logo


Για πρώτη φορά η συζήτηση τόσο για Τεχνικό Πρόγραμμα όσο και για Προϋπολογισμό στο Δημοτικό Συμβούλιο Διονύσου διήρκεσε τόσο λίγη ώρα, χωρίς μάλιστα αντεγκλήσεις και αιτιάσεις. Για πρώτη φορά μείζων μειοψηφία υπερψήφισε και τα δυο βασικά εργαλεία του Δήμου, με το μυαλό στις πρώτες τροποποιήσεις και αναμορφώσεις τους, μετά από την ανάληψη καθηκόντων από τη νέα Δημοτική Αρχή, που θα δώσει και το στίγμα των προτεραιοτήτων της. Και για πρώτη φορά υπήρξε η παραδοχή, δια στόματος Αγγ. Πέππα, πως έργο έχει επιτελεστεί τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια- “Βλέπω πάρα πολλά συνεχιζόμενα έργα και από χρηματοδοτικά προγράμματα, σε κάθε περίπτωση θα μπορούσε το Τεχνικό Πρόγραμμα να έχει κι άλλα, αλλά είναι ρεαλιστικό και βέβαια ο Δήμος έχει συνέχεια και οι Διοικήσεις εναλλάσσονται”, είπε επί λέξει.

Στην πρόσφατη (Τρίτη 19 Δεκεμβρίου) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η τοποθέτηση και η παρουσίαση και των δυο θεμάτων ήρθε από τον απερχόμενο Δήμαρχο Γ. Καλαφατέλη, που για το Τεχνικό Πρόγραμμα υπογράμμισε πως η Διοίκησή του έφερε σωρεία χρηματοδοτήσεων- “και όχι τυχαίων”- για έργα στο Δήμο, ύψους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, με την αγόγγυστη δουλειά των υποστελεχωμένων Υπηρεσιών και με τη συμβολή όλων των στελεχών της Δημοτικής Αρχής, αλλά και των Προέδρων των 7 Κοινοτήτων: Το περιβάλλον που παραδίδουμε- “δώρο και χρυσή ευκαιρία για τη νέα Διοίκηση”- είναι στέρεο, με εξασφαλισμένα έργα, που οδηγούν το Δήμο Διονύσου σε τροχιά εξέλιξης ώστε να γίνει σταδιακά ένα σύγχρονος, ευρωπαϊκός Δήμος, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καλαφατέλης.

Στην ειδική συνεδρίαση για τον Προϋπολογισμό, εν συνεχεία, ο απερχόμενος Δήμαρχος βρήκε την ευκαιρία να αναφερθεί αναλυτικά στα έργα και τον εξοπλισμό, που εξασφάλισε η Διοίκησή του, ενώ τόνισε πως όπως και πέρυσι ο Προϋπολογισμός του Δήμου για το 2024 είναι προϋπολογισμός επενδύσεων, ρεαλιστικός, λιτός, “ οικονομικός καθρέφτης του Δήμου μας και δείχνει τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτελεστεί, παρά τις ιδιαίτερα δύσκολες και έκτακτες συνθήκες στις οποίες έπρεπε να λειτουργήσουμε”, υπογράμμισε ο κ. Καλαφατέλης.

Στην ολιγόλογη, και στις δυο περιπτώσεις, τοποθέτησή του ο επικεφαλής της μείζονος Δ. Ζαμάνης ανέφερε πως για πρώτη φορά θα υπερψηφίσει αφενός Τεχνικό Πρόγραμμα της απερχόμενης Διοίκησης, που αποτελεί προαπαιτούμενο για τον Προϋπολογισμό, και αφετέρου τον ίδιο τον Προϋπολογισμό, μια που η νέα Δημοτική Αρχή πρέπει να διαθέτει και τα δυο, ώστε να μπορεί να ξεκινήσει απρόσκοπτα και να δώσει εν συνεχεία το δικό της πολιτικό στίγμα. Θετική ψήφο έδωσε και η νέα Δήμαρχος Κ. Μαϊχόσογλου, “προσδοκώντας να κάνουμε κι άλλα έργα”, ενώ όσον αφορά στον Προϋπολογισμό προσέθεσε πως με την 1η αναμόρφωσή του θα παρουσιαστεί αναλυτικά η πολιτική και οι προτεραιότητες της Διοίκησής της, «προς όφελος της λειτουργίας του Δήμου και όλων των δημοτών».

Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως για τη σύνταξη τόσο του Τεχνικού Προγράμματος, όσο και του Προϋπολογισμού, η απερχόμενη Δημοτική Αρχή είχε ζητήσει τις προτάσεις της νέας Διοίκησης, στην κατεύθυνση μιας όσο το δυνατόν συνδιαμόρφωσης και των δυο εργαλείων του Δήμου.

Το Τεχνικό Πρόγραμμα υπερψήφισαν, τελικά, 24 σύμβουλοι προερχόμενοι από τέσσερις παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου (Δύναμη Ευθύνης για τον Διόνυσο, Ανοιχτοί Ορίζοντες, Εύπολις, Η πόλη μας το Σπίτι μας) καθώς και ανεξάρτητοι, ενώ καταψήφισαν η Λαϊκή Συσπείρωση και η παράταξη “ΜΑΖΙ για τον Διόνυσο”.

Όσον αφορά στον Προϋπολογισμό, οι θετικές ψήφοι ανέρχονταν σε 23, καταψήφισε ο Δ. Αλεξανδρής από τον Εύπολι, ενώ με λευκό στάθηκαν οι Αγγ. Πέππα και Στ. Δημητριάδης από τη μείζονα μειοψηφία, καθώς και ο ανεξάρτητος Ν. Καρυστινός.

Οι παρατάξεις της μειοψηφίας “Λαϊκή Συσπείρωση” και “ΜΑΖΙ για τον Διόνυσο” είχαν ήδη αποχωρήσει, επειδή δεν είχαν λάβει γνώση των θεμάτων της τακτικής συνεδρίασης αλλά και του προϋπολογισμού, εξαιτίας τεχνικού προβλήματος με την αποστολή των σχετικών ηλεκτρονικών μηνυμάτων.