logo


Με 11 μέλη, έναντι επτά μέχρι σήμερα, και με τη συμμετοχή εκπροσώπων από όλες τις παρατάξεις, και εκπαιδευτικών, επικαιροποιήθηκε η συγκρότηση του Τοπικού Συμβουλίου Πρόληψης Παραβατικότητας του Δήμου Διονύσου, στην πρόσφατη (27/2) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

“Με στόχο τη σχεδίαση, το συντονισμό και τις διαδικασίες για μια οργανωμένη και συντεταγμένη πολιτική για την πρόληψη της παραβατικότητας, και όχι για φωτογραφίσεις και Δελτία Τύπου, φέρνουμε σήμερα την επικαιροποίηση του ΤΟΣΠΠΑ” υπογράμμισε στην εισήγησή του ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Ν. Κοκκαλάς– την ίδια ώρα μάλιστα που στο κανάλι του Δήμου στο YouTube εμφανίστηκαν βροχή χυδαία σχόλια από αδιευκρίνιστο αποστολέα!!!

Εξειδικεύοντας τις ενέργειες, στις οποίες σχεδιάζει να προχωρήσει η Δημοτική Αρχή, ο κ. Κοκκαλάς αναφέρθηκε σε τοπικές ομάδες πρόληψης παραβατικότητας ανά Κοινότητα, που θα λειτουργούν στο πλαίσιο και παράλληλα με το ΤΟΣΠΠΑ. Δίνοντας, επιπλέον, το πλαίσιο της λειτουργίας των ΤΟΣΠΠΑ, ο Αντιδήμαρχος υπογράμμισε πως αποσκοπούν στην ανάπτυξη μιας εναλλακτικής και αποκεντρωμένης αντεγκληματικής πολιτικής και συμβάλλουν συμβουλευτικά και γνωμοδοτικά στην κατεύθυνση αυτή.

Δεν παρέλειψε πάντως να απευθύνει αιτιάσεις κατά της απελθούσας Δημοτικής Αρχής με αφορμή πρόσφατο Δελτίου Τύπου, σχετικά με περιστατικό παραβατικότητας στην πλατεία της Δροσιάς: “Είμαστε 45 ημέρες Διοίκηση, με προτεραιότητα στην Πολιτική Προστασία, την καθαριότητα και την καθημερινότητα, και προσπαθούμε να βάλουμε σε τάξη τα πράγματα, όταν για πάνω από 40 μήνες υφίσταται ένα Συμβούλιο, που τα αποτελέσματά του δεν έχουν αξιολογηθεί”, τόνισε ο κ. Κοκκαλάς.

Η περίοδος χάριτος σε μια νέα Διοίκηση είναι αυτονόητη, υπογράμμισε στην τοποθέτησή του ο Γ. Φωτάκης εκ μέρους της μείζονος μειοψηφίας, προσθέτοντας πως η αγωνία όλων είναι προφανής, λόγω του κύματος πρωτοφανών περιστατικών βίας ανηλίκων που μαστίζει τη χώρα. Πρότεινε, επιπλέον, την αύξηση του αριθμού των μελών του ΤΟΣΠΠΑ από 7 στο ανώτατο 11, στα πρότυπα του Δήμου Κηφισιάς, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από όλες τις παρατάξεις. Ευχαρίστησε, επιπλέον, τη Δήμαρχο Κ. Μαϊχόσογλου που ανταποκρίθηκε σε προηγούμενη δέσμευσή της να φέρει άμεσα προς συζήτηση το θέμα, ενώ. απαντώντας στον Αντιδήμαρχο τόνισε πως οι προτεραιότητες, και μάλιστα για θέματα θεσμικής κατοχύρωσης, ιεραρχούνται ανάλογα με τις ανάγκες.

Με το συνάδελφό του συμφώνησε σε γενικές γραμμές ο επικεφαλής του Εύπολι Κ. Κουριδάκης, που υπενθύμισε πως στο ΤΟΣΠΠΑ με την προηγούμενη σύνθεσή του, εκπρόσωπος όλων των παρατάξεων ήταν ο αείμνηστος Σπύρος Γιαννουλάτος: “Ασχέτως παραταξιακής προέλευσης, θα έπρεπε όλοι μαζί να παλεύουμε να μειώσουμε αυτό το φαινόμενο που συνεχώς αυξάνεται. Έτσι είναι χρήσιμο και εμείς και άνθρωποι με γνώσεις και εμπειρία και βούληση να συμβάλλουν στην κατεύθυνση αυτή”, προσέθεσε ο κ. Κουριδάκης ζητώντας τη δέσμευση του Δημοτικού Συμβουλίου στην ενίσχυση και στήριξη του ΤΟΣΠΠΑ.

Διευκρινίσεις για το ρόλο του Τοπικού Συμβουλίου Πρόληψης Παραβατικότητας έδωσε, αμέσως μετά, ο επικεφαλής του Νέου Διόνυσου Ν. Καρυστινός, επισημαίνοντας πως ο ρόλος του δεν είναι κατασταλτικός, αλλά συμβουλευτικός και οργανωτικός, με την οργάνωση δράσεων επιστημονικού περιεχόμενου. Γι’ αυτό και στη σύνθεσή του μετέχουν ο ψυχολόγος και η κοινωνική λειτουργός του Δήμου. Τόνισε επιπλέον την ανάγκη συνεργασίας με το Αστυνομικό Τμήμα και το Τμήμα Ασφάλειας, που παρόλο που είναι υποστελεχωμένα, επιτελούν τεράστιο έργο και μπορούν σε συνεργασία με το ΤΟΣΠΠΑ, ακόμη περισσότερο αν είναι διευρυμένο, να χτυπήσουν το κακό στη ρίζα του.

Αντίθετη με το ΤΟΣΠΠΑ “που έχει λάθος δομή και λογική”, δήλωσε αμέσως μετά η Λαϊκή Συσπείρωση και ο Τ. Παντελόγλου, προσδιορίζοντας το ρόλο του ως επί της ουσίας μηχανισμού βοηθητικού της Αστυνομίας που “δεν μπορεί να κάνει τη δουλειά της είτε επειδή είναι υποστελεχωμένη είτε επειδή δεν υπάρχουν διαταγές”. Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης έβαλε όμως και άλλες παραμέτρους στα φαινόμενα ανήλικης παραβατικότητας, αναφερόμενος στην έλλειψη δημιουργικής διεξόδου, καθώς και στην οπαδικά ή πολιτικά καθοδηγούμενη στρατολόγηση της νεολαίας: “Η βία, ιδιαίτερα ανάμεσα στους νέους, δημιουργείται όταν βρίσκονται σε εχθρικό περιβάλλον που δεν τους βοηθάει να διοχετεύσουν δημιουργικά τη δραστηριότητά τους, όπως θα μπορούσε να γίνει αν στο Δήμο υπήρχε Κέντρο Νεότητας, που το ζητάμε από τότε που ήμουν εγώ μαθητής, τόνισε ο κ. Παντελόγλου. Αυτό το Κέντρο θα μπορούσε να αποτελέσει διέξοδο για τα παιδιά από τα πολλά φτωχά νοικοκυριά της πόλης, που σήμερα κάθονται στις πλατείες και στρατολογούνται από ομάδες και οπαδικούς συλλόγους ή γίνονται μέλη τοπικών ιδιωτικών πολιτικών στρατών”, υπογράμμισε ο δημοτικός σύμβουλος της μειοψηφίας, θυμίζοντας πως μέσα σε τέτοιο περιβάλλον δούλευε και δουλεύει η Χρυσή Αυγή. “Η Αστυνομία δεν κάνει τη δουλειά της και ο Δήμος δεν ενθαρρύνει τους νεολαίους στην ελεύθερη δημιουργία”, κατέληξε ο κ. Παντελόγλου, προσθέτοντας πως η παράταξή του δεν θα συμμετάσχει στο ΤΟΣΠΠΑ.

Μη μετρήσιμο έργο στο ΤΟΣΠΠΑ από τη λειτουργία του τα προηγούμενα 4 χρόνια, καταλόγισε η δημοτική σύμβουλος της πλειοψηφίας Αγγ. Πέππα, με αποτέλεσμα ο Δήμος να βρίσκεται στο έλεος καταστροφών, που καθημερινά σημειώνονται παντού. Γι’ αυτό και ζήτησε το Συμβούλιο να γίνει στο εξής πιο βιωματικό, μπαίνοντας στην ουσία του αντικειμένου και με επίκεντρο κάθε Κοινότητα, χωρίς βέβαια να υποκαταστήσει το ρόλο της Αστυνομίας, και να μην παραμείνει μια επιτροπή χωρίς αντίκρυσμα.

Την ανάγκη για την αντιμετώπιση των φαινομένων παραβατικότητας “γιατί αφορά κυρίως τα παιδιά μας”, τόνισε από την πλευρά της η Αντιδήμαρχος Παιδείας Β. Βιθυνού. Εκπαιδευτικός η ίδια, η κ. Βιθυνού υπογράμμισε πως “όσα Συμβούλια και να συσταθούν, αν δεν υπάρξει βιωματική εκπαίδευση και δράση, δεν πρόκειται να φέρουμε τα παιδιά κοντά μας”.

Στο πλαίσιο αυτό, συμπλήρωσε ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Γ. Κομνηνάκης, στο Δήμο προσφέρονται αρκετές διέξοδοι γι’ αυτούς που θέλουν να επωφεληθούν, όμως το πρόβλημα είναι πιο βαθύ, αφορά γενικά στην ελληνική κοινωνία και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί τοπικά. “Υφίσταται τα τελευταία 40 χρόνια και συνεχώς εντείνεται, λόγω και της πανδημίας», επεσήμανε ο Αντιδήμαρχος.

Η διαβίωση και το μέλλον των παιδιών μας στο Δήμο Διονύσου πρέπει να μας απασχολήσει σοβαρά, είπε από την πλευρά του ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας και Πρασίνου  Γ. Τραϊφόρος, που πρότεινε συγκεκριμένες δράσεις που θα οδηγήσουν τη νεολαία να συμμετέχει στα Κλιμάκια Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας, ώστε να ενστερνισθεί τις αρχές του σεβασμού, της αλληλεγγύης και της αγάπης προς το συνάνθρωπο και το περιβάλλον. Επιπλέον ανακοίνωσε δράσεις δενδροφύτευσης 50.000 δένδρων- “ένα δέντρο για κάθε συμπολίτη μας”- στις οποίες θα επιδιωχθεί η συμμετοχή των σχολείων, ώστε τα παιδιά να υιοθετήσουν από ένα δέντρο.

Συνοψίζοντας τα παραπάνω η Δήμαρχος Κ. Μαϊχόσογλου τόνισε πως «στόχος και προτεραιότητα της Δημοτικής Αρχής είναι η Παιδεία, ο Πολιτισμός και ο Αθλητισμός, ώστε να δώσουμε στα παιδιά μας μια υγιή διέξοδο. Αν συνδυάσουμε τις ομιλίες με δημιουργικές και βιωματικές δράσεις, τότε θα έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα».

Στο ιστορικό, τέλος, της συγκρότησης του ΤΟΣΠΠΑ στην πόλη μας αναφέρθηκε ο Κ. Χριστόπουλος, ανώτερος αξιωματικός της Αστυνομίας ε.α. που ήταν ο συντονιστής του Συμβουλίου για το Δήμο Διονύσου από το 2020, εν μέσω πανδημίας, οπότε και συστάθηκε για πρώτη φορά. «Το έργο του δεν ήταν και δεν είναι εύκολο. Χρειάζεται αρκετή επιστημονική γνώση για να δοθούν λύσεις στα προβλήματα, τόνισε ο κ. Χριστόπουλος», αναφέροντας πως το παράδειγμα του Δήμου μας έχουν μιμηθεί σχεδόν όλοι οι όμοροι Δήμοι “και αυτό κάτι λέει για το έργο μας αυτά τα τρία χρόνια”. Ο ίδιος τόνισε πως το Συμβούλιο ενεργοποίησε τις Αστυνομικές Υπηρεσίες, ενώ ενημέρωσε το Σώμα πως το ΤΟΣΠΠΑ είχε ξεκινήσει τις συζητήσεις για μια συνεργασία με το Πάντειο, όπως έχει κάνει ο Δήμος Πειραιά με καλά αποτελέσματα, που όμως δεν πρόλαβε να υλοποιηθεί. Εξέφρασε, πάντως την άποψη πως η λειτουργικότητα του Συμβουλίου εξασφαλίζεται από μικρό αριθμό μελών, όπως συνέβαινε στο παρελθόν.

Δεν παρέλειψε, τέλος, να ευχαριστήσει τον αείμνηστο Σπύρο Γιαννουλάτο που ως εκπρόσωπος όλων των μειοψηφιών βοήθησε δημιουργικά το Συμβούλιο να προχωρήσει μπροστά, αλλά και το προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο που τον επέλεξε παμψηφεί στο ρόλο του Συντονιστή, ενώ συνεχάρη τη νέα Διοίκηση που διατηρεί και επικαιροποιεί το ΤΟΣΠΠΑ.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί και η αναφορά τού κ. Χριστόπουλου στον Εμπορικό Σύλλογο Διονύσου, που παλαιότερα και με αφορμή περιστατικά διαρρήξεων σε καταστήματα της πόλης, είχε προχωρήσει σε τηλεοπτικές δηλώσεις: “Οι δηλώσεις αυτές έδιναν την εικόνα ενός ανασφαλούς περιβάλλοντος, ενός Ελ Πάσο, και απέτρεπαν όσους θα ήθελαν να επισκεφθούν την πόλη” ανέφερε ο κ. Χριστόπουλος.

Και έφερε λίγο αργότερα εσπευσμένα στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου διαμαρτυρόμενο τον Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Ν. Πίλτση: “ Αυτά που δήλωσε ο κ. Χριστόπουλος είναι μεγάλη ανακρίβεια σε σχέση με τα γεγονότα. Τη  συγκεκριμένη περίοδο τα καταστήματα είχαν ζημιές πάνω από 200.000 χιλιάδες ευρώ. Ο Εμπορικός Σύλλογος είχε προχωρήσει σε ενέργειες και με την Αστυνομία και με το Δήμο, και η τελευταία λύση ήταν να βγει στα κανάλια και να προσπαθήσει να δημοσιοποιήσει το πρόβλημα, ώστε να λυθεί., όπως και έγινε μέσα σε 10 ημέρες. Δεν μπορεί λοιπόν ο κ. Χριστόπουλος να μας επιρρίπτει ευθύνες ότι με αυτόν τον τρόπο δεν έχουμε εμπορικότητα στα μαγαζιά μας. Γνωρίζουμε πολύ καλύτερα από εκείνον τι πρέπει να κάνουμε για τις επιχειρήσεις μας και για το εμπόριο και για το Δήμο μας. Εμείς είμαστε και θα είμαστε αρωγοί σε όλες τις προσπάθειες του Δήμου”, δήλωσε ο κ. Πίλτσης.

Όσον αφορά, τέλος, στη σύνθεση του Τοπικού Συμβουλίου Πρόληψης Παραβατικότητας, έγινε δεκτή η πρόταση του Αντιδημάρχου για αύξηση των μελών σε 11, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από όλες τις παρατάξεις, καθώς και εκπαιδευτικών. Υπενθυμίζεται πως μαζί με τους παραπάνω θα συμμετέχουν στο ΤΟΣΠΠΑ η Δήμαρχος ως Πρόεδρος, εκπρόσωπος του Α.Τ. Αγ. Στεφάνου, εκπρόσωπος του Δικηγορικού Συλλόγου, η κοινωνική λειτουργός και ο ψυχολόγος του Δήμου και ένας δημότης, οριζόμενος από τη Δήμαρχο, με ειδικές γνώσεις στο αντικείμενο αλλά χωρίς δικαίωμα ψήφου.