logo


Το επί ενάμιση χρόνο σταθερό αίτημα του Κλιμακίου Εθελοντών Διονύσου, που υιοθετήθηκε και προωθήθηκε από το Τοπικό Συμβούλιο, να καλυφθεί δηλαδή η πυροφύλαξη της Κοινότητας Διονύσου, και ειδικά όλες οι βάρδιες στα πυροφυλάκια, από εταιρεία security, απορρίφθηκε και πάλι από τη Δημοτική Αρχή, που δια στόματος Αντιδημάρχου Διοικητικών Υπηρεσιών Δ. Ράικου επικαλέστηκε γραπτώς αδυναμία εξεύρεσης νόμιμης λύσης και προφορικώς κώλυμα από τον Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Φέτος- γιατί πέρυσι η Δημοτική Αρχή είχε επικαλεστεί ανυπαρξία κωδικού στον Προϋπολογισμό. Κι αυτό παρά την εκπεφρασμένη θέση στελεχών της Διοίκησης, καθώς και του ίδιου του αρμόδιου για την Πολιτική Προστασία Αντιδημάρχου Μ. Κόκκαλη, ότι η λύση της εταιρείας έχει συνδυαστικό όφελος: Και εξυπηρετείται αποτελεσματικότερα ο ευαίσθητος στόχος της πυροφύλαξης, με μικρότερο κόστος από αυτό που απαιτείται σήμερα, αλλά και απελευθερώνεται έτσι προσωπικό του Δήμου για άλλες εργασίες.

Αυτά ακούστηκαν, συνοπτικά, στη συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου Διονύσου, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη 8 Ιουνίου, και όπου εκτός Ημερησίας Διατάξεως σχολιάστηκε έντονα η απαντητική επιστολή του κ. Ράικου σε αίτημα του Τοπικού Συμβουλίου, στις 18 Μαΐου, με το οποίο ζητείτο η πυροφύλαξη από εταιρεία, καθώς και οι- σε περίπτωση άρνησης της Διοίκησης- λόγοι που αυτή δεν θα ήταν δυνατή.

Βολές εξαπέλυσαν και εναντίον του Αντιδημάρχου αλλά και εναντίον συνολικά της Δημοτικής Αρχής οι τοπικοί σύμβουλοι Κ. Μπομπής και Δ. Ιατρού, η οποία είναι και Γραμματέας στο Κλιμάκιο Εθελοντών, θεωρώντας υπεκφυγή τη δικαιολογία περί μη νόμιμης οδού και υπενθυμίζοντας πως και πέρυσι με μια παρόμοια δικαιολογία δεν προχώρησαν την ανάθεση της πυροφύλαξης σε ιδιώτη. “Να μας πουν ποιος είναι ο νόμος που δεν επιτρέπει την εταιρεία” επέμενε ο κ. Μπομπής μιλώντας για κομπογιαννίτικες δικαιολογίες, για θεσμική εκτροπή και αναξιοπιστία της Δημοτικής Αρχής έκανε λόγο από την πλευρά της η κ. Ιατρού. Από κοντά και η Κ. Τσάκωνα ζητούσε να δοθεί στη δημοσιότητα η εσωτερική αλληλογραφία του Δήμου με τον Επίτροπο, ώστε να διαπιστωθούν με σαφήνεια οι λόγοι άρνησης.

Με δυο επιπλέον δεδομένα: Δεν πάει πολύς καιρός που στελέχη της Διοίκησης, ανάμεσά τους και ο Δήμαρχος, παρέστησαν στη συνεδρίαση του ίδιου Τοπικού Συμβουλίου, ξανασυζήτησαν το θέμα και έφτασαν μέχρι και να ζητήσουν προσφορές από εταιρείες security της πόλης. Ενώ ενάμισης χρόνος πέρασε χωρίς να υπάρξει καμιά κίνηση και ενέργεια στην κατεύθυνση διενέργειας διαγωνισμού- αν η απ’ ευθείας ανάθεση παρουσίαζε δυσκολίες- ώστε η πυροφύλαξη 24 ώρες το 24ωρο 7 ημέρες την εβδομάδα να είχε κιόλας, ένα και πλέον μήνα από την έναρξη της αντιπυρικής προστασίας, εξασφαλισθεί.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως είναι οι συχνές οι καταγγελίες που έχουν ακουστεί για το προσωπικό (σ.σ. εποχικό με τετράμηνες συμβάσεις) που προσλαμβάνεται για τα πυροφυλάκια. Και που σύμφωνα με τις καταγγελίες αυτές είτε δεν παρουσιάζεται στη θέση του είτε ασχολείται με το κινητό είτε αποσπάται για άλλες εργασίες όπως, για παράδειγμα, στον καθαρισμό του χώρου των ΔΙΟΝΥΣΙΩΝ στη διάρκεια των εκδηλώσεων, είτε επιδεικνύει ακόμη και παραβατικές συμπεριφορές, ενώ θεωρείται αμφίβολο αν εκπαιδεύεται σχετικά.

Η συζήτηση στο Τοπικό Συμβούλιο συνεχίστηκε σε υψηλούς τόνους, με την τελική απόφαση να είναι η αποστολή επιστολής προς τη Διοίκηση του Δήμου που να ζητάει το νόμο, με βάση τον οποίο δεν επιτρέπεται να ανατεθεί η πυροφύλαξη σε εταιρεία security.