logo


Με βραδείς, προς το παρόν, ρυθμούς προχωρεί η ενημέρωση της νέας Δημοτικής Αρχής, ενόψει της ανάληψης καθηκόντων σε λιγότερο από δυο μήνες, την 1η Ιανουαρίου 2024. Σύμφωνα με δηλώσεις της νέας Δημάρχου Κ. Μαϊχόσογλου στην Οδό Διονύσου, μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί επισκέψεις στελεχών της νέας Διοίκησης στις Οικονομικές Υπηρεσίες, για να διαπιστωθεί η παρούσα οικονομική θέση του Δήμου, ενώ από βδομάδα θα ξεκινήσει η ενημέρωση από τις Τεχνικές Υπηρεσίες και την Πολεοδομία, με συναντήσεις και με τους υπηρεσιακούς παράγοντες και με τους αρμόδιους Αντιδημάρχους. Ειδικά στον τομέα αυτόν η νέα Δήμαρχος, συμφωνώντας με τις διαπιστώσεις της Οδού Διονύσου, παραδέχεται πως η δημοτική της ομάδα δεν διαθέτει εξειδικευμένους επιστήμονες, γι’ αυτό και η νέα Δημοτική Αρχή προσανατολίζεται στην παρακολούθηση των σχετικών θεμάτων από εξωτερικούς συνεργάτες. Σε εξέλιξη τέλος βρίσκονται οι συζητήσεις για την κατανομή των θέσεων ευθύνης στα μέλη της νέας Διοίκησης, με τον ορισμό των Αντιδημάρχων, των εντεταλμένων συμβούλων κ.λπ., υπό τη σκιά βέβαια της κατάργησης, πιθανόν της ΕΣΤΙΑΣ μέχρι τέλος του χρόνου, και σίγουρα των Σχολικών Επιτροπών τον Ιούνιο του 2024.

Πιο αναλυτικά, έχει ήδη πραγματοποιηθεί συνάντηση με τον απερχόμενο Δήμαρχο για να προσδιοριστούν οι ενεργές συμβάσεις, ειδικά σε τομείς άμεσης προτεραιότητας όπως το πετρέλαιο θέρμανσης για τα σχολεία αλλά και το αλάτι για τους αποχιονισμούς, ενώ συζητήθηκε και το μέλλον της ΕΣΤΙΑΣ, μετά και από την πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να ζητηθεί η εξαίρεσή της από τις προβλέψεις του νόμου 5056/23 περί κατάργησης των Νομικών Προσώπων των Δήμων. Οι εν λόγω αποφάσεις από τους Δήμους πρέπει να έχουν σταλεί στο Υπουργείο Εσωτερικών μέχρι τις 15 Νοεμβρίου, οπότε εν συνεχεία θα ανακοινωθεί αν και κατά πόσον θα ικανοποιηθούν τα αιτήματα για τη διατήρηση- και ποιων- Νομικών Προσώπων. Και παρόλο που ουδείς τρέφει πολλές ελπίδες, η κ. Μαϊχόσογλου δηλώνει πως η νέα Διοίκηση θα παλέψει με κάθε τρόπο να κρατήσει ζωντανή την ΕΣΤΙΑ, πιέζοντας ήδη για συνάντηση με την υπουργό Εσωτερικών Ν. Κεραμέως, ενώ παράλληλα επεξεργάζεται εναλλακτικές λύσεις με τους υπηρεσιακούς παράγοντες του Νομικού Προσώπου.

Η νέα Δήμαρχος εδώ και μερικές ημέρες έχει εγκατασταθεί σε γραφείο που της παραχωρήθηκε στο κεντρικό Δημαρχείο, ώστε να διευκολύνεται η ροή της ενημέρωσης από τους υπηρεσιακούς παράγοντες. Στελέχη της νέας Διοίκησης έχουν ήδη επισκεφθεί το Τμήμα Προμηθειών, καθώς και την Ταμειακή Υπηρεσία, για να προσδιορίσουν το ύψος των βεβαιωμένων και ανείσπρακτων εσόδων, από τα οποία, σύμφωνα με τις δηλώσεις της νέας Δημάρχου, πολλά κινδυνεύουν να παραγραφούν.

Σχετικό θέμα που απασχολεί τη νέα Διοίκηση είναι και η κατάρτιση του Προϋπολογισμού του Δήμου για το 2024, που κανονικά θα ερχόταν προς έγκριση από το Δημοτικό Συμβούλιο στο τέλος του χρόνου. Η αλλαγή της Δημοτικής Αρχής- που προέκυψε σε δεκάδες Δήμων της χώρας- περιπλέκει τα πράγματα και έτσι είναι πιθανή η έκδοση διευκρινιστικής εγκυκλίου από το Υπουργείο Εσωτερικών για παράταση στη σχετική υποχρέωση, “πράγμα που παρακολουθούμε στενά”, τονίζει η κ. Μαϊχόσογλου.

Αξίζει, πάντως, εδώ να σημειωθεί πως απαντώντας σε ερώτηση της Οδού Διονύσου κατά τη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, την Τρίτη 7 Νοεμβρίου, ο απερχόμενος Δήμαρχος Γ. Καλαφατέλης τόνισε πως είθισται οι νέες Διοικήσεις να κάνουν τον Προϋπολογισμό, θέτοντας τις δικές τους προτεραιότητες, όπως φαίνεται και από τη σχετική επίκαιρη ειδησεογραφία. “Απαραίτητο είναι να δοθούν κατευθύνσεις για την κατάρτιση τόσο του Προϋπολογισμού όσο και του Τεχνικού Προγράμματος που περιέχεται στον Προϋπολογισμό”, προσέθεσε χαρακτηριστικά. Πάντως η Τεχνική Υπηρεσία έχει ετοιμάσει Τεχνικό Πρόγραμμα για το σύνολο των συνεχιζόμενων έργων, συμπλήρωσε αμέσως μετά ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Στ. Κριεμάδης.

Την ερχόμενη εβδομάδα οι ρυθμοί της ενημέρωσης θα ενταθούν, μια που σειρά έχουν οι Τεχνικές Υπηρεσίες και η Πολεοδομία και ο δύσκολος τομέας τόσο των έργων όσο και των οικιστικών προβλημάτων της περιοχής, καθώς και των Λατομείων, των διοδίων κ.λπ. Έχει γίνει πολλή δουλειά και για τα Λατομεία και για τα διόδια, παραδέχεται η νέα Δήμαρχος, υπογραμμίζοντας πως μέλημα της νέας Διοίκησης είναι να την προχωρήσει παραπέρα.

“Πρόθεσή μας, τονίζει η κ. Μαϊχόσογλου, είναι να κάνουμε πράγματα για το Δήμο μας, αν και βλέπουμε πως ο πρώτος, ίσως και ο δεύτερος χρόνος, θα είναι πολύ δύσκολος, ανάλογα και με τα αποθέματα που πλέον διαθέτουμε. Προσπαθούμε όσο μπορούμε να προσεγγίσουμε την εικόνα, θέλει πολλή δουλειά, οργάνωση και επιμονή για να μπορέσουμε να προσφέρουμε παραπάνω για το κοινό καλό”.

Παραδέχεται ωστόσο πως ειδικά στα πολεοδομικά θέματα η δημοτική της ομάδα υστερεί, οπότε το πιθανότερο είναι να στραφεί σε αναζήτηση εξωτερικής βοήθειας, πιο εξειδικευμένης, ανάλογα και με τη διαμόρφωση των Αντιδημαρχιών.

Όσον αφορά τέλος στα Τοπικά Συμβούλια, εκεί η ενημέρωση δεν έχει ξεκινήσει ακόμη:

Μετά και από έρευνα της Οδού Διονύσου, κανείς σχεδόν από τους νεοεκλεγμένους τοπικούς συμβούλους της νέας Δημοτικής Αρχής, δεν έχει προσεγγίσει τους Προέδρους των Κοινοτήτων ώστε να ενημερωθεί για τα προβλήματα και την καθημερινότητα των περιοχών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η πρόσφατη συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου Διονύσου, στην οποία- αν και συζητήθηκε η προετοιμασία για το χειμώνα με την εκπόνηση σχεδίου αντιμετώπισης των χιονοπτώσεων- απουσίαζαν και τα τρία εκλεγμένα μέλη της νέας Δημοτικής Αρχής, “που θα έπρεπε να είναι παρόντα”, δηλώνει η κ. Μαϊχόσογλου. Γεγονός παραμένει ότι από τους 23 νέους τοπικούς συμβούλους της παράταξης “Ο Διόνυσος του Αύριο”, μόνο τρεις- ο Χ. Πιπέρης στην Άνοιξη, ο Χ. Κόκκινος στη Ροδόπολη και ο Χ. Μπελεγράτης στη Σταμάτα- έχουν υπηρετήσει από την ίδια θέση και διαθέτουν εμπειρία. Οι υπόλοιποι είκοσι εισέρχονται στα κοινά για πρώτη φορά, χωρίς καμιά προηγούμενη γνώση ή/και εμπειρία. “Η καθυστέρηση των εκλογικών αποτελεσμάτων για τα Τοπικά Συμβούλια από το Πρωτοδικείο μάς πήγε λίγο πίσω, αλλά εντωμεταξύ έχουμε κάνει μια προετοιμασία, οπότε και οι τοπικοί σύμβουλοι θα ξεκινήσουν άμεσα την ενημέρωσή τους και θα δραστηριοποιηθούν περισσότερο”, υπογραμμίζει η νέα Δήμαρχος.