logo


Με ισχυρούς προβληματισμούς για τη δυνατότητα του Δήμου Διονύσου να χρηματοδοτήσει την αξιοποίηση του ΤΥΠΕΤ Αγ. Στεφάνου, προσήλθε σήμερα, Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου, μερίδα της Διοίκησης, στην κατεπείγουσα συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής.

Η κατά πολύ υπέρβαση του αρχικού Προϋπολογισμού, η πιθανή δέσμευση Ίδιων Πόρων του Δήμου καθώς και η δυνατότητα και το χρονικό περιθώριο για την εξεύρεση άλλων, εναλλακτικών, πηγών χρηματοδότησης, ήταν τα θέματα που κυρίως θίχτηκαν κατά τη διάρκεια της σχετικής συζήτησης. Ενόψει, μάλιστα, της σημερινής συνεδρίασης, ζητήθηκε η γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου του Δήμου, αναφορικά με τη δυνατότητα ματαίωσης της σύναψης σύμβασης, εφόσον διαπιστωθεί αδυναμία χρηματοδότησης του έργου.

Υπενθυμίζεται εδώ πως η αξιοποίηση του κτηρίου του ΤΥΠΕΤ για πολιτιστικές χρήσεις, έργο που χαρακτηρίστηκε από όλες τις πλευρές “εμβληματικό”, εξασφάλισε χρηματοδότηση ύψους 3,5 εκατομμυρίων ευρώ από το πρόγραμμα ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ το 2022. Ένα χρόνο αργότερα, και ενώ το πρώτο μελετητικό γραφείο στο οποίο απευθύνθηκε ο Δήμος δεν ανταποκρίθηκε ποτέ, η προμελέτη που εκπονήθηκε εκτίναξε τον προϋπολογισμό στα 7,5 εκατομμύρια ευρώ, με την πρόβλεψη για συμπλήρωση των υπολοίπων 4 εκατομμυρίων από Ίδιους Πόρους.

Την τροποποίηση αυτή, μαζί και τα τεύχη δημοπράτησης μια που η προθεσμία λήγει στις 29 Φεβρουαρίου, κλήθηκε σήμερα να εγκρίνει η Δημοτική Επιτροπή, με τους Κ. Μαϊχόσογλου Δήμαρχο, Α. Κουκά Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών και Λ. Νούση Αντιδήμαρχο Οικονομικών να τίθενται εξαρχής υπέρ της δημοπράτησης του έργου:

«Με κάθε τρόπο θα προσπαθήσουμε να βρούμε χρηματοδότηση ώστε να αποδεσμεύσουμε πόρους του Δήμου σε βάθος χρόνου”, δήλωσε η Δήμαρχος.

“Πιστεύω πως μελλοντικά θα υπάρξουν χρηματοδοτικά προγράμματα και θα κάνουμε τα αδύνατα δυνατά για να τα βρούμε”, υπερθεμάτισε ο κ. Κουκάς, κάτοικος μάλιστα της περιοχής. Ο ίδιος επιβεβαίωσε πως το κτήριο, που βρίσκεται σε δασική περιοχή, διαθέτει νόμιμη άδεια, αλλά και πως οι όποιες εργασίες και παρεμβάσεις θα γίνουν μόνο στο κέλυφός του, και όχι στον περιβάλλοντα χώρο.

Την ίδια πεποίθηση εξάλλου, πως θα βρεθούν πηγές χρηματοδότησης και η όλη διαδικασία θα κυλήσει ομαλά, εξέφρασε, τέλος, και η κ. Νούση, προσθέτοντας πως τη νέα Διοίκηση έχει απασχολήσει πολύ το συγκεκριμένο έργο.

Οι ισχυροί προβληματισμοί, «που καθόλου δεν σημαίνουν πως δεν θέλω να γίνει το έργο», ήρθαν από την πλευρά της δημοτικής συμβούλου της πλειοψηφίας Αγγ. Πέππα: Η καθυστέρηση ενός χρόνου ανάμεσα στην ένταξη του έργου στο ΤΡΙΤΣΗΣ και στην εκπόνηση της προμελέτης, η υπέρβαση κατά 120% στον αρχικό Προϋπολογισμό και η δέσμευση Ίδιων Πόρων από τα πενιχρά οικονομικά μέσα του Δήμου ήταν οι κυριότερες ενστάσεις της πρώην Αντιδημάρχου, που επέμενε πως για να προχωρήσεις σε ένα έργο, πρέπει να διαθέτεις από την αρχή ολόκληρο το απαιτούμενο κεφάλαιο. «Και αν προχωρήσουμε σε δημοπράτηση και δεν έχουμε βρει τα χρήματα; Και πώς θα ξεπληρώνουμε τυχόν δάνειο, όταν δεν έχουμε εισπραξιμότητα; Και τι συμβαίνει με τυχόν ρήτρες αποζημίωσης ενός αναδόχου, αν το έργο ξεκινήσει και εν συνεχεία σταματήσει λόγω έλλειψης πόρων»; ήταν τα βασικά ερωτήματα της κ. Πέππα, που πρότεινε να χαμηλώσει ο προϋπολογισμός του έργου, με κίνδυνο να κηρυχθεί άγονος ο διαγωνισμός, και μετά ο Δήμος να προσπαθήσει να βρει την υπόλοιπη χρηματοδότηση.

Τέλος, “καυτή πατάτα” χαρακτήρισε το θέμα του ΤΥΠΕΤ ο Στ. Ουσταμπασίδης, δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας κι αυτός, που κατηγόρησε την απελθούσα Δημοτική Αρχή πως άφησε ένα φέσι στη νυν Διοίκηση. Ψήφισε, πάντως, και ο ίδιος υπέρ της δημοπράτησης, ελπίζοντας πως “θα βρεθούν χρηματοδοτικά εργαλεία και θα αποφευχθεί ο δανεισμός, ώστε να μπορεί ο Δήμος να χρησιμοποιήσει τους Ίδιους Πόρους για μικρά και μεγάλα έργα”.

Στο ιστορικό της ένταξης του έργου στο πρόγραμμα ΤΡΙΤΣΗΣ αναφέρθηκε, αμέσως μετά, ο τέως Δήμαρχος Γ. Καλαφατέλης, υπογραμμίζοντας πως η Διοίκησή του γνώριζε ότι, λόγω της θέσης του σε δασική περιοχή, μόνο με παρεμβάσεις στο υπάρχον κέλυφος, και όχι με κατεδάφιση, το κτήριο του ΤΥΠΕΤ θα μπορούσε να σωθεί και να αξιοποιηθεί: “Αν μπορούσαμε να το χτίσουμε εξ αρχής, θα κόστιζε πολύ φθηνότερα”, υπογράμμισε ο κ. Καλαφατέλης, προσθέτοντας πως σίγουρα ήταν προτιμότερη μια καινούργια κατασκευή με πρόβλεψη για την κάλυψη σύγχρονων αναγκών. Προέτρεψε, επιπλέον, τη Διοίκηση να προχωρήσει γρήγορα στη δημοπράτηση αλλά και στη διερεύνηση και διεκδίκηση για επιπλέον χρηματοδότηση από σχετικά προγράμματα, όπως έκανε η δική του Διοίκηση, εν μέσω μάλιστα τεράστιων δυσκολιών: “Τα 120 και πλέον εκατομμύρια που φέραμε στο Δήμο, παρά τις φυσικές καταστροφές και την πανδημία, θα τα βρείτε μπροστά σας. Και αν προχωρήσετε και σε δανεισμό ακόμη προς όφελος του Δήμου, εδώ θα είμαστε να στηρίξουμε”, κατέληξε ο τέως Δήμαρχος.

Για σημαντικό περιουσιακό στοιχείο του Δήμου, που επί χρόνια παρέμενε ανεκμετάλλευτο, μίλησε εν συνεχεία ο Γ. Φωτάκης, τέως Αντιδήμαρχος Χωροταξικού Σχεδιασμού. “Όμως, κάποια στιγμή κάνεις τομή και προχωρείς”, τόνισε ο κ. Φωτάκης, προσθέτοντας πως ο Άγ. Στέφανος έχει βαρειά δομικά προβλήματα, όπως η ανυπαρξία πολεοδομικού και χωροταξικού σχεδιασμού, συνεπώς ο καλλικρατικός Δήμος οφείλει να στηρίξει την περιοχή. Αναδεικνύοντας, τέλος, τις δυσκολίες που συνάντησε η απελθούσα Δημοτική Αρχή, παραλλήλισε την εξέλιξη για το ΤΥΠΕΤ, με αυτήν που σημειώθηκε στη δημοπράτηση του έργου αποχέτευσης στην Άνοιξη πριν από δυόμιση χρόνια: Έξι υποψήφιοι ανάδοχοι είχαν προσέλθει τότε, αναδείχθηκε ο μειοδότης, αλλά ούτε αυτός ούτε οι επόμενοι πέντε που εν συνεχεία προσκλήθηκαν, προσήλθαν για τη συμβασιοποίηση του έργου! Ο κ. Φωτάκης εκτίμησε πάντως πως πλέον ο Δήμος έχει στα χέρια του έναν σωστό και πραγματικό προϋπολογισμό, που του επιτρέπει να προχωρήσει σε μια καλή δημοπράτηση, χωρίς περιπέτειες, για την αξιοποίηση ενός κτηρίου που θα περιλαμβάνει αμφιθέατρο, εκθεσιακό κέντρο, Δημοτική Βιβλιοθήκη κ.λπ.

Στην ίδια συνεδρίαση, παρευρισκόταν και ο επικεφαλής του Εύπολι Κ. Κουριδάκης, που υπενθύμισε πως για το κτήριο του ΤΥΠΕΤ δεν έχει γίνει τίποτα επί 6 δημοτικές θητείες, ενώ εξέφρασε το φόβο πως και αν βρεθεί η απαιτούμενη χρηματοδότηση, “θα βρεθούμε μπροστά σε άλυτα προβλήματα. Για παράδειγμα, εκτός από το δασικό, υπάρχει η έλλειψη αναγνωρισμένων κοινοτικών δρόμων γύρω από το κτήριο, που θα μπλοκάρει την οποιαδήποτε οικοδομική άδεια, ή η έλλειψη χώρων στάθμευσης”. Το φόβο αυτό, πάντως, απέρριψαν τόσο ο Στ. Κριεμάδης, πολιτικός μηχανικός και τέως Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, όσο και ο διάδοχός του κ. Κουκάς, υπογραμμίζοντας πως σε νομίμως υφιστάμενο κτήριο, ακόμη κι αν είναι σε δασική περιοχή, τέτοιο πρόβλημα δεν υπάρχει, αρκεί οι εργασίες να γίνονται στο κέλυφος.

Η έγκριση της τροποποίησης του προϋπολογισμού και των τευχών δημοπράτησης εγκρίθηκαν τελικά ομόφωνα, με λευκή ψήφο από την κ. Πέππα. Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως την αρχική αρνητική τους προσέγγιση άλλαξαν μετά από τα παραπάνω οι δημοτικοί σύμβουλοι της Διοίκησης Λ. Κανακάρη και Π. Τσούκας, ψηφίζοντας κι αυτοί θετικά.