logo


Γεμάτη η αίθουσα του Πολιτιστικού της Κοινότητας Διονύσου προχθές Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου, για την εκδήλωση που οργάνωσε ο τοπικός Εξωραϊστικός Σύλλογος. Στην εκδήλωση καλεσμένοι ήταν και παρευρέθηκαν οι επικεφαλής των πέντε συνδυασμών, που συμμετέχουν στις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου, με στόχο να τοποθετηθούν σε ισάριθμα θέματα που απασχολούν την Κοινότητα αλλά και να απαντήσουν σε ερωτήσεις των δημοτών.

Οι πέντε υποψήφιοι Δήμαρχοι. Από αριστερά: Τ. Παντελόγλου (Λαϊκή Συσπείρωση), Κ. Κουριδάκης (Εύπολις), Γ. Καλαφατέλης (Δύναμη Ευθύνης για τον Διόνυσο), Κ. Μαϊχόσογλου (Ο Διόνυσος του Αύριο) και Ν. Καρυστινός (Νέος Διόνυσος)

Οι οποίοι έλαμψαν δια της απουσίας τους. Διότι ήταν μεν γεμάτη η αίθουσα, αλλά από υποψήφιους δημοτικούς και τοπικούς συμβούλους των πέντε παρατάξεων. Έτσι που όταν ήρθε η ώρα των ερωτήσεων, πέντε όλοι κι όλοι δημότες, ανάμεσά τους και η Οδός Διονύσου, ανταποκρίθηκαν με ερωτήσεις που κυμαίνονταν από την ασφάλεια και την πολιτική προστασία μέχρι τα νέα Λατομεία στην Πεντέλη και την ανακύκλωση αλλά και την αποχέτευση και τις ασφαλτοστρώσεις.

Από την άλλη πλευρά, εντύπωση προκάλεσε η προσπάθεια ορισμένων από τους παρευρισκόμενους υποψηφίους να δυναμιτίσουν την εκδήλωση, καταστρατηγώντας τη διαδικασία που είχε εκ των προτέρων συμφωνηθεί- και εξαρχής αποσαφηνίστηκε- ανάμεσα στους πέντε επικεφαλής και τον Εξωραϊστικό Σύλλογο: Ομιλία του υποψηφίου Δημάρχου με στοιχεία για πέντε κορυφαία θέμα της Κοινότητας- και συγκεκριμένα για την Πολιτική Προστασία και την Ασφάλεια, τα Διόδια, την Αποχέτευση, τα Λατομεία και τη διεκδίκηση των Κοινόχρηστων Χώρων- και εν συνεχεία ερωτήσεις από τους δημότες, και όχι από τους δεκάδες υποψηφίων του κάθε συνδυασμού, με συνολική διάρκεια για κάθε υποψήφιο μισή ώρα.

Η διαδικασία αυτή προφανώς δεν βρήκε σύμφωνα τα μέλη των παρατάξεων που ίσως είχαν προσέλθει όχι για να ακούσουν αλλά μόνο για να μιλήσουν, με αποτέλεσμα αμέσως μετά την ομιλία του νυν Δημάρχου να σημειωθούν εντάσεις, αλλά και αποχωρήσεις, όπως αυτές υποψηφίων με το συνδυασμό “Ο Διόνυσος του Αύριο”, που κατήγγελλαν τη διαδικασία ως στημένη, χωρίς να αποδοκιμαστούν από την επικεφαλής του συνδυασμού, με τα μέλη του Εξωραϊστικού να κάνουν εν συνεχεία λόγο για άστοχη και αγενή κατηγορία και ενέργεια.

Όσον αφορά στην εξέλιξη της εκδήλωσης, την οποία συντόνισαν διατηρώντας την ψυχραιμία τους η  Πρόεδρος Μ. Σοφού και ο Αντιπρόεδρος Μ. Πατσώνης, πρώτος- μετά από επί τόπου συμφωνία- πήρε το λόγο ο νυν Δήμαρχος και επικεφαλής του συνδυασμού “Δύναμη Ευθύνης για τον Διόνυσο” Γ. Καλαφατέλης, που αργότερα θα συναντάτο με τους τοπικούς Συλλόγους της Άνοιξης. Ο κ. Καλαφατέλης ουσιαστικά έδωσε απολογιστικά στοιχεία για το έργο που η Διοίκησή του πραγματοποίησε στο σύνολο του Δήμου Διονύσου, αλλά και απαντήσεις σε όσους το αμφισβητούν. Όσον αφορά ειδικότερα στην ατζέντα της εκδήλωσης, ο υποψήφιος Δήμαρχος ανέφερε:

*Στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας αξιοποιήθηκε κάθε ευρώ που δόθηκε από το κράτος, αλλά και μεγάλο μέρος από Ίδιους Πόρους, ειδικά για την πρόληψη: Καθαρισμός για πρώτη φορά σε τέτοια έκταση του αστικού και του περιαστικού πρασίνου, εξοπλισμός των Κλιμακίων των Εθελοντών, αξιοποίηση του Κέντρου Ελέγχου Λειτουργίας του Δήμου, όπου εντάχθηκε το σύστημα παρακολούθησης με drone, σύστημα έγκαιρης ανίχνευσης της φωτιάς, υπογειοποίηση των καλωδίων μέσης και χαμηλής τάσης, αλλά και αντιπλημμυρικά έργα, εξοπλισμός των αντλιοστασίων, ενώ επίκειται η υποβολή πρότασης για κάμερες εποπτείας σε σταθερά σημεία της πόλης για τον έλεγχο δημοτικών κτηρίων.

*Τις μέχρι τώρα προσπάθειες και τις παρεμβάσεις, διαδημοτικές και διαπαραταξιακές, ώστε να αποτραπεί η εγκατάσταση νέων Λατομείων στην Πεντέλη, που είχαν ως αποτέλεσμα τις σχετικές κυβερνητικές δεσμεύσεις στη Βουλή, ενώ υπογράμμισε τις δρομολογημένες ενέργειες της απερχόμενης Δημοτικής Αρχής για τη θωράκιση του βουνού με την ανάδειξη του Ικάριου, γνωστότερου ως Βωμού του Διονύσου, μέσα από προγραμματική σύμβαση με το Υπουργείο Πολιτισμού, η μελέτη για το δίκτυο πεζοπορικών και ποδηλατικών διαδρομών, η ανάδειξη των τριών ναϊσκων στην κορυφή του βουνού, στην κατεύθυνση ανάπλασης της Πεντέλης ως χώρου αναψυχής, αθλητισμού και πολιτισμού. “Με εμάς, Λατομεία δεν θα μπουν στην Πεντέλη”, διαμήνυσε ο κ. Καλαφατέλης, ενώ τόνισε πως η «κόκκινη γραμμή” για δυναμικότερες κινητοποιήσεις θα είναι η έκδοση Απόφασης Περιβαλλοντικών Όρων για άδεια εξόρυξης μαρμάρου. Όσο για τα διόδια, χαρακτήρισε τον αγώνα που ξεκίνησε με πρωτοστατούντες τους Δήμους Αγ. Στεφάνου, τότε, Κηφισιάς και Ωρωπού από το 2007 επιτυχή, που θα συνεχιστεί μέχρι να τροποποιηθεί η σύμβαση  με τους παραχωρησιούχους.

*Τις 2 αγωγές που κατέθεσε πρόσφατα ο Δήμος Διονύσου κατά 59 φυσικών και νομικών Προσώπων, που αφορούν στη διεκδίκηση άνω των 26 στρεμμάτων δημοτικής περιουσίας (σ.σ. Πρόκειται για το χώρο απέναντι από το 2ο Δημοτικό Σχολείο καθώς και γι’ αυτόν στην Περγάμου και Αδραμμυτίου), αποτέλεσμα πολύμηνης προσπάθειας από ειδικό σύμβουλο. Η διεκδίκηση της δημοτικής περουσίας δρομολογήθηκε, τόνισε χαρακτηριστικά, και έπεται η αξιοποίησή της.

*Η αποχέτευση ήταν το επόμενο θέμα στην ομιλία του κ. Καλαφατέλη, που επέμεινε στα ποσοστά εκτέλεσής της: Παραλάβαμε το έργο στις 5 Κοινότητες στο 32% και σήμερα έχουμε ξεπεράσει το 88%, ανάμεσά τους και η Κοινότητα Διονύσου. Προσέθεσε μάλιστα πως όσες συνδέσεις που περιλαμβάνονται στο εν λόγω έργο για τις 5 Κοινότητες, περίπου 1300, δεν πραγματοποιηθούν μέχρι το τέλος του χρόνου, οπότε και λήγει η προθεσμία στον εργολάβο να ολοκληρώσει το κατασκευαστικό κομμάτι του έργου, θα δημοπρατηθούν σε ξεχωριστό έργο.

Το λόγο αμέσως μετά πήρε ο επικεφαλής της παράταξης “Νέος Διόνυσος” Ν. Καρυστινός, που:

Χαρακτηρίζοντας την Πολιτική Προστασία το Α και το Ω για την πόλη, τις περιουσίες και το φυσικό περιβάλλον, δεσμεύθηκε για μια πολυεπίπεδη συνεργασία με τοπικούς φορείς και αρμόδιους παράγοντες, εκτεταμένη χρήση της τεχνολογίας και – αναφερόμενος στα Κλιμάκια και τους πυροφύλακες- στήριξη και εξοπλισμό των φυσικών προσώπων, αλλά και συνεργασία με ιδιωτική εταιρεία φύλαξης, όπως είχε προτείνει το τοπικό Κλιμάκιο Εθελοντών.

Το περιβάλλον της Κοινότητας Διονύσου είναι αξιομνημόνευτο- αλλά η αξία των περιουσιών μειώνεται λόγω έλλειψης υποδομών, συνέχισε ο κ. Καρυστινός για να περάσει αμέσως μετά  στους Κοινόχρηστους Χώρους και τη διεκδίκησή τους: «Δυο αγωγές ναι, αλλά με τα 43 στρέμματα που έχουμε στο ΤΥΠΕΤ και δεν τα έχουμε πάρει από το 2006, τι γίνεται;» ρώτησε ρητορικά. Ο υποψήφιος Δήμαρχος αναφέρθηκε ιδιαιτέρως στην απαραίτητη αναβάθμιση της λειτουργίας των Τοπικών Συμβουλίων, που όντας πιο κοντά στα προβλήματα, θα έπρεπε οι αποφάσεις τους να γίνονται δεκτές από τη Δημοτική Αρχή. Διατρέχοντας την καθαριότητα και την ανακύκλωση, καθώς και τις κλοπές και τους βανδαλισμούς που σημειώνονται στην πόλη, στάθηκε ιδιαιτέρως στην ανάγκη αξιοποίησης και ανάδειξης του Ικάριου, ως χώρου ανεκτίμητης αρχαιολογικής αξίας: “Η αξιοποίησή του, υπογράμμισε, θα φέρει και τη λύση πολλών παράπλευρων προβλημάτων, όπως το οδικό δίκτυο, το δίκτυο ύδρευσης, το κυκλοφοριακό κ.λπ.” Απαντώντας τέλος σε ερώτηση δημότη, ο κ. Καρυστινός αναφέρθηκε στο ζήτημα της άνισης μεταχείρισης των δημοτών, αναφορικά με την πληρωμή τέλους σύνδεσης με την αποχέτευση: “Εσείς στο Διόνυσο θα το πληρώσετε, όχι όμως και στον Άγ. Στέφανο γιατί το εκεί έργο έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ που απαγορεύει τη συμβολή δημότη. Τι άραγε έχει κάνει η απερχόμενη Δημοτική Αρχή για να άρει αυτή την άνιση μεταχείριση μεταξύ των δημοτών;” ρώτησε, ρητορικά και πάλι, ο υποψήφιος Δήμαρχος.

Στη δική της τοποθέτηση η επικεφαλής με την παράταξη “Ο Διόνυσος του Αύριο” Κ. Μαϊχόσογλου εστίασε στην εικόνα εγκατάλειψης του Δήμου, ενός τόπου “με φυσική ομορφιά και μεγάλη πολιτιστική κληρονομιά”, και υποσχέθηκε τον επανασχεδιασμό του μοντέλου αποκομιδής των απορριμμάτων, την επέκταση του συστήματος υπόγειων κάδων και τη συνέχιση της ανακύκλωσης με σύγχρονες μεθόδους που εφαρμόζουν τη διαλογή στην πηγή. Έκρινε τέλος απαραίτητη τη συνεχή ενημέρωση των κατοίκων πάνω στον Κανονισμό Καθαριότητας, ώστε να αναλαμβάνουν και τις ευθύνες τους. Αναγνωρίζοντας επιπλέον το ρόλο των Κοινοτήτων, η κ. Μαϊχόσογλου δεσμεύθηκε για την ενίσχυσή τους με απορριμματοφόρο καθώς και με συνεργείο για την αντιμετώπιση των καθημερινών αναγκών. Όσο για την Πολιτική Προστασία, η υποψήφια Δήμαρχος υπογράμμισε την απαραίτητη χρήση της τεχνολογίας και την αναζήτηση σχετικών χρηματοδοτικών προγραμμάτων, καθώς και την εξειδίκευση στην πραγματικότητα του Δήμου του κεντρικού κυβερνητικού σχεδιασμού και την επικαιροποίηση των σχεδίων εκκένωσης της κάθε περιοχής ανάλογα με την εποχή. Η λύση στο πρόβλημα με το χρονίζον έργο της αποχέτευσης, ειδικά στο κομμάτι που αφορά και στο Διόνυσο, σημείωσε η υποψήφια Δήμαρχος, βρίσκεται στην άσκηση πίεσης στον εργολάβο, ώστε να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του και να προχωρήσει στις προβλεπόμενες συνδέσεις, ενώ προέκρινε ως απαραίτητη την ολοκλήρωση των αντιπλημμυρικών έργων και αυτονόητη τη διεκδίκηση της δημοτικής περιουσίας και την ανάπλαση των Κοινόχρηστων Χώρων. Τέλος, σε σχετική ερώτηση ειδικά για τα νέα Λατομεία, η κ. Μαϊχόσογλου δήλωσε πως η δική της Διοίκηση θα κινηθεί ανάλογα με τη δρομολογημένη εξέλιξη της υπόθεσης στο νομικό επίπεδο, και σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς θα αποφασιστούν σχετικές κινητοποιήσεις.

Πληθωρικός ήταν από την πλευρά του ο επικεφαλής του Εύπολι Κ. Κουριδάκης, τέταρτος στη σειρά, προκαλώντας τις εύλογες διαμαρτυρίες του επόμενου ομιλητή. Ξεκινώντας από τα Λατομεία, ο υποψήφιος Δήμαρχος εξέφρασε την απαισιοδοξία του για την πορεία της υπόθεσης- “δεν βλέπω πώς εύκολα θα σταματήσουν οι προσπάθειες της ΜΕΓΑΛΙΘΙΚΗΣ” τόνισε χαρακτηριστικά- ενώ αναρωτήθηκε, ρητορικά ίσως, “αν είμαστε διατεθειμένοι να κλείσουμε τους δρόμους ή και να ελέγξουμε την επιβάρυνση που προκαλούν τα υφιστάμενα λατομεία”. Στενά συνδεδεμένη με την υπόθεση των Λατομείων και η επισήμανσή του ότι εδώ και χρόνια, ως ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος, είχε προτείνει τη σύνδεση της Πεντέλης με την Πάρνηθα μέσω αερογέφυρας με ήπιες χρήσεις. Στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας ο κ. Κουριδάκης επέκρινε τη Δημοτική Αρχή επειδή δεν ακολούθησε το παράδειγμα της Κηφισιάς, να προστρέξει δηλαδή σε εταιρεία για την ενοικίαση drone εποπτείας, παρά άφησε κατοίκους να αιμορραγούν οικονομικά, και υποσχέθηκε ενίσχυση των πυροφυλάκων, αλλά και την κατασκευή ασφαλών και καλά φωτισμένων πεζοδρομίων. Πιο δριμεία ήταν η κριτική του προς τη Δημοτική Αρχή στον τομέα των αντιπλημμυρικών έργων, και ιδιαιτέρως στον τρόπο κατασκευής τους με τη χρήση συρματοκιβωτίων, που καταστρέφει τη φυσική κοίτη, όταν δεν αναμένονται φυσικά φαινόμενα που να δικαιολογούν τέτοιες παρεμβάσεις. Ειδικά πάντως για την Κοινότητα Διονύσου ο κ. Κουριδάκης πρότεινε τη δημιουργία Κέντρου Νεότητας, με τη συνεργασία Δήμου και Εκκλησίας, σε χώρο κάτω από τον Ιερό Ναό του Αγ. Διονυσίου, καθώς και την αντιμετώπιση των κυκλοφοριακών προβλημάτων στους δρόμου της περιοχής με αυστηρές σημάνσεις, διαγραμμίσεις και μονοδρομήσεις, μαζί με την επιστράτευση της προσωπικής ευθύνης.

Για την ασφάλεια, απαντώντας και σε σχετική ερώτηση, ο υποψήφιος Δήμαρχος θεώρησε σημαντική την αναβάθμιση του Αστυνομικού Τμήματος Αγ. Στεφάνου, καθώς και την πίεση για την επαρκέστερη στελέχωσή του, ενώ σημαντικές χαρακτήρισε τις προτάσεις του Συμβουλίου της Παραβατικότητας, εφόσον βέβαια τις υποστηρίξει η Διοίκηση του Δήμου. Παράγοντα ασφάλειας, τέλος, κατά τον κ. Κουριδάκη αποτελούν τα ασφαλή και καλά φωτισμένα πεζοδρόμια, μαζί με την εκπαίδευση, την ενημέρωση και την ανάπτυξη κοινωνικής συνοχής. Κλείνοντας ο υποψήφιος Δήμαρχος παρότρυνε τους παρευρισκόμενους να συμμετάσχουν στις εκλογές, γιατί «η αποχή είναι συνενοχή», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Τελευταίος ομιλητής ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Τ. Παντελόγλου, που άσκησε σκληρή κριτική στην πολιτική της απερχόμενης αλλά και όλων των προηγούμενων Δημοτικών Αρχών του Δήμου Διονύσου, κατηγορώντας τες πως βάδιζαν στο δρόμο της ανταποδοτικότητας και του κέρδους για τους εργολάβους. Επέκρινε, ειδικότερα, τη Διοίκηση Καλαφατέλη για τους χειρισμούς της και σε γενικά θέματα όπως η Μήδεια και οι φωτιές, για την απροθυμία της να επωμιστεί το κόστος για τα drones της πυροπροστασίας, για διασπάθιση χρήματος σε στολισμούς, αλλά και σε ειδικότερα όπως η απώλεια του χώρου όπου στεγαζόταν το 1ο Νηπιαγωγείο Διονύσου ή το μπαζωμένο 2ο Νηπιαγωγείο στην ίδια Κοινότητα, αλλά και για τους χειρισμούς της στην υπόθεση με τα νέα Λατομεία. Σε όλα τα παραπάνω θέματα, αλλά και στην αντιμετώπηση της πανδημίας, στη σύμβαση για τα LED, στο αντιπλημμυρικό της Σταμάτας- Δροσιάς, στο οικιστικό- δασικό, στη μείωση των τελών, η Λαϊκή Συσπείρωση ήταν παρούσα και μαχητική αντιπολίτευση με συγκεκριμένες προτάσεις, υπογράμμισε ο κ. Παντελόγλου. Η θεώρηση της Λαϊκής Συσπείρωσης ήταν, όπως αναμενόταν, διαφορετική από των υπολοίπων παρατάξεων: Στις πολιτικές των Δημοτικών Αρχών που στηρίζουν τις κυβερνητικές επιλογές και λειτουργούν ως αμορτισέρ της δυσαρέσκειας των πολιτών, η παράταξη αντιπαραθέτει τη συνεχή διεκδίκηση και τον ανυποχώρητο αγώνα με βάση τις λαϊκές ανάγκες και όχι τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. “Μόνοι τους και όλοι μας” υπογράμμισε ο κ. Παντελόγλου, καλώντας σε ευρεία στήριξη της Λαϊκής Συσπείρωσης και στο Δήμο Διονύσου, όπως έγινε και σε άλλους Δήμους της χώρας, όπως η Πάτρα, που χαράζουν διαφορετική πολιτική «προς όφελος των πολλών και όχι των λίγων».

Ο κ. Παντελόγλου, πάντως, έφτασε να μιλάει σε μια άδεια σχεδόν αίθουσα μια που στη διάρκεια των τριών ωρών της διαδικασίας, οι περισσότεροι υποψήφιοι αποχωρούσαν σταδιακά. Έτσι παρέμειναν ελάχιστοι δημότες, αν και γι’ αυτούς, τους δημότες, είχε οργανώσει την ενημερωτική εκδήλωση ο Εξωραϊστικός Σύλλογος αλλά δεν κατόρθωσε να τους κινητοποιήσει.