logo


Λίγες ώρες απομένουν πριν να ανοίξουν οι κάλπες για τις αυτοδιοικητικές- δημοτικές και περιφερειακές- εκλογές, αύριο Κυριακή 8 Οκτωβρίου, και θα παραμείνουν ανοιχτές από τις 7 το πρωί μέχρι τις 7 το βράδυ.

Στο Δήμο Διονύσου στις εκλογές συμμετέχουν πέντε συνδυασμοί- «Δύναμη Ευθύνης για τον Διόνυσο», «Εύπολις», «Λαϊκή Συσπείρωση Διονύσου», «Νέος Διόνυσος» και «Ο Διόνυσος του Αύριο». Σε καθένα από τα πέντε ψηφοδέλτια, μετά και από τις αλλαγές που θεσμοθέτησε η κυβέρνηση τον περασμένο Αύγουστο, οι δημότες θα βρουν υποψήφιους των συνδυασμών τόσο για το Δημοτικό όσο και για τα Τοπικά Συμβούλια, μια που- σύμφωνα με τις παραπάνω αλλαγές- οι υποψήφιοι πρόεδροι και σύμβουλοι των Δημοτικών Κοινοτήτων εντάσσονται στους συνδυασμούς των υποψηφίων δημάρχων.

Το Δημοτικό Συμβούλιο που θα προκύψει για την πόλη θα είναι ολιγομελέστερο από όσο μέχρι τώρα, αριθμώντας 35 έναντι 41 μελών σήμερα.

Οι δημότες έχουν δικαίωμα να βάλουν σταυρό μέχρι και σε 4 υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους, χωρίς πάντως ο μεγαλύτερος αριθμός σταυρών να επιφέρει ακυρότητα του ψηφοδέλτιου, που προσμετράται κανονικά στο σύνολο των ψηφοδελτίων του συνδυασμού.

Οι σταυροί προτίμησης για τα Τοπικά Συμβούλια είναι μέχρι και δύο. Υπενθυμίζεται εδώ πως μειώνεται και ο αριθμός των μελών των Τοπικών Συμβουλίων στους Καλλικρατικούς Δήμους. Για το Δήμο Διονύσου των 7 Κοινοτήτων, ο Διόνυσος, η Άνοιξη, η Δροσιά, το Κρυονέρι, η Σταμάτα και η Ροδόπολη θα έχουν 5μελή Τοπικά Συμβούλια (από 7μελή στην παρούσα θητεία) και μόνον ο Άγ. Στέφανος με πληθυσμό άνω των 10.000 κατοίκων θα διατηρήσει 11μελές Τοπικό Συμβούλιο.

Επιτυχών συνδυασμός θεωρείται αυτός που που θα αποσπάσει το 43%+1 ψήφο του εκλογικού σώματος στον πρώτο γύρο. Αν αυτό δεν καταστεί εφικτό, τότε οι εκλογές θα επαναληφθούν ανάμεσα στους δυο επικρατέστερους υποψήφιους την επόμενη Κυριακή 15 Οκτωβρίου. Όποιος συνδυασμός αναδειχθεί νικητής των εκλογών λαμβάνει κατ’ ελάχιστο τα 3/5, ή το 60%, των εδρών στο Δημοτικό Συμβούλιο, εν προκειμένω 21 στις 35 έδρες.

Η Δημοτική Αρχή που θα προκύψει θα έχει πενταετή θητεία, που θα ξεκινήσει την 1η Ιανουαρίου 2024 και θα ολοκληρωθεί στις 31 Δεκεμβρίου 2029.

Όσον αφορά στις περιφερειακές εκλογές, οι συνδυασμοί που συμμετέχουν για την Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής είναι οκτώ: Αττική Μπροστά, Αττική- Ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση, Αττικός Κύκλος Συνεργασίας και Εμπιστοσύνης, Λαϊκή Συσπείρωση Αττικής, Οικολογική Συμμαχία, Μάχη για την Αττική, Ανυπότακτη Αττική, Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική. Ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός σταυρών προτίμησης για την Ανατολική Αττική είναι τρεις. Στο ψηφοδέλτιο πάντως κάθε συνδυασμού υπάρχει σαφής ένδειξη για τον αριθμό των υποψηφίων που μπορεί να επιλέξει ο εκλογέας.

Οι εκλογείς μπορούν να ενημερώνονται άμεσα για τον τόπο άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος από την εφαρμογή «Μάθε πού ψηφίζεις» του Υπουργείου Εσωτερικών στην ηλεκτρονική διεύθυνση mpp.ypes.gov.gr, καθώς και από τα κατά τόπους Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών και τους Δήμους. Για τον ίδιο σκοπό, το υπουργείο έχει θέσει σε λειτουργία τηλεφωνικό κέντρο στον αριθμό 2131361500 με δυνατότητα εξυπηρέτησης 30 ατόμων ταυτόχρονα και το οποίο λειτουργεί καθημερινά από τις 08:00 έως τις 20:00.