logo


Από τoν Ιούλιο του 2022 η Ποεδομία του Δήμου Διονύσου είχε εγκρίνει την άδεια εγκατάστασης της κεραίας κινητής τηλεφωνίας σε χώρο του ΟΣΕ, στο κέντρο του Αγ. Στεφάνου και του οικιστικού ιστού του. Στο διάστημα που μεσολάβησε η Δημοτική Αρχή, αν και το γνώριζε, δεν προχώρησε σε καμιά απολύτως ενέργεια ώστε να αποτρέψει την εγκατάστασή της, ενώ παράλληλα ο εργολάβος απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα υποστήριζε πως το έργο αφορούσε σε κεραία τηλεδιοίκησης του ΟΣΕ.

Αυτές, συνοπτικά ήταν οι αιτιάσεις των παρατάξεων της μειοψηφίας, και ειδικότερα των Ανοιχτών Οριζόντων και της Λαϊκής Συσπείρωσης, αμέσως μετά τη σχετική ανακοίνωση του Δημάρχου Γ. Καλαφατέλη, που αναφέρθηκε στο ιστορικό της υπόθεσης αλλά και τις αντιδράσεις της Διοίκησής του, κατά την πρόσφατη (4/7) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Διονύσου.

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Καλαφατέλης υποστήριξε πως η Διοίκηση ενημερώθηκε πρόσφατα για την άδεια εγκατάστασης της κεραίας, οπότε και έσπευσε να υποβάλει μήνυση κατά παντός υπευθύνου καθώς και ασφαλιστικά μέτρα, τα οποία εκδικάζονται την προσεχή Πέμπτη: «H συγκεκριμένη κεραία, είτε μας αρέσει είτε όχι, και πέρα από τα ενδεχόμενα ζητήματα ακτινοβολίας που ακόμη διερευνώνται και εξετάζονται, μας επηρεάζει και μας ενοχλεί αισθητικά. Ωστόσο οι σχετικές άδειες δίδονται από την Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, που έχει την ευθύνη βάσει συγκεκριμένης διαδικασίας. Αναφορικά με το ρόλο της οικείας Πολεοδομίας, αυτός ήταν καθαρά διεκπεραιωτικός. Η αλήθεια είναι πως ως Δήμαρχος προσπάθησα από νωρίς, όταν το έμαθα, να ακυρώσω την απόφαση για την κεραία, δίνοντας ακόμη και “εντέλλεσθε” στην Υπηρεσία- και δεν έχω δώσει άλλο “εντέλλεσθε”, παρά μόνο για την κεραία. Δεν ήταν όμως εφικτό, μια που δεν προβλέπεται από το θεσμικό πλαίσιο, και σε διαφορετική περίπτωση η Διευθύντρια της Πολεοδομίας θα παραβίαζε το πλαίσιο αυτό. Από κει και πέρα, η δυνατότητα που υπήρχε ήταν η υποβολή μήνυσης κατά παντός υπευθύνου για λογαριασμό του Δήμου, καθώς και η υποβολή ασφαλιστικών μέτρων που συζητούνται την προσεχή Πέμπτη. Η Διοίκηση θα είναι εκεί να υποστηρίξει όσο μπορεί. Νομίζω πως όλοι στην αίθουσα αυτή διαφωνούμε με την τοποθέτηση της κεραίας μια που βρίσκεται μέσα στον οικιστικό ιστό, δίπλα σε χώρο συνάθροισης πολιτών, σε πολύ κοντινή απόσταση από σχολεία (σ.σ. σε απόσταση περίπου 300 μέτρων βρίσκονται τα 4 Νηπιαγωγεία Αγ. Στεφάνου), και απέναντι από το Γηροκομείο, κάτι που απαγορεύεται με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου από το 2013, εξάλλου γι’ αυτό έδωσα το “εντέλλεσθε”. Ως Δήμος Διονύσου θα καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια στο πλαίσιο του νόμου για την ανάκληση της άδειας κα βέβαια για την αναστολή της ηλεκτροδότησης, αποσκοπώντας στη διασφάλιση της υγείας και της ποιότητας ζωής των πολιτών”, είπε ο Δήμαρχος.

Η πρώτη επίθεση στη Δημοτική Αρχή για τις παραπάνω δηλώσεις ήρθε από τον επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Τ. Παντελόγλου, που όχι μόνο αμφισβήτησε τη δήλωση άγνοιας της Δημοτικής Αρχής, αλλά κατήγγειλε και τον εργολάβο που πραγματοποίησε τις εκσκαφές των θεμελίων για την εγκατάσταση της κεραίας. Ο τελευταίος, μάλιστα, σε σχετική ερώτηση μελών της παράταξης υποστήριζε πως η κεραία μπαίνει στο πλαίσιο του έργου τηλεδιοίκησης του ΟΣΕ:  “Η κεραία πήρε ρεύμα; Από πότε το ήξερε η Δημοτική Αρχή; Η Λαϊκή Συσπείρωση ρωτούσε από τότε που φτιάχνονταν τα θεμέλια και μας έλεγε ο εργολάβος πως είναι κεραία τηλεδιοίκησης. Αν η Δημοτική Αρχή όντως το ήξερε και ήθελε να το σταματήσει, θα το έφερνε στο Δημοτικό Συμβούλιο, να πάρουμε απόφαση να τους μπλοκάρουμε άμεσα, να διώξουμε τους εκσκαφείς, να μην είχε προχωρήσει η κατασκευή, πριν βγάλουν άδειες. Αν ήθελε. Τώρα, το “εντέλλεσθε”, τα ασφαλιστικά μέτρα και η μήνυση κατά παντός υπευθύνου- σιγά τα αίματα. Ποιος δηλαδή είναι ο υπεύθυνος; Τέσσερις είναι- η VODAFONE, ο εργολάβος, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ που έδωσε το χώρο και αυτοί που δίνουν τις άδειες. Βρήκαν τσάμπα χώρο τα κοράκια και θα βάλουν κεραία και στα κεφάλια μας”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παντελόγλου.

Τη σκυτάλη της επίθεσης αμέσως μετά πήρε η Κ. Μαϊχόσογλου από τους Ανοιχτούς Ορίζοντες, η οποία κατήγγειλε πως η άδεια για την κεραία είχε εγκριθεί εδώ και ακριβώς ένα χρόνο, τον Ιούλιο του 2022, ενώ κατηγόρησε τη Δημοτική Αρχή και για παραπλάνηση του Σώματος αλλά και για ολιγωρία, μια που τόσο καιρό ουδέν έπραξε: “Μας φέρατε προ τετελεσμένων γεγονότων. Από τον Ιούλιο του 2022 γνωρίζατε πως η Πολεοδομία του Δήμου είχε εγκρίνει την άδεια εγκατάστασης της κεραίας, αλλά δεν πράξατε τίποτα. Αντίθετα παραπλανήσατε εμάς και τον κόσμο απαντώντας σε σχετικό ερώτημά μας πριν από δυο μήνες ότι με το θέμα ασχολείται η Νομική Υπηρεσία. Είχατε όλο το χρόνο να ασκήσετε ασφαλιστικά μέτρα, ως τη μόνη λύση για την αποτροπή της εγκατάστασης γιατί η μήνυση δεν θα φέρει κανένα αποτέλεσμα. Είσαστε βέβαιοι πως προασπίζετε τα συμφέροντα των δημοτών;”, αναρωτήθηκε ρητορικά η κ. Μαϊχόσογλου.

Στη διάρκεια της συζήτησης για το εν λόγω θέμα, οι τόνοι διατηρήθηκαν εξαιρετικά υψηλοί με κατηγορίες ένθεν και ένθεν, που αφορούσαν κυρίως στην αξιοπιστία του καθενός, αλλά και “θερμό” επεισόδιο ανάμεσα στον Πρόεδρο του Σώματος Θ. Κρητικό και τον Αντιπρόεδρο Ιω. Αμπαρτζίδη, με τον πρώτο να κάνει λόγο για μήνυση και το δεύτερο να απαξιώνει τελείως το συνάδελφό του.

Μετά από τα παραπάνω, αξίζει ίσως να αναφερθεί και τούτο: Στις 19 Απριλίου 2023, στη 17η τακτική συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, πρώτο πρώτο στην Ημερήσια Διάταξη εμφανιζόταν θέμα σχετικό με τον ορισμό δικηγόρου για την άσκηση ασφαλιστικών μέτρων, κατά της εγκατάστασης της κεραίας κινητής τηλεφωνίας στο χώρο του ΟΣΕ, όπως διευκρινιζόταν στη σχετική εισήγηση. Στα συνημμένα περιλαμβανόταν έγγραφο της άδειας προς την εταιρεία VODAFONE με ημερομηνία 19/7/2022, καθώς και έγγραφο της Νομικής Υπηρεσίας του Δήμου με ημερομηνία 18 Απριλίου 2023, περί κωλύματος του νομικού συμβούλου του Δήμου να αναλάβει την υπόθεση, με αποτέλεσμα να ορισθεί εξωτερικός συνεργάτης- δικηγόρος. Η απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής ήταν ομόφωνη: Ενέκρινε τον ορισμό του εξωτερικού συνεργάτη, ενέκρινε και την αμοιβή του. Ομόφωνη- αλλά χωρίς την παρουσία κανενός από τα μέλη των παρατάξεων της μειοψηφίας, που συμμετέχουν κανονικά στη σύνθεσή της. Όπως φαίνεται και στο πρακτικό εκείνης της συνεδρίασης, απουσίαζαν- και συνέχισαν να απουσιάζουν για όλο το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς- τα τακτικά μέλη Δ. Ζαμάνης και Κ. Μαϊχόσογλου από τους Ανοιχτούς Ορίζοντες, Κ. Κουριδάκης από τον Εύπολι, καθώς και ο ανεξάρτητος Β. Φώτος, ενώ δεν είχαν προσέλθει ούτε οι αναπληρωματικοί τους.