logo


Σε τρεις άξονες ευελπιστεί να κινηθεί κατά τη διάρκεια της Προεδρίας του, ώστε να αναβαθμισθεί η λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου Διονύσου, δήλωσε στη χθεσινή (23 Ιανουαρίου) συνεδρίαση του Σώματος ο Ιω. Αμπαρτζίδης, προσδιορίζοντας και τους άξονες αυτούς:

*Αναβάθμιση του ρόλου του Δημοτικού Συμβουλίου βάσει των αλλαγών στη νομοθεσία αλλά και της φιλοσοφίας της νέας Διοίκησης

*Εκσυγχρονισμός όσον αφορά στην υλικοτεχνική υποδομή και ένταξη των όποιων αλλαγών στον Κανονισμό Λειτουργίας, (σ.σ. που έχει παραμείνει ο ίδιος από το 2011, οπότε συστάθηκε ο καλλικρατικός Δήμος).

*Εξωστρέφεια προς τους συλλογικούς φορείς και τους δημότες, όσον αφορά στην ενημέρωση για τη συμμετοχή τους.

Οι αλλαγές στις διαδικασίες του Δημοτικού Συμβουλίου, όπως τις απαρίθμησε αμέσως μετά ο κ. Αμπαρτζίδης με βάση το νέο Ν. 5056/2023, αφορούν στον αριθμό των συνεδριάσεων που μπορούν να γίνουν με τηλεδιάσκεψη, δια ζώσης ή με μεικτό τρόπο σε μηνιαία βάση, στη δυνατότητα των παρατάξεων της μειοψηφίας να προτείνουν θέματα ως επείγοντα που κατά την κρίση του ο Πρόεδρος τα εντάσσει στην Ημερήσια Διάταξη, η αποκλειστική χρήση της τεχνολογίας στην ενημέρωση των δημοτικών συμβούλων αναφορικά με τις εισηγήσεις των θεμάτων, η απαιτούμενη πλειοψηφία για την έγκριση των θεμάτων που συζητούνται με τη διαδικασία του κατεπείγοντος ή εκτός Ημερησίας Διατάξεως, καθώς και η κατάργηση της παραπομπής σε άλλο συλλογικό όργανο θέματος για το οποίο το Δημοτικό Συμβούλιο δεν κατόρθωσε να πάρει απόφαση μετά από δυο συνεδριάσεις. Τέλος, η καινοτομία της ανά δίμηνο ειδικής συνεδρίασης με αντικείμενο τη λογοδοσία της Δημοτικής Αρχής, διαδικασία που θα ακολουθείται αυστηρά, τόνισε ο Πρόεδρος. Στο πλαίσιο αυτής της συνεδρίασης θα μπορούν να στέλνουν οι παρατάξεις τα θέματα που επιθυμούν να συζητηθούν προ Ημερησίας Διατάξεως.

Υπενθυμίζεται πως, σύμφωνα με το πρόγραμμα της νέας Δημοτικής Αρχής, η αναβάθμιση του ρόλου του Δημοτικού Συμβουλίου αποτελεί μία από τις προεκλογικές εξαγγελίες με στόχο την αλλαγή στο ύφος Διοίκησης με σεβασμό και διαφύλαξη του κύρους των οργάνων της.

Χθες, πάντως, δεν φάνηκε τα λόγια να γίνονται πράξη, γιατί σύμφωνα με δήλωση του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Διονύσου Τ. Παντελόγλου στην Οδό Διονύσου, καμιά ειδοποίηση για τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου δεν είχε φτάσει στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του, με αποτέλεσμα να απουσιάζει καθ΄όλη τη διάρκειά της. Ο κ. Παντελόγλου τονίζει στην ίδια δήλωση πως  το ζήτημα είναι σοβαρότατο, μια που δεν πρόκειται για τον αποκλεισμό ενός μόνο δημοτικού συμβούλου, αλλά μιας ολόκληρης παράταξης, και μάλιστα σε μια συνεδρίαση όπου ορίστηκαν τα Διοικητικά Συμβούλια των Σχολικών Επιτροπών, στα οποία προφανώς δεν δόθηκε στη Λαϊκή Συσπείρωση η δυνατότητα συμμετοχής. Ο ίδιος προσθέτει πως είναι η δεύτερη φορά που η παράταξη δεν ενημερώνεται εγκαίρως για συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, θέμα για το οποίο θα εκδοθεί σχετική καταγγελία μέσα στις επόμενες ώρες.

Επιπλέον, και παρά το γεγονός ότι το Προεδρείο αποτελείται από τρία μέλη και όλα είναι συνυπεύθυνα για το επίπεδο λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου, οι εξαγγελίες του Προέδρου έγιναν χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με την Αντιπρόεδρο Γ. Κριεμάδη, όπως η ίδια διαβεβαιώνει κατηγορηματικά, ούτε μάλλον και με τη Γραμματέα Ε. Αλεξίου (σ.σ. η οποία χθες απουσίαζε στο εξωτερικό). 

Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως ο κ. Αμπαρτζίδης είναι ο ένατος Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου, επί καλλικρατικού Δήμου Διονύσου, που θα αποπειραθεί να αναβαθμίσει τη λειτουργία του ανώτατου συλλογικού οργάνου του Δήμου: Οκτώ προκάτοχοί του- Γ. Νικητόπουλος, Θ. Ροΐδης, Τ. Καρασαρλής, Σπ. Γιαννουλάτος, Τ. Μπάσης, Β. Ζώτου, Σ. Κατσιγιάννη και Θ. Κρητικός– απέτυχαν, με τις ευθύνες να επιμερίζονται τόσο στις κατά καιρούς Διοικήσεις όσο και στις παρατάξεις της μειοψηφίας, αλλά και στην ανεπάρκεια- πολλές φορές- των ίδιων των Προέδρων.