logo


Με ποσοστό 35,71% και 30,06% αντιστοίχως ο Γ. Καλαφατέλης, επικεφαλής της παράταξης “Δύναμη Ευθύνης για τον Διόνυσο” και η Κ. Μαϊχόσογλου, επικεφαλής της παράταξης “Ο Διόνυσος του Αύριο” αναδείχθηκαν οι επικρατέστεροι για το αξίωμα του υποψηφίου Δημάρχου Διονύσου στις χτεσινές (8/10) δημοτικές εκλογές. Έτσι η εκλογική μάχη στην πόλη συνεχίζεται για μια ακόμη εβδομάδα, μέχρι την προσεχή Κυριακή 15 Οκτωβρίου, οπότε οι δημότες καλούνται να προσέλθουν και πάλι στις κάλπες για να αναδείξουν ανάμεσα στις δυο παρατάξεις τη Δημοτική Αρχή για την επόμενη πενταετία.

Οι κάλπες έκλεισαν στις 7 χθες βράδυ, αλλά η πλήρης ενσωμάτωση των 61 εκλογικών τμημάτων ολοκληρώθηκε γύρω στις 6 το πρωί σήμερα Δευτέρα 9 Οκτωβρίου. Σύμφωνα λοιπόν με την ενσωμάτωση αυτή:

Επί συνόλου 29.101 εγγεγραμμένων, ψήφισαν συνολικά 17.554 δημότες, με το ποσοστό συμμετοχής να είναι λίγο παραπάνω από 60%, κατά 11 μονάδες χαμηλότερο από αυτό των εκλογών του 2019 (71,07%).

Τα τελικά ποσοστά που απέσπασαν οι 5 συνδυασμοί είναι:

Δύναμη Ευθύνης για τον Διόνυσο (Γ. Καλαφατέλης) 35,71%

Ο Διόνυσος του Αύριο (Κ. Μαϊχόσογλου) 30,06%

Εύπολις (Κ. Κουριδάκης) 16,43%

Νέος Διόνυσος (Ν. Καρυστινός) 11,25%

Λαϊκή Συσπείρωση Διονύσου (Τ. Παντελόγλου) 6,55%

Μια πρώτη ανάγνωση των παραπάνω αποτελεσμάτων δείχνει πως:

*Η διαφορά των 5 ποσοστιαίων μονάδων που χωρίζουν τις δυο πρώτες παρατάξεις, μόνο επιτυχία δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί για την απερχόμενη Δημοτική Αρχή. Στις εκλογές του 2019 την πρώτη Κυριακή είχε αποσπάσει το 39,74%, έχοντας απέναντί της πέντε ακόμη παρατάξεις. Με τη μία εξ αυτών (“Η πόλη μας, Το σπίτι μας”, που το 2019 είχε αποσπάσει 6,10%) συνεργάστηκε στενά καθόλη τη διάρκεια της θητείας, ενώ οι τρεις αιρετοί της ανέβηκαν στο όχημα της Δύναμης Ευθύνης, όντας τώρα υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοί της. Το εκλογικό όμως αποτέλεσμα δεν καταγράφει αυτή τη συνένωση δυνάμεων. Επιπλέον, βλέποντας αναλυτικά ανά Κοινότητα τα αποτελέσματα, εντύπωση προκαλεί η πτώση της δημοτικότητας του κ. Καλαφατέλη στο Κρυονέρι, όπου παραδοσιακά σάρωνε- στις εκλογές του 2019 είχε αποσπάσει ποσοστό που ξεπερνούσε το 75%! Αυτό δεν επαναλήφθηκε χθες, παρόλο που το ποσοστό εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλό, φθάνοντας το 65,35%%. Προφανώς θα υπάρξουν αναλύσεις από το εκλογικό επιτελείο της παράταξης, εντούτοις φαίνεται πως καθοριστικό ρόλο έπαιξε η διαχείριση των φυσικών καταστροφών, καθώς και οι καταγγελίες και από τις παρατάξεις της μειοψηφίας αλλά και από τους δυσαρεστημένους της παράταξης που έφυγαν προς άλλους συνδυασμούς, ενώ δεν φαίνεται να λήφθηκε υπόψη το έργο που έχει επιτελεσθεί, στο βαθμό τουλάχιστον που θα ανέμεναν τα στελέχη της Δύναμης Ευθύνης. Το παράδοξο είναι πως στην Κοινότητα Διονύσου, εκεί όπου η δυσαρέσκεια για τη Δημοτική Αρχή είχε χτυπήσει κόκκινο από το 2021 και μετά, η Δύναμη Ευθύνης παρέμεινε πρώτη με ποσοστό 28,88%.

*Ικανοποιημένη δεν πρέπει να είναι ούτε η κ. Μαϊχόσογλου και «Ο Διόνυσος του Αύριο». Η επικεφαλής της παράταξης, που ιδρύθηκε πριν από λιγότερο από ένα χρόνο, ξεκίνησε με δυο βασικά πλεονεκτήματα: Πρόεδρος επί σειρά ετών στον Αθλητικό Σύλλογο ΟΙΟΝ Αγ. Στεφάνου άρα αναγνωρίσιμη, είναι Αγιοστεφανιώτισσα- και ο Δήμος Διονύσου από τη μεγαλύτερη Κοινότητά του δεν έχει δει ακόμη Δήμαρχο- και είναι γυναίκα. Τα πλεονεκτήματα αυτά μέτρησαν ίσως στον Άγ. Στέφανο και στην Άνοιξη όπου “Ο Διόνυσος του Αύριο” απέσπασε 46,02% (το μεγαλύτερο ποσοστό του σε Κοινότητα) και 32,43% αντιστοίχως, όχι όμως το ίδιο και στις υπόλοιπες Κοινότητες. Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως το συνολικό ποσοστό της παράταξης είναι κατά τι μόνο μεγαλύτερο του 29,93% που είχε αποσπάσει την πρώτη Κυριακή του 2019 ο Δ. Ζαμάνης και οι Ανοιχτοί Ορίζοντες. Αναλύσεις θα γίνουν και εδώ από τα στελέχη της παράταξης, φαίνεται εντούτοις πως οι δημότες δεν υποδέχθηκαν το “Διόνυσο του Αύριο” ως ένα καινούργιο σχήμα, παρά μάλλον ως φυσική συνέχεια της μείζονος μειοψηφίας των Ανοιχτών Οριζόντων, μια που και ο επικεφαλής τους είχε δηλώσει εξ αρχής τη στήριξή του στην παράταξη αλλά και επειδή στο ψηφοδέλτιο περιλαμβάνονται οι περισσότεροι εν ενεργεία δημοτικοί σύμβουλοι της μείζονος, καθώς και παλαιότερα υποψήφιοί της. Επιπλέον, η κ. Μαϊχόσογλου είχε μια μάλλον υποτονική παρουσία μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, και μόλις το τελευταίο 6μηνο εμφανίστηκε δυναμικότερη.

*Όσον αφορά στον «Εύπολι» με επικεφαλής τον Κ. Κουριδάκη, αύξησε κατά τι το ποσοστό του (16,43%) συγκριτικά με τις εκλογές του 2019 (15%), πολύ μακριά εντούτοις από τη δεύτερη θέση που ήλπιζε και διακήρυσσε μέχρι και την τελευταία στιγμή η παράταξη. Το αξιοσημείωτο είναι πως στην Άνοιξη, που θεωρείτο και το δυνατό χαρτί του Εύπολι, η παράταξη απέσπασε το 27,48% κατακτώντας τη δεύτερη θέση πίσω από το Διόνυσο του Αύριο, όπως έγινε και στην Κοινότητα Διονύσου (πίσω από τη Δύναμη Ευθύνης), ενώ καμιά διεισδυτικότητα δεν είχε στο Κρυονέρι όπου με ποσοστό 3,96% κατέλαβε την πέμπτη θέση. Στην παράταξη θα πρέπει να αναρωτηθούν σοβαρά γιατί δεν κατόρθωσαν να εξαργυρώσουν σε αποδοχή και εισροή ψήφων την επί τέσσερα χρόνια αντιπολίτευση με κεντρικό άξονα το περιβάλλον και την προστασία του, αλλά και τη σύμπραξη- παραμονές των εκλογών- με άλλες δυο παρατάξεις.

*Πιο κερδισμένος από όλους φαίνεται να είναι ο «Νέος Διόνυσος» και ο Ν. Καρυστινός. Εμφανίστηκε στα δημοτικά πράγματα μετά από τη διαγραφή τού επικεφαλής του από την παράταξη της Δημοτικής Αρχής, και μέσα σε ένα χρόνο κατόρθωσε να συσπειρώσει ένα μεγάλο κομμάτι του εκλογικού σώματος, αποσπώντας το διόλου ευκαταφρόνητο για πρωτοεμφανιζόμενη παράταξη ποσοστό του 11,25%. Η συσπείρωση αυτή, βέβαια, δεν εκφράστηκε στην Κοινότητα Διονύσου όπου συγκροτήθηκε εξ αρχής ο πυρήνας της παράταξης είτε από παλιούς τοπικούς παράγοντες είτε από έντονα δυσαρεστημένους πρώην συνοδοιπόρους της Δημοτικής Αρχής- εκεί ο Νέος Διόνυσος κατέλαβε την τρίτη θέση με ποσοστό 23,02%, πίσω από τον Εύπολι και μπροστά από το Διόνυσο του Αύριο. Παραμένει πάντως το υψηλότερο ποσοστό του, πάνω και από τη Δροσιά που είναι ο τόπος καταγωγής του κ. Καρυστινού, ενώ τις χειρότερες επιδόσεις κατέγραψε στον Άγ. Στέφανο και την Άνοιξη καταλαμβάνοντας την πέμπτη θέση.

*Και η έκπληξη, αναμενόμενη πάντως για πολλούς: Όπως πανελλαδικά, έτσι και στο Δήμο Διονύσου, τα ποσοστά της αύξησε η Λαϊκή Συσπείρωση με επικεφαλής τον Τ. Παντελόγλου. Στην πόλη μας η αύξηση αυτή καταγράφεται σε σχεδόν δυο ποσοστιαίες μονάδες: 4,93% είχε αποσπάσει στις εκλογές του 2019, και 6,55% φέτος, δείχνοντας πως ο λόγος της έχει απήχηση σε όλο και μεγαλύτερες κοινωνικές ομάδες. Η παράταξη, που πανελλαδικά υποστηρίζεται από το ΚΚΕ, εξαργύρωσε τα άμεσα ανακλαστικά που επέδειξαν τα μέλη της στις φυσικές καταστροφές που έπληξαν την πόλη, την έντονη και διαρκή παρουσία της μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο αλλά και τη συνεπή στάση της απέναντι στα προβλήματα του τόπου.

Ούτως εχόντων των πραγμάτων, ρυθμιστές του εκλογικού αποτελέσματος της επόμενης Κυριακής παραμένουν ο «Εύπολις» και ο «Νέος Διόνυσος», ενώ η Λαϊκή Συσπείρωση, όπως δήλωσε χθες βράδυ ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας, θα συμμετάσχει μεν, ψηφίζοντας όμως είτε λευκό είτε άκυρο.