logo


Με την αποκατάσταση του τεχνικού προβλήματος, που “εξαφάνισε” το βίντεο της ειδικής συνεδρίασης λογοδοσίας από το κανάλι του Δήμου Διονύσου στο YouTube επί ημέρες, η Οδός Διονύσου συνεχίζει την παρουσίαση των ερωτήσεων από τις παρατάξεις και των απαντήσεων από τους αρμόδιους Αντιδημάρχους. Σειρά σήμερα έχει η Λαϊκή Συσπείρωση και τα σχολεία. Η ερώτηση της παράταξης της μειοψηφίας, την οποία είχε δώσει εγκαίρως στη δημοσιότητα, είχε ως εξής:

Η προηγούμενη διοίκηση με την εφαρμογή της πολιτικής της ανταποδοτικότητας, την οποία εφάρμοσε, όχι μόνο δεν βοήθησε στην λύση των προβλημάτων τα οποία προϋπήρχαν στα σχολεία, αλλά πρόσθεσε και αυτή το λιθαράκι της στο να γίνει κατάσταση ακόμα χειρότερη.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να εμφανίζεται η σημερινή, ιδιαίτερα δύσκολη, κατάσταση στα σχολεία του Δήμου και κυρίως σε αυτά της περιοχής με τους περισσότερους κατοίκους, αυτής του Αγίου Στεφάνου.

Ακραίο παράδειγμα αυτό των νηπιαγωγείων όπου 4 νηπιαγωγεία λειτουργούν σε εντελώς ακατάλληλο χώρο, με ακατάλληλες υποδομές, σε ακατάλληλες αίθουσες και εντελώς ακατάλληλο αύλειο χώρο.

Αντίστοιχη η κατάσταση στο Γυμνάσιο και Λύκειο Αγίου Στεφάνου με μεγάλο αριθμό μαθητών και προβλήματα που αντί για ουσιαστικές λύσεις να καταλήγουν σε μπαλώματα.

Αλλά και στις άλλες δημοτικές κοινότητες τα προβλήματα δεν είναι πιο λίγα.

Η ελλιπής χρηματοδότηση οδηγεί διευθυντές και γονείς στη λογική της αυτοχρηματοδότησης.

Μπροστά στο αδιέξοδο παρουσιάζεται ως λύση η πολιτική που λέει ότι τα σχολεία πρέπει να έχουν χορηγούς και όπου δεν βρίσκουν χορηγούς να βοηθάνε οι γονείς βάζοντας το χέρι στην τσέπη, κατάσταση που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην ιδιωτικοποίηση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας.

Η σημερινή διοίκηση καλείται να εφαρμόσει τον νόμο της κυβέρνησης που καταργεί, εκτός των άλλων νομικών προσώπων, τις δύο σχολικές επιτροπές και την Δημοτική Επιτροπή Παιδείας.

Με λίγα λόγια ενώ τα σχολεία αποτελούν περιουσία του δήμου, η διαχείριση των οικονομικών τους και των επισκευών μικρής κλίμακας δεν θα γίνεται από αυτόν.

Καταλαβαίνουμε όλοι ότι πολύ εύκολα θα υπάρχει αποποίηση ευθυνών τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τη δημοτική αρχή για όλες τις ελλείψεις, τις ανεπάρκειες και την αθλιότητα των υποδομών.

Συνέπεια του σχεδιασμού αυτού τα ήδη υποχρηματοδοτούμενα σχολεία θα φτωχύνουν και άλλο και θα ανοίξει ο δρόμος για να μετατραπούν σε σχολεία αυτόνομες μονάδες με τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς να πασχίζουν να βρουν πόρους με κάθε τρόπο να μπαλώνουν όπως όπως τα προβλήματα.

Όσο για το κράτος και την τοπική διοίκηση θα παρακολουθούν σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου.

Αυτήν την κατάσταση δεν θα τη βρούμε μπροστά μας στο μέλλον, θα τη βρούμε σε τέσσερις μήνες.

‘Ηδη στην κατεπείγουσα συνεδρίαση της Πέμπτης προέκυψαν πολύ σοβαρά θέματα όπως το ιδιαίτερα υψηλό χρέος περίπου των 1000.000 ευρώ, όπως ανακοινώθηκε, της πρωτοβάθμιας προκειμένου να καλυφθούν άμεσες ανάγκες που αφορούν πετρέλαιο θέρμανσης, αναλώσιμα από επιχειρήσεις της περιοχής, ΔΕΚΟ και αμοιβές σχολικών τροχονόμων.

Ιδιαίτερα για τους σχολικούς τροχονόμους επισημαίνουμε ότι πρόκειται για εργαζόμενους με πολύ μικρή μηνιαία αμοιβή, μόλις 173 ευρώ, η εργασία των οποίων ονομάστηκε “εθελοντική” προκειμένου να μην δικαιούνται ούτε καν ασφάλιση.

Παρόλο που την προηγούμενη Πέμπτη εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο η 1η κατανομή των χρημάτων, αυτά δεν επαρκούν να καλύψουν τις ανάγκες και των δύο σχολικών επιτροπών και από ό,τι φαίνεται θα συνεχίσει αυτή η κατάσταση και το επόμενο χρονικό διάστημα.

Η κατάργηση βέβαια των σχολικών επιτροπών θα κάνει την πραγματικότητα πολύ πιο δύσκολη.

Με βάση όλα αυτά ζητάμε από την νέα δημοτική αρχή να μας ενημερώσει τι διαφορετικό έχει σχεδιάσει να κάνει για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε αυτά τα χρόνια προβλήματα στις σχολικές εγκαταστάσεις του Δήμου, να μη βρεθούν με νέες οικονομικές ελλείψεις τα σχολεία, και να αναβαθμιστούν οι υλικοτεχνικές υποδομές τους.

Στο ερώτημα απάντησε η Αντιδήμαρχος Παιδείας Β. Βιθυνού, που χαρακτήρισε την ερώτηση “αρκετά γενική και με πολιτικό πρόσημο, πράγμα όχι απαραίτητα κακό”: “Ταυτιζόμαστε πλήρως στην κεντρική ιδέα του κειμένου του κ. Παντελόγλου, που είναι η δωρεάν παιδεία. Και παρότι δεν είναι σκοπός μου να κάνω αντιπολίτευση στην προηγούμενη Διοίκηση, δεν μπορώ να μην αναφερθώ στη χαοτική κατάσταση που παραλάβαμε. Βρεθήκαμε μπροστά σε ένα οικονομικό αδιέξοδο, σε μη εξοφλημένες πάγιες εντολές αλλά κυρίως βρεθήκαμε μπροστά σε ένα σχεδόν μηδενικό ταμείο, και αναφέρομαι στο ταμείο της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, τη στιγμή μάλιστα που υπήρχε γνώση πως μέχρι να οριστούν οι νέες Σχολικές Επιτροπές, μέχρι να οριστούν οι οικονομικοί υπόλογοι και μέχρι να μπουν χρήματα στους λογαριασμούς από τον προϋπολογισμό, τα σχολεία μας και οι ανάγκες τους θα έμεναν τελείως εκτεθειμένα. Πράγμα που έγινε. Και αυτό, το λιγότερο, θα μπορούσα να το χαρακτηρίσω επικίνδυνο για τα παιδιά μας. Γιι’ αυτό άλλωστε εμείς συγκαλέσαμε όσο πιο γρήγορα μπορούσαμε, άμεσα, έκτακτη και κατεπείγουσα συνεδρίαση, προσπαθώντας να δώσουμε μια μερική αλλά άμεση λύση στο πρόβλημα.

Σχετικά με τον προγραμματισμό: Έχουμε συναντηθεί με όλους τους Διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς και με την Ένωση Γονέων και εκπροσώπους από τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων. Στις συναντήσεις αυτές παρίστατο και η Δήμαρχος και καταγράφηκαν οι ανάγκες και τα προβλήματα των σχολικών μονάδων. Ακολούθησε αυτοψία από εμένα και τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων σε όλα τα σχολεία του Δήμου μας, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες. Έχουμε ήδη προτεραιοποιήσει κάποιες ανάγκες και προχωράμε.

Για τις οικονομικές ανάγκες, να είστε σίγουροι ότι θα γίνουν οι αναγκαίες ενέργειες. Άλλωστε και ο νόμος 4257 του 2014 προβλέπει τις έκτακτες χρηματοδοτήσεις στις Σχολικές Επιτροπές, έτσι ώστε να μην υπάρχουν οικονομικές εκκρεμότητες στο τέλος του σχολικού έτους. Γνωρίζοντας δε ότι οι Σχολικές Επιτροπές και όλες οι οφειλές που πιθανόν να υπάρξουν θα γυρίσουν πίσω στο Δήμο στις 30 Ιουνίου, είναι κάτι που ούτε το θέλουμε ούτε μας συμφέρει. Τώρα που μιλάμε, ήδη με πολύ μεγάλο αγώνα έχουν πληρωθεί μερικώς οι οφειλές μας στο πετρέλαιο της Πρωτοβάθμιας και μέσα στο βράδυ θα μπουν και οι πρώτες πάγιες στους λογαριασμούς των Διευθυντών των σχολείων.

Από κει και πέρα, θα λειτουργήσουμε βασισμένοι σε έναν πιο ρεαλιστικό προϋπολογισμό. Αναφέρθηκε πριν ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων στο πρόγραμμα ΗΛΕΚΤΡΑ για την ενεργειακή αναβάθμιση και στη σύμβαση- πλαίσιο για τις επισκευές των δημόσιων κτηρίων. Επίσης προγραμματίζουμε να βρούμε τρόπο να λύνουμε τα καθημερινά μικροπροβλήματα των σχολικών μονάδων, έτσι ώστε να δώσουμε μια ανάσα στους Διευθυντές και να μπορέσουν να αφοσιωθούν στην εργασία τους που είναι να διδάξουν τα παιδιά μας. Ελπίζουμε- και προγραμματίζουμε- στη λύση στέγασης και στις καλύτερες συνθήκες λειτουργίας των σχολείων μας».

Επανερχόμενος στη δευτερολογία του ο κ. Παντελόγλου, επέμεινε ιδιαιτέρως στο κομμάτι της ερώτησης που αφορούσε σε διαφορετική- και ποια- αντιμετώπιση των προβλημάτων των σχολείων, με δεδομένη την κατάργηση των Σχολικών Επιτροπών σε λίγους μήνες: “Όσα ανέφερε η Αντιδήμαρχος, είναι αυτά που έκανε και η προηγούμενη Διοίκηση. Τι καινούργιο θα γίνει; Άκουσα γι’ αυτά που θα πληρωθούν. Οι σχολικοί τροχονόμοι, που παίρνουμε κονδύλια μόνο γι’ αυτούς, θα πληρωθούν, που είναι τρεις μήνες απλήρωτοι; Πώς θα αλλάξουμε τη σημερινή κατάσταση που είναι πάρα πολύ άσχημη; Θα μπούμε στη διαδικασία να φτιάξουμε σχολεία, για παράδειγμα;” ρώτησε ο κ. Παντελόγλου.

Την απάντησή της η Αντιδήμαρχος συνέδεσε με το ρεαλιστικό προϋπολογισμό, στον οποίο είχε λίγο νωρίτερα αναφερθεί: “Ο προϋπολογισμός όπως τον παραλάβαμε σήμερα, δεν καλύπτει σχεδόν τίποτα. Θα βασιστούμε λοιπόν στις ανάγκες και ο νέος προϋπολογισμός θα φροντίσουμε να τις καλύπτει. Σχετικά με το θέμα στέγασης, υπάρχουν ήδη δυο σχολεία που αναμένουμε να μας παραδοθούν, ήδη η Δήμαρχος έχει αρχίσει τις προσωπικές επαφές με την ΚΤΥΠ και με στενή παρακολούθηση θα προσπαθήσουμε να τα παραλάβουμε όσο πιο γρήγορα.

Όσο για τους σχολικούς τροχονόμους, δυστυχώς δεν μπορούμε να τους πληρώσουμε άμεσα, γιατί η πλατφόρμα ανοίγει μια φορά το μήνα, και θα πληρωθούν στις 10 Μαρτίου και τους τρεις μήνες μαζί”, ολοκλήρωσε την απάντησή της η κ. Βιθυνού.