logo


Όσοι συντονίστηκαν χθες, Τρίτη 4 Ιουλίου, το βράδυ στις 7.30 στο YouTube για να παρακολουθήσουν τη νιοστή συζήτηση για τα LED στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Διονύσου, θα πρέπει να απογοητεύτηκαν οικτρά: Η Δημοτική Αρχή ήταν μεν εκεί- αλλά απουσίαζαν οι 23 δημοτικοί σύμβουλοι που με αίτημά τους είχαν προκαλέσει την εν λόγω συνεδρίαση (σ.σ. ο μόνος που διασώθηκε ήταν ο Δ. Κωστάκης από τη μείζονα που συνυπογράφει μεν το αίτημα αλλά έχει δηλώσει πως διαφωνεί με την πρακτική της αποχής).

Η απουσία τους αυτή, όπως και την περασμένη Τρίτη 27 Ιουνίου, δεν συνοδεύτηκε από κάποια σχετική ανακοίνωση, όπου να εξηγούν και να δικαιολογούν (σ.σ. κυρίως προς τους ψηφοφόρους πολίτες) τους λόγους της μαζικής αυτής απουσίας τους. Πολύ περισσότερο μάλιστα, που αίφνης εμφανίστηκαν κανονικά- οι περισσότεροι από αυτούς, τουλάχιστον- στη δεύτερη τακτική συνεδρίαση της χθεσινής βραδιάς, που ασχολήθηκε με άλλα θέματα του Δήμου.

Για παιχνίδι τακτικισμών και προσβολή των θεσμών εκ μέρους των μειοψηφιών μίλησε τόσο ο Δήμαρχος Γ. Καλαφατέλης όσο και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θ. Κρητικός, για τακτικισμούς, μεθοδεύσεις και σκοπιμότητες από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής, απέναντι στις οποίες οι παρατάξεις αντιδρούν με την απουσία τους, έκαναν λόγο ο Π. Πανάγος από τη Λαϊκή Συσπείρωση και η Κ. Μαϊχόσογλου από τους Ανοιχτούς Ορίζοντες, όταν με το καλό ξεκίνησε η δεύτερη συνεδρίαση στις 9 το βράδυ.

Υπενθυμίζται πως το αίτημα για τη συζήτηση για τα LED υποβλήθηκε από 23 δημοτικούς συμβούλους στα μέσα Ιουνίου. Εξαντλώντας την 6ήμερη προθεσμία του Κανονισμού Λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου, η Διοίκηση όρισε ημερομηνία συνεδρίασης, της 15ης τακτικής, δυο εβδομάδες αργότερα, στις 4 Ιουλίου. Εντωμεταξύ, υποστηρίζοντας πως στο ενδιάμεσο διάστημα προέκυψαν θέματα του Δήμου που απαιτούσαν άμεση αντιμετώπιση, όρισε ακόμη μια συνεδρίαση, τη 16η τακτική, στις 27 Ιουνίου. Προέκυψε δηλαδή μια αριθμητική ανακολουθία, η οποία πάντως από τη μια πλευρά δεν θεωρείται παράνομη, από την άλλη όμως δημιούργησε την πεποίθηση για μεθόδευση και σκοπιμότητες, “που τις ακολουθείτε παγίως για το συγκεκριμένο θέμα και που δεν γνωρίζουμε ακόμη ποιες είναι”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πανάγος.

Έτσι τα LED, ή καλύτερα, η ενεργειακή αναβάθμιση του ηλεκτροφωτισμού των κοινόχρηστων χώρων του Δήμου Διονύσου, θα συζητηθούν στο μέλλον μεσούντος του καλοκαιριού, με τις αναμενόμενες απουσίες λόγω διακοπών να αυξάνονται- και πάντως μέχρι και ένα μήνα πριν από τις προσεχείς δημοτικές εκλογές, μια που μετά τα Δημοτικά Συμβούλια έχουν περιορισμένη ατζέντα θεμάτων. Περιττό να ειπωθεί εδώ πως, για να συζητηθεί το θέμα, το αίτημα θα πρέπει να υποβληθεί και πάλι από τις μειοψηφίες.

Αξίζει παράλληλα εδώ να σημειωθεί και τούτο: Το πρώτο σκέλος του αιτήματος αφορούσε στην απόφαση, το Δημοτικό Συμβούλιο (και όχι η Οικονομική Επιτροπή) να ασκήσει την αρμοδιότητα αναθέτουσας Αρχής για το συγκεκριμένο διαγωνισμό. Για να ληφθεί τέτοια απόφαση, απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία των μελών του Σώματος, δηλαδή 21 στους 41 δημοτικούς συμβούλους.

Σύμφωνα όμως με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες της Οδού Διονύσου, διάφορα κωλύματα της τελευταίας ή όχι στιγμής εμπόδισαν κάποιους από αυτούς να παραστούν, το αίτημα δηλαδή δεν θα μπορούσε να εγκριθεί. Πιθανόν αυτός να ήταν ένας από τους λόγους για την απουσία των μειοψηφιών από τη συνεδρίαση που οι ίδιοι προκάλεσαν και για ένα θέμα που «κυνηγούν» από το 2022. Ίσως γι’αυτό, πλέον του ενός από όσους προσήλθαν εν συνεχεία κανονικά, ακούστηκαν να μιλούν για “ξεφτίλα”.