logo


Με τρία αντικείμενα στην αρμοδιότητά του, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Εθελοντισμού και Φιλοζωίας Γ. Κομνηνάκης έχει δώσει κιόλας τα πρώτα δείγματα, για την κατεύθυνση που θα ακολουθήσει στη διάρκεια της θητείας του: 100 περίπου συμπολίτες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για μια πρώτη συνάντηση, με στόχο την ανταλλαγή απόψεων και την κατάθεση προτάσεων αναφορικά με δράσεις πολιτιστικού περιεχομένου. Την προσεχή Κυριακή 18 Φεβρουαρίου οργανώνεται η πρώτη, από τις μηνιαίες Ημέρες Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων που θα οργανώσει η Αντιδημαρχία. Την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί το 1ο Συμπόσιο Ποίησης “Ανδρέας Εμπειρίκος” στον Άγ. Στέφανο, με τη συμμετοχή συμπολιτών ποιητών που θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους. Ενώ στις 25 Φεβρουαρίου ξεκινούν οι εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από την ίδρυση της Ενορίας και της πόλης του Αγίου Στεφάνου, σε συνεργασία του Δήμου με τον Ιερό Ναό Κοίμησης Θεοτόκου. Επίκειται επίσκεψή του στην Εφορεία Αρχαιοτήτων με αντικείμενο τον αρχαιολογικό χώρο στη Ραπεντώσα, το βωμό του Διονύσου. Ενώ, την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε στο Γυμνάσιο της Άνοιξης η πρώτη από τις ομιλίες, με αντικείμενο την ανάπτυξη φιλοζωικής συνείδησης.

 

Για τα τρία αντικείμενα, τον πολιτισμό, τον εθελοντισμό και τη φιλοζωία, που έχουν κοινό παρονομαστή τη δημοτική προσφορά, η Αντιδημαρχία φιλοδοξεί να είναι η ομπρέλα που θα συντονίζει τις προσπάθειες και τις δράσεις, με τον πρώτο λόγο στο δημότη.

Ξεκινώντας από το κομμάτι του πολιτισμού, με τον οποίο- και ειδικά με το θέατρο- ο Αντιδήμαρχος ασχολείται ενεργά εδώ και χρόνια, ο κ. Κομνηνάκης ξεκαθαρίζει πως στόχος είναι η ομαδική δουλειά, και το γραφείο του θα είναι πάντα ανοιχτό για προτάσεις τεκμηριωμένες, τις οποίες ο Δήμος θα στηρίζει όπως μπορεί και όσο οι συντελεστές τους θέλουν: “Ανέκαθεν μ’ ενδιέφερε η πρωτογενής παραγωγή πολιτισμού, ο κόσμος να μπορεί να εκφραστεί. Είτε με τη σφραγίδα του Δήμου, άρα με θεσμική κατοχύρωση, είτε χωρίς. Για παράδειγμα, έχει προγραμματιστεί επίσκεψη  στην Εφορεία Αρχαιοτήτων με αντικείμενο τον αρχαιολογικό χώρο στη Ραπεντώσα, το Βωμό του Διονύσου. Σ’ αυτήν την επίσκεψη θα συμμετέχουν 3 συμπολίτες που έχουν ασχοληθεί- οι Β. Γεωργιάδης, Θ. Δημητρόπουλος και Γ. Κωβαίος– ώστε να παρακολουθούν το θέμα”.

Η πρώτη κίνηση από την Αντιδημαρχία ήταν να καλέσει όσους επιθυμούσαν να καταθέσουν προτάσεις με θέμα την ανάπτυξη πολιτιστικών δράσεων: “Στόχος είναι να μην νιώσει κανένας αποκλεισμένος, κάτι που έχω βιώσει προσωπικά στο παρελθόν, και μάλιστα από μη θεσμικό παράγοντα. Αλλά και η επιλογή ποιοτικότερων εκδηλώσεων, σχεδιασμένων από γνώστες τού κάθε είδους, με σεβασμό στο δημοτικό ταμείο και με αποτελεσματικότερη επικοινωνία ανάμεσα στους συμπολίτες”. Επόμενη κίνηση η συνάντηση με τους Συλλόγους και τις θεατρικές ομάδες που δραστηριοποιούνται στο Δήμο. Αλλά και δυο θεατρικές παραστάσεις από αθηναϊκά σχήματα, με πολύ χαμηλό προϋπολογισμό, και με έργο του Μπέρτολτ Μπρεχτ αλλά και της Σάρα Κέιν. Η δεύτερη μάλιστα παράσταση θα συνδυασθεί με ημερίδα για τη διπολική διαταραχή, με ομιλίες από ομάδα ψυχιάτρων.

Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις για το επόμενο διάστημα καλύπτουν όμως ευρύτερο φάσμα:

Την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου διοργανώνεται στο Πολιτιστικό του Αγ. Στεφάνου το 1ο Συμπόσιο Ποιητών Δήμου Διονύσου, με την ονομασία “Ανδρέας Εμπειρίκος”, για να τιμηθεί ο οραματιστής ποιητής που έζησε στην Άνοιξη. Στο πλαίσιο του Συμποσίου θα προβληθεί ένα μικρό βίντεο για τη ζωή του Εμπειρίκου, ενώ ο Αντ. Αμπαρτζίδης θα διαβάσει απόσπασμα από έργο του.

Την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου, ο Δήμος συνδιοργανώνει με την ενορία Αγ. Στεφάνου, εκδήλωση για τα 100 χρόνια από την άφιξη των πρώτων προσφύγων της Μικρασιατικής Καταστροφής και την ίδρυση του οικισμού και της ενορίας. Κομμάτι της εκδήλωσης θα είναι και θεατρικό δρώμενο, που θα αναπαριστά και την άφιξη “των ξένων” με το τρένο αλλά και τις αντιδράσεις των ντόπιων, την εγκατάσταση των προσφύγων και τις αγροτικές ασχολίες της εποχής. Στην εκδήλωση συμμετέχουν, στηρίζουν και βοηθούν συλλογικοί φορείς και σχολεία της περιοχής, καθώς και ο ΟΣΕ.

Στις 8 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με τρεις ομιλήτριες και προβολή του ντοκιμαντέρ “Οι κόρες της σιωπής” της Δ. Σωτηροπούλου, που είδαμε στις “Ημέρες Κινηματογράφου” στη Δροσιά πριν από λίγο καιρό και έχει θέμα την έμφυλη βία. Στην εκδήλωση θα παρευρίσκονται η σκηνοθέτις, καθώς και η Δ. Χατούπη και η “δική μας» Β. Πεφάνη που ερμηνεύουν ρόλους στο ντοκιμαντέρ.

Στις 27 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου, εκπρόσωποι από τις θεατρικές ομάδες θα ερμηνεύσουν μικρούς θεατρικούς μονόλογους, ενώ θα παρουσιασθεί και το θεατρικό βεστιάριο του Δήμου, που σήμερα φυλάσσεται σε χώρο του ΠΕΓΚΑΠ στην Άνοιξη.

Σε πιο μακροπρόθεσμη βάση, καταβάλλεται προσπάθεια να αναβιώσει το Συμπόσιο Αμπέλου και Οίνου στο πλαίσιο των ΔΙΟΝΥΣΙΩΝ. Για αυτόν τον καλοκαιρινό θεσμό εξετάζεται η δυνατότητα οργάνωσης συναυλιών, αφιερωμένες σε Έλληνες συνθέτες, μεγάλους σε ηλικία, όπως οι Ξαρχάκος, Πλέσσας, Σαββόπουλος, Λεοντής, Ανδριόπουλος, Χατζής, Χατζηνάσιος, με παρόντες ει δυνατόν και τους ίδιους. Στο αφιέρωμα προς τιμήν του Μίμη Πλέσσα, που κλείνει έναν αιώνα ζωής, έχει εξασφαλισθεί η δωρεάν συμμετοχή της ορχήστρας της ΕΡΤ. Οι εκδηλώσεις θα συνεχίσουν να πραγματοποιούνται τον Ιούνιο- Μικρά ΔΙΟΝΥΣΙΑ- και το Σεπτέμβριο, τα Μεγάλα ΔΙΟΝΥΣΙΑ. Στα πρώτα μάλιστα θα παρουσιασθεί, σε συνδιοργάνωση με τον Εξωραϊστικό Σύλλογο Διονύσου, στις 29 Ιουνίου στον αρχαιολογικό χώρο η παράσταση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Διονύσου “Αντιγόνη”, που θα επαναληφθεί και το Σεπτέμβριο στο Σταθμό του τρένου, αλλά και σε άλλες περιοχές της Αθήνας. “Τι ήταν εξάλλου τα ΔΙΟΝΥΣΙΑ; Κρασί, θέατρο και μάρμαρο”, λέει ο Αντιδήμαρχος, προσθέτοντας πως καταβάλλεται προσπάθεια να χρηματοδοτηθούν οι εμφανίσεις της παράστασης από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Περνώντας στο κομμάτι της Φιλοζωίας: Στο Δήμο Διονύσου λειτουργεί το Τμήμα Φιλοζωίας και Τοπικής Επιχειρηματικότητας με δυο μόνο υπηρεσιακούς παράγοντες. Αυτοί τρέχουν το πρόγραμμα του Δήμου για τα αδέσποτα, που στις βασικές υποχρεώσεις του περιλαμβάνει περισυλλογή, νοσηλεία και γενικά ευζωία. Στο πρόγραμμα αυτό ο Δήμος συνεργάζεται με δυο δομές- το Νοσοκομείο στο Πικέρμι και την πανσιόν αδέσποτων Sweet Paws στον Αυλώνα- ενώ εκ του νόμου έχει συσταθεί πενταμελής Επιτροπή Αδέσποτων, αποτελούμενη από εκπρόσωπο του Δήμου, εκπροσώπους δυο Φιλοζωικών οργνώσεων, κτηνίατρο και εκπαιδευτή, που παρακολουθούν την εφαρμογή του προγράμματος. Το πρόγραμμα συμπληρώνεται με σύμβαση για την προμήθεια τροφών, “που κατά δηλώσεις φιλόζωων είναι πολύ χαμηλής ποιότητας. Αυτά είναι τα βασικά ζητήματα του Τμήματος. Τα βασικά ζητούμενα όμως είναι άλλα: Όπως και για τα πολιτιστικά, πιστεύω πως η Αντιδημαρχία πρέπει να αποτελέσει την ομπρέλα δράσεων φιλοζωίας, συνένωση δηλαδή δυνάμεων. Ο Δήμος, πρέπει να πω, έχει χείριστο όνομα στους έντονα φιλόζωους της περιοχής, που προτιμούν να ασχολούνται με αδέσποτα άλλων περιοχών, γιατί δηλώνουν πως δεν μπορούν να συνεργαστούν εδώ. Έτσι πρώτο μου μέλημα είναι να συνενώσω τις φιλοζωικές δυνάμεις της πόλης, να ανακτήσω την εμπιστοσύνη τους και να ομαλοποιήσω τη συνεργασία αυτή, κάτι που και οι ίδιοι θέλουν και που το έχω ήδη ξεκινήσει, με τη βοήθεια άτυπης ομάδας που με πλαισιώνει. Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί συναντήσεις με τους φιλόζωους, ενώ η πρώτη δράση υιοθεσίας θα γίνει την Κυριακή στη Δροσιά, και θα επαναλαμβάνεται κάθε μήνα, με αναζήτηση και χορηγιών από τα καταστήματα pet της πόλης”.

Οι βασικοί άξονες θα είναι: Ανάπτυξη των υιοθεσιών με τακτικές δράσεις, ευαισθητοποίηση του κοινού με ανάπτυξη φιλοζωικής συνείδησης, στειρώσεις “με Σίγμα κεφαλαίο, ειδικά στις γάτες που ο πληθυσμός τους είναι ανεξέλεγκτος και πλέον μη προσδιορίσιμος”, καλύτερες τροφές και πρώτα απ’όλα ενεργή εμπλοκή των ζωόφιλων στο πλάι του Δήμου- “οι δυο υπηρεσιακοί παράγοντες που ανέφερα προηγουμένως, προφανώς δεν επαρκούν”.

Το πρόβλημα βέβαια με τον πληθυσμό των αδέσποτων στο Δήμο Διονύσου είναι πως δεν παραμένει σταθερός, αλλά συνεχώς αυξάνεται: “Την προηγούμενη Παρασκευή μόνο είχαμε 13 εγκαταλείψεις. Επειδή ο Δήμος Διονύσου είναι ημιαστική περιοχή, πάντα θα είμαστε υποδοχείς εγκαταλείψεων. Το στοίχημα έγκειται στο να είναι μεγαλύτερος ο αριθμός των υιοθεσιών από αυτόν των εγκαταλείψεων. Και ποντάρουμε στην ανάπτυξη φιλοζωικής συνείδησης με συντονισμένες ομιλίες και δράσεις στα σχολεία, στα ΚΑΠΗ, καθώς και στην εκκλησία. Η πρώτη στο Γυμνάσιο Άνοιξης και η δεύτερη στο Δημοτικό Σταμάτας, με εκπαιδευμένους μάλιστα σκύλους, διασώστες και οδηγούς για άτομα με προβλήματα στην όραση. Τέτοια πράγματα δεν έχουν ξαναγίνει στο Δήμο”.

Τις κινήσεις συμπληρώνουν η απογραφή στην αποθήκη, όπου φυλάσσονται κλουβιά, τροφές κλπ. και η καταγραφή των τσιπαρισμένων ζώων, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς και των σιτιστών. Τέλος, ταμπέλες με μήνυμα για τα αδέσποτα και για τις κυρώσεις που αντιμετωπίζουν όσοι τα κακοποιούν, θα μπουν στο Κρυονέρι και στη Σταμάτα, όπου συχνά σημειώνονται θάνατοι αδέσποτων ζώων από φόλα. Αυτές αλλά και άλλες, μικρές, μεμονωμένες ενέργειες όπως η επισκευή των χαλασμένων κλουβιών ή η αναζήτηση ειδικών κουτιών από super market της πόλης που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως σπιτάκια, βελτιώνουν κιόλας την κατάσταση: “Τα αδέσποτα είναι ένας τομέας που δεν γνώριζα, άρα έπρεπε να ενημερωθώ, ενώ αντιμετωπίζεις και ποινικές ευθύνες”, παραδέχεται ο κ. Κομνηνάκης.

Όσο για τον εθελοντισμό, “που είναι αλήθεια πως έχει μείνει λίγο πίσω”, υιοθετώντας πρόταση της Υπηρεσίας, η Αντιδημαρχία θα προχωρήσει σε επικαιροποίηση και ενοποίηση του Μητρώου Εθελοντών του Δήμου. Έτσι, αυτός που είναι εθελοντής για τα αδέσποτα, για παράδειγμα, να προσκαλείται και σε άλλες δράσεις και- εφόσον το επιθυμεί- να επεκτείνει τη συμμετοχή του. Εξάλλου, «πιστεύω πως άπαξ εθελοντής, άρα με αυξημένη κοινωνική συνείδηση, για πάντα εθελοντής”, τονίζει ο κ. Κομνηνάκης.

Πρόσθετη πληροφορία στα παραπάνω, η ανακαίνιση των Πολιτιστικών Κέντρων πρώτα στην Άνοιξη – με πρόθεση κατασκευής τουαλετών και εγκατάσταση αυτόνομης θέρμανσης- και στη Δροσιά, σε συνέχεια των ανακαινίσεων που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί στα Πολιτιστικά Κέντρα Αγ. Στεφάνου και Κρυονερίου. Έτσι η κουβέντα στράφηκε αναπόφευκτα στην πρόθεση της Διοίκησης να απομακρύνει τα βιβλία τής πάλαι ποτέ Δημοτικής Βιβλιοθήκης Δροσιάς, από το χώρο τού εκεί Πολιτιστικού Κέντρου όπου παραμένουν αναξιοποίητα, πρόθεση που ήταν να συζητηθεί αλλά τελικά αποσύρθηκε από το Τοπικό Συμβούλιο, αφού προηγουμένως προκάλεσε έντονες αντιδράσεις: “Στόχος μας είναι να βρεθεί καινούργιο κτήριο για να στεγάσει τη Δημοτική Βιβλιοθήκη, ώστε να έχει και μεγαλύτερη δυνατότητα παρουσίας αλλά και μεγαλύτερη προοπτική. Η συζήτηση πάντως για μεταφορά των βιβλίων από τη Δροσιά δεν θα ξεκινήσει πριν να περάσει ένας χρόνος, μια που τότε υπολογίζουμε να ξεκινήσουν οι εργασίες ανακαίνισης στο Πολιτιστικό Κέντρο. Το ζητούμενο είναι αυτά τα βιβλία να μπορούν να τύχουν αξιοποίησης, ενταγμένα σε ένα δίκτυο για δανεισμό ή και μελέτη επί τόπου αν είναι σπάνιες ή παλαιές εκδόσεις”, υπογραμμίζει ο Αντιδήμαρχος, αποδίδοντας τις αντιδράσεις σε καθαρά τοπικιστικά κίνητρα, εν μέρει δικαιολογημένα.