logo


Πρωτοφανής καταγγελία είδε το φως της δημοσιότητας αυτές τις ημέρες, που αφορά στην απόπειρα απόλυσης εγκύου υπαλλήλου από το κατάστημα της VODAFONE στην Άνοιξη. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Ν. Αττικής (ΣΕΤΗΠ) αλλά και του Σωματείου της VODAFONE 360-Connect, με το οποίο επικοινώνησε η Οδός Διονύσου, η εργαζόμενη ξεκίνησε να απασχολείται στο εν λόγω κατάστημα αρχικά με τρίμηνη σύμβαση, και συνέχισε να εργάζεται εκεί και μετά τη λήξη της σε μια σιωπηρή παράτασή της. Σύμφωνα με την εργατική νομοθεσία, αυτό- η σιωπηρή δηλαδή παράταση της σύμβασης- συνιστά μετατροπή της σε αορίστου χρόνου. Τον περασμένο Σεπτέμβριο η εργαζόμενη ανακοίνωσε την εγκυμοσύνη της, οπότε ο εργοδότης τής παρουσίασε έγγραφο με χαλκευμένη, όπως η ίδια υποστηρίζει, την υπογραφή της, με το οποίο η σύμβαση λήγει οριστικά το Δεκέμβριο. Η έγκυος υπάλληλος αρνήθηκε να συναινέσει τόσο στη λύση αυτή, όσο και στην πρόταση για περιορισμένη παράταση της σύμβασης μέχρι τον Ιούνιο του 2024 και με τη συνδρομή του Σωματείου προσέφυγε στην Επιθεώρηση Εργασίας.

“Είναι βία η ερώτηση στη συνέντευξη αν σκοπεύεις να μείνεις έγκυος το επόμενο διάστημα ή η δήθεν «παροχή» για κρυοσυντήρηση των ωαρίων, ώστε να αποφασίζουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι πότε και αν θα γίνουμε μητέρες. Είναι βία η τηλεργασία που κάνει τις μητέρες πολυμηχανήματα στο σπίτι. Είναι βία η απόλυση. Είναι βία η σεξουαλική παρενόχληση στο δρόμο, στη δουλειά, παντού. Είναι βία τα αποτρόπαια εγκλήματα, οι δολοφονίες γυναικών.

Δε δεχόμαστε οποιαδήποτε μορφή βίας μέσα και έξω από τους χώρους δουλειάς. Στο έδαφος της συλλογικότητας και της αλληλεγγύης, μέσα από την οργάνωση στο συνδικάτο μας, που είναι το πραγματικό «δίχτυ ασφαλείας», μπορεί η γυναίκα να βρει το θάρρος, την τόλμη, την αντοχή να διεκδικήσει τη ζωή που της αξίζει, να ξεφύγει από μια βίαιη οικογενειακή, προσωπική σχέση, να βελτιώσει τους όρους δουλειάς. Να παλέψει για μια ζωή που θα της προσφέρει όλες τις οικονομικές και κοινωνικές προϋποθέσεις, που θα της εξασφαλίζει τη δυνατότητα να ικανοποιεί τις σύγχρονες ανάγκες της σε όλους τους τομείς της ζωής της, να στέκεται στα πόδια της, να είναι χειραφετημένη οικονομικά, ψυχικά, συναισθηματικά”, υπογραμμίζεται στο σχετικό ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΤΗΠ.

Ήδη η υπάλληλος έχει προσφύγει στην Επιθεώρηση Εργασίας, ενώ η ΟΓΕ Διονύσου και οι συνδικαλιστικοί φορείς, στο πλευρό της εργαζόμενης, οργανώνουν συγκέντρωση- παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το κατάστημα της VODAFONE στην Άνοιξη την Τρίτη 14 Νοεμβρίου στις 6.30 το βράδυ.

Σχετικό είναι το Δελτίο Τύπου της ΟΓΕ Διονύσου που ακολουθεί:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

     Οι γυναίκες της Ομάδας Γυναικών Διονύσου καταγγέλλουμε την προσπάθεια απόλυσης εγκύου από κατάστημα της Vodafone στην περιοχή της Άνοιξης. Ο εργοδότης με την ανακοίνωση της εγκυμοσύνης από την εργαζόμενη γυναίκα, προχώρησε σε μη ανανέωση σύμβασης – απόλυση, διανθίζοντάς τη μάλιστα με απειλές και εκφοβισμούς.

Το επιχειρησιακό σωματείο της Vodafone 360-Connect καθώς και το ΣΕΤΗΠ, βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή δίπλα στην εργαζόμενη γυναίκα, με παρεμβάσεις, καταγγελίες, και στην επιθεώρηση εργασίας. 

Οι Σύλλογοι και οι Ομάδες Γυναικών της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), τα σωματεία, οι μαζικοί φορείς,  η πάλη μέσα από αυτά, είναι η ασπίδα μας απέναντι σε όλους τους αντεργατικούς νόμους, που βάζουν επιπλέον εμπόδια στο δικαίωμα στη μητρότητα, όπως το πρόσφατο νομοσχέδιο Γεωργιάδη που  δίνει τη δυνατότητα στον εργοδότη να ξεφορτώνεται ακόμα και εγκύους εργαζόμενες σε «δοκιμαστική περίοδο».

ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ – ΚΑΜΙΑ ΜΟΝΗ !

ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ

ΔΕ ΘΑ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΜΟΝΗ ΤΗΣ ΤΗΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗ ΕΓΚΥΟ ΓΥΝΑΙΚΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ

Προχωράμε σε συγκέντρωση – παράσταση διαμαρτυρίας την Τρίτη 14/11  έξω από το κατάστημα της Vodafone στην Άνοιξη.

Απαιτούμε:

       ΝΑ ΓΥΡΙΣΕΙ ΤΩΡΑ Η ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ

       ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΙ

              ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΤΗΣ VODAFONE (Άνοιξη, Λ. Μαραθώνος 67)

ΤΡΙΤΗ 14/11 στις 18:30