logo


Ανάμεσα στους νεοεκλεγέντες Δημάρχους στην Αττική και την Πελοπόννησο βρέθηκε χθες Τετάρτη 29 Νοεμβρίου η νέα Δήμαρχος Διονύσου Κ. Μαϊχόσογλου, στο πλαίσιο των έξι ενημερωτικών Ημερίδων που οργάνωσε η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ).

Στην Ημερίδα τοποθετήσεις πραγματοποίησαν ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λ. Κυρίζογλου, η υπουργός Εσωτερικών Ν. Κεραμέως, ο αναπληρωτής ΥΠΕΣ Θ. Λιβάνιος και ο τέως Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, νυν υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δ. Παπαστεργίου.

Πιο αναλυτικά, ο κ. Κυρίζογλου αναφερόμενος στις προτεραιότητες της Πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης περιέγραψε τις εξής:

*Αναβάθμιση της καταστατικής θέσης του αιρετού προσωπικού της (οικονομικά και ποινικά), ενίσχυση της οικονομικής και διοικητικής αυτοτέλειας των Δήμων, ένα νέο αποκεντρωμένο μοντέλο διοίκησης του κράτους, με ανακατανομή και ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων, άμεση ενίσχυση των Δήμων με νέο προσωπικό υψηλών δεξιοτήτων, περαιτέρω προώθηση του ψηφιακού μετασχηματισμού μέσα από την προώθηση του μοντέλου λειτουργίας των «έξυπνων πόλεων»,  αποκλειστική αρμοδιότητα των Δήμων στα ζητήματα που αφορούν στη διαχείριση και αξιοποίηση των απορριμμάτων, καθώς και την αναστολή επιβολής του τέλους ταφής, αναβάθμιση του ρόλου των Δήμων στα ζητήματα κοινωνικής μέριμνας, παιδείας, υγείας και πολιτικής προστασίας.

Η κα Κεραμέως, από την πλευρά της, αναφέρθηκε στις νέες αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Εσωτερικών το επόμενο διάστημα, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στους δείκτες απόδοσης, λέγοντας ότι «είναι πάρα πολύ σημαντικό όλοι μας να πιεστούμε προκειμένου να μετρήσουμε μεγέθη για το πώς αποδίδουν οι δήμοι και οι περιφέρειες. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν συγκρίσιμα στοιχεία για το πώς ανακυκλώνει ένας δήμος, πόσα παιδιά είναι σε παιδικούς σταθμούς, πόσο είναι τα δημοτικά τέλη. Αυτό πλέον αλλάζει. Θα υπάρχουν δείκτες απόδοσης, οι οποίοι γίνονται προς όφελος του πολίτη. Είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα στην ευρύτερη κατεύθυνση που επιδιώκουμε για μεγαλύτερη λογοδοσία».

Για τις προσλήψεις στους δήμους η υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι με βάση τον προγραμματισμό που εγκρίθηκε από του υπουργικό συμβούλιο για το 2024 έχουν προβλεφθεί 1881 μόνιμοι υπάλληλοι για τους δήμους. Για τη Δημοτική Αστυνομία είπε ότι είναι προ των πυλών η έκδοση της προκήρυξης για την πρόσληψη 1200 ατόμων μέσω ΑΣΕΠ.

Διευκρίνισε ωστόσο ότι λόγω της αναστολής και παύσης ενεργειών έως την 1η Ιανουαρίου 2024, ο σχεδιασμός είναι η προκήρυξη να βγει αρχές του έτους, προσθέτοντας ότι ήδη έχει γίνει η σχετική προετοιμασία.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι 15 νομικά πρόσωπα με συγκεκριμένο αντικείμενο θα εξαιρεθούν από τη συγχώνευση των νομικών προσώπων στους δήμους. Όπως εξήγησε ο κ. Λιβάνιος, πρόκειται για νομικά πρόσωπα τα οποία έχουν συγκεκριμένο αντικείμενο, είτε δωρεές υπό όρους, είτε ασκούν συγκεκριμένη αρμοδιότητα, η οποία πολλές φορές είναι στα όρια της πλήρους εμπορικής δραστηριότητας, οπότε κάποιες κοινωφελείς θα μείνουν γιατί έχουν συγκεκριμένο αντικείμενο.

Ο υπουργός σημείωσε ότι η μέχρι τώρα εμπειρία σε όσους δήμους έχουν προχωρήσει, έχει δείξει ότι έχει λειτουργήσει πολύ πιο ευεργετικά σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς. Παράλληλα επανέλαβε ότι προτεραιότητα για το υπουργείο Εσωτερικών το 2024 είναι η σύνταξη του Νέου Κώδικα της Αυτοδιοίκησης.

Τέλος, ο κ. Λιβάνιος κάλεσε τους δημάρχους να επιταχύνουν τις διαδικασίες για τα συγχρηματοδοτούμενα έργα.

Στα ψηφιακά εργαλεία που έχει στη διάθεσή της η Αυτοδιοίκηση και σ΄ αυτά που  αναπτύσσονται, αναφέρθηκε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου. Πρόκειται για τα εξής:

  • Πρόγραμμα Smart Cities:Εκτίμησε ότι μέχρι το τέλος του έτους θα υπάρξουν 30-40 νέες εντάξεις. Πρόσθεσε ότι, μετά την υπογραφή του Συμβούλου Τεχνικής Βοήθειας, θα είναι εφικτό μέχρι το Πάσχα να γίνουν οι εντάξεις που χρειάζονται.
  • Πλατφόρμα για τα ακαθάριστα οικόπεδα: Από την 1η Μαΐου θα ειδοποιούνται ψηφιακά οι ιδιοκτήτες των οικοπέδων προκειμένου να τα καθαρίσουν. Για όσους δεν συμμορφώνονται  θα γίνεται ηλεκτρονικά η διαδικασία για την επιβολή προστίμου.
  • Σχεδιασμός εργαλείου σε back office υποδομές: Με χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ, ψηφιοποίηση σειράς διεργασιών που έχουν ανάγκη οι δήμοι, οι οποίες θα «κουμπώσουν» οριζόντια  με τα συστήματά τους.
  • Έργο των ΔΕΥΑ: Νέα αναζήτηση πόρων χρηματοδότησης, πιθανώς μέσω ΕΣΠΑ
  • support.gov.grΟι Δήμοι μπορούν να αντλούν υπηρεσίες, αλλά και να ανεβάζουν τις υπηρεσίες τους
  • Πλατφόρμα Δεικτών Αξιολόγησης Δήμων: Θα δημιουργηθεί με τη συνεργασία των υπουργείων Ψηφιακής Διακυβέρνησης και ΥΠΕΣ, για να είναι μετρήσιμο το έργο των Δήμων.

Τέλος αναφέρθηκε στο όφελος που θα έχουν οι Δήμοι από το Πρόγραμμα «Απόλλων», σε ό,τι αφορά στον συμψηφισμό της ενέργειας που θα καταναλώνουν σε σχέση με αυτή που θα παράγουν.