logo


Με παρόντα 34 εκ των συνολικά 35 μελών του νέου Δημοτικού Συμβουλίου Διονύσου πραγματοποιήθηκε πριν από λίγη ώρα, σήμερα Τετάρτη 3 Ιανουαρίου, στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Αγ. Στεφάνου η ειδική συνεδρίαση για την εκλογή του Προεδρείου και των μελών της νεοπαγούς Δημοτικής υπερΕπιτροπής (σ.σ. στη θέση της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής που καταργούνται), με θητεία από σήμερα μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2026.

Στην πρώτη φάση της συνεδρίασης, για την εκλογή Προεδρείου, προήδρευσε ο Στ. Δημητριάδης, πρώτος σε ψήφους από τη δημοτική ομάδα της Διοίκησης. Στη φανερή και με ανάταση χειρών ψηφοφορία Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου με 26 θετικές ψήφους αναδείχθηκε ο υποψήφιος από την πλευρά της παράταξης της Διοίκησης  Ιω. Αμπαρτζίδης. Στην εκλογή του με λευκή ψήφο στάθηκε η μείζων μειοψηφία (Δύναμη Ευθύνης για τον Διόνυσο) με δήλωση του επικεφαλής της, τέως Δημάρχου Γ. Καλαφατέλη, καθώς και η Λαϊκή Συσπείρωση, που ψήφισε λευκό και για τα τρία μέλη, μια που δεν προβλέπεται η συμμετοχή της παράταξης στο Προεδρείο, όπως τόνισε ο επικεφαλής της Τ. Παντελόγλου. Αντιπρόεδρος με την ίδια διαδικασία εξελέγη με 32 θετικές ψήφους και μια λευκή από τη Λαϊκή Συσπείρωση η υποψήφια από τη Δύναμη Ευθύνης Γ. Κριεμάδη, τέως Αντιδήμαρχος Δημόσιας Υγείας, Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Εθελοντισμού, ενώ Γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου, με τον ίδιο αριθμό ψήφων αναδείχθηκε η νέα δημοτική σύμβουλος Ε. Αλεξίου από τον Εύπολι.

Αμέσως μετά το νέο Προεδρείο ανέβηκε στην έδρα, ώστε να διεξαχθεί η δεύτερη φάση της συνεδρίασης.

Δυο κάλπες στήθηκαν για την εκλογή με μυστική ψηφοφορία των 9 μελών της Δημοτικής Επιτροπής: Η παράταξη της Διοίκησης είχε καταρτίσει ψηφοδέλτιο με τα ονόματα 10 δημοτικών συμβούλων της, στο οποίο τα μέλη της μπορούσαν να βάλουν μέχρι 5 σταυρούς, όσοι και οι εκπρόσωποί της στην Επιτροπή, και ψήφιζαν στην πρώτη κάλπη. Στη δεύτερη ψήφιζαν οι παρατάξεις της μειοψηφίας, μετά από σχετική διαβούλευση μεταξύ τους για την κατάρτιση ψηφοδελτίου για τις υπόλοιπες τρεις θέσεις της Επιτροπής (σ.σ. Πρόεδρος της  Δημοτικής Επιτροπής είναι ο Δήμαρχος ή ο οριζόμενος από αυτόν Αντιδήμαρχος και προφανώς δεν ψηφίζεται).

Μετά και την ολοκλήρωση της παραπάνω διαδικασίας, τακτικά μέλη της Δημοτικής Επιτροπής αναδείχθηκαν οι παρακάτω (σε παρένθεση ο αριθμός των ψήφων που απέσπασε ο καθένας):

Από την παράταξη της Δημοτικής Αρχής οι Α. Πέππα (15), Λ. Κανακάρη (14), Π. Τσούκας (14), Στ. Δημητριάδης (13) και Στ. Ουσταμπασίδης (13). Και από την πλευρά των μειοψηφιών οι Γ. Καλαφατέλης, Στ. Κριεμάδης και Γ. Φωτάκης με 7 ψήφους ο καθένας.

Αναπληρωματικά μέλη για τη Δημοτική Αρχή οι Κ. Μακρυγιάννης και Λ. Νούση με 8 ψήφους, Γ. Κομνηνάκης και Αλ. Κουκάς με 7 ψήφους και Γρ. Ίσσαρης με 3 ψήφους. Για τις μειοψηφίες αναπληρωματικοί στη Δημοτική Επιτροπή θα είναι οι Κ. Κουριδάκης και Δ. Αλεξανδρής με 6 ψήφους και Τ. Παντελόγλου με τέσσερις, που υπερψηφίστηκαν από τον Εύπολι, το Νέο Διόνυσο και τη Λαϊκή Συσπείρωση. Σημειώνεται πως, μετά από σχετικό αίτημα του Ν. Καρυστινού, επικεφαλής της παράταξης “Νέος Διόνυσος”, στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα ληφθεί απόφαση για τη συμμετοχή στην Επιτροπή εκπροσώπου και της εν λόγω παράταξης, χωρίς δικαίωμα ψήφου, όπως ο νόμος προβλέπει.   

Η πρώτη, πάντως, ανάγνωση των αποτελεσμάτων της ψηφοφορίας δείχνει, για τη Δημοτική Αρχή, τη διαμόρφωση δυο “μπλοκ”: Οι πέντε που εξελέγησαν στη Δημοτική Επιτροπή από την παράταξη “Ο Διόνυσος του Αύριο”- Δημητριάδης, Πέππα, Τσούκας, Κανακάρη και Ουσταμπασίδης-, αποτελούν κομμάτι της παλιάς φρουράς επί Διοίκησης Ζαμάνη και ψηφίστηκαν από κοινού ως ομάδα, ενώ στις θέσεις των αναπληρωματικών περιορίστηκαν οι καινούργιοι δημοτικοί σύμβουλοι (Κομνηνάκης, Κουκάς, Νούση, Μακρυγιάννης), που κι αυτοί ψηφίστηκαν από κοινού.

Όσο για τους εκπροσώπους των μειοψηφιών, και οι τρεις προέρχονται από τη “Δύναμη Ευθύνης για τον Διόνυσο”,  και εξελέγησαν με την ψήφο μόνο των 7 παρόντων μελών της (σ. σ. απουσίαζε ο Μ. Κόκκαλης), έναντι των Κουριδάκη, Αλεξανδρή και Παντελόγλου, οι οποίοι ψηφίστηκαν από τους συναδέλφους τους των υπολοίπων παρατάξεων της μειοψηφίας.

Τη συνεδρίαση, τέλος, παρακολούθησε και ο νομικός σύμβουλος του Δήμου Γ. Βασιλείου, αλλά όχι και ο νέος Γενικός Γραμματέας του Δήμου Κ. Βαφειάδης, ο διορισμός του οποίου ανακοινώθηκε μεν χθες με Δελτίο Τύπου, όχι όμως και με σχετική ανάρτηση στη Διαύγεια.