logo


Την πρόθεσή της να αυξήσει τα δημοτικά τέλη ανακοίνωσε εν πολλοίς η νέα Δήμαρχος Διονύσου Κ. Μαϊχόσογλου στη χθεσινή (Τρίτη 19 Δεκεμβρίου) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όταν ήρθε προς συζήτηση η σχετική εισήγηση της απερχόμενης Δημοτικής Αρχής, με την πρόταση τα τέλη να διατηρηθούν στα ίδια επίπεδα για μια ακόμη, δέκατη, χρονιά.

 

Και αν δώσουμε βάση στα λεγόμενα της Αγγ. Πέππα, μέλους σήμερα της μείζονος μειοψηφίας, ήδη εκλεγείσας δημοτικής συμβούλου με τη νέα Διοίκηση, η σκέψη είναι το ποσοστό της αύξησης να κυμαίνεται ανάμεσα στο 20 και στο 30%, ώστε ενισχυθεί το ταμείο του Δήμου με ένα εκατομμύριο ευρώ.

Το χορό πάντως είχε ανοίξει ο Χ. Παπαβασιλείου, μέλος της απερχόμενης Δημοτικής Αρχής, που πρώτος χθες έκανε λόγο για την ανάγκη αύξησης, και μάλιστα γενναίας έως και 50%, στα δημοτικά τέλη, ακολουθώντας το παράδειγμα όλων των Δήμων της Ελλάδας, “επειδή οι υπηρεσίες καθαριότητας κ.λπ. είναι υποβαθμισμένες και χωρίς χρήματα τίποτα δεν γίνεται”.

Αυτά, τα χρήματα δηλαδή, και η γενικότερη οικονομική κατάσταση του Δήμου, αποτέλεσε σημείο τριβής στη συζήτηση που ακολούθησε: Η μεν μείζων μειοψηφία του Δ. Ζαμάνη, που κομμάτι της θα διοικήσει την πόλη από την 1η Ιανουαρίου υπό την κ. Μαϊχόσογλου, υποστήριζε πως τα οικονομικά του Δήμου είναι στο κόκκινο, ενώ η απερχόμενη Δημοτική Αρχή δια στόματος Γ. Καλαφατέλη επέμενε πως όχι μόνο στο κόκκινο δεν είναι, αλλά και πως η Διοίκησή του θα αφήσει πολύ μεγαλύτερο χρηματικό υπόλοιπο από αυτό που παρέλαβε το 2019.

Πιο συγκεκριμένα:

Με την πρόταση να μην υπάρξει και τoυ χρόνου καμιά αύξηση στα δημοτικά τέλη- Φόρο Ηλεκτροδοτούμενων Χώρων, Καθαριότητας και Ηλεκτροφωτισμού, και Ύδρευσης- ήρθε προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο η εισήγηση της απερχόμενης Δημοτικής Αρχής, όπως είχε εγκριθεί το ίδιο πρωί από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου. Στις παρεμβάσεις του ο Δήμαρχος υποστήριξε πως αυξήσεις δεν χωρούν στην παρούσα κατάσταση, ενώ υπογράμμισε με έμφαση τις προσπάθειες των προηγούμενων ετών στην εξασφάλιση εξοπλισμού, που και αν δεν έφεραν την καθαριότητα στα επιθυμητά επίπεδα, έβαλαν όμως τις βάσεις για τη βελτίωσή της στο άμεσο μέλλον.

Τη χαμηλή ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών στους κρίσιμους τομείς της καθαριότητας και της ύδρευσης, αλλά και την οικονομική κατάσταση του Δήμου, την  οποία χαρακτήρισαν οικτρή, επικαλέστηκαν από την άλλη πλευρά ο τέως Δήμαρχος, αλλά και η κ. Πέππα: «Οι παρεχόμενες υπηρεσίες στην καθαριότητα είναι ελλιπέστατες, ενώ σύμφωνα με την ενημέρωσή μας από τις Υπηρεσίες, τα οικονομικά του Δήμου στο κομμάτι αυτό είναι οριακά, και επιπλέον δεν υπάρχουν τα απαιτούμενα κονδύλια, οπότε είναι μοιραίο να πάμε σε μια γενναία αύξηση”, τόνισε ο κ. Ζαμάνης. «Επιθυμητή θα ήταν η στασιμότητα στα δημοτικά τέλη, αλλά η οικονομική εικόνα που έχουμε από τις υπηρεσίες δεν είναι πολύ καλή”, είπε από την πλευρά της η κ. Πέππα. “Δεν υπάρχει ούτε εισπραξιμότητα ούτε η δυνατότητα ρευστότητας στο Δήμο ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του. Έτσι μια όχι γενναία αλλά λογική αύξηση 20-30%, και θα διευκόλυνε το Δήμο με την εισροή ενός εκατομμυρίου ευρώ και δεν θα δυσκόλευε τους δημότες, αντιθέτως θα αναβάθμιζε το επίπεδο των υπηρεσιών”, υποστήριξε η δημοτική σύμβουλος της μείζονος, που προσέθεσε πως στο Δήμο εκκρεμούν 6000 αιτήσεις για καταγραφή αδήλωτων τετραγωνικών μέτρων.

Με την παραπάνω άποψη τάχθηκε η νέα Δήμαρχος που προσέθεσε πως ως νέα Δημοτική Αρχή επιφυλάσσονται για την αύξηση των τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, καθώς οι υπηρεσίες στον τομέα αυτόν δεν ανταποκρίνονται στην κατάσταση που πραγματικά πρέπει να έχει η πόλη.

Κάθετα αντίθετη σε οποιαδήποτε αύξηση των δημοτικών τελών, δήλωσε η Λ. Φέρμελη εκ μέρους των «ΜΑΖΙ για το Διόνυσο», δεδομένου πως οι πολίτες αυτής της χώρας έχουν υποστεί τρομακτικές αυξήσεις στην καθημερινότητά τους. “Η αύξηση των τελών δεν θα φέρει παρά αδυναμία είσπραξής τους και εύχομαι η νέα Διοίκηση να μην την υιοθετήσει γιατί θα αντιμετωπίσει μαύρη τρύπα στα οικονομικά”, υποστήριξε η κ. Φέρμελη, που ζήτησε ανασύνταξη της υπηρεσίας καθαριότητας, πρόσληψη προσωπικού και επιτέλεση του έργου με ίδιες δυνάμεις του Δήμου.

“Αντί για αυξήσεις, διεκδικήστε τα χρήματα που το κράτος παρακρατά παράνομα από τους Δήμους, ώστε να δοθούν στον ηλεκτροφωτισμό, στην ύδρευση και στην καθαριότητα. Και αντί για εργολάβους,  που προσφέρουν πολύ ακριβές και πολύ χαμηλής ποιότητας υπηρεσίες, να δώσουμε τη μάχη για προσλήψεις προσωπικού”, αντέτεινε από την πλευρά του ο Τ. Παντελόγλου. Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης επικαλούμενος την “κατάντια του Δήμου” με το ανεπαρκέστατο προσωπικό, αναφέρθηκε στον άλλο δρόμο ανάπτυξης, “που πλέον έχει αποδειχθεί”, σ’ αυτόν που  επιτρέπει στο Δήμο να παράγει νέες αξίες και να βγάζει χρήματα, και όχι σ’ αυτόν που “ακολούθησαν οι τρεις προηγούμενες και απ’ό,τι φαίνεται και η νέα Δημοτική Αρχή, δηλαδή το κόστος να το επωμίζεται ο δημότης”.

Αυξήσεις δεν χωρούν, υπογράμμισε παίρνοντας το λόγο ο απερχόμενος Δήμαρχος, συμφωνώντας, για μια φορά, όπως είπε, με τους συναδέλφους του από τους «ΜΑΖΙ για τον Διόνυσο» και τη Λαϊκή Συσπείρωση. Απέδωσε, επιπλέον, άγνοια στη νέα Διοίκηση, που προχώρησε σε έωλες και αστήρικτες, όπως τις χαρακτήρισε, αντιπροτάσεις: “Αναλογισθήκατε με ποιους τρόπους κατορθώσαμε να κρατήσουμε σταθερά τα τέλη στη θητεία μας, όταν δεν βρήκαμε παρά ένα απορριμματοφόρο όταν παραλάβαμε και σήμερα έχουμε 19; Εξετάστε πρώτα την ανταποδοτικότητα, εξετάστε αν αυξήθηκε η φορολογητέα ύλη, και ελάτε μετά να μιλήσετε για αυξήσεις στα τέλη. Προφανώς η καθαριότητα δεν είναι στο σημείο που θα έπρεπε, αλλά υπάρχουν κι άλλοι τρόποι βελτίωσής της, κι όχι ο εύκολος δρόμος της αύξησης των τελών”, τόνισε χαρακτηριστικά ο απερχόμενος Δήμαρχος.

Και πυροδότησε επίθεση εκ μέρους του προκατόχου του, που τον κατηγόρησε πως παρέλαβε γεμάτο το ταμείο του Δήμου, αλλά διασπάθισε το δημοτικό χρήμα σε “κολλητούς και κουμπάρους” μετά τη Μήδεια, και μάλιστα χωρίς αποτέλεσμα, μια που ο κόσμος τού γύρισε την πλάτη, όπως φάνηκε στις πρόσφατες εκλογές: “Το μάθημά σας φαίνεται πως δεν το πήρατε, και μας κουνάτε το δάχτυλο. Πέντε χρόνια πάρτυ στους εργολάβους και το πληρώσατε”, είπε ο κ. Ζαμάνης, που υποστήριξε πως δεν μπορεί να συνεχιστεί η “αιχμαλωσία” του Δήμου και εκτίμησε πως η νέα Διοίκηση πρέπει να αντιδράσει με κάποιον τρόπο, να πάρει την ευθύνη που της εμπιστεύθηκαν οι πολίτες και να τους δώσει τις υπηρεσίες που επιθυμούν.

«Αν εκκρεμούν, όπως λέτε, 6000 αιτήσεις για διόρθωση αδήλωτων τετραγωνικών μέτρων, τότε γιατί  προτίθεστε να αυξήσετε τα δημοτικά τέλη»; αναρωτήθηκε αμέσως μετά ο απερχόμενος Δήμαρχος. Ο ίδιος παραδέχθηκε πως το 2019 παρέλαβε το ταμείο του Δήμου με 10 εκατομμύρια- και προχώρησε άμεσα σε τακτοποίηση οφειλών της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής, ύψους 3 εκατομμυρίων ευρώ: “Αυτά τα ψέματα του κυρίου συναδέλφου πρέπει να τελειώσουν”, είπε ο κ. Καλαφατέλης, ενώ απευθυνόμενος στη διάδοχό του, την κάλεσε πρώτα να ενημερωθεί ενδελεχώς και μετά να αποφασίσει για τυχόν αυξήσεις.

Μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης ο Πρόεδρος του Σώματος Θ. Κρητικός έθεσε σε ψηφοφορία από κοινού τα τρία θέματα που αφορούσαν στον καθορισμό των δημοτικών τελών, με το αποτέλεσμα να εγκρίνει τη διατήρησή τους στα ίδια επίπεδα τους, τουλάχιστον προς το παρόν: Υπέρ της εισήγησης ψήφισαν οι σύμβουλοι της απερχόμενης Δημοτικής Αρχής, της μείζονος μειοψηφίας, του Εύπολι και των «ΜΑΖΙ για τον Διόνυσο», ενώ καταψήφισαν ο κ. Παπαβασιλείου, που είχε ζητήσει τη γενναία αύξηση, καθώς και οι δυο δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης, που ζήτησαν περαιτέρω μείωση των δημοτικών τελών.