logo


Σε εννέα λόγους, με πρώτο από αυτούς την προσωπική του ευθύνη, απέδωσε την ήττα στις αυτοδιοικητικές εκλογές για το Δήμο Διονύσου, που έστειλαν τη Δύναμη Ευθύνης στα έδρανα της μείζονος μειοψηφίας, ο Πρόεδρός της και απερχόμενος Δήμαρχος Γ. Καλαφατέλης, στην πρόσφατη (15/11) και φορτισμένη συγκινησιακά συγκέντρωση της παράταξης, όπου συζητήθηκε και αποτιμήθηκε το εκλογικό αποτέλεσμα. Παράλληλα ο κ. Καλαφατέλης ανακοίνωσε την επανενεργοποίηση της παράταξης, με τη δημιουργία ομάδων και επιτροπών στενής παρακολούθησης του έργου της νέας Διοίκησης, ενώ ανακοίνωσε και οδικό χάρτη βημάτων για το προσεχές διάστημα που περιλαμβάνουν πιθανή αλλαγή και του ονόματος αλλά και του επικεφαλής, αν στην πορεία κάποιο μέλος διεκδικήσει την προεδρία της παράταξης, ώστε να την οδηγήσει στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση. “Σήμερα βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι, όπου η πορεία μπροστά, και μόνο μπροστά, χωρίς προσκόλληση στο παρελθόν και χωρίς μοιρολατρεία, είναι μονόδρομος”, υπογράμμισε χαρακτηριστικά.  Προσέθεσε μάλιστα πως η ομάδα της Δύναμης Ευθύνης είναι δυνατή και αποτελεί εγγύηση για την επόμενη ημέρα, με ευθύνη απέναντι στους χιλιάδες πολιτών που την ψήφισαν και περιμένουν εποικοδομητική αντιπολίτευση για το καλό του τόπου.

Σε εξωγενείς αλλά και σε ενδοπαραταξιακούς παράγοντες απέδωσε  εν συνεχεία το δυσμενές εκλογικό αποτέλεσμα ο απερχόμενος Δήμαρχος, υπογραμμίζοντας πως στο διάστημα των προηγούμενων τεσσάρων χρόνων η Διοίκησή του είχε να αναμετρηθεί πρώτα με τα τεράστια προβλήματα του τόπου, που είχαν οξυνθεί ακόμη περισσότερο μετά από την πενταετή απραξία της Διοίκησης Ζαμάνη, αλλά και- λόγω του εκλογικού νόμου- με συνασπισμένες απέναντι στη Δημοτική Αρχή τις παρατάξεις της μειοψηφίας.

Η συλλογική μας προσπάθεια, τόνισε ο κ. Καλαφατέλης, δεν ευδοκίμησε, παρά το αναμφισβήτητο γεγονός πως διαθέτουμε και πολιτική υπεροχή και πιο έμπειρο και ικανό δυναμικό.

Ο κ. Καλαφατέλης, μιλώντας με ειλικρίνεια και κοιτώντας στα μάτια τους συνεργάτες του στην παράταξη, όπως υπογράμμισε εξ αρχής, αναφερόμενος στους εννέα λόγους της εκλογικής ήττας, τους προσδιόρισε στα παρακάτω:

*Η προσωπική του ευθύνη, τόσο αναφορικά με τη γνωστοποίηση του έργου της Δημοτικής Αρχής, όσο και με τις επιλογές συνεργατών: “Δεν μπόρεσα να πείσω τους πολίτες και να τους κάνω κοινωνούς σε ένα τεράστιο έργο, που δεν επικοινωνήθηκε σωστά και αρκετά, δεν το γνώριζαν ή δεν τους άγγιξε. Ίσως επειδή κοιτάξαμε πιο πολύ την ουσία παρά την επικοινωνία, σε ένα μείγμα που μάλλον αποδείχθηκε λάθος”, είπε σχετικά, συμπληρώνοντας πως κόστος είχαν και οι λανθασμένες επιλογές συνεργατών σε κομβικές θέσεις.

*Η καθημερινότητα, που στο πλαίσιο της αντιμετώπισης και της επίλυσης των προβλημάτων της, ο Δήμος είχε μεταβληθεί σε εργοτάξιο: “Ήταν επόμενη η δυσαρέσκεια των πολιτών από την ταλαιπωρία εξαιτίας έργων που από τώρα και στο εξής θα δουν να βελτιώνουν την ποιότητας της ζωής τους”, είπε ο κ. Καλαφατέλης.

*Οι φυσικές καταστροφές από τη Μήδεια και τις πυρκαγιές του 2021, που “αποτέλεσαν σοκ για την τοπική κοινωνία, γονάτισαν το Δήμο και προκάλεσαν κύμα αρνητικής δημοσιότητας”.

*Η πανδημία, που οδήγησε το Δήμο σε μειωμένη λειτουργία, και τον υποστελέχωσε ακόμη  περισσότερο. Σ’ αυτήν την απροσδόκητη εξέλιξη οφείλεται, άλλωστε, «η αδυναμία να ενεργοποιηθούν και να ενισχυθούν οι Κοινότητες, παρόλο που αποτελούν τα πρωτογενή κύτταρα της Αυτοδιοίκησης».

*Η πλήρης απουσία “προίκας”, δηλαδή έργων και μελετών, από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή, που ανάγκασε την απερχόμενη Διοίκηση να ξεκινήσει από την αρχή. “Έτσι η δουλειά μας δεν μπόρεσε να φανεί εξ αρχής, με αποτέλεσμα πολλά από τα έργα που δρομολογήσαμε από το 2019 κιόλας να θεωρηθούν, αδίκως, προεκλογικά”, είπε ο απερχόμενος Δήμαρχος.

*Ο εκλογικός νόμος της απλής αναλογικής, που “ ανέξοδα και μεθοδικά εργαλειοποιήθηκε από τις παρατάξεις της μειοψηφίας με τη συντονισμένη αρνητική τους ψήφο σε μια σειρά έργων, όπως η αναβάθμιση του ηλεκτροφωτισμού, το αντιπλημμυρικό στη Λ. Σταμάτας- Δροσιάς, η αποχέτευση του Αγ. Στεφάνου, ο Οργανισμός Εσωτερικών Υπηρεσιών, με στόχο να μη γίνει τίποτα από τη Διοίκησή μας”.

*Η οικονομική και η ενεργειακή κρίση, που οδήγησε πολλά από τα έργα σε στασιμότητα, μια που οι σχετικοί διαγωνισμοί είτε σταματούσαν είτε δεν ολοκληρώνονταν λόγω αδυναμίας των αναδόχων.

*Η εσωστρέφεια και η έλλειψη ομοψυχίας, μια που “κάποιοι από τους εκλεγμένους με την παράταξή μας, λειτουργώντας ως Δούρειοι Ίπποι, κατηγορούσαν τη Δημοτική Αρχή αντί να υπερασπιστούν το έργο μας, δηλαδή το δικό τους έργο”. Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως σ’ αυτό το σημείο της τοποθέτησής του ήταν έκδηλη η πικρία του κ. Καλαφατέλη, ο οποίος υπογράμμισε πως “στήριξα όλους τους συναδέλφους αλλά η αντίστοιχη στήριξη δεν μου δόθηκε, όταν μάλιστα βομβαρδιζόμασταν από τις μειοψηφίες στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης”.

*Η καθυστερημένη διερεύνηση της δυνατότητας σύναψης προγραμματικής συμφωνίας με μια εκ των παρατάξεων της μειοψηφίας. “Έπρεπε να το προσπαθήσω νωρίτερα. Άλλωστε κανείς δεν μπορεί να πει πως έχω αρνηθεί τη συναίνεση, το αντίθετο μάλιστα. Το κενό αυτό πάντως κεφαλαιοποίησε η νέα Δημοτική Αρχή, μια που εκεί πήγαν οι ψήφοι του 3ου και του 4ου συνδυασμού, όπως φάνηκε”.

Στους παραπάνω 9 βασικούς λόγους, ο απερχόμενος Δήμαρχος προσέθεσε ακόμη την αναποτελεσματική, από όσο φάνηκε, επικοινωνιακή στρατηγική που ακολουθήθηκε προεκλογικά και που όξυνε τις αντιθέσεις, αλλά και το θέμα με την εντοπιότητα των υποψηφίων (σ.σ. που “μετακινήθηκαν” σε άλλη Κοινότητα από αυτήν του τόπου κατοικίας τους), το οποίο δημιούργησε αντιφάσεις και ανακολουθίες.

Ολοκληρώνοντας την εισήγησή του ο κ. Καλαφατέλης υπογράμμισε πως στον ίδιο έλαχε να υπηρετήσει δυο δύσκολες και μη συνεχόμενες θητείες: Στην πρώτη, 2011-2014, το κύριο βάρος είχε πέσει στην ενοποίηση του καλλικρατικού Δήμου. Και η δεύτερη, 2019-2022, ξεκίνησε με εύθραυστη πλειοψηφία, χωρίς μελέτες και με τεράστιες δυσκολίες. “Έτσι αντιμετωπιστήκαμε ως εξιλαστήριο θύμα και τελικά εισπράξαμε τη δυσαρέσκεια 11 χρόνων καλλικρατικού Δήμου”, υπογράμμισε ο απερχόμενος Δήμαρχος.  Θεωρώντας πως η πορεία μπροστά είναι μονόδρομος για τη Δύναμη Ευθύνης, τόνισε την ανάγκη να αναβαθμισθεί η λειτουργία της και να αναλάβουν τα μέλη ενεργό ρόλο για την επόμενη ημέρα, με στενή παρακολούθηση του έργου της νέας Δημοτικής Αρχής, ενώ ανήγγειλε τον οδικό χάρτη για τα βήματα της παράταξης στο άμεσο και στο απώτερο μέλλον.

Για τόνους λάσπης, ειδικά προς το πρόσωπο του Δημάρχου, από όσους αντιπολιτεύθηκαν, “σε ένα πόλεμο που δεν ήταν τίμιος”, μίλησε αμέσως μετά ο δημοτικός σύμβουλος Μ. Γαρεφαλάκης, ενώ ο Αντιδήμαρχος Χωροταξικού Σχεδιασμού Γ. Φωτάκης έκανε λόγο για πολιτική απομόνωση, για μεγάλο έλλειμμα στην επικοινωνία του τεράστιου έργου και των δυσκολιών του, το οποίο πάντως αμφισβητήθηκε εξαρχής, καθώς και για την απόσταση που έβαλε η καλλικρατική ενοποίηση ανάμεσα στους πολίτες και στα κέντρα λήψης των αποφάσεων. “Χρεωθήκαμε αδίκως με όσα δεν έγιναν όχι επί τέσσερα, αλλά επί 11 χρόνια, και που οι πολίτες ζητούσαν να γίνουν εδώ και τώρα. Πάντως η Δύναμη Ευθύνης είναι εδώ, είναι ώριμη και θα ασκήσει αντιπολίτευση δημιουργική και με γνώση για την πρόοδο του τόπου”, είπε ο κ. Φωτάκης, προσθέτοντας την ανησυχία του για τη νέα Διοίκηση: “Μιλούν για αλλαγή με μια ομάδα που δεν έχει αρχή, μέση και τέλος, δεν έχει εξειδικευμένο δυναμικό και δεν έχει και περιεχόμενο”, είπε χαρακτηριστικά.

Τη δική του εμπειρία συνεισέφερε αμέσως μετά ο Πρόεδρος της Ροδόπολης Β. Κλεφτάκης, που αναφέρθηκε στο τεράστιο πρόβλημα με την υποστελέχωση των Κοινοτήτων, αλλά και στην ελλιπή αντιμετώπιση της καθημερινότητας των πολιτών, ενώ παραδέχθηκε πως το τεράστιο έργο, “που θα το δώσουμε έτοιμο στο πιάτο στους επόμενους”, δεν το γνώριζε ούτε ο ίδιος! Ο απερχόμενος Πρόεδρος επέμεινε, επιπλέον, ιδιαιτέρως σε κινήσεις προεκλογικές που εξόργισαν τον κόσμο όπως οι φουσκωμένοι λογαριασμοί της ύδρευσης ή η επιβολή τελών για τα Κοιμητήρια, καθώς και στα παράπονα του κόσμου από τις υπηρεσίες του Δήμου.

Παρών και ο απερχόμενος Πρόεδρος της Δροσιάς Χ. Ποτίδης που στα παραπάνω προσέθεσε πως δεν έγιναν τα πιο απλά, όπως καλαθάκια για τα σκουπίδια και παγκάκια στις πλατείες, ενώ για κλειστή ομάδα που παρουσίαζε εικονική πραγματικότητα στο Δήμαρχο, μίλησε ο Β. Δαρδαμάνης.

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ήταν εν συνεχεία η παρέμβαση του πρώην Δημάρχου Αγ. Στεφάνου Π. Βορριά, αναπληρωτή προέδρου της παράταξης μέχρι πρόσφατα, οπότε και αποσύρθηκε από τα κοινά. Δύσκολη η ερμηνεία του εκλογικού αποτελέσματος, τόνισε ο κ. Βορριάς, προσθέτοντας πάντως πως προτάσεις προς τη Διοίκηση για την αξιολόγηση της απόδοσής της δεν υιοθετήθηκαν. Ο πρώην Δήμαρχος, που κι εκείνος όπως είπε έχει βιώσει τις πρώτες δύσκολες ημέρες μετά από ένα μη πετυχημένο εκλογικό αποτέλεσμα, επέμεινε ιδιαιτέρως στην επικοινωνία, που από όσο φάνηκε δεν σημάδεψε σωστά το κέντρο βάρους των κύριων προβλημάτων, αλλά και στα φαινόμενα υπεροψίας που καταλογίζονταν στη Δημοτική Αρχή αλλά δεν αντιμετωπίστηκαν όπως έπρεπε. Υπογράμμισε, τέλος, πως δεν έχουν γίνει ικανοποιητικά βήματα προς την κατεύθυνση ομογενοποίησης των 7 Κοινοτήτων που συναπαρτίζουν το Δήμο Διονύσου, με αποτέλεσμα να είναι ακόμη εδραιωμένη η πεποίθηση της διαφορετικότητας. Με τη σειρά του τόνισε τις αποτυχημένες, και διαχρονικά, επιλογές συνεργατών που παγίως βαρύνουν τον επικεφαλής, καθώς και το τοξικό, όπως το χαρακτήρισε, κλίμα που επικρατούσε στο Δημοτικό Συμβούλιο, “για το οποίο ευθύνονται τηρουμένων των αναλογιών όλες οι Διοικήσεις από το 2011 μέχρι και σήμερα και που μάλλον ευνόησε όλους αυτούς που δεν ήθελαν να γίνει τίποτα στον τόπο”.

Στην τεράστια αδυναμία να επικοινωνηθεί στους πολίτες τόσο το έργο που έχει γίνει όσο και η τραγική κατάσταση που παρέλαβε η Διοίκηση Καλαφατέλη το Σεπτέμβριο του 2019, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει από το μηδέν, στάθηκε και ο Π. Λουκάτος, εντεταλμένος αθλητισμού.

Έμφαση στη λειτουργία της παράταξης- των οργάνων και των ομάδων της- με προγραμματικό πλαίσιο από εδώ και πέρα ζήτησε από την πλευρά του ο Σπ. Αρνής.

Στον τομέα της επικοινωνίας, όχι μόνο προς τα έξω, αλλά και ενδοπαραταξιακά, αναφέρθηκε στη συνέχεια ο Σπ. Σπηλιώτης, που πιθανολόγησε έλλειψη συνεργασίας και ενημέρωσης ανάμεσα στα μέλη της Δύναμης Ευθύνης. “Η επικοινωνία με τους πολίτες έρχεται μέσα από την ενεργοποίησή τους. Και μακάρι οι 17 εκλεγμένοι της παράταξης-8 δημοτικοί και 9 τοπικοί σύμβουλοι- να αποτελέσουν τη μαγιά για την ανανέωση του τρόπου λειτουργίας της”, τόνισε χαρακτηριστικά. Προσέθεσε, τέλος, πως στο εξής και για 5 χρόνια θα είναι απαραίτητες οι ουσιαστικές παρεμβάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο, με στόχο να δοθεί ένα νέο όραμα για το Δήμο.

Επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα και την επάρκεια της νέας Δημοτικής Αρχής, εξέφρασε η Δ. Αλιφραγκή, προσθέτοντας πως δεν έχουν σχέδιο και στρατηγική παρά μόνο το γενικό και αόριστο σύνθημα “μπορούμε καλύτερα”.

Η εκδήλωση, λίγο πριν τη λήξη της οποίας αποχώρησε ο Δήμαρχος λόγω ξαφνικής αδιαθεσίας, ολοκληρώθηκε με την παρέμβαση του Ν. Παπαϊωάννου, ειδικού συνεργάτη του κ. Καλαφατέλη για θέματα διαφάνειας και δημοσίων συμβάσεων. Ο κ. Παπαϊωάννου εξέφρασε και αυτός τις επιφυλάξεις του για το κατά πόσον το στελεχιακό δυναμικό της νέας Δημοτικής Αρχής θα μπορεί να διαχειριστεί κρίσιμους τομείς, επικαλούμενος τις πρόσφατες δηλώσεις της νέας Δημάρχου στην Οδό Διονύσου. Και προσέθεσε έναν ακόμη λόγο- το δέκατο- για το εκλογικό αποτέλεσμα: Η Δύναμη Ευθύνης δεν υπερασπίστηκε εξ αρχής τη δέσμευσή της για διαφάνεια και χρηστή οικονομική διαχείριση, παρόλο που τα αποτελέσματα του ελέγχου, και ενδεικτικά για τη σύμβαση για τα LED που προωθούσε η Διοίκηση Ζαμάνη, θα μπορούσαν να επισύρουν ακόμη και ποινική δίωξη.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι, όπως ανακοινώθηκε, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2024 προγραμματίζεται συνάντηση ανάμεσα στους 17 αιρετούς της Δύναμης Ευθύνης, ώστε να διαμορφωθεί ο οδικός χάρτης των θέσεών της στο Δημοτικό και στα Τοπικά Συμβούλια, καθώς και τα επόμενα βήματα, ανάμεσά τους και η εκλογή τοπικών και θεματικών τομεαρχών, ώστε να παρακολουθείται στενά το έργο της νέας Διοίκησης. Στο τέλος του 2024 προγραμματίζεται, επιπλέον, σύγκληση της παράταξης για διεύρυνση της βάσης της και πιθανότατα και για αλλαγή ονόματος.