logo


Την πρόταση να παραμείνουν στις θέσεις τους και τους επόμενους έξι μήνες, μέχρι και την κατάργηση των Σχολικών Επιτροπών στις 30 Ιουνίου 2024, έχει απευθύνει (σ.σ. επανειλημμένως το τελευταίο διάστημα, κατά πληροφορίες της Οδού Διονύσου) η νέα Δημοτική Αρχή στους Προέδρους της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής του Δήμου Διονύσου Α. Τόκα και Ν. Παπαδόπουλο αντιστοίχως. Αυτό ανακοίνωσε στη συνεδρίαση της Πρωτοβάθμιας, προχθές Τρίτη 28 Νοεμβρίου η Λ. Κανακάρη, νεοεκλεγμένη δημοτική σύμβουλος και τέως Πρόεδρος της ίδιας Επιτροπής επί Διοίκησης Ζαμάνη, προσθέτοντας πως είναι αναντίρρητα το έργο και η συμβολή και των δυο Προέδρων στην άψογη λειτουργία των Σχολικών Επιτροπών. “Προκειμένου, λοιπόν, να μην μείνουν ακέφαλα τα σχολεία για ενάμιση-δυο μήνες, γιατί τόσο θα καθυστερήσει ο ορισμός νέων Προέδρων, ζητήσαμε από τους νυν να παραμείνουν στη θέση τους, μέχρι την κατάργηση των Σχολικών Επιτροπών”, τόνισε χαρακτηριστικά.

Πάντως, και στο πλαίσιο της προχθεσινής συνεδρίασης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της Οδού Διονύσου, η κ. Τόκα αρνήθηκε να σχολιάσει, και φάνηκε μάλλον απρόθυμη να ανταποκριθεί θετικά στο παραπάνω αίτημα.

Στην ίδια ερώτηση ο κ. Παπαδόπουλος, από την άλλη πλευρά, επιφυλάχθηκε να απαντήσει, θέλοντας να προηγηθεί μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση με τη νέα Δήμαρχο Κ. Μαϊχόσογλου, αναφορικά με τις παραμέτρους τυχόν παραμονής του στην Προεδρία της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής.

Ερωτηματικά πάντως εγείρονται για τους λόγους, στους οποίους οφείλονται οι πιεστικές, κατά περίπτωση, εκκλήσεις προς τους δυο Προέδρους να παραμείνουν στη θέση τους για άλλους έξι μήνες:

Η διαπίστωση της νέας Διοίκησης πως έχουν επιτελέσει σημαντικό έργο, προφανώς αποτελεί δικαίωση, ειδικά με το δεδομένο πως επί τέσσερα χρόνια οι δυο Πρόεδροι μαζί με την Τ. Κώνστα αγωνίστηκαν, μάτωσαν κυριολεκτικά, να επαναφέρουν την κανονικότητα στη λειτουργία των Σχολικών Επιτροπών- οι οποίες, σημειωτέον, ελέγχονται μέχρι και σήμερα από τον Επίτροπο αλλά και την Αρχή Διαφάνειας για τα πεπραγμένα της προηγούμενης θητείας.

Από την άλλη πλευρά, ακόμη και αν η κ. Τόκα και ο κ. Παπαδόπουλος παραμείνουν στη θέση τους μέχρι να αναλάβει καθήκοντα η νέα Διοίκηση, είναι ασαφές αν μπορεί το ίδιο να συνεχίσουν ως έχουν και τα Διοικητικά Συμβούλια των Σχολικών Επιτροπών, μια που πολλά από τα μέλη τους που ορίστηκαν και ψηφίστηκαν από το Δημοτικό Συμβούλιο ως αιρετοί, δεν φέρουν πλέον αυτή την ιδιότητα, μια που δεν επανεξελέγησαν. Ασαφές επιπλέον παραμένει και το αν οι δυο Πρόεδροι θα μπορούν να λειτουργούν και ως οικονομικοί διαχειριστές, μια που οι τελευταίοι ορίζονται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου των Επιτροπών. Τέλος, σ’ αυτά τα Διοικητικά Συμβούλια συμμετέχουν και Διευθυντές σχολείων, κάποιοι από τους οποίους έχουν αντικατασταθεί, αλλά και εκπρόσωποι της Ένωσης Γονέων, μετά βέβαια από σχετική απόφασή της.

Αναμφισβήτητο, παράλληλα, είναι το γεγονός πως οι δυο απερχόμενοι Πρόεδροι, σήμερα γνωρίζουν τις Σχολικές Επιτροπές καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον. Θα ήταν λοιπόν λογικό να τις οδηγήσουν και στην κατάργησή τους, εκτελώντας όλη την άχαρη γραφειοκρατική “χαμαλοδουλειά”. Από την άλλη πλευρά, η νέα Διοίκηση διαθέτει στο δυναμικό της 21 δημοτικούς και 23 τοπικούς συμβούλους, αλλά και πολλά στελέχη που δεν εξελέγησαν. Αυτοί λοιπόν, είχαν θεωρητικά όλο το περιθώριο- μια που ήταν, προεκλογικά ακόμη, δεδομένη η κατάργηση των Νομικών Προσώπων- να ενημερωθούν διεξοδικά για τη λειτουργία των Σχολικών Επιτροπών και έτσι να κινήσουν τις διαδικασίες της κατάργησης και- πιο σημαντικό- το πέρασμα των αρμοδιοτήτων τους στον κεντρικό Δήμο, σε ένα περιβάλλον που αυτή η νέα Διοίκηση θα διαμορφώσει με το δικό της τρόπο.   

Υπενθυμίζεται, τέλος, πως και το 2014, και προκειμένου να γίνει ομαλά η μετάβαση, ανάλογο αίτημα είχε απευθυνθεί από τη Διοίκηση Ζαμάνη στους Προέδρους των Νομικών Προσώπων, ανάμεσά τους και σε αυτούς των Σχολικών Επιτροπών, και είχαν δεχθεί. Λίγους μήνες αργότερα άγνωστοι έβαλαν φωτιά στα γραφεία των Επιτροπών αυτών στην Άνοιξη, με αποτέλεσμα να καεί μεγάλο μέρος των αρχείων, ενώ η πρώην πλέον Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λ. Μήλα είχε βρεθεί στη δίνη τού κυκλώνα με κατηγορίες εις βάρος της για κατ’ εξακολούθηση πρόθεση παράνομης ιδιοποίησης χρηματικών ποσών. Οι κατηγορίες αυτές κατέπεσαν πανηγυρικά, όπως είναι γνωστό, μετά από 6ετή δικαστική, και προσωπική, περιπέτεια της κ. Μήλα τον Απρίλιο του 2021.