logo


Μια τακτική, με 22 θέματα, και μια ειδική- για τον Προϋπολογισμό και το Ολοκληρωμένο Πλαίσιο Δράσης για το 2024- συνεδρίαση θα πραγματοποιήσει μεθαύριο Τρίτη 19 Δεκεμβρίου το Δημοτικό Συμβούλιο Διονύσου. Στην τακτική, που θα ξεκινήσει στις 6 το βράδυ η Ημερήσια Διάταξη περιλαμβάνει 22 θέματα κάποια από τα οποία θα έχουν ήδη συζητηθεί το ίδιο πρωί στην Οικονομική Επιτροπή, όπως οι προτάσεις της Δημοτικής Αρχής για τη διευθέτηση του προβλήματος με τους φουσκωμένους λογαριασμούς ύδρευσης, καθώς και ο καθορισμός του ύψους των δημοτικών τελών, αλλά και η 7η αναμόρφωση του Προϋπολογισμού 2023 του Δήμου.

Υπενθυμίζεται πως ειδικά για το πρόβλημα με τους λογαριασμούς, η απερχόμενη Διοίκηση, με βάση τους εντατικούς ελέγχους που πραγματοποίησε η Υπηρεσία σε λογαριασμούς άνω των 1000 ευρώ, προτείνει: Τη σχετική μείωση των λογαριασμών, με τον υπολογισμό των αντίστοιχων καταναλώσεων στις 2 κατώτερες κλίμακες και τη διαγραφή κυβικών σε ορισμένους λογαριασμούς λόγω αφανών διαρροών- Τη μείωση του λογαριασμού ύδρευσης  εφόσον έχουν γίνει ενστάσεις από το 2021 έως και 31/12/2023 με τον υπολογισμό των αντίστοιχων καταναλώσεων στις 2 κατώτερες κλίμακες- Τη διαγραφή κυβικών από την υπηρεσία εφόσον από τις ενστάσεις διαπιστωθούν αφανείς διαρροές.

Όσον αφορά στο ύψος των τελών, αυτό παραμένει για μια ακόμη χρονιά σταθερό, χωρίς καμιά μεταβολή.

Ανάμεσα στα υπόλοιπα θέματα της Ημερήσιας Διάταξης περιλαμβάνονται ακόμη:

*Το αίτημα για παράταση ακόμη ενός μηνός, μέχρι τις 24 Ιανουαρίου 2024, του αναδόχου που έχει αναλάβει τη δημιουργία Λευκώματος με την ιστορία του Δήμου Διονύσου. Σημειώνεται πως λιγότερο από ένα μήνα νωρίτερα, ο ανάδοχος είχε ζητήσει και πάλι παράταση τριών μηνών αλλά με εισήγηση της αρμόδιας επιτροπής προς το Δημοτικό συμβούλιο τού είχε δοθεί ένας μήνας. Τώρα επανέρχεται, με το νέο αίτημα να εδράζεται στην επιθυμία του Δήμου να περιληφθεί στο Λεύκωμα επιπλέον φωτογραφικό υλικό, αλλά και στην ανάγκη εκ νέου διορθώσεων, αναγράφεται στην εισήγηση του Αντιδημάρχου Οικονομικών Γ. Τσουδερού.

*69 υπάλληλοι του Δήμου Διονύσου δικαιούνται τη χορήγηση των Μέσων Ατομικής Προστασίας σε χρήμα για τα έτη 2019 και 2020, επειδή εκ παραδρομής και αμέλειας δεν περιελήφθησαν σε απόφαση του Ειρηνοδικείου Μαραθώνα, όπου οι εργαζόμενοι είχαν προσφύγει με αγωγή κατά του Δήμου Διονύσου και δικαιώθηκαν. Το συνολικό οφειλόμενο ποσόν, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Σωματείου (ΣΥΔΗΚΥ), ανέρχεται στις 86.690 ευρώ.

*Τη μετονομασία του δημοτικού ποδοσφαιρικού γηπέδου Σταμάτας, επί της οδού Μαραθωνοδρόμου Φειδιππίδου, σε “Φειδιππίδειο Στάδιο” ζητεί με ομόφωνη απόφασή του από τον Φεβρουάριο του 2020 το Τοπικό Συμβούλιο Σταματάς. Οι λόγοι προφανείς και καταγράφονται στο σκεπτικό της απόφασης: Η λέξη ΝΕΝΙΚΗΚΑΜΕΝ είναι εφάμιλλη με τη λέξη ΦΕΙΔΙΠΠΙΔΗΣ. Αμέσως μετά τη νικηφόρα μάχη των Αθηναίων κατά των Περσών ένας Αθηναίος στρατιώτης- ημεροδρόμος έτρεξε την απόσταση 34 χιλιομέτρων από το πεδίο της μάχης έως την Αθήνα πέσω της περιοχής ΒΡΑΝΑ Σταμάτας, για να φέρει τη χαρμόσυνη είδηση της νίκης στους συμπολίτες του. Ο αγγελιαφόρος πρόλαβε να πει το ιστορικό “ΧΑΙΡΕΤΕ ΝΕΝΙΚΗΚΑΜΕΝ” και έπεσε νεκρός. Σε αυτό το γεγονός οφείλεται η θέσπιση και η ονομασία του σύγχρονου μαραθωνίου δρόμου, ο οποίος δεν υπήρχε στην αρχαιότητα ως άθλημα”.

*Τη μετεγκατάσταση του Κλιμακίου των Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας της Ροδόπολης εισηγείται προς το Δημοτικό Συμβούλιο Διονύσου το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας. Στην εισήγηση, που υπογράφει ο Γ. Πάζιος Προϊστάμενος του Γραφείου Πολιτικής Προστασίας, περιγράφεται το ιστορικό του Κλιμακίου που λειτουργεί από το 2001 στον προαύλιο χώρο του Δημοτικού Καταστήματος της περιοχής επί της οδού Ειρήνης. Πλέον διαθέτει συνολικά 8 πυροσβεστικά οχήματα, ένα υδροφόρο, 2 βοηθητικά, ένα ρυμουλκούμενο όχημα πολλαπλών ρόλων και 135 μέλη, από τα οποία 25 εκτελούν υπηρεσία σε καθημερινή βάση. Οι εγκαταστάσεις του αποτελούνται από δυο προκάτ οικίσκους συνολικής επιφάνειας 50 τ.μ. όπου στεγάζονται το τηλεφωνικό κέντρο, η γραμματεία, το γραφείο κίνησης, η αποθήκη υλικού, ο χώρος αναμονής καθώς και οι κοιτώνες των εθελοντών. Η παραπάνω υποδομή κρίνεται ανεπαρκής τόσο για τους εθελοντές όσο και για τη στάθμευση των οχημάτων, έτσι είναι απολύτως  αναγκαία η μετεγκατάσταση του Κλιμακίου σε μεγαλύτερο χώρο, που θα μπορεί να φιλοξενήσει και μεγαλύτερο αριθμό οικίσκων αλλά και το σύνολο των οχημάτων. Τέτοιος χώρος είναι δημοτικό ακίνητο, συνολικής επιφάνειας περίπου 2 στρεμμάτων, δυο δρόμους πιο πέρα, στην οδό Καραϊσκάκη στη Ροδόπολη. Στην ομόφωνη σχετική απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου Ροδόπολης το Νοέμβριο του 2022 επισημαίνεται, πάντως, πως αν και ο προτεινόμενος χώρος είναι όντως ο πλέον ενδεδειγμένος, “δεν ηλεκτροδοτείται, επομένως, κρίνεται προαπαιτούμενο βήμα η διενέργεια όλων των απαραίτητων διαδικασιών αρχικά για την ηλεκτροδότησή του”.

*Στα 26.190.000 ευρώ ανέρχεται το Τεχνικό Πρόγραμμα για το 2024 που εκπόνησε η απερχόμενη Δημοτική Αρχή. Από αυτά, σύμφωνα με την απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, τα 10.406.000 ευρώ αφορούν σε νέες δράσεις, το ποσόν των 14.327.432 ευρώ σε έργα και μελέτες που εκτελούνται ή θα εκτελεστούν με χρηματοδότηση από άλλους φορείς ενώ 1.456.450 ευρώ αφορούν σε συνεχιζόμενα έργα και μελέτες που χρηματοδοτούνται από Ίδιους Πόρους. Σύμφωνα με την ίδια απόφαση, το Τεχνικό Πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα ύδρευσης- αποχέτευσης, παρεμβάσεις σε κοινόχρηστους χώρους, συντήρηση του οδικού δικτύου, αντιπλημμυρικά έργα, βελτίωση- ίδρυση κτηριακών εγκαταστάσεων, αναπλάσεις, έργα βελτίωσης και συντήρησης αθλητικών εγκαταστάσεων, χρηματοδότηση για σύνταξη και ωρίμανση μελετών και τέλος, εκπόνηση πολεοδομικών μελετών. Και πλέον εναπόκειται στη νέα Δημοτική Αρχή να δώσει το δικό της στίγμα, προχωρώντας από την καινούργια χρονιά σε τροποποιήσεις ή/και αναμορφώσεις του.

*Τέλος, έρχεται για μια ακόμη φορά στο Δημοτικό Συμβούλιο το ακανθώδες θέμα της δωρεάν παραχώρησης χρήσης των αθλητικών εγκαταστάσεων του Δήμου Διονύσου στα σωματεία της πόλης- υπό ορισμένες προϋποθέσεις:

1.να έχουν πραγματοποιήσει εγγραφή/ επικαιροποίηση για το έτος 2023 στο Μητρώο της σχετικής Ομοσπονδίας – Αθλητικής Ένωσης

2. να έχουν εγγραφεί στο ηλεκτρονικό Μητρώο Αθλητικών Σωματείων της ΓΓΑ (άρθρο 142 Ν.4714/20)

3. να έχουν έδρα στο Δήμο Διονύσου

4. να έχουν λάβει την απαιτούμενη από το νόμο “Ειδική Αθλητική Αναγνώριση” (άρθρο 8 Ν.2725/99), και

5. να έχουν καταθέσει το εβδομαδιαίο πρόγραμμα προπονήσεων, ενώ για τις αθλητικές εγκαταστάσεις όπου συνυπάρχουν περισσότερα του ενός αθλητικού σωματείου, θα πρέπει στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα να έχουν συνυπογράψει και τα υπόλοιπα σωματεία που φιλοξενούνται στην εκάστοτε αθλητική εγκατάσταση.

Στη σχετική πρόσκληση  της αρμόδιας Αντιδημαρχίας ανταποκρίθηκαν 18 αθλητικά σωματεία, με αιτήματα για ένα ή και περισσότερα τμήματά τους, τα οποία προτείνεται να γίνουν δεκτά. Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως τη σχετική εισήγηση υπογράφει ο απερχόμενος Δήμαρχος, και όχι ο Χ. Πέππας, που την έχει συντάξει, Αντιδήμαρχος Αθλητισμού μέχρι πριν από μια εβδομάδα οπότε και παραιτήθηκε για να επιστρέψει στην εργασία του στη Βουλή.

Αναλυτικά η Ημερήσια Διάταξη για την τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου:

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

ΘΕΜΑ 1ο: Λήψη απόφασης για τον ορισμό Εισηγητή Εκκαθαριστή Δαπάνης και Υπεύθυνου Λογαριασμού για το έργο «Κατασκευή εσωτερικού δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων στις περιοχές Αγίας Παρασκευής, Φασίδερι και Αγ. Αγγέλων της Δ.Κ. Άνοιξης του Δήμου Διονύσου», με χρηματοδότηση από το Ε.Π. “Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020” και κωδ. πράξης ΣΑ (κωδικός ενάριθμου) 2023ΣΕ27510106 και εξουσιοδότηση στον Δήμαρχο, για υπογραφή της Δηλώσεως Ορισμού Υπευθύνου Λογαριασμών, καθώς και κάθε άλλων αιτήσεων προς την Τράπεζα της Ελλάδος. (Αρ. Πρωτ. 40503/11-12-2023)

ΘΕΜΑ 2ο: Έγκριση Πρακτικού Γνωμοδότησης της Επιτροπής Παρακολούθησης και Παραλαβής Προμηθειών και υπηρεσιών Μηχανημάτων και Οχημάτων σχετικά με Τροποποίηση Σύμβασης λόγω μετατροπή μορφής της εταιρείας – αναδόχου της σύμβασης (Αρ. Πρωτ.40124/07-12-2023)

ΘΕΜΑ 3ο: Έγκριση Πρακτικού Γνωμοδότησης της Επιτροπής Παρακολούθησης και Παραλαβής Προμηθειών και Υπηρεσιών Αυτοτελούς Τμήματος Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού περί παράτασης συμβατικού χρόνου παράδοσης των υλικών της σύμβασης «Δημιουργία Λευκώματος σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή της Ιστορίας του Δήμου Διονύσου» (Αρ. Πρωτ. 41218/15-12-2023)

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

ΘΕΜΑ 4ο: Έγκριση προσχώρησης στους όρους της Ειδικής Σύμβασης για την Πράξη «ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΥ» στα πλαίσια του χρηματοδοτικού προγράμματος του Υπ. Εσ. «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΕΠΑΡΧΙΑΚΟ ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ Sub.2-16631» (Αρ. Πρωτ. 39317/01-12-2023)

ΘΕΜΑ 5ο: Έγκριση παράτασης προθεσμίας της σύμβασης: «ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ: ΔΙΚΤΥΟ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΑΚΑΘΑΡΤΩΝ ΥΔΑΤΩΝ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΑΓ. ΣΤΕΦΑΝΟΥ, ΔΙΟΝΥΣΟΥ, ΚΡΥΟΝΕΡΙΟΥ, ΡΟΔΟΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΣΤΑΜΑΤΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΥ» (Χρηματοδότηση από το ΕΠΠΕΡΑΑ ΕΝΑΡΙΘΜΟΣ 2016ΣΕ27510061 της ΣΑΕ 2751) (Αρ. Πρωτ.40298/08-12-2023)

ΘΕΜΑ 6ο: Έγκριση 2ου Α.Π.Ε. (τακτοποιητικού) του έργου «Απορροή ομβρίων και αντιπλημμυρικό έργο» (Αρ. Πρωτ.40876/ 13-12-2023)

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΘΕΜΑ 7ο: Καθορισμός ανταποδοτικού Τέλους Καθαριότητας & Φωτισμού με ισχύ από 01/01/2024 και εφ’ εξής. Έγκριση απόφασης Οικονομικής Επιτροπής

ΘΕΜΑ 8ο: Καθορισμός φόρου ηλεκτροδοτούμενων χώρων ακινήτων με ισχύ από 01/01/2024 και εφ’ εξής. Έγκριση απόφασης Οικονομικής Επιτροπής

ΘΕΜΑ 9ο: Καθορισμός φόρου ύδρευσης με ισχύ από 01/01/2024 και εφ’ εξής. Έγκριση απόφασης Οικονομικής Επιτροπής

ΘΕΜΑ 10ο: ΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΧΡΕΩΣΕΩΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ ΥΔΡΕΥΣΗΣ & ΕΚΔΙΚΑΣΗ ΕΝΣΤΑΣΕΩΝ. Έγκριση απόφασης Οικονομικής Επιτροπής

ΘΕΜΑ 11ο: 7η ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΔΗΜΟΥ Ο.Ε. 2023. Έγκριση απόφασης Οικονομικής Επιτροπής

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

ΘΕΜΑ 12ο: Τροποποίηση Ημερομηνίας Έναρξης Ισχύος Σύμβασης με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης Α.Ε. (Αρ. Πρωτ. 37249/16-11-23)

Δ/ΝΣΗ ΔΙΟΙΚΗTIKΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

ΘΕΜΑ 13ο: Έγκριση της Αριθ.απόφασης 41-11/12/2023 (ΑΔΑ:Ψ8ΥΕΟΛΔΜ-Χ4Γ) του Δ.Σ του Ν.Π.Δ.Δ. με θέμα: Λήψη απόφασης για έγκριση του ισολογισμού του ΝΠΔΔ ΚΟΙ.Π.Α.Π. «Η ΕΣΤΙΑ» Δήμου Διονύσου και της αντίστοιχης έκθεσης του ορκωτού λογιστή της διαχειριστικής περιόδου (από 01-01-2022 έως 31-12-2022 ) (Αρ. Πρωτ 41201/15-12.-23)

ΘΕΜΑ 14ο: Έγκριση της υπ’ αριθμ.42-11/12/2023 (ΑΔΑ:6ΖΨ1ΟΛΔΜ-ΗΞΥ) του Δ.Σ του Ν.Π.Δ.Δ. με θέμα: Έγκριση απολογιστικών στοιχείων του ΝΠΔΔ « Koινωνική Προστασία Αλληλεγγύη και Παιδεία Δήμου Διονύσου Η ΕΣΤΙΑ» οικονομικού έτους 2022 Διάστημα 01/01/2022 έως 31/12/2022 (Αρ. Πρωτ 41204/15-12.-23)

ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΠΟΡΩΝ & ΔΙΟΙΚ. ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

ΘΕΜΑ 15ο: Λήψη απόφασης για την απόδοση σε χρήμα των ΜΑΠ ετών 2019-2020 (Αρ. Πρωτ. 40701/12-12-23)

ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

ΘΕΜΑ 16ο: Μετονομασία ανοιχτού ποδοσφαιρικού γηπέδου Σταμάτας σε Φειδιππίδειο Στάδιο (Αρ. Πρωτ.40500/11-12-23)

ΘΕΜΑ 17ο: Δ’ Κατανομή 2023 για την κάλυψη λειτουργικών αναγκών των σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης συνολικού ποσού 123.900,00 €, σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. Πρωτ. 101243/24- 11-2023 Απόφαση του ΥΠΕΣ. (Αρ. Πρωτ. 40504/11-12-23)

ΘΕΜΑ 18ο: Απαλλαγή από δημοτικά τέλη συντήρησης και καθαριότητας Κοιμητηρίου Σταμάτας και απαλλαγής δικαιώματος εκταφής της αποθανούσης Π………… Ν…., κατοίκου εν ζωή, Δήμου Διονύσου (Αρ. Πρωτ.40627/07-12-23)

ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

ΘΕΜΑ 19ο: Μετεγκατάσταση Κλιμακίου Πολιτικής Προστασίας Ροδόπολης. (Αρ. Πρωτ.24144/15-12-23)

ΑΥΤΟΤΕΛΕΣ ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ

ΘΕΜΑ 20ό: Έγκριση Πρακτικού Γνωμοδότησης της Επιτροπής Παρακολούθησης και Παραλαβής Προμηθειών και Υπηρεσιών Αυτοτελούς Τμήματος Προγραμματισμού, Οργάνωσης, Πληροφορικής και Διαφάνειας περί παράτασης συμβατικού χρόνου παρεχόμενων υπηρεσιών σύμβασης «Υπηρεσίες Συντήρησης – Αναβάθμισης και Τεχνικής Υποστήριξης του Πληροφοριακού Συστήματος της εταιρείας Uni Systems M.A.E» (Αρ. Πρωτ.41143/14-12-23)

ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΘΕΜΑ 21ο: Τεχνικό Πρόγραμμα 2024. Έγκριση της 2/2023 απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής.

ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

ΘΕΜΑ 22ο: Παραχώρηση των Αθλητικών Εγκαταστάσεων του Δήμου Διονύσου ως έδρα αγώνων και προπονήσεων σε Αθλητικούς Συλλόγους και Σωματεία του Δήμου Διονύσου για την αγωνιστική περίοδο 2023 – 2024.

Όσον αφορά στην ειδική συνεδρίαση για τον Προϋπολογισμό του Δήμου για το 2024, αυτή θα ξεκινήσει αμέσως μετά από την τακτική συνεδρίαση, στις 8.30 το βράδυ. Ήδη έχει φθάσει από το Παρατηρητήριο διορθωμένο το προσχέδιο του Προϋπολογισμού, με δυο παρατηρήσεις/διαπιστώσεις, τις οποίες αναμένεται να ενσωματώσει στη συνεδρίασή της αύριο Τρίτη 19/12 η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου:

ΘΕΜΑ 1ο: Κατάρτιση και ψήφιση Προϋπολογισμού Δήμου Διονύσου οικ. έτους 2024

ΘΕΜΑ 2ο: Κατάρτιση και ψήφιση Ολοκληρωμένου Πλαισίου Δράσης Δήμου Διονύσου οικ. έτους 2024