logo


Δυο μήνες μετά από τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου και λιγότερο από 15 ημέρες για την ανάληψη καθηκόντων από τη νέα Δημοτική Αρχή, υποτυπώδης μόνον κινητικότητα παρατηρείται στο μέτωπο των παρατάξεων, οι οποίες μέχρι στιγμής δείχνουν απρόθυμες να προβούν σε παρεμβάσεις ή/και ανακοινώσεις, εν αναμονή ίσως της νέας θητείας.

Εξαίρεση αποτελεί η παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης, που στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο θα εκπροσωπείται μόνον από τον επικεφαλής της Τ. Παντελόγλου. Η παράταξη της ελάσσονος μειοψηφίας, αμέσως μετά από τις εκλογές πρωτοστάτησε στις κινητοποιήσεις κατά της ηλεκτροδότησης της κεραίας κινητής τηλεφωνίας στο σταθμό του τρένου στον Άγ. Στέφανο, στήριξε την επιτροπή αγώνα κατά της κεραίας και συμμετείχε δυναμικά στην πορεία που πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της πόλης το Σάββατο 4 Νοεμβρίου. Λίγο αργότερα, “σήκωσε” το θέμα των φουσκωμένων λογαριασμών  ύδρευσης, καλώντας τους πολίτες στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου, ώστε να περιγράψουν το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν. Πλέον οι αναρτήσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης Διονύσου στο Facebook αφορούν κυρίως στην παγκόσμια πραγματικότητα και όχι στο Δήμο Διονύσου.

Ο «Νέος Διόνυσος: θα εκπροσωπείται τα επόμενα πέντε χρόνια από τον επικεφαλής του Ν. Καρυστινό και τη Δ. Ιατρού, σήμερα τοπική σύμβουλο στην Κοινότητα Διονύσου. Η παράταξη, υπενθυμίζεται, εμφανίστηκε στα δημοτικά πράγματα, αμέσως μετά από τη διαγραφή του κ. Καρυστινού από τη διοικούσα παράταξη της Δύναμης Ευθύνης για τον Διόνυσο, στις τάξεις της οποίας υπηρετούσε μέχρι τότε ως Αντιδήμαρχος Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού. Το πρόγραμμα της νέας παράταξης στηρίχθηκε κατ’ εξοχήν στη χρήση των νέων τεχνολογιών αλλά και σε μια διαφορετική προσέγγιση στον τρόπο διοίκησης της πόλης. Το εκλογικό αποτέλεσμα, εντούτοις, δεν δικαίωσε τις προσδοκίες των μελών της. Για το αποτέλεσμα αυτό ούτε κάποιος απολογισμός έχει γίνει γνωστός μέχρι σήμερα, ούτε κάποιος προγραμματισμός για τα επόμενα βήματα και τις κινήσεις του Νέου Διόνυσου.

Μειωμένη κατά το ήμισυ σε αριθμό δημοτικών συμβούλων θα είναι η δύναμη της παράταξης “Εύπολις”, που εκλέγει τρεις δημοτικούς συμβούλους- τον επικεφαλής Κ. Κουριδάκη, τον Δ. Αλεξανδρή που επανεξελέγη και την Ε. Αλεξίου. Στη διάρκεια των περασμένων τεσσάρων χρόνων, αλλά και προεκλογικά, ο Εύπολις ήταν ιδιαιτέρως δραστήριος με Δελτία Τύπου, ανακοινώσεις και παρεμβάσεις, κυρίως για θέματα περιβαλλοντικής σημασίας αλλά όχι μόνο. Μετά τις εκλογές η δραστηριότητα αυτή έχει σχεδόν μηδενιστεί, ενώ η πλέον πρόσφατη ανακοίνωση της παράταξης αφορά στα πεπραγμένα της κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 30 Νοεμβρίου. Η συρρίκνωση της εκπροσώπησης αλλά και το βαρύ εκλογικό αποτέλεσμα θα έπρεπε λογικά να οδηγήσουν σε απολογισμό και ανάλυση των αιτιών, κάτι πάντως που μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει. Αντιθέτως, μάλιστα, η μοναδική αναφορά στο εκλογικό αποτέλεσμα εκ μέρους της παράταξης της ελάσσονος μειοψηφίας ήταν την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου στην τελετή ορκωμοσίας, όταν ο κ. Κουριδάκης εμφανίστηκε, και δήλωσε, βέβαιος για την επιτυχία της νέας Δημοτικής Αρχής.

«Θα είμαστε παρόντες μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου», είχε υποσχεθεί  εξαρχής ο απερχόμενος Δήμαρχος Γ. Καλαφατέλης. Η Διοίκησή του τήρησε τη δέσμευση αυτή, με πλήρη λειτουργία των συλλογικών οργάνων (σ.σ. ακόμη και αν απουσιάζουν εδώ και μήνες οι εκπρόσωποι των σημερινών μειοψηφιών) αλλά και του Δήμου, ενώ η παράταξη της Δύναμης Ευθύνης για τον Διόνυσο,  που στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο εξέλεξε 8 μέλη της,  είναι η μοναδική που μέχρι σήμερα έχει προχωρήσει σε απολογισμό, δημόσιο, του εκλογικού αποτελέσματος, με τον κ. Καλαφατέλη να αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη του. Εκτός από αυτό, κεντρικό μέλημα της απερχόμενης Δημοτικής Αρχής, των στελεχών και του επικεφαλής της, είναι να προβληθεί το έργο που έχει πραγματοποιηθεί τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια, και ως “προίκα” στη νέα Διοίκηση- “τυχερή” τη χαρακτήρισε ο κ. Καλαφατέλης στην τελετή ορκωμοσίας- αλλά και σε αντιδιαστολή με όσα παρέλαβε το 2019.

Αφήνουμε για το τέλος την παράταξη “Ο Διόνυσος του Αύριο”, που από την 1η Ιανουαρίου θα διοικήσει την πόλη για τα επόμενα πέντε χρόνια. Λίγες ημέρες μετά από τις εκλογές, στελέχη της ξεκίνησαν την ενημέρωσή τους για το τι πρόκειται να παραλάβουν, επικοινωνώντας περισσότερο με τις Υπηρεσίες και λιγότερο με τους αιρετούς που διαδέχονται. Χαρακτηριστική είναι εδώ η απουσία των- άπειρων στη συντριπτική τους πλειονότητα- τοπικών συμβούλων της από τις συνεδριάσεις των Τοπικών Συμβουλίων της πόλης μέχρι και σήμερα. Για την ενημέρωσή της η νέα Διοίκηση δεν έχει δώσει τίποτα στη δημοσιότητα- άλλωστε δεν έχει ακόμη οριστεί κάποιος από το επιτελείο της που να λειτουργεί, έστω και προσωρινά, ως εκπρόσωπος Τύπου. Στο πρόγραμμά της η νέα Δημοτική Αρχή δίνει μεγάλη βαρύτητα στην ενημέρωση των πολιτών. Το ίδιο επανέλαβε και την Κυριακή, 17 Δεκεμβρίου, κατά το χαιρετισμό της στην τελετή της ορκωμοσίας η Δήμαρχος Κ. Μαϊχόσογλου. Και καλά έκανε. Και επειδή απαρίθμησε τα προβλήματα που απασχολούν και θα απασχολήσουν το Δήμο Διονύσου τα επόμενα χρόνια, και επειδή τόνισε πως προσβλέπει στη συνεργασία ενεργών δημοτών και φορέων, καλό θα ήταν να παρουσιάσει το συντομότερο δυνατόν τι ακριβώς παρέλαβε από την απερχόμενη Διοίκηση: Υπερχρεωμένο Δήμο με άδεια ταμεία, όπως υποστήριζαν οι παρατάξεις επί τέσσερα χρόνια, ή υγιή οικονομικά, με επαρκές χρηματικό υπόλοιπο, όπως διατείνεται η απερχόμενη Δημοτική Αρχή; Ήταν τελικά 127 εκατομμύρια ευρώ, ή λιγότερα, και πόσα, όσα ξόδεψε η Διοίκηση Καλαφατέλη σε έργα και προμήθειες; Βελτιώθηκε καθόλου ο υλικοτεχνικός εξοπλισμός του Δήμου και πώς; Έγιναν και σε πόσα χιλιόμετρα οι ασφαλτοστρώσεις των δρόμων; Σε ποιο σημείο επιτέλους έχει φθάσει το έργο της αποχέτευσης ανά Κοινότητα και υποέργο; Τα πρώτα 350.000 ευρώ για επισκευές στα σχολεία έχουν πιάσει τόπο ή ήταν πεταμένα λεφτά; Η πλήρης ενημέρωση γι’ αυτά αλλά και για όλα τα δημοτικά θέματα, θα πρέπει να προηγηθεί, ώστε άμεσα να ακολουθήσει η εξειδίκευση του γενικού προγράμματος της νέας Διοίκησης. Μια πρώτη γεύση πήραν, βέβαια, οι δημότες στην πρόσφατη (19/12) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με την ανακοίνωση περί πιθανής αύξησης των δημοτικών τελών, ώστε να βελτιωθεί και η οικονομική κατάσταση του Δήμου και η παροχή των υπηρεσιών του. Οι καυτές πατάτες όμως είναι πολύ περισσότερες: Η διαχείριση της καθημερινότητας και με ποιους τρόπους, τα οικιστικό πρόβλημα και η εκπόνηση του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου, τα Λατομεία, τα διόδια, η λειτουργία των συλλογικών οργάνων (σ.σ. που απαξιώθηκαν, ακόμη και όταν εξέλιπαν οι λόγοι οι οποίοι είχαν απομακρύνει τις μειοψηφίες από τη λειτουργία τους στην παρούσα θητεία), η πρόκληση της ένταξης των Νομικών Προσώπων στον κεντρικό Δήμο, ακόμη και η ενοποίηση των 7 Κοινοτήτων σε μια πόλη. Το έργο, που η νέα Δημοτική Αρχή αναλαμβάνει, φαντάζει δύσκολο, ιδιαιτέρως μάλιστα επειδή και αυτή, όπως και οι προκάτοχοί της, έχει βάλει τον πήχυ ψηλά, διατεινόμενη ότι “μπορεί καλύτερα”. Πράγμα που μένει να αποδειχθεί.