logo


Διευκρινίσεις αναφορικά με την εγκατάσταση των νέων δημοτικών αρχών την 1η Ιανουαρίου 2024, δίδονται με Εγκύκλιο του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Θ. Λιβάνιου. Ειδικότερα στην Εγκύκλιο επισημαίνονται θέματα  που αποτελούν την αναγκαία προϋπόθεση για τη νόμιμη εγκατάσταση των αιρετών οργάνων διοίκησης των δήμων, όπως η ορκωμοσία, η πιθανή αποποίηση εκλογής εκ μέρους εκλεγμένων αιρετών, καθώς και θέματα που σχετίζονται με την πιθανή αντικατάσταση και αναπλήρωση μελών των δημοτικών συμβουλίων, των συμβουλίων δημοτικών κοινοτήτων και των προέδρων δημοτικών κοινοτήτων.

Ειδικά για την ορκωμοσία, η ημερομηνία της ορίζεται εντός του χρονικού διαστήματος των είκοσι (20) ημερών πριν από την ανάληψη των καθηκόντων, λαμβάνοντας υπόψη και την προθεσμία αποποίησης της εκλογής και έως την παραμονή της ημέρας εγκατάστασης και ανάληψης των καθηκόντων των νέων δημοτικών αρχών, δηλαδή από 12 Δεκεμβρίου έως και 31 Δεκεμβρίου 2023.

Ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος απευθύνει πρόσκληση για ορκωμοσία σε όλα τα τακτικά μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, των Συμβουλίων των Δημοτικών Κοινοτήτων και στους Προέδρους των Δημοτικών Κοινοτήτων, η οποία πρέπει να κοινοποιηθεί τουλάχιστον σαράντα οκτώ (48) ώρες πριν από την ημέρα της ορκωμοσίας. Η πρόσκληση του νεοεκλεγέντος Δημάρχου πρωτοκολλείται στον δήμο και κοινοποιείται στους ενδιαφερόμενους με οποιοδήποτε πρόσφορο μέσο (συστημένη επιστολή, επίδοση μέσω των υπηρεσιών του δήμου, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, κ.λπ.), με το οποίο μπορεί να αποδεικνύεται ο ακριβής χρόνος που έλαβε γνώση αυτής το καθένα από τα ανωτέρω πρόσωπα, προκειμένου να μην υπάρξει οποιαδήποτε τυχόν αμφισβήτηση για την έγκαιρη ενημέρωσή τους. Η πρόσκληση δεν απαιτείται να αναρτηθεί στο πρόγραμμα «ΔΙΑΥΓΕΙΑ». Επισημαίνεται ότι στη διαδικασία της ορκωμοσίας παρευρίσκονται όλοι οι αιρετοί, δεν παρέχεται, δηλαδή, από τη νομοθεσία η δυνατότητα ορκωμοσίας των αιρετών κατά δημοτικές παρατάξεις, όπως και δεν παρέχεται η δυνατότητα ορκωμοσίας των αιρετών ανά εκλογική περιφέρεια ή αξίωμα.

Στην εγκύκλιο αναγράφεται και ο όρκος που δίνεται για τους Έλληνες πολίτες («Ορκίζομαι να είμαι πιστός στην πατρίδα, να υπακούω στο Σύνταγμα και στους νόμους και να εκπληρώνω τίμια και ευσυνείδητα τα καθήκοντά μου»), αλλά και για τους αλλοδαπούς πολίτες κρατών – μελών της Ε.Ε. («Ορκίζομαι να είμαι πιστός στην Ελλάδα, να υπακούω στο Σύνταγμα και στους νόμους και να εκπληρώνω τίμια και ευσυνείδητα τα καθήκοντά μου»).

Αιρετός που δεν επιθυμεί να δώσει όρκο, παρέχει, αντί όρκου, την ακόλουθη διαβεβαίωση: «Δηλώνω, επικαλούμενος την τιμή και τη συνείδησή μου, ότι θα είμαι πιστός στην Ελλάδα, θα υπακούω στο Σύνταγμα και τους νόμους και ότι θα εκπληρώνω τίμια και ευσυνείδητα τα καθήκοντά μου.»

*Όσον αφορά στο Δήμο Διονύσου, καμιά ανακοίνωση ή πρόσκληση δεν έχει μέχρι στιγμής δοθεί στη δημοσιότητα, που να προσδιορίζει την ημερομηνία της ορκωμοσίας των αιρετών.