logo


Εγκρίθηκε από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Διονύσου, στη συνεδρίασή της την περασμένη Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου, η συμμετοχή του Δήμου στην πρόσκληση του Υπουργείου Ψηφιακής Ανασυγκρότησης για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των ΟΤΑ, και ο σχετικός διαγωνισμός αναμένεται να ξεκινήσει μέχρι τα Χριστούγεννα. Για την πρόταση που θα υποβάλει ο Δήμος, ανατέθηκε τον περασμένο Απρίλιο σε εξωτερικό σύμβουλο να μελετήσει τις δράσεις ψηφιακού μετασχηματισμού, που μπορούν εφαρμοστούν στην πόλη μας και πριν από λίγες ημέρες παραδόθηκε το Α΄μέρος της μελέτης του.

Το πόνημα αυτό, που αποτελεί το υποέργο 1 της πρότασης, περιλαμβάνει τρεις ομάδες δράσεων. Η πρώτη ομάδα αφορά στην οργάνωση του γραφείου κίνησης και τη διαχείριση του δημοτικού στόλου, έξυπνα συστήματα ενεργειακής διαχείρισης δημοτικών και σχολικών κτηρίων, καθώς και κοιμητηρίων, σύστημα ηλεκτρονικής διακίνησης εγγράφων και ψηφιακών υπογραφών, τη διαχείριση των ηλεκτρονικών πληρωμών, τη διαχείριση του αστικού πρασίνου και των κοινόχρηστων χώρων, κεντρική ενιαία πλατφόρμα διαχείρισης και συλλογής δεδομένων δράσεων του ψηφιακού μετασχηματισμού των ΟΤΑ, καθώς και ηλεκτρονική τιμολόγηση. Η δεύτερη ομάδα δράσεων προβλέπει τον έξυπνο οδηγό πόλης, με την καταγραφή των τοπικών επιχειρήσεων για την ενίσχυση και την προβολή της τοπικής επιχειρηματικότητας. Τέλος, η τρίτη ομάδα  περιλαμβάνει την προμήθεια και εγκατάσταση 10 έξυπνων στάσεων των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, καθώς και 16 έξυπνων διαβάσεων πεζών, φιλικών προς ΑμεΑ.

Το υποέργο 2 αναφέρεται σε δράσεις δημοσιότητας και επικοινωνίας, ενώ το υποέργο 3 στις υπηρεσίες του συμβούλου, οι οποίες όπως προαναφέρθηκε έχουν ήδη παρασχεθεί.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) με το ποσόν του 1.120.000 ευρώ και στόχο έχει την ανάπτυξη σύγχρονων υπηρεσιών και έξυπνων εφαρμογών για τη βελτίωση των συνθηκών μετακίνησης στην πόλη, με βάση τη βιώσιμη αστική κινητικότητα και την εύκολη προσβασιμότητα για όλους, την εξοικονόμηση ενέργειας από τη λειτουργία του Δήμου και τον περιορισμό του περιβαλλοντικού του αποτυπώματος, την οικονομική ανάπτυξη και ευημερία πολιτών και επιχειρήσεων, καθώς και την ενίσχυση της ψηφιακής ταυτότητας του Δήμου.

O ψηφιακός μετασχηματισμός του Δήμου συνδέεται στενά, και “κουμπώνει”, με το Κέντρο Ελέγχου Λειτουργίας, που εγκαινιάστηκε αργότερα την ίδια ημέρα, και που έχει τεθεί στην υπηρεσία της ασφάλειας, της πολιτικής προστασίας και της εξυπηρέτησης του πολίτη, όπως τόνισε στη σχετική ομιλία του ο Δήμαρχος Γ. Καλαφατέλης.