logo


Μια ακόμη προσπάθεια για την επιλογή του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης θα γίνει αύριο Τρίτη 27 Φεβρουαρίου από το Δημοτικό Συμβούλιο Διονύσου, που θα συνεδριάσει δια ζώσης στον Άγ. Στέφανο στις 6 το βράδυ. Υπενθυμίζεται πως επί Διοίκησης Ζαμάνη είχαν πραγματοποιηθεί δυο αποτυχημένες απόπειρες για την εν λόγω επιλογή. Εν συνεχεία ο θεσμός ατόνησε και επανήλθε σε ισχύ το 2020, με εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών, όπου παρουσιάζονταν βασικά ζητήματα σχετικά με τη διαδικασία επιλογής του και εν γένει τον σκοπό και τον τρόπο λειτουργίας του θεσμού.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο αυτή, η διαδικασία επιλογής του Συμπαραστάτη ξεκινά με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου που καθορίζει το περιεχόμενο της σχετικής προκήρυξης (σ.σ. που είναι και το θέμα στην αυριανή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Διονύσου), ακολουθεί η έκδοση της προκήρυξης εκ μέρους του Δημάρχου, η οποία πρέπει να δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα του Δήμου και στη Διαύγεια και εν συνεχεία πραγματοποιείται συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου όπου οι ενδιαφερόμενοι καταθέτουν τις υποψηφιότητές τους και τοποθετούνται- εφόσον το επιθυμούν- σχετικά. Αμέσως μετά πραγματοποιείται μυστική ψηφοφορία, όπου Συμπαραστάτης αναδεικνύεται αυτός που θα συγκεντρώσει την αποδοχή των 3/5 των πραγματικά παρόντων μελών του Δημοτικού Συμβουλίου. Αν η πρώτη ψηφοφορία αποβεί άκαρπη, τότε επαναλαμβάνεται, με την ίδια απαίτηση για την αυξημένη πλειοψηφία επί των παρόντων μελών. Σε περίπτωση αποτυχίας εκλογής Συμπαραστάτη, είναι δυνατή η επαναπροκήρυξη της θέσης μέσα στην ίδια δημοτική περίοδο. Όσο για τις προθεσμίες, “ο νομοθέτης προβλέπει ότι η διαδικασία επιλογής του Συμπαραστάτη γίνεται εντός προθεσμίας δύο (2) μηνών από την εγκατάσταση των δημοτικών αρχών”.

Ως Συμπαραστάτης επιλέγεται πρόσωπο εγνωσμένου κύρους και εμπειρίας, που δεν είναι αιρετός του Δήμου ή της Περιφέρειας ή βουλευτής. Τα κριτήρια επιλογής του, σύμφωνα με το σχέδιο προκήρυξης που συνοδεύει την εισήγηση του θέματος, είναι το πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, η εργασιακή εμπειρία τουλάχιστον 20 ετών, καθώς και η προγενέστερη θέση ευθύνης στο δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα. Ακολουθεί τη δημοτική θητεία και συντάσσει ετήσια έκθεση που παρουσιάζεται κατά την ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τον απολογισμό της Δημοτικής Αρχής. Λαμβάνει αντιμισθία, ισόποση με την αντιμισθία του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, και υπέχει τις ίδιες ευθύνες που προβλέπουν οι διατάξεις για τους δημοτικούς συμβούλους.

Σύμφωνα, τέλος, με το νόμο 4623/2019,

3. Ο συμπαραστάτης δέχεται ενυπόγραφες καταγγελίες άμεσα θιγόμενων φυσικών ή νομικών προσώπων για κακοδιοίκηση των υπηρεσιών του δήμου, των νομικών του προσώπων και των επιχειρήσεών του και ασκεί διαμεσολάβηση προκειμένου να επιλυθούν τα σχετικά προβλήματα, ενώ είναι υποχρεωμένος να απαντά εγγράφως ή ηλεκτρονικά εντός τριάντα (30) ημερών στους ενδιαφερομένους ως προς τις ενέργειες στις οποίες ο ίδιος προέβη μετά τη λήψη της καταγγελίας τους. Ο συμπαραστάτης υποστηρίζεται διοικητικά από τις υπηρεσίες του δήμου, οι οποίες είναι υποχρεωμένες να παρέχουν κάθε δυνατή συνδρομή. Κατά την εξέταση καταγγελιών, ο συμπαραστάτης μπορεί να αιτηθεί στοιχεία από το αρχείο των υπηρεσιών του δήμου, υπό την επιφύλαξη των διατάξεων του π.δ. 28/2015 (Α΄ 34) για την πρόσβαση σε δημόσια έγγραφα και στοιχεία.

Εφόσον, ύστερα από εξέταση καταγγελίας, προκύψουν φαινόμενα κακοδιοίκησης, ο συμπαραστάτης δύναται να υποβάλλει συστάσεις προς τις υπηρεσίες του δήμου για την αποτροπή επανάληψής τους.»

Ανάμεσα στα υπόλοιπα 10 θέματα της Ημερήσιας Διάταξης περιλαμβάνονται:

*Η συγκρότηση του Τοπικού Συμβουλίου Πρόληψης Παραβατικότητας (ΤΟΣ.Π.ΠΑ), όπως είχε προαναγγείλει η Δήμαρχος Κ. Μαϊχόσογλου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της μείζονος μειοψηφίας κατά την πρόσφατη ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας. Στην εισήγηση, που υπογράφει ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Ν. Κοκκαλάς, το Συμβούλιο προτείνεται να είναι και πάλι 7μελές, με τριετή θητεία και με Πρόεδρο τη Δήμαρχο, ένα δημοτικό σύμβουλο οριζόμενο από το Δημοτικό Συμβούλιο, εκπρόσωπο του Α.Τ. Αγ. Στεφάνου, εκπρόσωπο του Δικηγορικού Συλλόγου, την κοινωνική λειτουργό του Δήμου, τον ψυχολόγο του Δήμου και ένα δημότη, οριζόμενο από τη Δήμαρχο, με ειδικές γνώσεις στο αντικείμενο αλλά χωρίς δικαίωμα ψήφου.

Τέσσερις βασικές ιδέες υποστηρίζονται για το θεσμό των Τοπικών Συμβουλίων Πρόληψης της Παραβατικότητας, οι οποίες είναι:

– Η ιδέα πως η αντιμετώπιση του εγκλήματος πρέπει να γίνεται με πρόληψη, ακόμα και σε περιοχές με μειωμένη εγκληματικότητα και όχι με καταστολή,
– Η πρόληψη του εγκλήματος μπορεί να αφορά τη λήψη μέτρων, είτε για την εξάλειψη των ευκαιριών που ευνοούν τη δράση του εγκληματία, είτε και για την καταπολέμηση των κοινωνικών παραγόντων που ευνοούν την εξώθηση προς το έγκλημα ορισμένων συμπολιτών μας, όπως αποφυλακισμένοι, εξαρτημένοι από ουσίες ή απεξαρτημένοι, αλλοδαποί, άνεργοι κλπ.
– Κύριο ρόλο στην πρόληψη του εγκλήματος μπορεί να διαδραματίσει, πέρα από την επίσημη Πολιτεία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση και ο ίδιος ο πολίτης,
– Η συμμετοχή των πολιτών στην πρόληψη του εγκλήματος πραγματώνεται, είτε με τη λήψη από τον πολίτη ουσιαστικών πρωτοβουλιών και μέτρων, ώστε να αποφεύγει (σε ατομικό επίπεδο) τη θυματοποίησή του, είτε και με την ενεργό εθελοντική δράση του (σε συλλογικό επίπεδο) για την προώθηση του έργου ενός Τοπικού Συμβουλίου Πρόληψης της Παραβατικότητας.

*Ο ίδιος Αντιδήμαρχος, επιπλέον, προτείνεται από τη Δήμαρχο να εκπροσωπεί το Δήμο Διονύσου στο εθνικό διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων

*Η έγκριση του επικαιροποιημένου Κανονισμού λειτουργίας του Κέντρου Κοινότητας, ώστε να ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Αττική 2021-2027” και να συνεχιστεί η συγχρηματοδότησή του με απόφαση της Περιφέρειας. Υπενθυμίζεται πως το Κέντρο Κοινότητας της πόλης βρίσκεται επί της οδού Σωκράτους 3, στον Άγ. Στέφανο. Λειτουργεί ως δομή συμπληρωματική της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου, πληροφορώντας και διασυνδέοντας τους δημότες με φορείς και προγράμματα κοινωνικής προστασίας, αλληλεγγύης και κοινωνικής ένταξης που υλοποιούνται σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο.

*Από τον Οίκο Ευγηρίας “Θ. και Δ. Κυριακίδου”, τέλος, έρχονται προς έγκριση δυο αποφάσεις που αφορούν στον προϋπολογισμό και τη στοχοθεσία για το 2024. Υπενθυμίζεται πως το ίδρυμα παραμένει ανενεργό, αν και έχει συσταθεί από το 2005 με Προεδρικό Διάταγμα, στεγάζεται σε κτήριο επί των οδών Λ. Σταμάτας και Παπάγου, ενώ κατά καιρούς έχουν συζητηθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο προτάσεις για την αξιοποίησή του. Η τελευταία από τις προτάσεις αυτές είχε εγκριθεί με οριακή πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο το 2022 και αφορούσε στην ίδρυση Κέντρου Ψυχικής Υγείας, αντί για Γηροκομείο όπως ήταν η βούληση της διαθέτιδος Δ. Κυριακίδου.

Αναλυτικά η Ημερήσια Διάταξη:

Αυτοτελές Τμήμα Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού

ΘΕΜΑ 1ο: Σύσταση Τοπικού Συμβουλίου Πρόληψης Παραβατικότητας (ΤΟΣ.Π.ΠΑ) Δήμου Διονύσου (Αρ. Πρωτ. 4861/22-2-24)

ΘΕΜΑ 2ο: Λήψη απόφασης για τον ορισμό εκπροσώπου του Δήμου στο Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων- Προαγωγής Υγείας (Αρ. Πρωτ. 3404/8-2-24)

ΘΕΜΑ 3ο: Έγκριση επικαιροποιημένου σχεδίου Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας Κέντρου Κοινότητας Δήμου Διονύσου (Αρ. Πρωτ. 3304/07-2-24)

Διεύθυνση Διοικητικών Υπηρεσιών

ΘΕΜΑ 4ο: Εισήγηση για τη λήψη απόφασης για την κατάρτιση προκήρυξης για την επιλογή του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης του Δήμου Διονύσου (Αρ. Πρωτ. 5076/23-2-24)

Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών

ΘΕΜΑ 5ο: Τροποποίηση της υπ’ αριθμ. 188/23 ΑΔΣ σχετικά με την έγκριση προσχώρησης στους όρους της Ειδικής Σύμβασης για την Πράξη “ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΥ” στα πλαίσια του χρηματοδοτικού προγράμματος του Υπ.Εσ. «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΕΠΑΡΧΙΑΚΟ ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ Sub.2-16631” (Αρ. Πρωτ. 2498/29-1-24)

Δημοτική Επιτροπή

ΘΕΜΑ 6ο: Έγκριση της 44/2024 με θέμα “Υποβολή τριμηνιαίας εκτέλεσης του προϋπολογισμού  Εσόδων- Δαπανών έτους 2023 για το Δ’ τρίμηνο του Πρώην Ν.Π.Δ.Δ. ΚΟΙ.Π.Α.Π. “Η ΕΣΤΙΑ” Δήμου Διονύσου

Δημοτικός Οίκος Ευγηρίας “Θ. και Δ. Κυριακίδου”

ΘΕΜΑ 7ο: Έγκριση της 2/2023 απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Οίκου Ευγηρίας

ΘΕΜΑ 8ο: Έγκριση της 3/2023 απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Οίκου Ευγηρίας

Θέματα Δημοτικών Κοινοτήτων

ΘΕΜΑ 9ο: Έγκριση της 8/2024 απόφασης του Συμβουλίου της κοινότητας Κρυονερίου για παράταση ταφής (Αρ. Πρωτ. 2775/1-2-24)

ΘΕΜΑ 10ο: Έγκριση της 10/2024 απόφασης του Συμβουλίου της κοινότητας Κρυονερίου για αγορά διπλού οικογενειακού τάφου (Αρ. Πρωτ. 2777/1-2-24)

ΘΕΜΑ 11ο: Έγκριση της 6/2023 απόφασης του Συμβουλίου της κοινότητας Άνοιξης για μετατροπή απλού τάφου εξαετούς διάρκειας σε οικογενειακό τάφο (Αρ. Πρωτ. 2425/29-1–24)