logo


Ομόφωνη ήταν η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Διονύσου στην προχθεσινή (Τρίτη 31 Οκτωβρίου) συνεδρίασή του να διατηρηθεί το Νομικό Πρόσωπο της ΕΣΤΙΑΣ, εξαιρούμενο από το σχετικό πρόσφατο Νόμο 5056/2023, που προβλέπει την άμεση κατάργηση όλων των Νομικών Προσώπων των Δήμων μέχρι τέλους του χρόνου, με κάποιες εξαιρέσεις, καθώς και των Σχολικών Επιτροπών, τον προσεχή Ιούνιο.

Στη συνεδρίαση, όπου παραβρέθηκαν οι τρεις τελευταίοι Πρόεδροι της ΕΣΤΙΑΣ, από το 2014 μέχρι σήμερα, μαζί με τη Διευθύντρια Στ. Καμακάρη, ο νυν Πρόεδρος Τ. Καρασαρλής, απευθυνόμενος στο Σώμα ζήτησε τη συναίνεσή του για τη διατήρηση του Νομικού Προσώπου, εφόσον υφίστανται τα ποσοτικά και ποιοτικά στοιχεία που επιτρέπουν την ένταξή του στις εξαιρέσεις του Νόμου. Τα στοιχεία αυτά, σημειωτέον, περιλαμβάνονταν αναλυτικά στη συνημμένη πολυσέλιδη εισήγηση του ίδιου προς το Δημοτικό Συμβούλιο, στην οποία αποτύπωνε όλες τις δραστηριότητες, αλλά και το έργο που προσφέρει στην τοπική κοινωνία η ΕΣΤΙΑ: “Πιστεύουμε ακράδαντα πως συγκεντρώνουμε όλες τις προϋποθέσεις για να εξαιρεθεί η ΕΣΤΙΑ από την κατάργηση, όπως πιστεύουμε ότι κι εσείς γνωρίζετε και ενστερνίζεστε την αποτελεσματικότητα, την ορθή λειτουργία και το εξέχον έργο που παράγει η ΕΣΤΙΑ διαχρονικά”, υπογράμμισε ο κ. Καρασαρλής. Πρότεινε επιπλέον εκτός από την αποστολή του αιτήματος, να ζητηθεί άμεσα συνάντηση με την αρμόδιο ΥΠΕΣ Ν. Κεραμέως, στην οποία να παρευρίσκονται τόσο ο απερχόμενος όσο και η νέα Δήμαρχος Διονύσου, αλλά και η Διοίκηση της Εστίας για την υποστήριξη και δια ζώσης του σχετικού αιτήματος.

Όχι μόνο προσπάθεια, αλλά δυναμική παρουσία του Δήμου, για τη διεκδίκηση της διατήρησης της ΕΣΤΙΑΣ, ζήτησε από την πλευρά του ο πρώην (2014-2019) Πρόεδρος του Νομικού Προσώπου Θ. Στάικος: “Αυτοί που πρέπει να επισκεφθούν την κ. Κεραμέως είναι ο νυν και η νέα Δήμαρχος και όλοι όσοι διετέλεσαν Πρόεδροι, ξεκινώντας από τον Γ. Ζυγούνα, μαζί με τη Διευθύντρια. Η ΕΣΤΙΑ είναι το κατ’ εξοχήν κοινωνικό κομμάτι του Δήμου, που λειτουργεί με άψογο τρόπο, αγκαλιάζει όλους τους δημότες, καλύπτοντας το σύνολο των αναγκών των παιδιών για τη φοίτηση στους Παιδικούς Σταθμούς, κάτι που δεν συμβαίνει παντού, ενώ με τη συμβολή όλων των Διοικητικών Συμβουλίων και κυρίως του προσωπικού, το επίπεδο των υπηρεσιών της ΕΣΤΙΑΣ είναι πλέον υψηλότατο και το Νομικό Πρόσωπο αποτελεί πρότυπο. Θα ήταν κρίμα να γκρεμίσουμε αυτό το οικοδόμημα επειδή κάποιοι άσχετοι εισηγήθηκαν στην υπουργό την κατάργηση των Νομικών Προσώπων. Και αν είναι να βγούμε στους δρόμους για τα λατομεία, τα διόδια, την κεραία, τότε εγώ βάζω πρώτη προτεραιότητα την ΕΣΤΙΑ”, κατέληξε ο κ. Στάικος (σ.σ. Στη συζήτηση δεν τοποθετήθηκε, αν και παρευρισκόταν, ο τέως Πρόεδρος της Εστίας, 2019-2022, Ν. Κοκκαλάς).

Με εξαρχής δήλωσή του ο απερχόμενος Δήμαρχος Γ. Καλαφατέλης ξεκαθάρισε πως η παράταξη της Δύναμης Ευθύνης θα συναινέσει με τη βούληση και τη θέση της νέας Διοίκησης, εφόσον η τελευταία έχει επαρκώς ενημερωθεί, μια που στη θητεία της θα δρομολογηθεί η απευκταία κατάργηση της ΕΣΤΙΑΣ.

Τη θέση αυτή εξέφρασε αμέσως μετά η νέα Δήμαρχος Κ. Μαϊχόσογλου, ενημερώνοντας το Σώμα πως έχει ήδη διαπιστώσει την καλή λειτουργία του Νομικού Προσώπου, που είναι άρτια δομημένο, συνεπώς συναινεί και θα προσπαθήσει να μην καταργηθεί η ΕΣΤΙΑ.

Το σκεπτικισμό του για την επιτυχία προσπάθειας εξαίρεσης της ΕΣΤΙΑΣ από το Νόμο εξέφρασε ο επικεφαλής της μείζονος Δ. Ζαμάνης, που τόσο ο ίδιος όσο και Κ. Κουριδάκης από τον Εύπολι, εν συνεχεία, αναγνώρισαν το τεράστιο έργο του Νομικού Προσώπου, πολλές φορές ανώτερο από αυτό αντίστοιχων ιδιωτικών δομών.

Την προσπάθεια των κυβερνήσεων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ για πιο σφιχτό εναγκαλισμό των υπηρεσιών των Δήμων, που αποδεικνύεται με τον καινούργιο Νόμο, υπογράμμισε από την πλευρά του ο Τ. Παντελόγλου, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης: “Αυτοί λένε πως η προσπάθεια αποσκοπεί στον εκσυγχρονισμό, εμείς λέμε πως φέρνει την ιδιωτικοποίηση των δημοτικών υπηρεσιών, ώστε οι Δήμοι να λειτουργούν ως εταιρείες και με manager. Οι πρόσφατοι νόμοι για την Αυτοδιοίκηση αντικαθιστούν την Οικονομική και την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, υποβαθμίζουν το ρόλο του Δημοτικού Συμβουλίου, ενισχύουν τη λογική της κυβερνησιμότητας, θεσπίζουν υπερόργανα με τη συντριπτική πλειοψηφία της Δημοτικής Αρχής και την ελάχιστη εκπροσώπηση των μειοψηφιών, μεταφέρουν τις αρμοδιότητες των Σχολικών Επιτροπών στους Δήμους, ενισχύουν τις αναπτυξιακές και τις ανώνυμες εταιρείες εταιρείες. Και όλα αυτά για λόγους οικονομίας κλίμακας, δηλαδή για να αξιολογήσουν αν οι προσφερόμενες υπηρεσίες αποφέρουν το επιθυμητό ή και μεγαλύτερο κέρδος και όχι με το μυαλό στις ανάγκες του κόσμου”. Τασσόμενος και ο  κ. Παντελόγλου υπέρ της διατήρησης της ΕΣΤΙΑΣ, εξέφρασε πάντως τη βεβαιότητα πως η προσπάθεια δεν θα ευοδωθεί μια που αποτελεί επιλογή της κυβέρνησης, την οποία υπερψήφισε και η υπουργός Εσωτερικών.

Τη συναίνεσή της στη διατήρηση της ΕΣΤΙΑΣ δήλωσε αμέσως μετά και η Λ. Φέρμελη, επικεφαλής των ΜΑΖΙ για τον Διόνυσο, υπογραμμίζοντας πάντως πως συνεχίζεται η συνολική επίθεση κατά της δημοκρατίας, της συλλογικότητας και της αυτοτέλειας των Δήμων, με την επιδιωκόμενη κατάργηση Νομικών Προσώπων που, όπως αποδεικνύεται στο Δήμο Διονύσου, βοήθησαν στην καλύτερη λειτουργία και στην προσφορά προς τους δημότες μιας σειράς υπηρεσιών (σ.σ. Υπενθυμίζεται πως στην αρμοδιότητα της ΕΣΤΙΑΣ ανήκουν οι Παιδικοί Σταθμοί και τα ΚΑΠΗ του Δήμου): “Οφείλουμε, και κυρίως η νέα Διοίκηση να προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε όχι μόνο την ΕΣΤΙΑ αλλά και τις δυο Σχολικές Επιτροπές, που είναι απαραίτητες για την καλή λειτουργία των σχολείων της πόλης”, τόνισε η κ. Φέρμελη.

Τέλος, ο ανεξάρτητος Ν. Καρυστινός, επικεφαλής της παράταξης “Νέος Διόνυσος”, ζήτησε να τοποθετηθεί η Διευθύντρια της ΕΣΤΙΑΣ, ώστε να ενημερώσει το Σώμα για την πρακτική αναγκαιότητα ή μη της διατήρησης του Νομικού Προσώπου και τι προσφέρεται σήμερα στους δημότες, που ίσως με την κατάργηση και την ένταξή του στο Δήμο δεν θα προσφέρεται με την ίδια αποτελεσματικότητα.

Παίρνοντας το λόγο η κ. Καμακάρη διευκρίνισε κατ’αρχάς πως η εργασιακή σχέση των εργαζόμενων στην ΕΣΤΙΑ, θέμα που απασχόλησε τους προηγούμενους ομιλητές, είναι μεν σήμερα εξασφαλισμένη, ενώ θα εξετασθεί εν τοις πράγμασι αν η ΕΣΤΙΑ τελικά καταργηθεί και το προσωπικό μεταφερθεί στο Δήμο: “Η ΕΣΤΙΑ είναι ένα οικοδόμημα με 12ετή ζωή, προοδευτικά αυξανόμενο και με πολλούς στόχους, που επιδιώκουμε να υλοποιήσουμε και να ενισχύσουμε την προσφορά υπηρεσιών προς τους δημότες, μια που το πρόσωπο της ΕΣΤΙΑΣ είναι κοινωνικό, απευθυνόμενο στις οικογένειες με μικρά παιδιά και στους ηλικιωμένους. Το συγκριτικό μας πλεονέκτημα είναι η ευελιξία στη διαχείριση του Νομικού Προσώπου, που μας επιτρέπει να επεμβαίνουμε άμεσα σε οποιαδήποτε ανάγκη προκύψει. Προφανώς θα προσπαθήσουμε να έχουμε αγαστή συνεργασία με τους συναδέλφους στο Δήμο, εντούτοις δεν μπορώ να διαβεβαιώσω πως τα σημερινά πλεονεκτήματα θα ισχύσουν και στο μέλλον, αν μεταφερθούμε”, υπογράμμισε η κ. Καμακάρη, ολοκληρώνοντας τη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο.

 Οι Πρόεδροι της ΕΣΤΙΑΣ (2014-2023)- από αριστερά Τ. Καρασαρλής, Θ. Στάικος και Ν. Κοκκαλάς- με τη Διευθύντρια του Νομικού Προσώπου Στ. Καμακάρη

Η απόφαση, συνοδευόμενη από τα ποσοτικά και ποιοτικά στοιχεία της εισήγησης, θα προωθηθεί προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και εν συνεχεία θα εξεταστεί κατά πόσον η ΕΣΤΙΑ του Δήμου Διονύσου θα συνεχίσει να λειτουργεί ως ανεξάρτητο Νομικό Πρόσωπο ή οι αρμοδιότητες της θα μεταφερθούν στο Δήμο μετά από 12 χρόνια αδιάλειπτης προσφοράς.