logo


ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΖΩΙΑ

Βάση του Ν.4830/2021 απαιτείται η άμεση δημιουργία ανεξάρτητου τμήματος αδέσποτων, στελεχωμένου από κατάλληλο προσωπικό έμπειρο και εκπαιδευμένο στην περισυλλογή, στην αντιμετώπιση εκτάκτων περιστατικών και στην ευζωία των ζώων.

1) Συγκεκριμένα πρέπει να ιδρυθεί Δημοτικό Κτηνιατρείο με τις παρακάτω αρμοδιότητες.

• Θα αναλαμβάνει άμεσα ότι προβλέπει ο παραπάνω νόμος ήτοι εμβολιασμό, γενικές εξετάσεις, τσιπάρισμα, στείρωση, άμεση αντιμετώπιση εκτάκτων περιστατικών και ταυτόχρονη επίβλεψη του εκάστοτε συμβεβλημένου νοσοκομείου ζώων για βαριά περιστατικά, με απώτερο στόχο την άμεση εξοικονόμηση χρημάτων του δήμου και την βέλτιστη ευζωία των ζωών.

• Θα προσφέρει υποστήριξη στις ευπαθείς ομάδες δημοτών για ό,τι χρειάζονται τα κατοικίδιά τους όπως εξετάσεις, στειρώσεις, φάρμακα.

• Θα προβαίνει σε δράσεις ομαδικών στειρώσεων εγκαταλειμμένων ζώων με την συνδρομή εθελοντών κτηνίατρων.

2) Πρέπει να αυξηθούν οι έλεγχοι της Δημοτικής Αστυνομίας όσον αφορά το τσιπάρισμα, τις στειρώσεις και την ευζωία των δεσποζόμενων ζωών.

3) Πρέπει να διοργανώνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα “ημέρας υιοθεσίας” σε συνεργασία με τα φιλοζωικά σωματεία της περιοχής σε δημοτικά γήπεδα των εκάστοτε περιοχών του Δήμου.

4) Να παρέχονται κίνητρα για την υιοθεσία εγκαταλειμμένων ζώων του Δήμου Διονύσου για τους κατοίκους και δημότες της ευρύτερης περιοχής (όπως κάποιες παροχές ή διευκολύνσεις).

5) Ενθάρρυνση των εθελοντών για αναδοχή ζώων με σκοπό την προετοιμασία τους για την υιοθεσία.

6) Ενημέρωση των δημοτών και των κατοίκων για την ορθή διαχείριση των εγκαταλειμμένων ζώων. Επίσης την εκπαίδευση των παιδιών από μικρή ηλικία στην φιλοζωία με τακτικές επισκέψεις και ενημερώσεις στα σχολεία, νηπιαγωγεία και παιδικούς σταθμούς του Δήμου. Επισκέψεις σε ΚΑΠΗ και οίκους ευγηρίας με κατοικίδια που θα μπορούσαν να προσφέρουν συντροφιά σε ηλικιωμένους.

7) Δημιουργία πάρκων για σκύλους με σκοπό την εκτόνωση και κοινωνικοποίηση των δεσποζόμενων καθώς και των αδέσποτων (με την συνοδεία και εποπτεία πάντα από εθελοντή) και στις 7 περιοχές του Δήμου.

8) Αγορά πλήρως εξοπλισμένου ΔΧ οχήματος ώστε να είναι διαθέσιμο καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας για την περισυλλογή των χτυπημένων, άρρωστων ή εγκαταλειμμένων ζώων που χρήζουν άμεση περίθαλψη και την μετάβαση αυτών στο Δημοτικό κτηνιατρείο είτε στο εκάστοτε συμβεβλημένο νοσοκομείο για την άμεση διάγνωση και θεραπεία εάν αυτό κριθεί απαραίτητο.

9) Προσπάθεια εξεύρεσης ακινήτου για τη δημιουργία φάρμας για την εγκατάσταση των εγκαταλειμμένων ζώων του Δήμου σε χώρο κατάλληλο για τις ανάγκες τους και την ασφαλή διαβίωση τους. Ο χώρος θα είναι επισκέψιμος ώστε να ενισχυθεί η εθελοντική δράση και η εξοικείωση μικρών και μεγάλων με την πανίδα καθώς και την χλωρίδα της περιοχής.

10) Τέλος θα πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες ώστε η πολιτεία να θεσμοθετήσει Αστυνομία Ζώων ως τμήμα της Δημοτικής Αστυνομίας.

Νίκος Καρυστινός

ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ