logo


Πρόταση- τροφή για σκέψη και επεξεργασία- στην κατεύθυνση επωφελούς για την πόλη εξέλιξης στην απόδοση των 43 στρεμμάτων του ΤΥΠΕΤ Διονύσου καταθέτει ο Παναγιώτης Γεωργιάδης, Ομότιμος Καθηγητής Πληροφορικής στο ΕΚΠΑ, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές με την παράταξη “Νέος Διόνυσος”:

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ  WIN – WIN ΜΕΤΑΞΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΙ ΤΥΠΕΤ / ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΔΙΟΝΥΣΟΥ

Ένα σημαντικό θέμα που απασχόλησε όλες τις παρατάξεις κατά την προεκλογική περίοδο ήταν και η διεκδίκηση της δημοτικής περιουσίας, 43 στρεμμάτων, από το “Ταμείο Υγείας του Προσωπικού της Εθνικής Τράπεζας (ΤΥΠΕΤ) που είναι ο φορέας που έχει την ευθύνη της οργάνωσης και της λειτουργίας των κατασκηνώσεων”.

Στα προεκλογικά προγράμματα των παρατάξεων υπάρχουν καταχωρήσεις για διεκδίκηση και κατοχύρωση ενός μεγάλου συνόλου στρεμμάτων δημοτικής περιουσίας. Η διατύπωση “συνόλου” με ώθησε να αναζητήσω ποιο είναι αυτό το σύνολο και σε ποιες περιπτώσεις επιμερίζεται. Η  προσπάθεια κατέληξε σε αδιέξοδο και την εγκατέλειψα πριν καν ξεκινήσει.
Διατηρώ  όμως στη μνήμη, ανακοινώσεις και αντιλογίες κατά την προεκλογική περίοδο για  διεκδικούμενα  192  στρέμματα σε κάποιες περιοχές και άλλα 43 στρέμματα που βρίσκονται στην περιοχή ΤΥΠΕΤ.

Από τη  σχετική αρθρογραφία  της προεκλογικής  περιόδου πληροφορηθήκαμε ότι υπεβλήθησαν αγωγές εναντίον ιδιωτών και νομικών προσώπων για περίπου 25 στρέμματα που δικαστικά διεκδικεί ο Δήμος σε βάθος χρόνου, αν κάποτε υπάρξουν τελεσίδικες αποφάσεις.

Στον απολογισμό έργου της παρούσας, έως 31/12/2023, Δημοτικής Αρχής αναγράφεται ότι “διεκδικούμε γύρω στα 400 στρέμματα ακινήτων διαφόρων περιπτώσεων”.

Υπάρχουν επίσης εκκρεμότητες με βάση το Ρυθμιστικό Σχέδιο  του 1962 και λανθασμένες κτηματογραφήσεις που περιπλέκουν την κατάσταση. Γενικώς επικρατεί μια τεχνική και νομική πολυπλοκότητα λόγω της ανυπαρξίας ή και  παραβίασης κανόνων που καταλήγουν με μαθηματική ακρίβεια  σε γόρδιους δεσμούς.

Αναγνωρίζω ότι πρόσφατα κατεβλήθη συστηματική  προσπάθεια να μπει μια τάξη και ίσως να καθοριστούν κάποιες  προτεραιότητες για να ξετυλιχτεί το κουβάρι πριν περάσει άλλος ένας αιώνας. Η κοινή γνώμη παραμένει σε μεγάλη αμφιβολία αν τυχόν θα υπάρξει κάποια ευνοϊκή εξέλιξη και διατηρεί ισχυρές  επιφυλάξεις  στις προεκλογικές εξαγγελίες.Η νέα Δημοτική Αρχή θα κριθεί για  την αποτελεσματικότητά της με βάση και τη στρατηγική που θα ακολουθήσει στο σημαντικό  αυτό θέμα, όπως και σε πολλά άλλα ιδιαιτέρως κρίσιμα.

Θα  εστιάσω  στην πολυετή  αντιδικία με το ΤΥΠΕΤ  για τα 43 στρέμματα και θα θέσω στο δημόσιο  διάλογο μια πρόταση που ίσως αξίζει να μελετηθεί σε όλες τις λεπτομέρειες.

Σημειώνω ότι υπάρχει έντονη ασυμφωνία μεταξύ δημοτών, αν θα έπρεπε ως Δήμος να δεχθούμε  οικονομικό αντάλλαγμα για τα 43 στρέμματα ή να επιμείνουμε σε απόδοση γης που δεν είχε όμως  σαφώς οριοθετηθεί. Η νομική αντιδικία καλά κρατεί για περισότερο από 15 χρόνια και είναι αμφίβολο αν ποτέ καταλήξει σε κάποιο αποδεκτό και από τις δυο πλευρές αποτέλεσμα…
Διερωτώμαι μήπως είναι καιρός να επιχειρήσουμε μια προσέγγιση με χαρακτηριστικά win – win (αμοιβαία επωφελής).

Από την ιστοσελίδα του ΤΥΠΕΤ βλέπω πλούσιο φωτογραφικό υλικό σε υποδομές, που ελπίζω να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα:
https://camps.typet.gr/%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%BA%CE%B7%CE%BD%CF%89%CF%83%CE%B7-%CE%B4%CE%B9%CE%BF%CE%BD%CF%85%CF%83%CE%BF%CF%82-%CE%B1%CF%84%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%B7%CF%82/1

Τι πρέπει να κάνει το ΤΥΠΕΤ, τι πρέπει να κάνει ο Δήμος, ώστε να αξιοποιηθούν οι υποδομές άθλησης για τη νεολαία μας πέραν της περιορισμένης κατασκηνωτικής περιόδου που καθορίζεται από το ΤΥΠΕΤ; Ένας πιθανός στόχος θα ήταν η μακροχρόνια εκχώρηση στο Δήμο κάποιων δικαιωμάτων χρήσης ορισμένων εγκαταστάσεων  και χώρων άθλησης.

Τι επενδύσεις θα πρέπει να γίνουν, ποια θα μπορούσε να είναι η χρηματοδότηση και από ποιες πηγές ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι αμοιβαία επωφελές; Πώς θα  προστατευτεί το περιβάλλον, πώς θα αξιοποιηθούν με μεγαλύτερη χρονική διάρκεια οι υπάρχουσες  ή οι νέες  υποδομές που θα αναπτυχθούν, πώς θα  θεμελιωθεί μια σύμπραξη ευρύτερης αξιοποίησης μακριά από διαρκείς τριβές και νομικές διαμάχες που συντηρούν αδιέξοδα με μηδενικό για το Δήμο  όφελος;

Διαβάζοντας  από την ιστοσελίδα του ΤΥΠΕΤ την παρακάτω παράγραφο αναρωτιέμαι μήπως η στρατηγική win – win συμπεριλαμβάνει εκ των πραγμάτων  την ίδια την Εθνική Τράπεζα και κατ’ επέκταση την Κυβέρνηση:

“Όταν η Διοίκηση της Τράπεζας παραχώρησε μέρος του κτήματος Διονύσου για 15 χρόνια στο ΤΥΠΕΤ  έγινε ένας τεράστιος αγώνας για τη μεταφορά των υλικών από την Πεντέλη και τη μεταμόρφωση του κτήματος σε κατασκήνωση. Από κάθε άποψη παρέμεινε η πρώτη στο είδος της στον ελλαδικό χώρο. Χωρητικότητα: 800 θέσεις”.

Μια κοινή ομάδα εργασίας θα μπορούσε να μελετήσει τις νομικές και τεχνικές  παραμέτρους, να διερευνήσει την εφικτότητα και τις προϋποθέσεις υλοποίησης ενός ρεαλιστικού σχεδίου  win – win.

Παναγιώτης Γεωργιάδης
Ομότιμος Καθηγητής Πληροφορικής  ΕΚΠΑ