logo


Με ανοιχτή επιστολή του προς τη Δήμαρχο Διονύσου Κ. Μαϊχόσογλου ο καθηγητής Π. Γεωργιάδης την καλεί να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, ώστε να τελεσφορήσει στην πόλη μας η εκλογή Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης, δεδομένης της αρνητικής θέσης που τήρησαν έναντι του θεσμού 9 δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Γεωργιάδης καταθέτει δυο προτάσεις- ενέργειες, ιεραρχημένες και συμπληρωματικές, που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην κατεύθυνση εκλογής του Συμπαραστάτη:

Διόνυσος 2 Μαρτίου 2024

Προς : κ. Αικατερίνη Μαΐχόσογλου, Δήμαρχο Διονύσου

Αξιότιμη κυρία Δήμαρχε,

επιτρέψτε μου να σας επισυνάψω ένα άρθρο  που φιλοξενήθηκε στην τοπική ηλεκτρονική εφημερίδα “Οδός Διονύσου” (29/02/2024).

http://www.odosdionysou.gr/2024/02/29/%cf%80%ce%b1%ce%bd%ce%b1%ce%b3%ce%b9%cf%8e%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b3%ce%b5%cf%89%cf%81%ce%b3%ce%b9%ce%ac%ce%b4%ce%b7%cf%82-%cf%83%cf%85%ce%bc%cf%80%ce%b1%cf%81%ce%ac%cf%83%cf%84%ce%b1%cf%83%ce%b7/

Το κείμενό μου αυτό  είναι επικριτικό για εκείνους τους εννέα (9) Δημοτικούς Συμβούλους, που ανήκουν στις τάξεις της δικής σας Δημοτικής Παράταξης και καταψήφισαν ομαδικώς το θεσμό του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (27/02/2024).

Δεν έχω την αξίωση να γνωρίζετε το κείμενο και πολύ περισσότερο να συμφωνείτε με τα δικά μου επιχειρήματα. Δεδομένης όμως της συγκυρίας που δημιουργήθηκε σας προτείνω να αναλάβετε συγκεκριμένες  πρωτοβουλίες για να υπερασπίσετε το θεσμό και να μην επιτρέψετε να οδηγηθεί σε αδιέξοδο η διαδικασία εκλογής ικανού υποψηφίου που θα  υπηρετήσει με αμεροληψία τον καινοτομικό θεσμό του Συμπαραστάτη.

Αισθάνομαι  την ανάγκη να απευθυνθώ σε εσάς και να σας καταθέσω δυο σκέψεις για αξιολόγηση και πιθανή θετική αποδοχή δεδομένου ότι είστε η επικεφαλής της πλειοψηφούσας Δημοτικής Παράταξης και μόνο με τη δική σας αριθμητική υπεροχή είναι εφικτό να προκύψει το εκ του νόμου κρίσιμο μέγεθος των 2/3, δηλαδή 23 Δημοτικών Συμβούλων υπέρ ενός υποψηφίου, με μυστική μάλιστα ψηφοφορία

Σας προτείνω λοιπόν δυο ενέργειες ιεραρχημένες και συμπληρωματικές για να ενισχυθεί το κύρος της Δημοτικής Αρχής που έχει πιστεύω τραυματιστεί από την άρνηση 9 Συμβούλων να ακολουθήσουν τη δική σας τεκμηριωμένη  εισήγηση προς το Δημοτικό Συμβούλιο.

1. Μία ενέργεια ex ante (εκ των προτέρων): να προσκαλέσετε όλους τους επικεφαλής των παρατάξεων και να επιχειρήσετε να καταλήξετε σε έναν κοινό υποψήφιο που θα υπηρετήσει ένα θεσμό υπεράνω παρατάξεων  προς όφελος  όλων των δημοτών.

Αν παρ’ ελπίδα αυτή η προσπάθεια αποτύχει, ακολουθεί η επόμενη ενέργεια

2. Μια ενέργεια ex post (εκ των υστέρων): να προσκαλέσετε όλους τους υποψηφίους, που θα έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους για εκλογή, σε μια κοινή συνάντηση αμοιβαιότητας και συναίνεσης ώστε να συμφωνηθεί μια υποψηφιότητα που θα συγκεντρώσει τα απαιτούμενα 2/3 για την εκλογή στην πρώτη ψηφοφορία. Αν και αυτή η προσπάθειά σας δεν τελεσφορήσει, τότε ας ακολουθήσουν οι διαδοχικές ψηφοφορίες που προβλέπει η εγκύκλιος του Υπουργείου. Επαφίεται πλέον στην κρίση των υποψηφίων αν  σε κάθε επαναληπτική ψηφοφορία θα αποχωρεί εκείνος που έλαβε τον μικρότερο αριθμό ψήφων

Αξιότιμη κυρία Δήμαρχε,

σε σας εναπόκειται να δρομολογήσετε ενέργειες σύνθεσης και υποστήριξης του θεσμού ώστε να περάσουμε στο επόμενο στάδιο ουσιαστικής εφαρμογής. Με τις προτεινόμενες ενέργειες εσείς θα έχετε εξαντλήσει την καλή σας  θέληση να υπάρξουν θετικές εξελίξεις και να μην κυριαρχήσει μια αρνητική αντίληψη που εκφράστηκε στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου από μεγάλη μερίδα Συμβούλων.

Εύχομαι να ευοδωθούν οι προσπάθειές σας και γενικότερα  η δύσκολη αποστολή σας.

Με εκτίμηση

Παναγιώτης Γεωργιάδης

Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ)- Ιδρυτικό μέλος της παράταξης “Νέος Διόνυσος”