logo


Ομόφωνα εγκρίθηκαν οι όροι διακήρυξης του διαγωνισμού για το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης των εγκαταστάσεων ύδρευσης του Δήμου Διονύσου, στη χθεσινή (4/2), κυριακάτικη, κατεπείγουσα συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής, με τη ρητή δέσμευση της Διοίκησης ότι είναι συμφερότεροι και σε απόλυτη ευθυγράμμιση με την αντίστοιχη μελέτη.

Υπενθυμίζεται πως την περασμένη εβδομάδα είχε αποσταλεί πρόσκληση στα μέλη της Επιτροπής να προσέλθουν σε κατεπείγουσα συνεδρίαση το πρωί της Παρασκευής 2 Φεβρουαρίου. Η πρόσκληση συνοδευόταν κανονικά από μια σειρά (πολλών) συνημμένων εγγράφων και περιελάμβανε, μαζί με τα αντλιοστάσια, και την αξιοποίηση του ΤΥΠΕΤ στον Άγ. Στέφανο. Και τα δυο έργα, σημειώνεται, έχουν ενταχθεί στο Πρόγραμμα ΤΡΙΤΣΗΣ το 2022 με χρηματοδότηση συνολικού ύψους 6,7 εκατομμυρίων ευρώ. Στις αρχές του 2024 έγγραφο από το Υπουργείο Εσωτερικών προειδοποιούσε τους Δήμους να επιταχύνουν τη δημοπράτηση έργων του ΤΡΙΤΣΗΣ, που είχαν ενταχθεί μέχρι τον Ιούνιο του 2022, διαφορετικά τα έργα θα απεντάσσονταν. Προθεσμία δημοπράτησης έθετε την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου. Έτσι η Δημοτική Αρχή προχώρησε στη σύγκληση της κατεπείγουσας συνεδρίασης την περασμένη Παρασκευή. Λίγο πριν τις 9 το πρωί, όμως, η συνεδρίαση ματαιώθηκε “λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων της Δημάρχου”. Ταυτόχρονα αποσύρθηκαν από την ιστοσελίδα του Δήμου όλα τα παραπάνω συνημμένα έγγραφα. Πρόσκληση για κατεπείγουσα συνεδρίαση εστάλη εκ νέου, για χθες Κυριακή 4 Φεβρουαρίου, για το ένα από τα δυο θέματα, αυτό για τα αντλιοστάσια, χωρίς κανένα απολύτως συνημμένο μέχρι και λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης, και μάλιστα για ένα έργο προϋπολογισμού 3,2 εκατομμυρίων ευρώ!

Όπως, επιπλέον, έγινε αντιληπτό χθες, μετά και από διευκρινίσεις υπηρεσιακού παράγοντα, η ματαίωση της συνεδρίασης της Παρασκευής κρίθηκε αναγκαία, ώστε να ευθυγραμμιστούν οι όροι διακήρυξης του διαγωνισμού με τη μελέτη του έργου.

Στη διάρκεια της συζήτησης, που διήρκεσε σχεδόν δυο ώρες και από την οποία δεν έλειψαν οι υψηλοί τόνοι και οι αντεγκλήσεις, η Δημοτική Αρχή παραδέχθηκε κακούς χειρισμούς και έλλειψη συντονισμού ανάμεσα στις Υπηρεσίες του Δήμου, ενώ κυριάρχησαν ή και αναδείχθηκαν μια σειρά ζητημάτων.

Κατ’ αρχάς, αυτό της ενημέρωσης. Τα μέλη της Επιτροπής, και μιλάμε βέβαια για αυτά της μειοψηφίας, προσήλθαν στη συνεδρίαση και κλήθηκαν να ψηφίσουν και να εγκρίνουν κάτι που δεν είχαν καν αναγνώσει, πόσω μάλλον μελετήσει. Όπως τόνισαν τόσο ο τέως Δήμαρχος  Γ. Καλαφατέλης όσοι και οι συνάδελφοί του τέως Αντιδήμαρχοι Γ. Φωτάκης και Στ. Κριεμάδης, έργο της Διοίκησής τους ήταν και αυτοί πρώτοι επιθυμούσαν την έγκαιρη δημοπράτησή του, είχαν μάλιστα εκδώσει και σχετικό Δελτίο Τύπου. Εντούτοις, ζητούσαν το περιθώριο μιας ημέρας, ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στο θεσμικό τους ρόλο και την ευθύνη που απορρέει από αυτόν, αφού πρώτα ενημερωθούν πλήρως για τους νέους όρους διακήρυξης. Η μεν απουσία του όποιου συνοδευτικού εγγράφου αποδόθηκε από τη Διοίκηση σε λάθος εκ παραδρομής, ενώ η ίδια πρότεινε στους συναδέλφους τής μειοψηφίας διάλειμμα μισής ώρας για να διαβάσουν τους νέους όρους διακήρυξης, ή ακόμη και να τους αναγνώσει (!) επί τόπου υπηρεσιακός παράγοντας που είχε κληθεί για να δώσει πολλές περαιτέρω διευκρινίσεις.

Εν συνεχεία, αυτό της εξ αρχής καθυστέρησης στη δημοπράτηση του έργου. Που, βασισμένο σε μελέτη της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος του Δήμου το 2020, εντάχθηκε μεν στο Πρόγραμμα ΤΡΙΤΣΗΣ μέσα στο 2022, αλλά τέλος του 2023 δεν είχε ακόμη δημοπρατηθεί. Επιπλέον, στη διάρκεια αυτού του ενάμιση χρόνου, η μελέτη χρειάστηκε να τροποποιηθεί, “και φτάσαμε στο παρά πέντε να τρέχουμε να δημοπρατήσουμε”. Δυο από τα μέλη της πλειοψηφίας, Αγγ. Πέππα και Λ. Κανακάρη, αλλά και η Δ. Ιατρού από το Νέο Διόνυσο που συμμετέχει χωρίς δικαίωμα ψήφου, κατηγόρησαν την απελθούσα Διοίκηση για αδικαιολόγητη ολιγωρία στη δημοπράτηση, που εντέλει οδήγησε στον κίνδυνο απένταξης. Η μελέτη έπρεπε να τροποποιηθεί, μια που τα δεδομένα εντωμεταξύ είχαν αλλάξει, υποστήριξε η μειοψηφία. Παραδέχτηκαν πάντως  πως δεν είχε δοθεί προτεραιότητα στη δημοπράτηση του εν λόγω έργου, αφενός λόγω του φόρτου εργασίας στις υποστελεχωμένες υπηρεσίες, αλλά και επειδή μέχρι το Δεκέμβριο του 2023, οπότε και έληξε η θητεία τους, δεν υπήρξε καμιά προειδοποίηση ή ενημέρωση από το ΥΠΕΣ για τον κίνδυνο απένταξης έργων.

Αλλά και αυτό του ελέγχου και της συνεργασίας μεταξύ των υπηρεσιών. Το Δεκέμβριο ήρθε στο Τμήμα Προμηθειών και σ’αυτό του Προγραμματισμού η (τροποποιημένη) μελέτη για το έργο, διατεινόταν ο κ. Κριεμάδης. Μέχρι τις 2 Φεβρουαρίου, οπότε ήρθε και το πρακτικό διερεύνησης τιμών, το Τμήμα αγνοούσε τη μελέτη, υποστήριζε ο υπηρεσιακός παράγοντας (σ.σ. Με το ερώτημα εδώ να είναι, πώς λοιπόν προγραμματίστηκε η κατεπείγουσα συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής, και ποιος και πότε συνέταξε τους όρους της διακήρυξης;). Όλοι πάντως συμφώνησαν πως το σύστημα λειτουργίας του Δήμου πρέπει να αλλάξει, με την άσκηση μεγαλύτερου ελέγχου στις Υπηρεσίες.

Αυτό, τέλος, της αποσαφήνισης. “Ανειλημμένες υποχρεώσεις της Δημάρχου” επικαλείτο η ανακοίνωση του Δήμου για τη ματαίωση (σ.σ. και όχι, βέβαια, ακύρωση) της κατεπείγουσας συνεδρίασης της Παρασκευής. Αυτές οι υποχρεώσεις έγιναν «προσωπικό πρόβλημα” της Δημάρχου, κατά δήλωση της ίδιας στην αρχή της χθεσινής συνεδρίασης, που στο τέλος της συνεδρίασης μετατράπηκε στον πραγματικό λόγο της ματαίωσης, που ήταν η ευθυγράμμιση των όρων διακήρυξης με τη μελέτη, “κάτι που αντιληφθήκαμε όλοι μας και ευτυχώς το προλάβαμε” είπε η κ. Μαϊχόσογλου.

Αναπάντητο, επιπροσθέτως, έμεινε το ερώτημα της κ. Ιατρού, αν στο διάστημα από τις εκλογές στις 15 Οκτωβρίου μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου ενημερώθηκε από τους αρμόδιους η νέα Δημοτική Αρχή και για το συγκεκριμένο έργο, αλλά και για όλες τις εκκρεμότητες, καθώς και για τυχόν απαιτούμενες άμεσες ενέργειες. Ενώ ανετοιμότητα της Διοίκησης διαπίστωσε στην παρέμβασή του ο επικεφαλής του Εύπολι Κ. Κουριδάκης, που παρακολούθησε τη συνεδρίαση: “Στείλατε πρόσκληση την Πέμπτη για κατεπείγουσα συνεδρίαση την Παρασκευή χωρίς να είστε έτοιμοι. Και τη ματαιώσατε χωρίς να μας ενημερώσετε όλους εγκαίρως. Σε κάθε περίπτωση πρέπει το έργο να σωθεί. Τα βλέπει αυτά ο κόσμος και θα λέει, και αυτοί που έχουμε και αυτοί που είχαμε δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κουριδάκης.  

 

Το αξιοσημείωτο είναι πως οι νέοι όροι, αυτοί που εγκρίθηκαν χθες, είναι ορθότεροι και διασφαλίζουν μεγαλύτερη συμμετοχή αναδόχων, όπως ρητά και δημόσια δεσμεύθηκε δημοσίως η Διοίκηση, κάτι που δεν κατοχυρωνόταν την περασμένη εβδομάδα.

Αποσαφηνίστηκε, επιπλέον, γιατί το θέμα του ΤΥΠΕΤ Αγ. Στεφάνου, που θα συζητείτο την περασμένη Παρασκευή, δεν περιλαμβανόταν στη χθεσινή Ημερήσια Διάταξη: Επειδή, λοιπόν, η αξιοποίηση του ΤΥΠΕΤ αποτελεί το ένα από τα δυο υποέργα της συγκεκριμένης Πράξης, και το δεύτερο- η βιοκλιματική ανάπλαση Κοινόχρηστων Χώρων στη Δροσιά- έχει ήδη δημοπρατηθεί, δίνεται ανάσα χρόνου και στο ΤΥΠΕΤ, που πάντως πρέπει κι αυτό να δημοπρατηθεί μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου.

Τη συνεδρίαση παρακολούθησαν εκτός από τον κ. Κουριδάκη, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Διονύσου Μ. Μιχαήλ, καθώς και ο πρώην Δήμαρχος Δ. Ζαμάνης.