορροφητικοί στην περιοχή μας που προκαλούν τεράστια επιβάρυνση στον υδροφόρο ορίζοντα;” ήταν η πρώτη ερώτηση του κ. Καρυστινού, που αμέσως μετά αναφέρθηκε στο κόστος της σύνδεσης αυτής: «Σε κάποιες περιοχές του Δήμου, για τη σύνδεση έχουν καταβληθεί χρηματικά ποσά, αρκετά υψηλά, περίπου 1000 ευρώ στη Δροσιά αν θυμάμαι καλά. Στον Άγ. Στέφανο όμως, που η αποχέτευση θα γίνει με την ΕΥΔΑΠ, δεν θα καταβληθεί κανένα ποσόν, βάσει της προγραμματικής σύμβασης. Άρα, όπως αντιλαμβάνεστε, έχουμε πολίτες δυο ταχυτήτων. Θα πρέπει λοιπόν να βρείτε έναν τρόπο έτσι ώστε να υπάρχει ίση αντιμετώπιση των πολιτών για την ίδια παροχή».

Το σημαντικό δεν είναι μόνο να φτιάχνουμε τα δίκτυα αποχέτευσης αλλά και να συνδέονται οι κατοικίες με αυτά, υπογράμμισε ο Αντιδήμαρχος, τονίζοντας πως τον απασχολεί και προσωπικά ο τρόπος ευρύτερης ενημέρωσης και επικοινωνίας προς τους πολίτες της διάστασης του πολιτισμού, που έχει η σύνδεση με την αποχέτευση. Τόνισε εξάλλου πως για εκείνον δεν μπορεί να υπάρξουν δυο μέτρα και δυο σταθμά, οπότε δεν τίθεται θέμα, κάποιοι να πληρώσουν για τη σύνδεσή τους και κάποιοι όχι.

Σημ. Ο.Δ. Στη διάρκεια της ειδικής συνεδρίασης λογοδοσίας (20/2) κατατέθηκαν 11 συνολικά ερωτήσεις από δημοτικούς συμβούλους. Δυο από αυτές θεωρήθηκαν συναφούς περιεχομένου και απαντήθηκαν ως μια ερώτηση, ενώ άλλη μία περιείχε πολλά, ανεξάρτητα και διαφορετικά μεταξύ τους, υποερωτήματα, και παραλείφθηκε. Ακόμη δυο ερωτήσεις κατατέθηκαν από Προέδρους Κοινοτήτων. Συνεχίζοντας την παρουσίαση των ερωτήσεων και των απαντήσεων από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής, σειρά έχει αυτή που αφορούσε στα τέσσερα πλέον έργα της αποχέτευσης που εκτελούνται στην πόλη μας και βρίσκονται σε διάφορες φάσεις υλοποίησης.