logo


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2023 και ώρα 19.00, στο Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, έγινε σε ειδική εκδήλωση η παρουσίαση του Συλλογικού Τόμου προς τιμήν του ακαδημαϊκού Νικολάου Αρτεμιάδη με τίτλο: «Το ελληνικό σχολείο του 21ου αιώνα: παιδαγωγικές, εκπαιδευτικές, επιστημονικές προκλήσεις, επιλογές και ρεαλιστικές στοχεύσεις». Ο τόμος τυπώθηκε από τις εκδόσεις Ηρόδοτος με την ευγενική χορηγία της Ζαφειρίας Αρτεμιάδη. Η επιμέλεια έγινε από τον Λαμπρινό Πλατυπόδη, την Βασιλική Παπαδοπούλου και τον Νικόλαο Μονιά. Προλόγισε ο Ανδρέας Γ. Μαρκαντωνάτος.

Στο συλλογικό τόμο αποτυπώνονται η δυναμική και οι προοπτικές που έχει το ελληνικό σχολείο, με επιστημονικά άρθρα ακαδημαϊκών και εκπαιδευτικών. Οι εισηγήσεις παρουσιάστηκαν ή κατατέθηκαν από τους συγγραφείς τους στην  Επιστημονική Διημερίδα  που διεξήχθη, με μεγάλη επιτυχία, στις 11 & 12 Μαΐου 2018  στο Γενικό Λύκειο Θρακομακεδόνων, υπό τη Διεύθυνση του Λαμπρινού Πλατυπόδη, με την συνεργασία του Ελληνικού Ινστιτούτου Εφαρμοσμένης Παιδαγωγικής και Εκπαίδευσης (ΕΛΛ.Ι.Ε.Π.ΕΚ.) και του Ομότιμου καθηγητή του ΕΚΠΑ κ. Αθανάσιου Παπά, σε μια προσπάθεια αποτύπωσης της υπάρχουσας εκπαιδευτικής κατάστασης, αλλά και των προκλήσεων στη σημερινή εποχή των έντονων αλλαγών που προσδιορίζουν την εξελικτική πορεία της εκπαίδευσης.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού κ. Νικόλαος Κούκης, o πρώην Δήμαρχος Θρακομακεδόνων κ. Ευθύμιος Οικονόμου, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Α΄ Αθήνας και Πρόεδρος του ΚΥΣΔΕ κ. Αθανάσιος Νικολόπουλος, ο Δημοτικός Σύμβουλος και υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Δημήτριος Δαμάσκος. Τον συντονισμό της ανέλαβε η δημοσιογράφος και κλασική φιλόλογος κ. Βίκυ Φλέσσα.

Στις προγραμματισμένες ομιλίες που ακολούθησαν, η Δρ Βασιλική Παπαδοπούλου Σύμβουλος Εκπαίδευσης,  ο Δρ Λαμπρινός Πλατυπόδης, καθηγητής σύμβουλος στο ΕΑΠ, ο Δρ Ανδρέας Γ. Μαρκαντωνάτος, Καθηγητής αρχαίας ελληνικής φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και ο Κωνσταντίνος Καλογεράς, καθηγητής και συγγραφέας, αναφέρθηκαν σε προβληματισμούς, σκέψεις, απόψεις, ιδέες, προτάσεις που αναδείχθηκαν στην Διημερίδα.

Η επίδοση του συλλογικού τόμου στους συγγραφείς έγινε από τον Νικόλαο Μονιά, Διευθυντή του Γυμνασίου Κρυονερίου Αττικής. Ακολούθησε δεξίωση στον υπέροχο κήπο του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, σε ζεστή ατμόσφαιρα.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία ο Αιδεσιμότατος π. Λάμπρος Καρίνος, προϊστάμενος του ναού Αγίας Τριάδος Θρακομακεδόνων,  ο πρόεδρος της κοινότητας Θρακομακεδόνων κ. Γεώργιος Κωτσιανάς, οι Καθηγήτριες και Καθηγητές Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων της χώρας μας Ελένη Μπολιάκη,  Μαργαρίτα Σωτηρίου, Μαρία Ξέστερνου, Σπυριδούλα Κωσταρά, Χριστίνα Μανωλέα, Δέσποινα Κοσμοπούλου, Ανδρέας Μαρκαντωνάτος, Μιχαήλ Μαντζανάς, Σύμβουλοι Εκπαίδευσης,  Διευθύντριες και Διευθυντές Σχολείων, πολλοί εκπαιδευτικοί και άλλοι με πρόδηλο ενδιαφέρον για το θέμα της εκδήλωσης.

Λαμπρινός Πλατυπόδης, Βασιλική  Παπαδοπούλου, Νικόλαος Μονιάς